icon

Je z výživovej stránky v poriadku, keď jem usadeninu z kávy?

Zodpovedané
9. dec 2021

Dobrý deň,

v tehotenstve a období dojčenia som si zvykla na dekofeinovanú mletú kávu. Pijem ju ešte aj teraz, keď už nedojčím. Mám však vo zvyku spraviť si ju ako ,,turka" a po jej vypití si ešte pochutím na časti usadeniny na spodku šálky.

Je to podľa Vás z výživovej stránky v poriadku?

Viem, že keď to preženiem, tak mi môže byť trochu ťažko.

Ako sa mleté zrnka správajú v črevách?

Hrozí mi niečo pri dlhodobom pojedaní usadeniny?

Ďakujem

Dobrý deň,

toto nie je veľmi dobrý nápad z viacerých dôvodov.

Veľmi si zaťažujete žlčník a pankreas. Mletá káva často pochádza z nekvalitných zdrojov. Mám na mysli plesnivé alebo prepražené zrná.

Ak môžete konzumovať kofeínovú kávu, tak sa zamerajte na značky, ktoré pražia kávu na Slovensku. Vyhnete sa tak prepraženým a plesnivým nekvalitným zrnám, ktoré podliehajú skaze najmä pri prevoze.

So zrnami, ktoré obsahujú tuky je všeobecne problém pri ich skadovaní. Jedná sa aj o semienka a orechy. Preto všetky tukové semienka, orechy a zrnká kupujte v prirodzenej forme a hodnote podla vzhľadu a vône. Kúpený mletý mak alebo orechy podliehajú oxidácií a strácajú dosť na hodnote.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/