bally
    31. máj 2017    Čítané 3152x

    Mamičky radia, ako sa zbaviť plienky na noc

    Bojujete s mokrou postieľkou aj niekoľkokrát za noc? Alebo je neodmysliteľnou súčasťou pyžamka plienka, s ktorou je už podľa vás načase skoncovať? Nezúfajte, nejedného rodiča máta, kedy a najmä ako odplienkovať dieťa nadobro. I keď zaručené návody by ste len ťažko hľadali, možno je dobré vyskúšať aspoň zopár tipov mám, ktoré si tým tiež prešli a nakoniec to ich drobci zvládli.

    Kedy skoncovať s nočnou plienkou?

    Odúčanie od plienok je skôr pocitová záležitosť, nikto vám preto nevie povedať, kedy je ten správny čas začať. U väčšiny detí sa to deje postupne, teda najskôr prestanú nosiť plienočku cez deň, potom cez denný spánok a nakoniec aj v noci. Nájdu sa však aj mamičky, ktoré sa rozhodnú pre radikálne riešenie, ako tomu bolo v tomto prípade: "U nás to bolo všetko naraz. Jednoducho sa malej povedalo, že plienočky už nie sú, že budeme chodiť na záchod. Nedávala som jej ani na spinkanie, dala som jej prebaľovaciu podložku pod plachtu. A super, nehoda sa jej stala možno raz. Mala dva roky a mesiac. Samozrejme, že sme predtým skúšali cez deň, ale keď som sa stále pýtala na cikanie a aj tak sa mi docikala, rovno sme plienočku vrátili a skúsili sme povedzme za dva týždne." Občasná nehoda sa môže pritrafiť aj u menších školákov, no pokiaľ sa to po 5. roku stáva často alebo pravidelne, je vhodné obrátiť sa na odborníka.

    Dôležité je správne načasovanie aj z pohľadu ročného obdobia, nielen veku dieťaťa. Asi každá mama vie, že odúčať deti v zime je nezmysel. Nie je ničím ojedinelým, že keď už drobec v lete behá bez problémov bez plienok, s prvým ochladením sa začnú stávať nehody. "My sme začali až vo veku dva a pol roka v lete, lebo v zime to nemalo zmysel, vždy sa pocikal. Ale dlho už v noci spal tak, že mal do rána suchú plienku, tak som ho dala spať bez nej a bolo to ok. Ibaže na druhú noc sa pocikal. Asi je ten detský zadoček už navyknutý na to, že ho tá plienka hreje, ale tak som sa nevzdala, skúsila som ďalšiu noc a odvtedy nemáme v noci plienky, samozrejme cez deň tiež od leta," potvrdzuje príspevok na fóre Modrý koník. Navyše spaním v zime v mokrej postieľke si koledujete o prechladnutie a ani opraná bielizeň neschne tak rýchlo, ako by človek potreboval 🙂  

    Čakať na suchú plienku alebo nie?

    Ani v tomto nie sú mamičky jednotné. Kým jedny tvrdia, že suchá plienka je jasným signálom na odúčanie na noc, iné na tú suchú plienku čakajú márne. Pokiaľ si myslíte, že drobec by to už mohol zvládnuť a je podľa vás najvyšší čas, nebojte sa ísť do toho. "Ja mám odskúšané, že treba dať nepremokavú plachtu, spaciu plienku radikálne zrušiť a hotovo. Vyskúšať to tak na týždeň a ak sa bude denne pocikávať, tak by som plienku na noc vrátila a vyskúšala zase o mesiac, dva. Keď budete čakať, kým bude plienka suchá, tak sa možno nedočkáte - decká sú pohodlné, a keď vedia, že majú plienku, tak sa na nočník neunúvajú," vyjadrila svoj názor na fóre jedna mamička. "Nelka začala chodiť na nočník mesiac predtým, ako mala dva a pol roka. Plienku som jej ale na spanie dávala a vždy po prebudení bola plná. Raz som jej poobede zabudla dať a nepocikala sa. Odvtedy bola poobede bez plienky a o pár dní sme to vyskúšali aj na noc. Keď mala dva a pol roka, bola komplet odplienkovaná," opisuje svoju skúsenosť ďalšia z diskutujúcich.

