Takže takto ženy - žiadne siahodlhé úvody a teórie. Makarónky ste buď už ochutnali a zamilovali sa, alebo sa na to ešte len chystáte - dá sa snáď inak, keď na Vás vyskakujú z každého druhého fb statusu, instagramu, pinterestu? No nedá 🙂 Čo je také úžasné na farebných "piškótkach" zlepených náplňou? Tak za prvé - raz a navždy - nie sú to piškótky 🙂 Makarónky sú klasické francúzske sladkosti, ktorých hlavnou zložkou je mandľová múka (čo z nich robí prirodzene bezlepkovú sladkosť, good to know!). Ďalšími zložkami škrupiniek sú cukor (áno, veľa cukru) a vaječné bielky. Náplňou sú najčastejšie čokoládová ganáž ochutená extraktami, esenciami, atď, prípadne ovocné náplne alebo veľmi husté džemy, alebo maslové krémy, alebo ešte inak - šmakotiny typu karamel/slaný karamel, lemon curd (citrónový krém),... Možnosti sú takmer nekonečné. Neodporúčajú sa náplne na báze smotany, jogurtu, mascarpone (to bol u nás obľúbenec, ale bohužiaľ nám to fungovalo len krátku dobu - takéto makarónky sa veľmi rýchlo rozmočia a nie sú vhodné na oslavy lebo na stole sa rýchlo roztečú).
Takže už viete čo to je, teraz si ukážeme ako na to 🙂 Sú dva základné postupy ktoré sa používajú, a to francúzska metóda a talianska metóda. Každý nech si skúsi a sám uvidí čo mu lepšie pasuje 🙂 Ja som začala s francúzskou metódou, o ktorej sa hovorí že je ťažšia, ale myslím že lepšia na naučenie sa. A zašpiníte pri nej menej riadu :D Talianska metóda je ale ozaj ľahšia, teda ak sa nezľaknete varenia cukrového sirupu ;) Cesto (ktoré je pri makarónkach najnajnajdôležitejšia časť) sa pri tomto postupe častejšie vydarí.
Makarónky sú ozaj neľahká vec, chcú veľa cviku a veľa trpezlivosti naučiť sa ako to cesto správne vymiešať. A potom sú tu faktory ktoré, nech sa snažíte akokoľvek - Vám Vašu snahu prekazia - ako napríklad vlhké počasie (keď makarónky neschnú a neschnú) alebo zvedavé dieťa (to chce nádych a výdych a myslite na to že to dieťa máte len jedno, makarónky si spravíte aj druhé :D). Cez to všetko - keď upečiete svoje prvé (a každé ďalšie) vydarené makarónky, ten pocit je neopísateľný, to treba len zažiť 🙂
Tak vidíte - o makarónkach sa krátko ani nedá, ospravedlňte ma prosím, som od nich závislá.
Talianska metóda:
150g mandľovej múky
150g práškového cukru
55g bielkov
55g bielkov
150g krišt. cukru
40g vody
Mandľovú múku kupujem, ale začínala som tým, že som si sama mlela mandle - a potom boli v škrupinkách vidieť tie hnedé kúsočky šupiek. Áno, dajú sa aj oblanšírovať, raz som to spravila a potom som z nich vyrobila miesto múky mandľové maslo - holt, príliš výkonný mixér :D (mám nutribullet). Takže múku resp. čisté mleté mandle si už kupujem na kilá. Ďalej práškový cukor - tu si asi pomyslíte že mi šibe ale raz som robila z iného cukru a nevydarili sa, takže odvtedy jedine tento:
Ak robím reklamu, tak sorry, ale je to bezkonkurenčne najlepší cukor 🙂
Niečo k bielkom - vo veľa receptoch sa dočítate o tom, že bielky treba nechať odležať. Toto som striktne dodržiavala - oddelené bielky som nechávala v chladničke "odležať" 1-3 dni, niekedy som ich dala aj do mrazáku, aby sa zničili tie vlákna, aby vraj stratili vlhkosť. No a potom sa mi raz stalo, že som išla piecť a hups - nemala som odložené bielky. No čo včul? Tak som zobrala, rozbila, oddelila a šup tam s nimi. A viete čo sa stalo s makarónkami? Absolútne nič 🙂 Takže z faktorov, ktoré negatívne ovplyvňujú finálnu podobu makaróniek by som bielky vyradila - ale aby info bola kompletná tak musím podotknúť, že používam výlučne domáce vajíčka od nášho dedka - takpovediac ešte teplé z kurína 🙂
A teda začíname - vezmeme si mandľovú múku/mandle a práškový cukor a spolu si ich zomelieme (netreba extra výkonný mixér, stačí aby mal dobré nože) a preosejeme cez sitko, ideálne aj na dvakrát (na foto som ešte preosievala zvlášť cukor a mandle, ale je lepšie to robiť spolu).
