Poradíte mi ohľadom stravy pri histamínovej intolerancii a celiakii?

Zodpovedané
23. júl 2019

Dobrý deň,

synček má 3,5 roka a už od marca 2018 má potvrdenú celiakiu March 3c. Odvtedy je na prísnej diéte.

Prvý rok bol aj na bezlaktózovej. Teraz už kupujeme len bezlaktózove mlieko a smotanu. Jogurt už zvláda aj normálny. Minulý mesiac sme sa však dozvedeli, že mu pribudla aj HITka.

Hodnoty DAO mal 3,11 kvantita a funkcia 12. Zároveň mu bola zistená aj znížená bunková imunita. Od dnes berie Imunor a už mesiac užíva Aerius.

S bezlepkovou stravou som nejako veľmi problém nemala. Pomerne rýchlo som sa zorientovala, ale HITku neviem ako poňať. Problém je, že ja netuším, aké má príznaky.

Občas má pupáčik na tvári, občas nádchu bez teploty. Nevšimla som si, že by to súviselo so stravou. A on hlavne ani väčšinu potravín zo zakázaných zoznamov ani vôbec neje.
Mal problém s bruškom kvôli celiakiu. Nektoré veci prestal úplne jesť. Bobuľové ovocie, strukoviny, kyslú kapustu, zaváraniny, kečup, syry, špenát, citrusy neje.

Z rizikových potravín zje jedine ryby, šunku, čokoládu, paradajkovú polievku a jahodový džús. Ale nezbadala som, že by mu robili problém.

Je to podľa vás HITka, keď funkčnú hodnotu nemal až takú nízku?

Mám vylúčiť aj tých pár podozrivých jedál?

Je problém, že som mu nosila jedlo uvarené deň vopred a v škôlke mu to ohrievali?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

hodnota DAO bola robená z krvi alebo histologicky?

Určite by bolo vhodné, ak nebadáte prejavy zvýšeného histamínu absolvovať aj histologické vyšetrenie, prípadne genetické testy.

Ak má zníženú bunkovú imunitu, HIT môžete považovať za prejav, ktorý by mal po normalizovaní imunity vymiznúť.

Celiakia je autoimunitné ochorenie, takže určite potrvá, kým sa stav stabilizuje, zvlášť ak bola diagóza od narodenia a stanovená až okolo 2 roku života. Za ten čas mohlo dôjsť k poškodeniam sliznice.

Celkovo nie sú vhodné spracované potraviny a polotovary aj z bezlepkových výrobkov. Zamerajte sa ne bezlepkovú stravu z prirodzených surovín.

Paradajkovú polievku neodporúčam pri celiakii. Čsto sa jedná o zápal dvanástnika a paradajková polievka je veľmi kyselinotvorná, taktiež jahodový džús- resp. džús z obchodu. Zamerajte sa skôr na domáce šťavy riedené vodou. Čokoláda je tiež diskutabilná, ak obsahuje mlieko, stužený tuk, cukor.

Pokúste sa do stravy zaraďovať prebiotické a zásadotvorné potraviny.
Ohrievané jedlo by nemuselo mať vplyv na vznik histamínového syndrómu.

V prípade záujmu o podrobnejšiu konzultáciu ma kontaktujte .


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/