Výsledky vyhľadávania pre slovo “#spalda”

Špalda - znovuobjavený zázrak
Prednedávnom som bola v jednej nemenovanej bio reštike. Chcela som kávu ale povedala som si, že si dám niečo zaujímavé. Tak prečo to neskĺbiť a nedať si špaldovú kávu? Keď mi ju priniesli, nevyzerala nejako výnimočne. Dala som si do nej mlieko, zamiešala a ochutnala. Na jazyku som pocítila orieškovú chuť. Bolo to iné ako obyčaná káva. Milo ma prekvapila.
Bola som ohromená, keď som si neskôr prečítala o jej pozitívnych účinkoch. Jednoducho sa s nimi musím s vami podeliť.
Poďme sa pozrieť na jej históriu
Špalda je stará už tisícročia. Jej latinský názov je Triticum spelta. Poznali ju Gréci, Rimania, keltské i germánske kmene.
Hoci bola špalda postupne vytlačená, svoju obľúbenosť si zachovala zvlášť v strenej Európe. Je totiž nenáročná na pestovanie a vďaka svojmu dvojitému obalu zrna je veľmi odolna voči škodcom.
Pestovateľov špaldy v Nemecku zrazil v tridsiatych rokoch minulého storočia na kolená zákaz jej pestovania z dielne Adolfa Hitlera. Ten sa totiž rozhodol, že zvýši produkciu nemeckého poľnohospodárstva a na to mu úplne postačila beźná šlachtená pšenica.
Foto: Bio-predaj.sk