bambi29
12. mar 2016
5528 

Macarons a ako na ne - aktualizové - talianska aj francúzska metóda

Takže takto ženy - žiadne siahodlhé úvody a teórie. Makarónky ste buď už ochutnali a zamilovali sa, alebo sa na to ešte len chystáte - dá sa snáď inak, keď na Vás vyskakujú z každého druhého fb statusu, instagramu, pinterestu? No nedá 🙂 Čo je také úžasné na farebných "piškótkach" zlepených náplňou? Tak za prvé - raz a navždy - nie sú to piškótky 🙂 Makarónky sú klasické francúzske sladkosti, ktorých hlavnou zložkou je mandľová múka (čo z nich robí prirodzene bezlepkovú sladkosť, good to know!). Ďalšími zložkami škrupiniek sú cukor (áno, veľa cukru) a vaječné bielky. Náplňou sú najčastejšie čokoládová ganáž ochutená extraktami, esenciami, atď, prípadne ovocné náplne alebo veľmi husté džemy, alebo maslové krémy, alebo ešte inak - šmakotiny typu karamel/slaný karamel, lemon curd (citrónový krém),... Možnosti sú takmer nekonečné. Neodporúčajú sa náplne na báze smotany, jogurtu, mascarpone (to bol u nás obľúbenec, ale bohužiaľ nám to fungovalo len krátku dobu - takéto makarónky sa veľmi rýchlo rozmočia a nie sú vhodné na oslavy lebo na stole sa rýchlo roztečú).

Takže už viete čo to je, teraz si ukážeme ako na to 🙂 Sú dva základné postupy ktoré sa používajú, a to francúzska metóda a talianska metóda. Každý nech si skúsi a sám uvidí čo mu lepšie pasuje 🙂 Ja som začala s francúzskou metódou, o ktorej sa hovorí že je ťažšia, ale myslím že lepšia na naučenie sa. A zašpiníte pri nej menej riadu :D Talianska metóda je ale ozaj ľahšia, teda ak sa nezľaknete varenia cukrového sirupu ;) Cesto (ktoré je pri makarónkach najnajnajdôležitejšia časť) sa pri tomto postupe častejšie vydarí. 

Makarónky sú ozaj neľahká vec, chcú veľa cviku a veľa trpezlivosti naučiť sa ako to cesto správne vymiešať. A potom sú tu faktory ktoré, nech sa snažíte akokoľvek - Vám Vašu snahu prekazia - ako napríklad vlhké počasie (keď makarónky neschnú a neschnú) alebo zvedavé dieťa (to chce nádych a výdych a myslite na to že to dieťa máte len jedno, makarónky si spravíte aj druhé :D). Cez to všetko - keď upečiete svoje prvé (a každé ďalšie) vydarené makarónky, ten pocit je neopísateľný, to treba len zažiť 🙂 

Tak vidíte - o makarónkach sa krátko ani nedá, ospravedlňte ma prosím, som od nich závislá.

Talianska metóda:

150g mandľovej múky

150g práškového cukru

55g bielkov

55g bielkov

150g krišt. cukru

40g vody

Mandľovú múku kupujem, ale začínala som tým, že som si sama mlela mandle - a potom boli v škrupinkách vidieť tie hnedé kúsočky šupiek. Áno, dajú sa aj oblanšírovať, raz som to spravila a potom som z nich vyrobila miesto múky mandľové maslo - holt, príliš výkonný mixér :D (mám nutribullet). Takže múku resp. čisté mleté mandle si už kupujem na kilá. Ďalej práškový cukor - tu si asi pomyslíte že mi šibe ale raz som robila z iného cukru a nevydarili sa, takže odvtedy jedine tento: 

Ak robím reklamu, tak sorry, ale je to bezkonkurenčne najlepší cukor 🙂

Niečo k bielkom - vo veľa receptoch sa dočítate o tom, že bielky treba nechať odležať. Toto som striktne dodržiavala - oddelené bielky som nechávala v chladničke "odležať" 1-3 dni, niekedy som ich dala aj do mrazáku, aby sa zničili tie vlákna, aby vraj stratili vlhkosť. No a potom sa mi raz stalo, že som išla piecť a hups - nemala som odložené bielky. No čo včul? Tak som zobrala, rozbila, oddelila a šup tam s nimi. A viete čo sa stalo s makarónkami? Absolútne nič 🙂 Takže z faktorov, ktoré negatívne ovplyvňujú finálnu podobu makaróniek by som bielky vyradila - ale aby info bola kompletná tak musím podotknúť, že používam výlučne domáce vajíčka od nášho dedka - takpovediac ešte teplé z kurína 🙂

A teda začíname - vezmeme si mandľovú múku/mandle a práškový cukor a spolu si ich zomelieme (netreba extra výkonný mixér, stačí aby mal dobré nože) a preosejeme cez sitko, ideálne aj na dvakrát (na foto som ešte preosievala zvlášť cukor a mandle, ale je lepšie to robiť spolu).

Ak ostanú nejaké vačšie kúsky ktoré už nevieme preosiať, tak tie vyhodíme. K mandliam s cukrom vylejeme presne (!) 55g bielkov a premiešame gumenou vareškou - máme hotovú mandľovú pastu (neochutnávať, lebo všetko zjete).

