bally
30. máj 2017
1449 

Nočné pomočovanie: 3 kroky, ako sa dopracovať k suchej postieľke

Odúčanie od dennej plienky už máte za sebou, no s tou nočnou sa to stále akosi nedarí. Pokiaľ má drobec tri či štyri roky, máte stále čas s plienočkou na noc zabojovať. Ak sa to ale nepodarí, kým dovŕši 5 rokov, návštevu lekára by ste nemali príliš odkladať.

Nočné pomočovanie trápi dve z desiatich detí vo veku 5 rokov a môže pretrvávať do puberty, v 2 % prípadov dokonca až do dospelosti. Ak ste sa teda stretli s názorom, že každé dieťa sa raz odnaučí od plienky a nikto dospelý sa nepocikáva, nie je to celkom tak. Problémy s pocikávaním trápia dievčatá aj chlapcov, i keď u chlapcov to býva častejšie.

Nočné pomočovanie (primárna nočná enuréza) je nekontrolovaný únik moču počas spánku, a to nočného aj denného, u detí starších ako 5 rokov. Človek dokáže kontrolovať tvorbu moču a samotné močenie. Táto schopnosť sa v detstve postupne vyvíja, u niekoho skôr, u iného neskôr. Dieťa dokáže prevziať kontrolu nad cikaním najskôr cez deň a potom aj v noci, len ojedinele sa úplne zbaví plienok naraz. 

Prečo sa dieťa pocikáva?

Mnohí sa mylne domnievajú, že dieťa, ktoré sa v noci pocikáva, je vystresované a nešťastné. I keď stres, napríklad v dôsledku hádok alebo rozvodu rodičov, môže byť tiež spúšťačom tohto problému, vo väčšine prípadov treba hľadať príčinu inde.

Dozrievanie centrálneho nervového systému zohráva veľkú úlohu, pretože vďaka nemu si dieťa začne uvedomovať plný močový mechúr a potrebu ísť cikať. To sa väčšinou udeje okolo roka a pol, kedy sa odporúča začať s odúčaním od dennej plienky. Pokiaľ je toto dozrievanie u dieťatka oneskorené, môže to celý proces skomplikovať.  

Všimli ste si, že drobec celý deň takmer nič nepije a večer pred spaním do seba leje jeden pohár za druhým? Pri takomto scenári môžete o suchej postieľke len snívať. Ak sa chcete zbaviť nočnej plienky raz a navždy, mali by ste mu v prvom rade upraviť pitný režim.

Najčastejšie za nočným pomočovaním stojí nedostatočná produkcia hormónu vazopresínu. Ten má za úlohu riadiť tvorbu moču. V noci sa tvorí viac vazopresínu, v dôsledku čoho sa produkuje menej moču, močový mechúr sa pomalšie napĺňa a nemusí sa vyprázdniť. Ak je tvorba tohto hormónu nedostatočná, močový mechúr sa v noci rýchlo naplní, čo dieťa nie je schopné rozpoznať, a tak sa zobudí až v mokrom pyžamku. 

Problém ale môže byť aj celkom inde, napríklad v poruchách či vrodených vadách močového ústrojenstva.

Ako sa dopracovať k suchej postieľke

Rodičia by si mali v prvom rade uvedomiť, že problém s pomočovaním nedokáže dieťa ovplyvniť a nerobí to naschvál. Zároveň nie je na mieste myslieť si, že zlyhali a hanbiť sa za to, že ich dieťa sa pocikáva. Práve naopak, treba si uvedomiť, že detí, ako to ich, je veľa a treba s tým niečo robiť. 

