bejulik31
7. okt 2018
479 

KVÍDO s nudou zatočí, všeličo nás naučí 👌

Sme taká úplne bežná rodinka. Mama, tato a dve aktívne, občas vysmiate, občas upišťané "duracelky". Niekedy mám pocit, že mojou najväčšou výzvou je nájsť aktivitu, kde sa obe dcérky (Hanka 4 roky, Ninka 1,5 roka) zabavia bez plaču a kriku. Hanka obľubuje najmä spoločenské hry, no pri Ninke je to niekedy naozaj VÝZVA. Zo spoločenských hier u nás vedie Pexeso - máme z neho asi tak 20 druhov. 

V jedno pekné pondelkové dopoludnie zazvonil kuriér a priniesol balík. Už som vedela, že sme boli vybraní na testovanie KVÍDA. Neviem, ako vy, ale ja MILUJEM preberať balíky od kuriérov 😁. Môj manžel zasa až taký nadšený nie je. Jeho reakcia znela: "Kuriér, ach jaj, čo si zasa objednala?" 😁😁😁  Upokojila ho odpoveď, že tentokrát nič neplatím 😁. Nevedela som sa dočkať, kedy zásielku otvorím. Pôvodne som chcela počkať na Hanku, kým príde zo škôlky, ale moja zvedavosť zvíťazila. Ninka rozbaľovala so mnou a pekne sme si to podelili. Mňa zaujali hry a Ninku tie zelené penové srandičky na vyplnenie balíka. Dlho sa z nich však netešila, keďže ich považovala za "MŇAM" a každý jeden chcela ochutnať. Po treťom kúsku, ktorý som jej násilím vytiahla z úst, som vysvetľovanie vzdala a zelené srandičky skonfiškovala. 

A čo sme teda mali v balíčku? 

Pre Ninku - zelené penové srandičky 😂

Pre Hanku - Pexeso pre bystré hlavičky - Farby a tvary 3+, Vejár plný kvízov 3+, Povedačky na cesty 3+

Pre mňa - sviečka Heart&Home Kašmír a tiež mliečna čokoláda Pre dobrú náladu 🙂

Hanku čakalo po príchode domov v izbičke prekvapenie. "Mamiiii, to všetko je moje?" Nevedela, čo skôr rozbaliť a hrať. 

No nakoniec tradične zvolila Pexeso pre bystré hlavičky. Veľmi príjemne ma prekvapilo, že bolo z pevného materiálu, takže sa ľahko nepokrčí a neroztrhne. Vyzdvihla by som, že ide o netradičné pexeso, kde hráči nehľadajú dva úplne rovnaké obrázky, ale spájajú 2 obrázky, ktoré spolu logicky súvisia. Toto pexeso obsahuje 40 obrázkov a to 10 párov zameraných na farby a 10 párov zameraných na tvary. Naozaj skvele premyslené. Pri vyberaní kartičiek z kartónu som Hanke vysvetlila, ktoré obrázky patria k sebe. Následne som ich všetky zamiešala a jej úlohou bolo nájsť správny pár. Malá múdra hlavička to rýchlo pochopila a mohli sme sa pustiť do prvej hry Pexesa. Najskôr sme hrali farby niekoľkokrát a potom tvary niekoľkokrát. Keďže má Hanka už 4 roky, tak farby mala zvládnuté a tvary viac-menej tiež. Z edukačného hľadiska by som preto pre ňu volila už vyšší level Pexesa pre bystré hlavičky od 4 alebo 5 rokov. Toto Pexeso však stále má a aj bude mať využitie pri mladšej dcérke. Nosíme ho všade so sebou, patrí už k našej kabelkovej výbave, či ideme na návštevu my alebo príde návšteva k nám. 

Po pár dňoch intenzívneho hrania s Pexesom sme sa dopracovali k hre Vejár plný kvízov. Tiež máme na testovanie verziu od 3 rokov. Vejár obsahuje 100 unikátnych obrázkových úloh z rôznych oblastí. Sú pekne zviazané, čo je hlavne pri mojich deťoch super praktické, lebo inak by sme už minimálne polovicu kartičiek nemali. Jedna kartička obsahuje dve úlohy - otázky a hneď po nej je rovnaká kartička ale už so správnou odpoveďou. Verôzne otázky od zvieratiek, ovocia, zeleniny, ročných období, dopravných prostriedkov až po rozpoznanie pocitov a emócií. Veľmi pekná a náučná aktivita v zaujímavej forme pre detičky. Opäť som mala pocit, že Hanka ju zvláda veľmi ľahko a rýchlo. Keď hrala Vejár prvýkrát, tak sa aj zamyslela nad otázkou, no už druhýkrát ani nečakala, kým prečítam otázku a už hovorila alebo ukazovala odpoveď. Z toho dôvodu by som už pre ňu zvolila verziu od 5+. No teší ma, že hocikedy príde za mnou s Vejárom od Kvída a povie: "Mami, poďme sa učiť" 🙂 Tak ešte stále má u nás využitie a ešte aj bude mať, keď mladšia trošku podrastie 🙂