Druhý krok je tzv. meringue, teda sneh. V tejto metóde sa varí cukrový sirup ako som už spomínala, takže do rendlíka s rúčkou si dáme 150g krišt. cukru a prilejeme 40g vody a dáme zohrievať na max výkon. O chvíľu nám to začne bublať, iba jemne rukou chytíme za rúčku a krúžením pomožeme cukru rozpustiť sa. Teplomer nepotrebujeme - ideálnu teplotu zistíme jednoduchým bublifukovým testom, kedy ľubovoľnú kuchynskú nerezovú naberačku, metličku alebo čokoľvek čo má na konci toto

namočíme do cukrového sirupu a keď fúkneme a ide retiazka bubliniek, tak vtedy je teplota ideálna. Naozaj to netrvá dlho - mne cca 3 minúty na indukcii.Medzitým si zapneme kuchynský robot - alebo zapojíme manžela s mixérom v ruke - a začneme šľahať 55g bielkov so štipkou soli. Horúci cukrový sirup prilejeme k už spolovice vyšľahaným bielkom opatrne, ale naraz (ten presný bod už viete). Šľaháme až kým nemáme tuhý, krásne lesklý sneh. Do snehu sa dá pridať cukrárske farbivo - odporúča sa gelové farbivo a ozaj len na špičku noža - to sa tiež naučíte cvikom 🙂 Ja používam farebné spektrum značky Wilton a som maximálne spokojná.No a prichádza najdoležitejšia časť - macaronáž. Sneh vmiešame ručne (!) gumenou vareškou k mandľovej paste, jemnými pohybmi podoberáme pastu aby sme vmiešali sneh. Naozaj sa snažíme minimalizovať premiešanie. Cesto musí mať konzistenciu tečúcej lávy a verte mi že toto je to najlepšie prirovnanie aké na to existuje. Keď si ho naberiete vareškou tak veeeeľmi pomaly z nej steká a nie vo veľkých zhlukoch, ale ako stužka sa vynie z tej varešky. Toľko chvíľka poézie a keď sa Vám podarilo cesto nepos... nepremiešať (ale mandľová pasta je poriadne vmiešaná!) tak si možete naplniť cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou (ak nemáte poruke manžela tak použite vysoký pohár alebo niečo podobné) a ideme na to! Ak si netrúfate na papier, kľudne začnite so silikónovou podložkou s predznačenými krúžkami - aj ja som tak začínala. Cukrárske vrecko držíme kolmo na podložku/papier a striekame koliesko - ten pipík, ktorý nám tam ostane je úplne v poriadku ;) Počítajte s tým, že makarónky sa mierne roztečú (ak sa roztečú príliš, tak ste to príliš premiešali, sorry :/). Veľkosť makaróniek nechám na Vašom uvážení. Keď už máme plný plech, jemne ním 2-3x treskneme o pracovnú dosku (moja obľúbená časť) aby sme sa zbavili bubliniek a pipíkov.Plech necháme oddychovať cca hodinu - povrch makarónky musí uschnúť tak, aby keď sa ho dotknete, nič sa Vám na prst nelepilo. Tajný urýchľovač pre netrpezlivé gazdinky a na vlhké dni (to sú také keď to može schnúť aj dve hodiny a furt nič) - zapneme si rúru na 40 stupňov a všetky plechy tam bez hanby nasúkame nech pekne vyschnú (tak 25 minút).

No a prichádza predposledná časť - pečenie. Rúru si rozohrejeme - treba si odskúšať tú svoju - ja pečiem na programe 3D horúci vzduch na 160 stupňov 8 minút a potom znížim na 140 stupňov a pečiem ďalších 8 minút. Naozaj treba odsledovať aby keď nadvihnete jednu makarónku, ľahko sa odliepala a zase naopak, nesmiete ich príliš vysušiť. Je to fuška, ale Vy na to prídete 🙂 Zhruba v polovici pečenia začne rásť tá povestná "foot" teda nožička. Internety píšu obrátiť plech v polovici pečenia - mne to nikdy nedošlo - na čo sa to v dnešnej dobe inteligentných rúr má robiť, iba čo mi pri tom klesne nožička, takže to nerobím.

A teda keď už máme pocit že sú akurát, vytiahneme ich a na plechu necháme dôjsť a vychladnúť. A to je všetko, už ich len naplniť 🙂

Najvďačnejšou náplňou je čokoládová ganáž - či už z bielej, mliečnej alebo tmavej čokolády. Ja používam belgickú čokoládu Callebaut, ale začínala som klasickou tabuľkovou 🙂 Ganáž si spravíme tak, že nasekanú čokoládu, alebo čokoládové "peniažky" zalejeme šľahačkou zohriatou tesne na bod varu, necháme minútu postáť a rozmiešame. Pomer závisí od čokolády - bielu zalejeme polovičným množstvom šľahačky (napr. 150g čoko vs. 75g šľahačky), mliečnu 2/3 (150g čoko vs. 100g šľahačky) a tmavú 1:1 (150g čoko vs. 150g šľahačky). K čokoládam možete pridať 10g masla (k bielej nedávam) a k tmavej ešte pridávam lyžicku medu aby sa krásne leskla. No a nakoniec k tomu kvapneme pár kvapiek extraktu alebo esencie, podľa toho čo máme alebo čo chceme použiť. Exktrakty na báze slnečnicového oleja (levandulový, pepermintový, ruža, ...) ako aj esencie kupujem z Anglicka. 

Náplne si dáme vychladiť a stuhnúť do chladničky na 2-3 hodiny a možeme plniť - popárujeme si veľkostne jednotlivé makarónky a cukrárskym vreckom dáme poriadnu dávku náplne a makarónku zlepíme.Ideálne ich necháme v chladničke cez noc prejsť - aby makarónka nasiakla tú náplň a chute sa prepojili. Správna makarónka pri zakusnutí praskne a chrumkne a vnútri je delikátne jemná náplň. Proste sen 🙂

Ak ste sa dočítali až sem a ešte stále nemáte dosť, tak tu rovno hodím aj francúzsku metódu, nech máte nad čím rozmýšľať a potom si trieskať hlavu že ste neskúsili tú druhú  🙂

Francúzska metóda:

110g mandľovej múky

200g práškového cukru

100g bielkov (odstátych 1-3 dni)

50g krišt. cukru

Francúzska metóda má síce menej krokov, ale výsledok nie je taký konzistentný ako pri talianskej metóde. Navyše sa tu naozaj odporúča mať odležané bielky. A pevnú ruku pri miešaní cesta (nie, už to ozaj nemiešaj. Ani raz! Čo som Ti hovorila, už si to premiešala...) 🙂

Mandľovú múku/mandle si pomelieme spolu s práškovým cukrom a preosejeme, najlepšie aj na viackrát.

Bielky si v mixéri vymixujeme dopenista, pridáme krišt. cukor a mixujeme kým nemáme ozaj tuhý lesklý sneh. Nakoniec doň môžeme vmiešať cukrársku farbu.

