Výsledky vyhľadávania pre slovo #spalda

avatar
141993
21. okt 2016    Čítané 86x

Špalda - znovuobjavený zázrak

Prednedávnom som bola v jednej nemenovanej bio reštike. Chcela som kávu ale povedala som si, že si dám niečo zaujímavé. Tak prečo to neskĺbiť a nedať si špaldovú kávu? Keď mi ju priniesli, nevyzerala nejako výnimočne. Dala som si do nej mlieko, zamiešala a ochutnala. Na jazyku som pocítila orieškovú chuť. Bolo to iné ako obyčaná  káva. Milo ma prekvapila.

Bola som ohromená, keď som si neskôr prečítala o jej pozitívnych účinkoch. Jednoducho sa s nimi musím s vami podeliť.

Poďme sa pozrieť na jej históriu

Špalda je stará už tisícročia. Jej latinský názov je Triticum spelta. Poznali ju Gréci, Rimania, keltské i germánske kmene. 
Hoci bola špalda postupne vytlačená, svoju obľúbenosť si zachovala zvlášť v strenej Európe. Je totiž nenáročná na pestovanie a vďaka svojmu dvojitému obalu zrna je veľmi odolna voči škodcom. 

Pestovateľov špaldy v Nemecku zrazil v tridsiatych rokoch minulého storočia na kolená zákaz jej pestovania z dielne Adolfa Hitlera. Ten sa totiž rozhodol, že zvýši produkciu nemeckého poľnohospodárstva a na to mu úplne postačila beźná šlachtená pšenica.

Foto: Bio-predaj.sk

Strana