Ak ostanú nejaké vačšie kúsky ktoré už nevieme preosiať, tak tie vyhodíme. K mandliam s cukrom vylejeme presne (!) 55g bielkov a premiešame gumenou vareškou - máme hotovú mandľovú pastu (neochutnávať, lebo všetko zjete).
Druhý krok je tzv. meringue, teda sneh. V tejto metóde sa varí cukrový sirup ako som už spomínala, takže do rendlíka s rúčkou si dáme 150g krišt. cukru a prilejeme 40g vody a dáme zohrievať na max výkon. O chvíľu nám to začne bublať, iba jemne rukou chytíme za rúčku a krúžením pomožeme cukru rozpustiť sa. Teplomer nepotrebujeme - ideálnu teplotu zistíme jednoduchým bublifukovým testom, kedy ľubovoľnú kuchynskú nerezovú naberačku, metličku alebo čokoľvek čo má na konci toto
namočíme do cukrového sirupu a keď fúkneme a ide retiazka bubliniek, tak vtedy je teplota ideálna. Naozaj to netrvá dlho - mne cca 3 minúty na indukcii.Medzitým si zapneme kuchynský robot - alebo zapojíme manžela s mixérom v ruke - a začneme šľahať 55g bielkov so štipkou soli. Horúci cukrový sirup prilejeme k už spolovice vyšľahaným bielkom opatrne, ale naraz (ten presný bod už viete). Šľaháme až kým nemáme tuhý, krásne lesklý sneh. Do snehu sa dá pridať cukrárske farbivo - odporúča sa gelové farbivo a ozaj len na špičku noža - to sa tiež naučíte cvikom 🙂 Ja používam farebné spektrum značky Wilton a som maximálne spokojná.
No a prichádza najdoležitejšia časť - macaronáž. Sneh vmiešame ručne (!) gumenou vareškou k mandľovej paste, jemnými pohybmi podoberáme pastu aby sme vmiešali sneh. Naozaj sa snažíme minimalizovať premiešanie. Cesto musí mať konzistenciu tečúcej lávy a verte mi že toto je to najlepšie prirovnanie aké na to existuje. Keď si ho naberiete vareškou tak veeeeľmi pomaly z nej steká a nie vo veľkých zhlukoch, ale ako stužka sa vynie z tej varešky. Toľko chvíľka poézie a keď sa Vám podarilo cesto nepos... nepremiešať (ale mandľová pasta je poriadne vmiešaná!) tak si možete naplniť cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou (ak nemáte poruke manžela tak použite vysoký pohár alebo niečo podobné) a ideme na to! Ak si netrúfate na papier, kľudne začnite so silikónovou podložkou s predznačenými krúžkami - aj ja som tak začínala. Cukrárske vrecko držíme kolmo na podložku/papier a striekame koliesko - ten pipík, ktorý nám tam ostane je úplne v poriadku ;) Počítajte s tým, že makarónky sa mierne roztečú (ak sa roztečú príliš, tak ste to príliš premiešali, sorry :/). Veľkosť makaróniek nechám na Vašom uvážení. Keď už máme plný plech, jemne ním 2-3x treskneme o pracovnú dosku (moja obľúbená časť) aby sme sa zbavili bubliniek a pipíkov.
Plech necháme oddychovať cca hodinu - povrch makarónky musí uschnúť tak, aby keď sa ho dotknete, nič sa Vám na prst nelepilo. Tajný urýchľovač pre netrpezlivé gazdinky a na vlhké dni (to sú také keď to može schnúť aj dve hodiny a furt nič) - zapneme si rúru na 40 stupňov a všetky plechy tam bez hanby nasúkame nech pekne vyschnú (tak 25 minút).