Do snehu vmiešame suchú zmes mandlí a cukru na 3 krát (nie všetko naraz prosím Vás) a opäť len veľmi jemne gumenou stierkou, minimalizujeme premiešanie, podoberáme okraje a spodok. Keď máme zmiešané na cesto, ktoré opäť má mať takú istú konzistenciu ako pri talianskej metóde - teda konzistenciu tečúcej lávy - tak si naplníme cukrárske vrecko a ďalej postupujeme presne tak ako pri talianskej metóde - striekame kolmo na plech, makarónky sa jemne rozlejú, pipíky zmiznú keď treskneme plechom o linku a necháme uschnúť povrch. Pečieme tak isto ako pri talianskej metóde.

Nech sa Vám podaria! Ako som už veľakrát spomínala, inšpiráciu na náplne získavam denným študovaním internetov, menovite pinterestu a instagramu. Mám toho načítaného ozaj kopec, takže ak sa skutočne o makarónky zaujímate, tak to odporúčam aj Vám. Recepty na jednotlivé náplne si s dovolením už nechám pre seba, internety sú ich plné, tak skúšajte čo Vám bude najlepšie chutiť 🙂 Pod článkom sa kľudne pýtajte, pýtajte, pýtajte, rada odpoviem, poradím ak budem vedieť 🙂

Dominika

Komentár bol odstránený

Woooow ďakujeme 😘 si poklad !!!! Zajtra vytlačím nech to mam čierne na bielom 😂 a možem vyskúšať !!!

Odpovedz
12. mar 2016

Tento postup vyskusam, dakujem velmi pekne 😉 a v pripade, ze to do ser...., urcite napisem po radu 😉

Odpovedz
12. mar 2016

Dakujeeeeem ideme skúšať ❤❤❤

Odpovedz
12. mar 2016

Uz dlho sa na ne chystam a vzdy to stroskotalo na tych odlezanych bielkach 🙂 pri malom dietati nikdy clovek nevie kedy bude mat cas 🙂

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@nelinkabublinka :D:D presne

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 presne tento postup pouzivam aj ja, aj s tym "bublifukom" 🙂 a makaronky sa mi podarili hned na prvykrat 😀

Odpovedz
13. mar 2016

pekny clanok, len si neodpustim poznamku, ze ja osobne som uz z makaronok unavena, zovsadial na mna skacu.

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@michaelkanr to neovplyvnis, makaronky su teraz ako Adela, v kazdej chladnicke! :D:D

Odpovedz
13. mar 2016

ani nevies ako si ma potesila tymto clankom 🙂

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 adelu mam aspon rada😀

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@michaelkanr tak potom si asi na zlom mieste v recepte na makaronky ;)

Odpovedz
13. mar 2016

Myslis, ze to zvládne aj total amater ako ja?

Odpovedz
13. mar 2016

Kraaaaasne popisane...tiez sa chystam vyskusat 😉...a francuzsky postup nebude?

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@katasa urcite ano!

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@dorotka2013 mozno v buducnosti 🙂

Odpovedz
13. mar 2016

Wau krasne popisane, ide z teba makronkova vasen ☺ este som ich nikdy nejedla a ani nerobila, moji muzi su striedmi v sladkom, no raz ma mozno kopne muza a vezmem to ako vyzvu. ☺

Odpovedz
13. mar 2016

V zivote som to nejedla. A s mojim talentom to v zivote ani neupeciem😂.. Ale UMIERAM tu, ked tie tvoje fotky vidim, fakt. Mnaaaaaaam

Odpovedz
13. mar 2016

@nelinkabublinka
@boubatko je to lahke, len treba sa do toho pustit 🙂 ja ich peciem pravidelne a najviac milujem slany karamel - chce to len trosku cviku 🙂 a inak, ja bielka nenechavam odlezat - pouzivam domace, a s tymi to vyjde, aj ked nemate ich odlezane.... 🙂 Dokonca si bielka mrazim, ak mi niekedy zvysia z nejakej maskrty a aj s tymi to vyjde 🙂
@bambi29

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@minulin presne, tak to pisem aj v clanku 🙂

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 prepac, cele som to necitala 🙂))))) len som reagovala na tie bielky v komentoch :D

Odpovedz
13. mar 2016

kolko vajec je 55g bielku? 😀 😀 😀 myslim, ze sa uspokojim tak ako doteraz len so snehovymi pusinkami od svokry 😀

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@emjee treba odvazit 🙂 cca 2 bielky

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 to je jasne, len pre predstavu som chcela vediet, ze kolko to asi je

Odpovedz
13. mar 2016

@boubatko ja som to ochutnala asi pred tyzdnom a nechapem co mi ma na tom chutit 🙂 na mna prilis sladke 🙂

Odpovedz
13. mar 2016
Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@anuskaaprazko ako sa hovori, kolko ludi tolko chuti 🙂 len dufam ze si nechutnala v niektorom OC, lebo to si si rovno mohla dat papier :/

Odpovedz
13. mar 2016

chystam sa na ne, tak dufam, že to zvládnem, ked to tu mam takto čierne na bielom, snad sa konečne k nim dopracujem🙂

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 tak mna tento clanok dokonale odradil 😀 gratulujem 😀 na to, ze to je "len" recept sa to citalo velmi putavo, ochutnat by som aj chcela, ale sama sa do nich pustit? dakujem, neprosim 😀

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@soldi tak presne to nebolo mojim cielom :D snazila som sa napisat to co najzrozumitelnejsie a zhrnut vsetky tie dolezite drobnosti tak by kazda mala pocit ze to da, lebo nie je to jadrova fyzika (mozno jadrova fyzicka hovori - nie je to teoria pecenia makaroniek :D)

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 nie. V it... Ale tiez neviem ci boli ako mali 🙂

Odpovedz
13. mar 2016
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
bambi29
autor

@anuskaaprazko ooo tak v IT som jedla ine veci ale hovorim, kolko ludi tolko chuti. Ja som ich zacala piect lebo som bola od nich zavisla a som si povedala ved to predsa viem napiect aj sama doma a dnes uz viac ako jednu-dve nemusim :D je to ale aj tym ze ich peciem kazdy tyzden, mam dost objednavok.