A na záver som si nechala Povedačky na cesty 3+. Táto šikovná hra opäť pekne zopnutá obsahuje 40 obrázkov a 250 otázok. V balení má byť pribalená aj zmazateľná čierna fixka, ktorú sme ale my v balení nemali (možno sa nám ušlo nejaké chybné balenie). Túto hru by som zhodnotila ako najnáročnejšiu pre Hanku i nás (rodičov). Z hľadiska času ale i koncentrácie. Ide o rozprávanie sa s dieťaťom na určitú tému - aké má dieťa na to názor, čo si myslí, aké má pocity. Taktiež rodič rozpráva o svojich skúsenostiach a pocitoch na danú tému. Túto hru začal manžel s Hankou a trošku sa aj "potrápil" pri otázke - Ako sa rodia deti? 😂

Čo ešte nedokázala Hanka zvládnuť, bolo porozprávať príbeh so stanovenými slovami (napr. noc, sen, strašidlo). Možno o pár mesiacov zvládne i tieto úlohy.  Dokresľovanie obrázkov s pomocou fixky sme zatiaľ nerobili, dobehneme to keď zoženieme fixku 😉. Táto hra je pre nás najviac zaujímavá a najdlhšie využiteľná vzhľadom na vek. Obsahuje témy a otázky, ktoré donútia zamyslieť sa nad nimi nielen dieťa ale i nás dospelých. Páči sa mi, ako sa vďaka tejto hre viac spoznávame a dozvedáme sa o pocitoch toho druhého. A veru, i vďaka tejto hre som si uvedomila, že nie je také jednoduché vysvetliť dieťaťu určité témy resp. nájsť spôsob ako ich odkomunikovať. Doporučujem hrať túto hru celá rodina, veľa sa o sebe dozviete 🙂

No tak vidíte, Kvído nie je len pre deti ale i pre dospelých. Mňa samú núti zamyslieť  sa a hľadať správne odpovede. Ešte stále sme v tejto hre len v prvej polovici, čo nie je na škodu, stále je pre nás zaujímavá a samozrejme patrí k našej kabelkovej výbave 🙂.

Systém Kvído hier hodnotím veľmi pozitívne. Má čo naučiť ak si zvolíte správnu verziu podľa veku a vedomostí dieťaťa. Pekná, farebná a zaujímavá forma vzdelávania, ktorá neomrzí a vojde i do kabelky. Vďaka tomu, že ju máme stále so sebou, sme inšpirovali už zopár kamarátiek - mamičiek, ktoré hľadali tipy na vianočné darčeky. I ja sa chystám doplniť našu "Zásuvku hier" o ďalšie Kvído chobotničky ale už vo verzii od 5 rokov. Ak som aj vás inšpirovala k týmto pekným hrám, môžete si ich zakúpiť v obchodoch Albi alebo ich e-shop. 

Testovanie bolo skvelé a veľmi sme si ho užili. Preto moja veľká vďaka patrí hlavne Albi a #konik_testuje za túto možnosť.

Nemôžem nespomenúť sladký a voňavý darček pre nás - mamičky. I keď som pri výbere vône a sviečok veľmi opatrná a prieberčivá, touto vôňou sa trafili u mňa do čierneho. Sviečka má u nás čestné miesto a obávam sa, že nebude jediná 😀.

No a o čokoládke len toľko, že veľmi rada takéto sladkosti s odkazom posúvam kamarátkam, rodine a známym pre radosť. Aj s touto som mala rovnaký zámer, že niekoho ňou poteším, hlavne preto, že sa už zopár týždňov stránim sladkostí a pracujem na svojej postave. No neviem z akého dôvodu, stále si ju odkladám pre seba, však aj ja potrebujem občas zdvihúť náladu 😎😉🤔.

Testovaniu zdar!

Kvído je super dar!

#test_kvido

#recenzia

Začni písať komentár...

Odošli