No a prichádza predposledná časť - pečenie. Rúru si rozohrejeme - treba si odskúšať tú svoju - ja pečiem na programe 3D horúci vzduch na 160 stupňov 8 minút a potom znížim na 140 stupňov a pečiem ďalších 8 minút. Naozaj treba odsledovať aby keď nadvihnete jednu makarónku, ľahko sa odliepala a zase naopak, nesmiete ich príliš vysušiť. Je to fuška, ale Vy na to prídete 🙂 Zhruba v polovici pečenia začne rásť tá povestná "foot" teda nožička. Internety píšu obrátiť plech v polovici pečenia - mne to nikdy nedošlo - na čo sa to v dnešnej dobe inteligentných rúr má robiť, iba čo mi pri tom klesne nožička, takže to nerobím.
A teda keď už máme pocit že sú akurát, vytiahneme ich a na plechu necháme dôjsť a vychladnúť. A to je všetko, už ich len naplniť 🙂
Najvďačnejšou náplňou je čokoládová ganáž - či už z bielej, mliečnej alebo tmavej čokolády. Ja používam belgickú čokoládu Callebaut, ale začínala som klasickou tabuľkovou 🙂 Ganáž si spravíme tak, že nasekanú čokoládu, alebo čokoládové "peniažky" zalejeme šľahačkou zohriatou tesne na bod varu, necháme minútu postáť a rozmiešame. Pomer závisí od čokolády - bielu zalejeme polovičným množstvom šľahačky (napr. 150g čoko vs. 75g šľahačky), mliečnu 2/3 (150g čoko vs. 100g šľahačky) a tmavú 1:1 (150g čoko vs. 150g šľahačky). K čokoládam možete pridať 10g masla (k bielej nedávam) a k tmavej ešte pridávam lyžicku medu aby sa krásne leskla. No a nakoniec k tomu kvapneme pár kvapiek extraktu alebo esencie, podľa toho čo máme alebo čo chceme použiť. Exktrakty na báze slnečnicového oleja (levandulový, pepermintový, ruža, ...) ako aj esencie kupujem z Anglicka.
Náplne si dáme vychladiť a stuhnúť do chladničky na 2-3 hodiny a možeme plniť - popárujeme si veľkostne jednotlivé makarónky a cukrárskym vreckom dáme poriadnu dávku náplne a makarónku zlepíme.Ideálne ich necháme v chladničke cez noc prejsť - aby makarónka nasiakla tú náplň a chute sa prepojili. Správna makarónka pri zakusnutí praskne a chrumkne a vnútri je delikátne jemná náplň. Proste sen 🙂
Ak ste sa dočítali až sem a ešte stále nemáte dosť, tak tu rovno hodím aj francúzsku metódu, nech máte nad čím rozmýšľať a potom si trieskať hlavu že ste neskúsili tú druhú 🙂
Francúzska metóda:
110g mandľovej múky
200g práškového cukru
100g bielkov (odstátych 1-3 dni)
50g krišt. cukru
Francúzska metóda má síce menej krokov, ale výsledok nie je taký konzistentný ako pri talianskej metóde. Navyše sa tu naozaj odporúča mať odležané bielky. A pevnú ruku pri miešaní cesta (nie, už to ozaj nemiešaj. Ani raz! Čo som Ti hovorila, už si to premiešala...) 🙂
Mandľovú múku/mandle si pomelieme spolu s práškovým cukrom a preosejeme, najlepšie aj na viackrát.
Bielky si v mixéri vymixujeme dopenista, pridáme krišt. cukor a mixujeme kým nemáme ozaj tuhý lesklý sneh. Nakoniec doň môžeme vmiešať cukrársku farbu.
Do snehu vmiešame suchú zmes mandlí a cukru na 3 krát (nie všetko naraz prosím Vás) a opäť len veľmi jemne gumenou stierkou, minimalizujeme premiešanie, podoberáme okraje a spodok. Keď máme zmiešané na cesto, ktoré opäť má mať takú istú konzistenciu ako pri talianskej metóde - teda konzistenciu tečúcej lávy - tak si naplníme cukrárske vrecko a ďalej postupujeme presne tak ako pri talianskej metóde - striekame kolmo na plech, makarónky sa jemne rozlejú, pipíky zmiznú keď treskneme plechom o linku a necháme uschnúť povrch. Pečieme tak isto ako pri talianskej metóde.