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 mozem sa spytat na casovu narocnost? kolko trva priprava plus minus po bod, kedy su na plechu ponechane napospas preschnutiu pred samotnym pecenim? 🙂

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@nelinkabublinka mne cca 30 minut - najdlhsie je to preosievanie 🙂

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 mozem sa este opytat odkial kupujes tu mandlovu mucku? Ken na nete som pozerala ale ze 20,-€??? V niektorom obchode nepredavaju?

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@dorotka2013 to je bohuzial normalna cena. Ja kupujem vsetko z toptorticky, tam maju kilo za 18e a teraz maju sj v lidli, pre tych co nepecu tak vo velkom 🙂

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 Ahoj super napisane🙂 mozem poprosit o info aku znacku esencii kupujes? potrebujem levanculovu a mint (nie na makronky) a nikde neviem najst :--( inak skoda ze nebyvame blizsie, hned by som objednavala 🙂
este ma napadlo na toptorticka maju take zmesy na pecenie makaroniek? nemas vyskusane?

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@emilly maju zmesi, dostala som parkrat ako darcek k objednavke, aj na gastre z nich mali napecene 🙂 su vyborne len dost drahe, ale tak pre seba okej 🙂 tu znacku ti pisem do ip

Odpovedz
13. mar 2016

Fantasticky zahrnutý postup!!! Veeelka vďaka !!

Odpovedz
13. mar 2016

@bambi29 dakujem pekne🙂 no mozno to skusim, lebo mala ma videla ako ich obzeram a rozhodla sa ze ona potrebuje taketo farebne kolieska na jej oslavu 🙂 povedala som jej, ze musim pohladat recept, tak aspon par by som jej pre tu radost v ociach skusila

Odpovedz
13. mar 2016

Prosim ta toto mnozstvo surovin je cca na kolko makaroniek priblizne? Je to na jeden plech ci? Ďakujem

Odpovedz
13. mar 2016
bambi29
autor

@lussia151lucia 1,5 plechu rozmeru 40x30cm

Odpovedz
14. mar 2016

waau, super! Obrovská vďaka a článok pridávam do Vybrali sme 🙂

Odpovedz
14. mar 2016
bambi29
autor

@danulicek ďakujem a budem pokračovať v započatom diele ;)

Odpovedz
14. mar 2016

Ženy ja som asi z inej planéty... Ale verte či nie, ha som to ešte nejedla.. Všade to vidím.. Aj si na to chuti, pekne farebné.. Ale ešte som nemala tu česť 😕

Odpovedz
14. mar 2016

Pre mna na tomto portali skutocne jeden z mala uzotocnych a vyuzitelnych clankov. Dakujem a verim, ze teraz sa uz do toho pustim aj ja s mojimi lavymi rukami😘👍🏻💐

Odpovedz
14. mar 2016

Super,, Domi a prosim, aku velkost ich robis? ja uz tiez robim od oka na papier a stale sa mi vidia take male...

Odpovedz
14. mar 2016

a este sa mi natiska otazka, ked menis teplotu zo 160 na 140, to proste lech nechas v rure a len prepnes teplotu? lebo je jasne, ze teplota nema okamzite 140 st... ci ako na to?

Odpovedz
14. mar 2016
bambi29
autor

@swarovski robim ich teraz cca 4,5cm a ano, znizim teplotu a necham ich v rure. Ide hlavne o to, ze ked sa nestihnu poriadne upiect a vyberies ich von tak nozicKa hoci je krasna, splasne, ostane len suknicka. A ked ich tam mas dlho ze este potrebujes dopiect, tak na tych 160 uz ku koncu stracaju farbu, dokonca mozu zhnednut

Odpovedz
14. mar 2016
Odpovedz
14. mar 2016
bambi29
autor

@dorotka2013 hla, doplnene o francuzsky postup

Odpovedz
14. mar 2016

Uplny poklad si, toto som potrebovala vidiet. Odhodlam sa konecne po dovci.

Odpovedz
14. mar 2016

@bambi29 ahoj, my sme si uz pisali a ja som makronky tou francuzkou metodou aj odskusala😉 mne to prislo velmi jednoduche a makronky sa aj pekne urobili a boli presne ako maju byt... pre mna otazkou zostavamu prave plnky😉 nevies mi dat aspon recept na jednoduchu citronovu a maetovu? a tie esencie sa nedaju kupit u nas niekde? ( v klasickych obchodoch som nic take nenasla, ani v top torticke... )
dakujem moc za typy

Odpovedz
14. mar 2016
bambi29
autor

@dai na toptorticke maju minimalne esencie wilton o ktorych viem. Na pintereste si najdes recept na lemon curd, slany karamel, na vsetko od vymyslu sveta. Pisala som ze recepty na naplne nebudem davat, tak nechcem byt teraz ako nasi politici, raz tak raz onak ;)

Odpovedz
14. mar 2016

@bambi29 oneee, tie náplne sa dajú použiť aj na niečo iné ako makronky?

Odpovedz
14. mar 2016
bambi29
autor

@emjee jasne 🙂 do roznych kolacikov, mafinov, atd atd

Odpovedz
14. mar 2016

Bojim sa ich ochutnat..lebo ked zacnem myslim ze nebudem vediet prestat,...uz len na pohlad vyzeraju viac ako luxusne 🙂

Odpovedz
15. mar 2016

Tak som skúsila slany karamel. Akurát v recepte sa píše, že vydrží 1-2týždne v chladničke, a to sa mi nezdá, sak polku sme (som) už zozrala dnes.

Odpovedz
15. mar 2016
bambi29
autor

@lucsyia neboj, makaroniek sa neda zjest vela. Su strasne syte a sladke
@emjee :D:D neviem kto by si robil karamel do zasoby.