Skôr, ako navštívite odborníka, vyskúšajte tieto 3 kroky

  • Nastavte pitný režim
    Dieťa by malo piť najmä dopoludnia, aspoň 2 hodiny pred spaním by už nemalo piť vôbec. Nezabúdajte, že aj polievky, či šťavnaté ovocie a zelenina sú zdrojom tekutín, ktoré by mohli zapríčiniť, že sa dieťa v noci pociká. Najmä počas horúcich letných dní či pobyte na ihrisku dieťaťu pitný režim neobmedzujte. Ak ste zvyknutí tráviť čas na ihrisku až do neskorých večerných hodín, radšej odíďte domov skôr, aby ste mohli dodržať tie cca 2 hodiny pred spaním.
  • Močenie pred spaním
    Pred spaním by sa malo dieťa poriadne vycikať, aj keď tvrdí, že mu netreba a len si cvrkne. Zároveň ho učte, aby cez deň chodilo pravidelne na záchod a nezadržiavalo moč.
  • Spánkový režim
    Dieťa by malo chodiť spávať približne v rovnakom čase.

Kedy je načase vyhľadať odborníka?

Ak ste dodržali všetky vyššie spomenuté rady, no výsledok sa i tak nedostavil, je načase navštíviť detského lekára. Ten zváži prípadnú návštevu detského nefrológa, ktorý vyšetrí moč dieťaťa a močový systém ultrazvukom. Následne, ak to bude potrebné, predpíše lieky, ktoré sa užívajú vždy pred spaním a majú za úlohu regulovať tvorbu vazopresínu až do doby, kým toho telo nie je schopné samé.

#zdravie #nocne_pomocovanie #pocikavanie

Foto: flickr.com

aj moja 4.5r dcera ma este na noc plienku. dcera vobec neciti, ze v noci cika. uz to riesime aj z odbornikom. cez den vsetko ok. aj popoludnajsi spanok ok, ale noc katastrofa. a mam sa zblaznit....? prijala som to

30. máj 2017

Moja toto zacala robit v 5r,,,v noci pocikana,,,boli sme u dr,,nakoniec sme prisli na to ,ze to bolo zo stresu,,starsia dcera zacala chodit do skoly a ona bola v skolke "sama",,,preslo to casom

30. máj 2017

Môj mal síce len teraz 3 roky ale u nás rovnako. Cez deň je bez plienky od 2 rokov ale na spanie plienku musí mať, doknca aj na obedný spánok. On proste necíti že sa pocikal. Skúšala som ho aj v noci dať cikať ale akurát mal z toho des že ho budím a aj tak sa nevycikal. Od svokry počúvam len samé narážky že je zaostalý, či nebude náhodou retardovaný a že to neexistuje aby mal ešte plienku. Nechcem na neho tlačiť. Vidím sko ho to mrzí. Ráno vstane a povie mi celý smutný že plienka je mokrá, že sa mu to zase nepodarilo. Aj my sme z toho smutní. Pediatrička mi povedala, že to netreba ešte riešiť a mám m dať čas.

31. máj 2017

@salome51 svokru posli do prdele, nema sa co do toho starat, je to len medzi vami rodicmi a dietatom. Ona si svoje deti uz vychovala....nie je zaostaly, niektorym detom to trva dlhsie a inym kratsie ;) dolezite je dieta motivovat a nie ho karhat, napr nasho som tesne pred dovrsenim druheho roku chcela oducit od plienky, bo som pocuvala svokru,ze jej deti uz plienky nemali a ze nemal by ju mat ani nas....zbytocne som stresovala seba aj maleho.....vyprdla som sa na to....bo po tyzdni bol obstaty uz cely byt.....nechala som volny priebeh a maly mi sam na stedry vecer podal plienku ze on ju nechce, odvtedy ju nema 😉 neboj malemu to docvakne, len nesmies nato zbytocne tlacit....

1. jún 2017

Maminky ja som už zúfalá mali má 3 roky a 3 mesiace a dnes mi riaditeľka skolky mi povedala že v septembri ho v žiadnom prípade nezoberie keď bude potrebovať na spanie ešte plienku je toto normálne všade čítam že to pocikavanie až od 5 rokov riešiť s doktormi no ja už som bezradná a na maleho čím viac tlacim tým horsie

6. júl 2018

Začni písať komentár...

Odošli