Nech sa Vám podaria! Ako som už veľakrát spomínala, inšpiráciu na náplne získavam denným študovaním internetov, menovite pinterestu a instagramu. Mám toho načítaného ozaj kopec, takže ak sa skutočne o makarónky zaujímate, tak to odporúčam aj Vám. Recepty na jednotlivé náplne si s dovolením už nechám pre seba, internety sú ich plné, tak skúšajte čo Vám bude najlepšie chutiť 🙂 Pod článkom sa kľudne pýtajte, pýtajte, pýtajte, rada odpoviem, poradím ak budem vedieť 🙂
Dominika
Uz dlho sa na ne chystam a vzdy to stroskotalo na tych odlezanych bielkach pri malom dietati nikdy clovek nevie kedy bude mat cas
@nelinkabublinka :D:D presne
pekny clanok, len si neodpustim poznamku, ze ja osobne som uz z makaronok unavena, zovsadial na mna skacu.
@michaelkanr to neovplyvnis, makaronky su teraz ako Adela, v kazdej chladnicke! :D:D
@michaelkanr tak potom si asi na zlom mieste v recepte na makaronky ;)
Kraaaaasne popisane...tiez sa chystam vyskusat ...a francuzsky postup nebude?
@dorotka2013 mozno v buducnosti
@nelinkabublinka
@boubatko je to lahke, len treba sa do toho pustit ja ich peciem pravidelne a najviac milujem slany karamel - chce to len trosku cviku
a inak, ja bielka nenechavam odlezat - pouzivam domace, a s tymi to vyjde, aj ked nemate ich odlezane....
Dokonca si bielka mrazim, ak mi niekedy zvysia z nejakej maskrty a aj s tymi to vyjde
@bambi29
@anuskaaprazko ako sa hovori, kolko ludi tolko chuti len dufam ze si nechutnala v niektorom OC, lebo to si si rovno mohla dat papier :/
@anuskaaprazko ooo tak v IT som jedla ine veci ale hovorim, kolko ludi tolko chuti. Ja som ich zacala piect lebo som bola od nich zavisla a som si povedala ved to predsa viem napiect aj sama doma a dnes uz viac ako jednu-dve nemusim :D je to ale aj tym ze ich peciem kazdy tyzden, mam dost objednavok.
@nelinkabublinka mne cca 30 minut - najdlhsie je to preosievanie
@dorotka2013 to je bohuzial normalna cena. Ja kupujem vsetko z toptorticky, tam maju kilo za 18e a teraz maju sj v lidli, pre tych co nepecu tak vo velkom
@bambi29 Ahoj super napisane mozem poprosit o info aku znacku esencii kupujes? potrebujem levanculovu a mint (nie na makronky) a nikde neviem najst :--( inak skoda ze nebyvame blizsie, hned by som objednavala
este ma napadlo na toptorticka maju take zmesy na pecenie makaroniek? nemas vyskusane?
Prosim ta toto mnozstvo surovin je cca na kolko makaroniek priblizne? Je to na jeden plech ci? Ďakujem
@lussia151lucia 1,5 plechu rozmeru 40x30cm
Pre mna na tomto portali skutocne jeden z mala uzotocnych a vyuzitelnych clankov. Dakujem a verim, ze teraz sa uz do toho pustim aj ja s mojimi lavymi rukami
@swarovski robim ich teraz cca 4,5cm a ano, znizim teplotu a necham ich v rure. Ide hlavne o to, ze ked sa nestihnu poriadne upiect a vyberies ich von tak nozicKa hoci je krasna, splasne, ostane len suknicka. A ked ich tam mas dlho ze este potrebujes dopiect, tak na tych 160 uz ku koncu stracaju farbu, dokonca mozu zhnednut
@dorotka2013 hla, doplnene o francuzsky postup
Uplny poklad si, toto som potrebovala vidiet. Odhodlam sa konecne po dovci.