Odpovedz
16. mar 2016

Aj ja som závisláááááá 🙂

Odpovedz
16. mar 2016
Odpovedz
16. mar 2016

dobrý deň chcem sa opytat kolko mandli tam pridávate 🙂)

Odpovedz
16. mar 2016
bambi29
autor

@ssilvias davam mandlovu muku podla receptu

Odpovedz
16. mar 2016

dakujem pekne

Odpovedz
16. mar 2016

@bambi29 krásne napísaný recept. Ja mám rada, ak je k receptu aj pokec. Je vidieť, že máte makronky rada. Priznám sa, že som ich ešte nejedla, ale veľmi sa mi páčia a možno by som ich skúsila rovno upiecť. Len otázočka: skúšala ste ich robiť aj z inej ako mandlovej múky? Syn je alergický na oriešky, takže mandlova múka u nás neprichádza do úvahy.

Odpovedz
16. mar 2016

vyzeraju krasne, ale prava slovenska laskonka je tisíckrát lepsia :D

Odpovedz
16. mar 2016
bambi29
autor

@angua27 skusala, ale davala som pol na pol mandlovu a gastanovu, kokosovu, makadamiovu. Ale nebolo to ono. Ale treba skusit 🙂 prave tym su ine ze su bezlepkove.

Odpovedz
16. mar 2016

@bambi29 prosim vas a tu plnku treba aj vyslahat? Alebo nie? Citam citam ale neviem 🙂 manzel chce aby som mu ich upiekla... no mam z toho strach, este nikdy som to neskusala :D

Odpovedz
17. mar 2016
bambi29
autor

@janka_jurko myslite tu coko ganaz? Nie tu netreba vyslahat, len dat stuznut do chladnicky a plnit

Odpovedz
17. mar 2016

@bambi29 ano tu som myslela 🙂 ok dakujem pekne

Odpovedz
17. mar 2016

@ajka30 laskonka chuti inak... ja som teda fanusik laskoniek ale aj makroniek - kazdy z tych kolacikov ma nieco do seba... pre mna napr. aj parizske rozky mojej mamy chutia fantasticky ( mama robi cesto len z orechov, bez muky a fantasticky plnku - rozplyvaju sa na jazyku ) - je to ale iny kolacik a pride mi divne ho porovnavat s makronkami aj ked je recept v mnohom podobny😉

Odpovedz
17. mar 2016
Komentár bol odstránený

tak prave som s nimi doslova dobojovala. Muku som preosievala vyse hodiny, teda ak sa tomu da tak povedat, skor som ju pretlacala lyzickou cez sitko, neslo to vooobec, z 200g balika sa mi podarilo vydolovat max.100g, tak som upravila mnozstvo ostatnych surovin. Dalej bielky sa mi nevyslahali, stale boli dost riedke, ale uz som to riskla a zmiesala... z muky sa mi v bielkach spravili hrudky, tak som ich roztlacala... uz mi bolo jedno ako to dopadne. No na moje prekvapenie v rure pekne narastli, na niektorych sa spravili bublinky (a to som plech riadne otrieskala), no po vybrati trochu splasli. Zvonku su chrumkave a vnutri trochu take lepive, kedze neviem ako to ma vyzerat a chutit, neviem ci sa podarili.... Tot moja skusenost 🙂

Odpovedz
17. mar 2016
bambi29
autor

@moma tak zvonku chrumkave a vnutri jemne lepkave je super 🙂 a pomlela si tu muku? S cukrom? Skusila si tu z lidla? Skrupinky boli riadne zaschnute?

Odpovedz
17. mar 2016

@bambi29 mala som muku z lidla, nepomlela, nemam na com, mamm len ponorku alebo ml.na mak 🙂 boli super zaschnute, nelepili. A ked som ich odlepovala z papiera, tak som zistila ze niektoré su zospodu lepkave, akoby nedopecene, ale nechala som ich 20min, bala som sa dlhsie.

Odpovedz
17. mar 2016
bambi29
autor

@moma na kolko stupnov si piekla?

Odpovedz
17. mar 2016

@bambi29 na 160 a potom som stiahla na 140 a este aj nechala chvilu vo vypnutej.

Odpovedz
17. mar 2016
bambi29
autor

@moma si si ista ze rura bola poriadne vyhriata? A treba ich nechat na plechu dojst a vychladnut. Aky program v rure si mal?

Odpovedz
18. mar 2016

@bambi29 urcite bola, mala som pečenie zhora a zospodu bez vzduchu, aj som nechala na plechu. A prosim ta ako preosievas tu muku? Na com? Mozno mam velmi jemne sitko ked mi to nešlo. A na com ju melies?

Odpovedz
18. mar 2016

@bambi29 zdravim, dakujem krasne za uzasne vysvetlenie ako piect makronky. Uz som ich skusala ale nikdy sa to nepodarilo, tak po dlhsom case som skusila tento receptik - taliansky 😉 A uzasne, cesto sa podarilo skvele. Aj to bublinkovanie sirupu sa mi pacilo, skvele. Vdaka. Len teraz ich peciem a neviem kde je problem ( mozno ze sa susili prilis dlho) niektore mi v strede praskli a to vnutro vyslo von ☹ fnuk budem vdacna za radu. Dakujem.

Odpovedz
18. mar 2016

ach jaj, tak robila som 3 plechy, jeden polovica praskla v strede a cesto vyslo von, dalsia polovica vykuklo cesto z bokov, 2 plech sa trosku sfarbil, takze musim piect kratsie, treti - podlozka na makaronky ok len maju pipika 😀 no mne sa to nikdy nepodari ☹ fnuk

Odpovedz
18. mar 2016

@bambi29 moje prve 🙂 moze byt? 🙂

Odpovedz
21. mar 2016
bambi29
autor

@janka_jurko odpadla som!!

Odpovedz
21. mar 2016
bambi29
autor

@emily327 podari sa, len treba skusat a nenechat sa odradit!

Odpovedz
21. mar 2016

@bambi29 vdaka tebe a super navodu ;) mam tie tvary take vseliake, niesu rovnake, ale ved sa zjedia 🙂

Odpovedz
21. mar 2016
bambi29
autor

@janka_jurko su uplne perfektne a urcite vynikajuce! Coko ganaz?

Odpovedz
21. mar 2016

@bambi29 hej hej ta coko co je v navode 🙂

Odpovedz
21. mar 2016
bambi29
autor

@janka_jurko si prirodzeny talent!

Odpovedz
21. mar 2016

@bambi29 dakujem 🙂 mozno nabuduce sa nepodaria :/ sama som zvedava...