    Budiť alebo nebudiť?

    Toto je ďalšia dilema, v ktorej sa maminky nevedia zhodnúť. I keď väčšina považuje budenie dieťaťa za nevhodné, a deti to obvykle dávajú aj patrične najavo, iné nevidia zmysel v čakaní na to, kým sa dieťa zobudí samé alebo vydrží celú noc. "Monča sa na cikanie zobudila sama a stále mi v noci chodí jedenkrát cikať, a to má cez 4 roky, ale budí sa sama," podelila sa na Modrom koníkovi mamička benne. "Mne sa teda to nočné budenie nepáči, mňa by teda porazilo, keby ma v noci ktosi nasilu zobudil a nútil na záchod. Ja som za to, že tomu treba nechať čas," zapája sa do diskusie druhá mama. Ďalšou alternatívou, ktorá je akýmsi riešením uprostred, môže byť nosenie spiaceho dieťaťa na záchod. "Ja som noc riešila tak, že som od 2 rokov malého reagovala na jeho nepokoj, vrtenie sa a vtedy som ho dala cikať. Bolo to väčšinou cca 2 hodiny po zaspatí a okolo 5. hodiny nad ránom. Nikdy som ho na cikanie nebudila, on bol vtedy čiastočne sám od seba prebudený, len sa nevypýtal cikať, tak som ho dala ja. Takto sme fungovali do 2 rokov a 3 mesiacov," zdôveruje sa s možným riešením kaja73.

    Musí ísť dieťa do postele vysmädnuté?

    I keď väčšina odborníkov tvrdí, že dieťa by nemalo aspoň 2 hodiny pred spaním piť, mamičky majú aj iné skúsenosti: "Večerné pitie zase až taký vplyv na nočné pocikávanie podľa mojich skúseností nemá. Nelka si večer dá dva glgy a ide v noci trikrát cikať, Dianka vypije pred spaním pol litra vody a v pohode spí do rána." Nájdu sa samozrejme aj také, ktorým úprava pitného režimu pomohla: "Moja večer vypije mlieko a potom chodí veľakrát cikať, preto som skončila s mliekom pred spaním a dávam jej ho skôr, aby sa mohla ešte pred spaním vycikať."

    Odúčanie od nočnej plienky môže vyzerať ako hotová veda. Skúšajte sa postupne dopracovať k suchej postieľke, trénujte, no najmä sa tým nestresujte. Najdôležitejšie je vystihnúť tú pravú chvíľu, kedy je už dieťa na takýto veľký krok pripravené. 

    Prečítajte si aj o príčinách nočného pocikávania 

    Foto: pixabay.com

    bally
    30. máj 2017    Čítané 1443x

    Nočné pomočovanie: 3 kroky, ako sa dopracovať k suchej postieľke

    Odúčanie od dennej plienky už máte za sebou, no s tou nočnou sa to stále akosi nedarí. Pokiaľ má drobec tri či štyri roky, máte stále čas s plienočkou na noc zabojovať. Ak sa to ale nepodarí, kým dovŕši 5 rokov, návštevu lekára by ste nemali príliš odkladať.

    Nočné pomočovanie trápi dve z desiatich detí vo veku 5 rokov a môže pretrvávať do puberty, v 2 % prípadov dokonca až do dospelosti. Ak ste sa teda stretli s názorom, že každé dieťa sa raz odnaučí od plienky a nikto dospelý sa nepocikáva, nie je to celkom tak. Problémy s pocikávaním trápia dievčatá aj chlapcov, i keď u chlapcov to býva častejšie.

    Nočné pomočovanie (primárna nočná enuréza) je nekontrolovaný únik moču počas spánku, a to nočného aj denného, u detí starších ako 5 rokov. Človek dokáže kontrolovať tvorbu moču a samotné močenie. Táto schopnosť sa v detstve postupne vyvíja, u niekoho skôr, u iného neskôr. Dieťa dokáže prevziať kontrolu nad cikaním najskôr cez deň a potom aj v noci, len ojedinele sa úplne zbaví plienok naraz. 