@bambi29 ahoj, my sme si uz pisali a ja som makronky tou francuzkou metodou aj odskusala mne to prislo velmi jednoduche a makronky sa aj pekne urobili a boli presne ako maju byt... pre mna otazkou zostavamu prave plnky
nevies mi dat aspon recept na jednoduchu citronovu a maetovu? a tie esencie sa nedaju kupit u nas niekde? ( v klasickych obchodoch som nic take nenasla, ani v top torticke... )
dakujem moc za typy
@bambi29 krásne napísaný recept. Ja mám rada, ak je k receptu aj pokec. Je vidieť, že máte makronky rada. Priznám sa, že som ich ešte nejedla, ale veľmi sa mi páčia a možno by som ich skúsila rovno upiecť. Len otázočka: skúšala ste ich robiť aj z inej ako mandlovej múky? Syn je alergický na oriešky, takže mandlova múka u nás neprichádza do úvahy.
@janka_jurko myslite tu coko ganaz? Nie tu netreba vyslahat, len dat stuznut do chladnicky a plnit
@ajka30 laskonka chuti inak... ja som teda fanusik laskoniek ale aj makroniek - kazdy z tych kolacikov ma nieco do seba... pre mna napr. aj parizske rozky mojej mamy chutia fantasticky ( mama robi cesto len z orechov, bez muky a fantasticky plnku - rozplyvaju sa na jazyku ) - je to ale iny kolacik a pride mi divne ho porovnavat s makronkami aj ked je recept v mnohom podobny
tak prave som s nimi doslova dobojovala. Muku som preosievala vyse hodiny, teda ak sa tomu da tak povedat, skor som ju pretlacala lyzickou cez sitko, neslo to vooobec, z 200g balika sa mi podarilo vydolovat max.100g, tak som upravila mnozstvo ostatnych surovin. Dalej bielky sa mi nevyslahali, stale boli dost riedke, ale uz som to riskla a zmiesala... z muky sa mi v bielkach spravili hrudky, tak som ich roztlacala... uz mi bolo jedno ako to dopadne. No na moje prekvapenie v rure pekne narastli, na niektorych sa spravili bublinky (a to som plech riadne otrieskala), no po vybrati trochu splasli. Zvonku su chrumkave a vnutri trochu take lepive, kedze neviem ako to ma vyzerat a chutit, neviem ci sa podarili.... Tot moja skusenost
@bambi29 zdravim, dakujem krasne za uzasne vysvetlenie ako piect makronky. Uz som ich skusala ale nikdy sa to nepodarilo, tak po dlhsom case som skusila tento receptik - taliansky A uzasne, cesto sa podarilo skvele. Aj to bublinkovanie sirupu sa mi pacilo, skvele. Vdaka. Len teraz ich peciem a neviem kde je problem ( mozno ze sa susili prilis dlho) niektore mi v strede praskli a to vnutro vyslo von
fnuk budem vdacna za radu. Dakujem.
@janka_jurko odpadla som!!
@janka_jurko su uplne perfektne a urcite vynikajuce! Coko ganaz?
@janka_jurko si prirodzeny talent!
@janka_jurko idealne vo vzduchotesnej nadobe (v tych plastovych) vydrzia v chladnicke 3 tyzdne podla mikrobiologickeho rozboru. Ale fakt to musi byt napln ako ganaz, slany karamel, prip. lemon curd. Lebo maslovy krem prip. ak ti chuti mascarpone plnka - ta rozmoci macaron hned na druhy den a maslovy krem neviem kolko
@bambi29 3 hodinky mi tuhla ale makronky su supeer
Ja som ju rozdelila na 2 casti. Do jednej som dala cervene a do druhej modre farbivo. Toto cervene som plnila vreciskom. Tak ma napadlo, ci aj tym zohrievanim v rukach sa neroztiekla. Modre som davala lyzickou a lepsie. Dala som na polovicu, ako pises, slahacku som mala rajo 33%. Ale neodradilo ma to. Skusim inu plnku nabuduce
@bambi29 neviem ci si online, ale chcem sa opytat na teplotu pecenia, pretoze naposledy som mala makaronky dute, docitala som sa, ze to znamena nedopecene, piekla som ich v klasickej rure na 140-150stupnov cca 15 min. ale zda sa to nie je ta spravna teplota..ty tu mas 160stupnov na horuci vzduch, na klasickej rure to je tusim viac stupnov, ci ? nevies poradit ?