Odpovedz
21. mar 2016

@bambi29 a mohla by som sa prosim este spytat ze ako sa skladuju take makronky kym sa zjedia ? 🙂 mam ich stale v chladnicke a neviem ci ich mam vybrat ze aby nezvlhli... dakujem

Odpovedz
22. mar 2016
Komentár bol odstránený
bambi29
autor

@janka_jurko idealne vo vzduchotesnej nadobe (v tych plastovych) vydrzia v chladnicke 3 tyzdne podla mikrobiologickeho rozboru. Ale fakt to musi byt napln ako ganaz, slany karamel, prip. lemon curd. Lebo maslovy krem prip. ak ti chuti mascarpone plnka - ta rozmoci macaron hned na druhy den a maslovy krem neviem kolko

Odpovedz
22. mar 2016

@bambi29 dakujem pekne..si zlata velmi ;)

Odpovedz
22. mar 2016

Ahoj. Cez velkonocne sviatky sa chystam piect "makaronky" podla tvojho uzasneho podrobneho receptu...len jedna vec, v ktorej nam vzdy dilemu je, ze neviem presne na com to piect, vies mi prosim Ta poradit? Posielam foto. A velka Vdaka za receptik;)

Odpovedz
25. mar 2016

Z boku🙂)) Prepac za tu moju amatercinu s rurou🙂)

Odpovedz
25. mar 2016
bambi29
autor

@siska8881 no ja by som na tom 5. kde je nakresleny ten rohlik - vyzera to najpodobnejsie tomu co mam ja a to je 3D horuci vzduch, cize nieco podobne systemu v konvektomate

Odpovedz
25. mar 2016

No a ja som ich nikdy nejedla, moc sladke nemusim, ale pre svojich fesakov to vyskusam... Dakujem ja super receptik.. 😉

Odpovedz
25. mar 2016

na makronkach mi vadi rozmer .... ja by som potrebovala velkost polievkoveho taniera 😀 mnam 🙂

Odpovedz
25. mar 2016
bambi29
autor

@zeiko :D:D

Odpovedz
25. mar 2016

@bambi29 Dakujem Ti velmi pekne za odpoved;) si mila. Potom dam vediet ako dopadli;) krasny vecer

Odpovedz
25. mar 2016

No dnes som sa na ne konečne odhodlala aj ja, no sú také kadejaké, ale tesim sa z nich neskutocne, 🙂 len niekoľko mi ich prasklo, nevies prečo? Robila som francúzsku metódu, ale nabudúce spravím tu druhu...

Odpovedz
25. mar 2016
bambi29
autor

@manushka malo vyschnute? Buchla si plech o linku poriadne? 🙂 ale su super 🙂

Odpovedz
25. mar 2016

@bambi29 buchla som poriadne🙂 ale neviem či boli malo vyschnute, lebo na plechu som mala niektoré pekne a niektoré praskli tak neviem kde sa stala chyba... ale su super chutia aj prasknute🙂

Odpovedz
25. mar 2016
bambi29
autor

@manushka ked idu do rury, musia byt vyschnute tak, ze po nich mozes prejst prstom. Ak nie su tak sa stane ze "vyvru"

Odpovedz
25. mar 2016

@bambi29 hm no môže byť, nabuduce na to dam pozor😀

Odpovedz
25. mar 2016

Tak som skusala, makaronky celkom usli, ale ganaz bola totalne fiasko. 😞 drzala som sa podla receptu, robila som z bielej coko plus farbivo. Roztekali sa, klobuciky sa smykali, no des. 😞😞 totalne sklamanie.

Odpovedz
25. mar 2016
Odpovedz
25. mar 2016
bambi29
autor

@kejtinka dala si aj zatuhnut? A slahacky polovicu toho co cokolady? Aku slahacku pouzivas? Odporucam skusit kuninsku 40% v kaufe maju stoji tolko isto ako rajo 33%

Odpovedz
26. mar 2016

@bambi29 3 hodinky mi tuhla 😣 ale makronky su supeer 👍 Ja som ju rozdelila na 2 casti. Do jednej som dala cervene a do druhej modre farbivo. Toto cervene som plnila vreciskom. Tak ma napadlo, ci aj tym zohrievanim v rukach sa neroztiekla. Modre som davala lyzickou a lepsie. Dala som na polovicu, ako pises, slahacku som mala rajo 33%. Ale neodradilo ma to. Skusim inu plnku nabuduce 😊

Odpovedz
26. mar 2016
bambi29
autor

@kejtinka urcite s bielou co najrychlejsie pracovat. A nedala si vela farby?

Odpovedz
26. mar 2016

@bambi29 neviem ci si online, ale chcem sa opytat na teplotu pecenia, pretoze naposledy som mala makaronky dute, docitala som sa, ze to znamena nedopecene, piekla som ich v klasickej rure na 140-150stupnov cca 15 min. ale zda sa to nie je ta spravna teplota..ty tu mas 160stupnov na horuci vzduch, na klasickej rure to je tusim viac stupnov, ci ? nevies poradit ?

Odpovedz
26. mar 2016
bambi29
autor

@vierka0 vies co malo by to byt viac, moja mama bezne pecie v klasickej rure aj o 20-30 stupnov viac

Odpovedz
26. mar 2016

@bambi29 no ved prave, teda v klasickej rure na 180stupnov ?

Odpovedz
26. mar 2016
bambi29
autor

@vierka0 to si musis odskusat, v klasickej som ich nikdy nepiekla. Teplotu a dlzku pecenia som skusala dlho kym som to vyladila do dnesnej podoby 🙂

Odpovedz
26. mar 2016

@bambi29 no, uz som dopiekla, katastrofa - kompletne mi popraskali :( tie vcera boli ovela krajsie, a to som teraz fakt mala krasne piskotky pred vlozenim do rury, boli suche na dotyk, boli spravne vymiesane, myslim, ze je to rurou, budem skusat dalej asi mensie davky piect, nech to vychytam 😀

Odpovedz
26. mar 2016
bambi29
autor

@vierka0 urcite skusaj a skus menej stupnov a dlhsie piect, nenechaj sa odradit!!