    Prečo sa dieťa pocikáva?

    Mnohí sa mylne domnievajú, že dieťa, ktoré sa v noci pocikáva, je vystresované a nešťastné. I keď stres, napríklad v dôsledku hádok alebo rozvodu rodičov, môže byť tiež spúšťačom tohto problému, vo väčšine prípadov treba hľadať príčinu inde.

    Dozrievanie centrálneho nervového systému zohráva veľkú úlohu, pretože vďaka nemu si dieťa začne uvedomovať plný močový mechúr a potrebu ísť cikať. To sa väčšinou udeje okolo roka a pol, kedy sa odporúča začať s odúčaním od dennej plienky. Pokiaľ je toto dozrievanie u dieťatka oneskorené, môže to celý proces skomplikovať.  

    Všimli ste si, že drobec celý deň takmer nič nepije a večer pred spaním do seba leje jeden pohár za druhým? Pri takomto scenári môžete o suchej postieľke len snívať. Ak sa chcete zbaviť nočnej plienky raz a navždy, mali by ste mu v prvom rade upraviť pitný režim.

    Najčastejšie za nočným pomočovaním stojí nedostatočná produkcia hormónu vazopresínu. Ten má za úlohu riadiť tvorbu moču. V noci sa tvorí viac vazopresínu, v dôsledku čoho sa produkuje menej moču, močový mechúr sa pomalšie napĺňa a nemusí sa vyprázdniť. Ak je tvorba tohto hormónu nedostatočná, močový mechúr sa v noci rýchlo naplní, čo dieťa nie je schopné rozpoznať, a tak sa zobudí až v mokrom pyžamku. 

    Problém ale môže byť aj celkom inde, napríklad v poruchách či vrodených vadách močového ústrojenstva.

    Ako sa dopracovať k suchej postieľke

    Rodičia by si mali v prvom rade uvedomiť, že problém s pomočovaním nedokáže dieťa ovplyvniť a nerobí to naschvál. Zároveň nie je na mieste myslieť si, že zlyhali a hanbiť sa za to, že ich dieťa sa pocikáva. Práve naopak, treba si uvedomiť, že detí, ako to ich, je veľa a treba s tým niečo robiť. 

    Skôr, ako navštívite odborníka, vyskúšajte tieto 3 kroky

    • Nastavte pitný režim
      Dieťa by malo piť najmä dopoludnia, aspoň 2 hodiny pred spaním by už nemalo piť vôbec. Nezabúdajte, že aj polievky, či šťavnaté ovocie a zelenina sú zdrojom tekutín, ktoré by mohli zapríčiniť, že sa dieťa v noci pociká. Najmä počas horúcich letných dní či pobyte na ihrisku dieťaťu pitný režim neobmedzujte. Ak ste zvyknutí tráviť čas na ihrisku až do neskorých večerných hodín, radšej odíďte domov skôr, aby ste mohli dodržať tie cca 2 hodiny pred spaním.
    • Močenie pred spaním
      Pred spaním by sa malo dieťa poriadne vycikať, aj keď tvrdí, že mu netreba a len si cvrkne. Zároveň ho učte, aby cez deň chodilo pravidelne na záchod a nezadržiavalo moč.
    • Spánkový režim
      Dieťa by malo chodiť spávať približne v rovnakom čase.

    Kedy je načase vyhľadať odborníka?

    Ak ste dodržali všetky vyššie spomenuté rady, no výsledok sa i tak nedostavil, je načase navštíviť detského lekára. Ten zváži prípadnú návštevu detského nefrológa, ktorý vyšetrí moč dieťaťa a močový systém ultrazvukom. Následne, ak to bude potrebné, predpíše lieky, ktoré sa užívajú vždy pred spaním a majú za úlohu regulovať tvorbu vazopresínu až do doby, kým toho telo nie je schopné samé.

    Foto: flickr.com