141993
21. okt 2016
86 

Špalda - znovuobjavený zázrak

Prednedávnom som bola v jednej nemenovanej bio reštike. Chcela som kávu ale povedala som si, že si dám niečo zaujímavé. Tak prečo to neskĺbiť a nedať si špaldovú kávu? Keď mi ju priniesli, nevyzerala nejako výnimočne. Dala som si do nej mlieko, zamiešala a ochutnala. Na jazyku som pocítila orieškovú chuť. Bolo to iné ako obyčaná  káva. Milo ma prekvapila.

Bola som ohromená, keď som si neskôr prečítala o jej pozitívnych účinkoch. Jednoducho sa s nimi musím s vami podeliť.

Poďme sa pozrieť na jej históriu

Špalda je stará už tisícročia. Jej latinský názov je Triticum spelta. Poznali ju Gréci, Rimania, keltské i germánske kmene. 
Hoci bola špalda postupne vytlačená, svoju obľúbenosť si zachovala zvlášť v strenej Európe. Je totiž nenáročná na pestovanie a vďaka svojmu dvojitému obalu zrna je veľmi odolna voči škodcom. 

Pestovateľov špaldy v Nemecku zrazil v tridsiatych rokoch minulého storočia na kolená zákaz jej pestovania z dielne Adolfa Hitlera. Ten sa totiž rozhodol, že zvýši produkciu nemeckého poľnohospodárstva a na to mu úplne postačila beźná šlachtená pšenica.

Foto: Bio-predaj.sk

A čo na ňu hovorí sv. Hildegarda?

A aké zdravotné problémy rieši špalda?

- Neodostatočné prekrvenie

- nevová výmena látok

- dodanie sily svalom, väzivám a pletivám

Sv. Hildegarda povedala o špalde: ,,je to najlepšia obilnina". 

Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok. Čo však o špalde možno ani len netušíte je to, že je to dokonca psychofarmakotikum. To znamená, že upokojuje a posilňuje psychiku. Špalda má pozitívny účinok pre všetky vekové skupiny a pre sa jej hovorí

,, predĺžené materské mlieko,,. Špaldová látka  je spomedzi všetkých rastlinných látok najpríbuznejšou ľudskej krvnej plazme. Dokonca celiatici špaldový lepok dobre zvládajú( LEN PO KONZULTÁCII S LEKÁROM!)

Čo obsahuje špalda?

Poďme zanalyzovať 1 zrnko:

- 17 % bielkovín, ktoré majú významnú nutričnú hodnotu

- tuk 2,5 %

- priaznivé zloženie mastných kyselín, najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín

- Vitamíny  A, E a vitamíny skupiny B

- minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok)

- vlaknina 8,8 %

- Betakarotén a thiokyanát - pomáhajú pri regenerácii a stimulujú imunitu organizmu.

Produkty zo špaldy

Zo špaldy vieme vyrobiť:

- cestoviny

- kávu

- kašu

- zo šupiek máme náplň do vankúšov

- otruby

- vločky - vhodné napr do jogurtov

- na zahustenie omáčok a prívarkov

- atď...

Foto: Lekar.sk

Špalda si získala moje srdiečko. Milujem ju. Milujem ranné vstávanie a vôňu špaldovej kávy. Musím sa však priznať, že bez mlieka to nejde.

Predtým som vypila doslova litre kávy. Nežiadúcich účinkov bolo až-až, ako napríklad:

- nespavosť

- kyslosť v ústach

Teraz také nežiadúce účinky nepozorujem. 

Vyskušajte ju a neoľutujete.

Špaldu sa snažím čo najviac zaradiť do môjho života. 

Napríklad zoberme si také cestoviny. S lososovou omáčkou sú výborné.

Recept:

Postačí pre 4 osoby

2 plátky lososa

čierne korenie - mleté

olej

soľ

sladká a kyslá smotana (1 ks z každej)

špaldové cestoviny (je to na vás aký druh - vrtuľky, kolienka)

Postup:

Lososa opražíme na oleji až sa nám pekne rozpadne na malé kúsky. Pridáme soľ a čierne korenie. Pražíme pokiaľ nevidíme, že je losos hotový. Netrvá to veľa, asi 15 - 20 min.

Pridáme sladkú a kyslú smotanu. Keď nám omáčka začne bublať, vypneme šporák.

Už len uvaríme cestoviny. Môžeme servírovať.

Tip: Omáčka bude mať o niečo inú chuť ak pridáte čierne korenie rozdrvené prípadne rozomleté v mlynčeku.

Ak vám zostane aj na druhý deň, stači pridať mlieko.

Verím, že som vás aspoň trošku inšpirovala.

Želám krásny deň 🙂 

Zdroje:

https://www.biotrend.eu/inpage/biotrend-eu/
https://www.biomila.sk/co-je-spalda

http://www.bezmlieka.sk/spalda.php

#mk_blog_academy
#blogujem
#spalda

Začni písať komentár...

Odošli