Odpovedz
26. mar 2016

@bambi29 este chcem skusit dat ich v rure vyssie, citam kadetade troubleshooting tips 🙂 mozno este podlozit jednym prazdnym plechom, no, musim skusat (robila som francuzsku metodu)

Odpovedz
26. mar 2016
bambi29
autor

@vierka0 ja som ich praveze presunula postupne uplne dole 🙂 prave zospodu byvaju nedopecene a zvrchu zhnednu ak to neodsledujes

Odpovedz
26. mar 2016

@bambi29 iba sparatko som namocila, mam Wiltonky 😊 ale chutovo su mnaaaaam. Moc dakujem za recept aj postup. 😉

Odpovedz
26. mar 2016

@bambi29 no, asi budem skusat piect parkusovky a skusat ako rozna teplota zabera - vcera mi vysli taketo krasne a dnes uplne popukane, katastrofa

Odpovedz
26. mar 2016

aj ja dakujem za clanok 🙂 raz sa,snad,aj ja odhodlam 😅

Odpovedz
26. mar 2016

Vcera som skusila taliansku metodu, sice to bola pre mna fuška na prvy krat, no tesim sa, ze vysli..aj ked na vyzore a tvare treba este popracovat;) este raz Velka Vdaka;)

Odpovedz
27. mar 2016
bambi29
autor

@siska8881 perfektne su!!!

Odpovedz
27. mar 2016

Dakujeeeem;) to len Vdaka Tebe;)

Odpovedz
28. mar 2016
bambi29
autor

@siska8881 paradne 🙂 hned by som si dala

Odpovedz
29. mar 2016
Odpovedz
4. apr 2016
Odpovedz
4. apr 2016

@bambi29 par makroniek som dala upiect na silikonovu formu na makronky...a to bola katastrofa, vobec som ich nemohla odtial odlepit...tak tieto zelene som dala radsej na papier na pecenie... neviem kde som spravila chybu...

Odpovedz
4. apr 2016

@bambi29 nádherné makaronky 🙂 tiež pečiem a makaronky sú mojou závislosťou 🙂 raz som vo francúzsku (na svadobnej ceste 🙂 ) jedla originál a tie boli neskutočnéééééé ♥ chcem sa ale spýtať na značku esencií, popr. odkiaľ objednávaš. Stále túžim po levanduľových makaronkách, no neviem nikde nájsť esenciu, sirup alebo niečo, čo by som tam mohla šupnúť. Budem vďačná, ak sa podelíš o toto tajomstvo, no plne budem rešpektovať ak odmietneš 🙂

Odpovedz
5. apr 2016
bambi29
autor

@karamelka14 ahoj, mas IP 🙂

Odpovedz
9. apr 2016

Tak som poctivo prečítala celý článok aj komentáre... A stále nemám odvahu 😀 Dokonca jej mám ešte menej ako pred čítaním 😀 Ale, vytlačím a nacapím si to na chladničku, nech ma dráždi každý deň, až sa podvolím 😀 Zatiaľ som v štádiu, že by som ich jedla na kilá a ako napísala jedna kočka - mali by mať veľkosť taniera 😀

Odpovedz
15. apr 2016
Komentár bol odstránený

@bambi29 ahoj 🙂 prosim ta ked som si kupila z netu mandlovu muku tak aj tu treba preosievat? Dakujem

Odpovedz
13. máj 2016
bambi29
autor

@janka_jurko @janka_jurko ano treba 🙂 idealne mixnut s praskovym cukroma tak preosiat

Odpovedz
13. máj 2016

@bambi29 oki dakujem.. to preosievanie ma tak nebaviiii :(

Odpovedz
13. máj 2016
bambi29
autor

@janka_jurko ani mna :D najdlhsia cast, co uz

Odpovedz
14. máj 2016

Prosim vas, preco sa mi stalo toto? Prve pokusy som mala ukazkove, a teraz toto, je mi z toho doplacu. Dodrzala som vsetky zásady tak ako predtym.

Odpovedz
20. máj 2016

Si sikulka!už sa dlho chystám,že vyskúšam upiecť,len som nenašla tak perfektne napísaný postup,moc dakujem

Odpovedz
24. máj 2016
bambi29
autor

@stella1968 za malicko, potom chcem vidiet fotky 🙂

Odpovedz
24. máj 2016
bambi29
autor

@moma toto sa mi stavalo ked boli malo vyschnute pred pecenim. Treba aspon hodinu nechat schnut, prip, supnut do rury uschnut na 45 stupnov na 20 minut..

Odpovedz
24. máj 2016

@bambi29 praveze boli dobre vyschnute, cca 2 hodiny som ich nechala. Stalo sa mi to pri prvom plechu, druhy uz narastol, ale ked som ich vybrala splasli na jednu stranu, takze ostali uplne krive.

Odpovedz
25. máj 2016

@bambi29 ešte sa chcem spýtať k tej mandľovej múke pridávať vyšľahane bielky?dakujem

Odpovedz
3. jún 2016
bambi29
autor

@stella1968 nie nie, tekute

Odpovedz
3. jún 2016

Ďakujem 😘

Odpovedz
4. jún 2016

Pred vyse rokom som sa zaprisahala, ze makaronky su cosi co isto nikdy vyskusat nechcem..vela roboty za malo muziky...ale segranka stale dobiedzala bo v cukrarni stoji 0,9 centov kus a mala ich zboznuje...tak ma ukecala ale neviem ci sa na to este dakedy dam...cesto myslim fajn trocha sa mi zdalo husre, susila vyse hodinu, piekla menej na menej stupnov a aj tak je 70 percent na figu...