aj ja dakujem za clanok raz sa,snad,aj ja odhodlam
druhe
@bambi29 nádherné makaronky tiež pečiem a makaronky sú mojou závislosťou
raz som vo francúzsku (na svadobnej ceste
) jedla originál a tie boli neskutočnéééééé
chcem sa ale spýtať na značku esencií, popr. odkiaľ objednávaš. Stále túžim po levanduľových makaronkách, no neviem nikde nájsť esenciu, sirup alebo niečo, čo by som tam mohla šupnúť. Budem vďačná, ak sa podelíš o toto tajomstvo, no plne budem rešpektovať ak odmietneš
@karamelka14 ahoj, mas IP
Tak som poctivo prečítala celý článok aj komentáre... A stále nemám odvahu Dokonca jej mám ešte menej ako pred čítaním
Ale, vytlačím a nacapím si to na chladničku, nech ma dráždi každý deň, až sa podvolím
Zatiaľ som v štádiu, že by som ich jedla na kilá a ako napísala jedna kočka - mali by mať veľkosť taniera
@janka_jurko @janka_jurko ano treba idealne mixnut s praskovym cukroma tak preosiat
@janka_jurko ani mna :D najdlhsia cast, co uz
Si sikulka!už sa dlho chystám,že vyskúšam upiecť,len som nenašla tak perfektne napísaný postup,moc dakujem
@stella1968 za malicko, potom chcem vidiet fotky
@stella1968 nie nie, tekute
Ďakujem
Pred vyse rokom som sa zaprisahala, ze makaronky su cosi co isto nikdy vyskusat nechcem..vela roboty za malo muziky...ale segranka stale dobiedzala bo v cukrarni stoji 0,9 centov kus a mala ich zboznuje...tak ma ukecala ale neviem ci sa na to este dakedy dam...cesto myslim fajn trocha sa mi zdalo husre, susila vyse hodinu, piekla menej na menej stupnov a aj tak je 70 percent na figu...
@bambi29 ja som nie ten typ, čo sa skoro vzdáva....ide skôr o to, že mám malého syna a svoj voľný čas si vážim a snažím sa ho využiť efektívne. Ak ho mám stráviť výrobou niečoho, čo potom aj tak stojí za dve veci, tak to radšej robiť nebudem a miesto toho upečiem zákusok alebo tortu...ale pokukám ešte tie komenty, čo sú pod článkom a skúsim kuk kde som spravila chybu. Dám im ešte jednu šancu, niekedy za pár dní, a keď ani potom nie tak to už riešiť nebudem...
Mnam
Jeeeej, tak po precitani par komentarov som prisla na to, preco mi z nich zmizla farba a aj sa mi zdaju na vrchu velmi vysusene. Mala som recept ze sa pecu na 170 a presne 17minut. Ale toto chce asi len skusenost Ak mozem otravovat, chcela by som sa opytat, kolko vydrzia nenaplnene?
Wau nadherne makronky a super postup.
Uz velmi dlho sa na to odhodlavam a asi ich niekedy vyskusam. Ak sa mozem spytat, upecene, nenaplnene polovicky ako skladujes a ako dlho vydrzia (samozrejme, ak sa nezjedia Lebo predpokladam, ze po naplneni by mali byt v chladnicke podla naplne a ak tam dam maslovy krem, tak dlho ich skladovat nemozem.
Dakujem za odpoved, si velmi sikovna
@fruxi
@gigi74 dakujem baby treba sa len odhodlat a nevzdat to ak to na prvykrat nahodou nevyjde. Upecene davam do takych velkych plastovych skatul a do spajze, ale plnim najneskor na druhy den, lebo mam uchylku ze vzdy musi byt vsetko cerstve. Ale nenaplnene vo vzduchotesnej nadobe vydrzia do tyzdna. Ony aj ked stvrdnu, po naplneni a ked prejdu cez noc opat zmaknu
Naaaadhera baby ja vas obdivujem vsetky.asi je nacase vyskusat ich
ahojte. akurat idem robit ten talianske makrónky. idem ich robit prvý krát. Len mi nieje jasné. idem si urobiť sirup a z tých zvyšných 55g bielok si vyšľahám sneh? a všetko to spolu spojím, cukor, madľová múčka a 55g bielok, spojím to so sirupom a este 55g vyšľhaného bielka??
prosííím surne poradiť lebo už to robim a neviem si rady
Ďakujeem
Začni písať komentár...
Woooow ďakujeme
si poklad !!!! Zajtra vytlačím nech to mam čierne na bielom
a možem vyskúšať !!!