Odpovedz
14. jún 2016

Tu hotove cesto

Odpovedz
14. jún 2016

Tychto par neprasklo ale nozicku aj tak nemam ☹

Odpovedz
14. jún 2016

A toto cele zle ☹

Odpovedz
14. jún 2016
bambi29
autor

@flafly skusaj dalej, nevzdavaj to! Mne sa podarili na 4. krat! Cesto ma z varesky stekat pomalilinky

Odpovedz
14. jún 2016

@bambi29 ja som nie ten typ, čo sa skoro vzdáva....ide skôr o to, že mám malého syna a svoj voľný čas si vážim a snažím sa ho využiť efektívne. Ak ho mám stráviť výrobou niečoho, čo potom aj tak stojí za dve veci, tak to radšej robiť nebudem a miesto toho upečiem zákusok alebo tortu...ale pokukám ešte tie komenty, čo sú pod článkom a skúsim kuk kde som spravila chybu. Dám im ešte jednu šancu, niekedy za pár dní, a keď ani potom nie tak to už riešiť nebudem...

Odpovedz
14. jún 2016

@dastien krásne prosim kde si kupila ten stojan na makronky? dakujem

Odpovedz
18. júl 2016

Ahoj ja mam inu otazku...cim presne strieknes cesto na plech?
A ako dosiahnes ze vsetky su rovnako velke...dik..

Odpovedz
24. sep 2016
bambi29
autor

@lindsey cukrarske vrecko a klasicka okruhla spicka velkost 12 (fotka pre porovnanie oproti ruke) rovnaka velkost je vec cviku 🙂

Odpovedz
24. sep 2016

@bambi29 dik a odkial ho mas a aj spicku?u nas nic som take nevidela

Odpovedz
24. sep 2016
bambi29
autor

@lindsey z toptorticky mam vrecka jednorazove aj silikonove, nylonove a ine a spicky mam z amazonu 🙂

Odpovedz
24. sep 2016

@bambi29 z amazonu,?to ako najdem?dik..

Odpovedz
24. sep 2016
bambi29
autor

@lindsey amazon.co.uk a das si do vyhladavaca wilton tips napriklad 🙂

Odpovedz
24. sep 2016

@bambi29 ahoj, chcem sa opýtať skúšala som ich robiť podľa francúzskej metódy ale to cesto čo mi vzniklo no hrôza, veľmi hutné až tak, že som mala problém ho vymiešať vôbec sa mi pekne nelialo... 🙂 vôbec neviem kde som urobila chybu išla som podla postupu..

Odpovedz
11. okt 2016
Odpovedz
13. nov 2016

Mnaaaaam🙂

Odpovedz
13. nov 2016

Jeeeej, tak po precitani par komentarov som prisla na to, preco mi z nich zmizla farba a aj sa mi zdaju na vrchu velmi vysusene. Mala som recept ze sa pecu na 170 a presne 17minut. Ale toto chce asi len skusenost👍 Ak mozem otravovat, chcela by som sa opytat, kolko vydrzia nenaplnene?

Odpovedz
14. nov 2016
Odpovedz
22. nov 2016
Odpovedz
22. nov 2016

@dastien môžem sa spýtať odkiaľ máte tie tácky na makrónky?

Odpovedz
19. jan 2017

Wau nadherne makronky a super postup.
Uz velmi dlho sa na to odhodlavam a asi ich niekedy vyskusam. Ak sa mozem spytat, upecene, nenaplnene polovicky ako skladujes a ako dlho vydrzia (samozrejme, ak sa nezjedia 🙂 Lebo predpokladam, ze po naplneni by mali byt v chladnicke podla naplne a ak tam dam maslovy krem, tak dlho ich skladovat nemozem.
Dakujem za odpoved, si velmi sikovna 🙂 👍

Odpovedz
17. feb 2017

Perfektny postup 👍
Robis prekrasne a urcite aj chutne makronky , nech sa ti dari 😉👏

Odpovedz
17. feb 2017
bambi29
autor

@fruxi
@gigi74 dakujem baby 🙂 treba sa len odhodlat a nevzdat to ak to na prvykrat nahodou nevyjde. Upecene davam do takych velkych plastovych skatul a do spajze, ale plnim najneskor na druhy den, lebo mam uchylku ze vzdy musi byt vsetko cerstve. Ale nenaplnene vo vzduchotesnej nadobe vydrzia do tyzdna. Ony aj ked stvrdnu, po naplneni a ked prejdu cez noc opat zmaknu

Odpovedz
17. feb 2017
Odpovedz
19. feb 2017

Naaaadhera baby ja vas obdivujem vsetky.asi je nacase vyskusat ich

Odpovedz
19. feb 2017

Nech čítam ako čítam...ale chýba mi tam čast , čo so sirupom ako vyšlahat s tým sneh...a ak mam teplomer, kolko by mal mat sirup stupnov....dík

Odpovedz
11. mar 2017
bambi29
autor

@kacka18 naozaj 🙂 sirup ma mat 118 stupnov a vylejes ho k bielkom uz tak zpolovice vyslahanym, opatrne ale naraz a slahat do tuheho leskleho snehu

Odpovedz
11. mar 2017

@bambi29 ďakujem, som luskala net a našla nejaké video...aj tie čisté bielka do mandľového cukru mi prišli ako haluz 😀, no hold...nieje to babovečka od babičky,ale vyšší level. 😀

Odpovedz
11. mar 2017

Ďakujem za recept a inšpiráciu. Zabudla som pobuchat plechom,tak asi šťastena stála na mojej strane 😀
Budú ako ozdoba na tortu mojej veľkej dcéry 💓

Odpovedz
16. mar 2017
bambi29
autor

@kacka18 paradne!!

Odpovedz
16. mar 2017

ahojte. akurat idem robit ten talianske makrónky. idem ich robit prvý krát. Len mi nieje jasné. idem si urobiť sirup a z tých zvyšných 55g bielok si vyšľahám sneh? a všetko to spolu spojím, cukor, madľová múčka a 55g bielok, spojím to so sirupom a este 55g vyšľhaného bielka??
prosííím surne poradiť lebo už to robim a neviem si rady
Ďakujeem

Odpovedz
15. apr 2017

@bambi29 aa našla som tu ste to písali. a teplý sirup vyliať do polovyšlahaných bielok?

Odpovedz
15. apr 2017

@bambi29 nechyba v tom talianskom recepte kusok postupu? 🤔 ze co dalej s tym uvarenym sirupom...

Odpovedz
25. nov 2017

@lalasa presne tak, chýba 🙄

Odpovedz
17. máj 2019

Začni písať komentár...

Odošli