belasy_motylik
1. dec 2018
798 

Adventný kalendár vďačnosti - advent minimalisticko maximalisticky

O pár minút tu máme prvý deň adventného obdobia a predvianočného času.

Je to pre našu rodinu veľmi dôležité a významné obdobie nielen materiálnej prípravy na Vianoce, ale hlavne duchovnej prípravy na najväčšie sviatky roka. Snažíme sa preto, aby to bolo pre nás obdobie stíšenia, pokoja, pomaly sa nalaďujeme na udalosť, ktorú si na Vianoce pripomíname.

Ani tento rok u nás však nik nenájde balíčky s adventnými prekvapeniami, ukrývajúce drobnosti, či sladkosti. 

Jedinečnosť vianočnej chvíle chceme do poslednej chvíle predvianočných príprav zachovať v maximálnej skromnosti a jednoduchosti, tak ako nás k tomu viedli naši predkovia.
Každý rok, a čím ďalej tým cieľavedomejšie a zaujatejšie, odporujúc materialistickému nátlaku komercionalizmu, teda volíme tú jednoduchšiu, ale overenú a hlavne s našim štýlom a cieľom výchovy súladiacu cestu. Cestu adventného minimalizmu v materializme, ale maximalizmu v duchovno-duševnom obdarovávaní.

Nuž a teda keď som už napísala čo u nás nebude, tak čo u nás nesmie chýbať.
Určite adventný kalendár. Ten náš tohtoročný je skutočne minimalistická verzia čo sa týka prevedenia a nákladov, ale bohatá, čo sa týka duchovného posolstva.

Vytvorené so snahou vymyslieť niečo originálne, jednoduché, hravé, ale myšlienkovo a duchovne hlboké a individuálne tvárne, bola som inšpirovaná hl. myšlienkou knihy https://www.martinus.cz/?uItem=130528#description svojou hl. myšlienkou potreby dennej vďačnosti https://www.youtube.com/watch?v=ty7nvYBjhDI. Cieľom celej tejto aktivity je vnímanie krásy Božieho stvorenia a Jeho denných prejavov lásky k nám, u detí k "nácviku" a uvedomovaniu si a u nás dospelých možno k pripomenutiu si.
Samotná realizácia je nízkorozpočtová a minimalistická, sú potrebné vytlačené podklady ku kartičkám s textami a podklady k Betlehemu. celkovo 4 papiere, ostatné je individuálne voliteľné, ja som použila denné roztriedenie do obálok. Ale sú, pravdaže, otvorené akékoľvek možnosti realizácie, materiály slúžia len ako podklady.

Každá obálka obsahuje kartičku s jednoduchým oslavným citátom zo Sv. Písma a dennú "úlohu", ktorá je zámerne postavená veľmi otvorene, čím sa ponecháva priestor na vlastnú individuálnu iniciatívu a časť Betlehemu, ktorú je potrebné vystrihnúť, vyfarbiť a nalepiť na vopred pripravený ľubovoľný podklad.

  • Posledný deň 24.12. obálka obsahuje ako formu odmeny v "cieli" aj pozvánku na narodeninovú oslavu Ježiša, čím sa nepopierateľne pripomína a dostáva do popredia skutočná podstata Vianoc.
    Celá aktivita je koncipovaná pre akúkoľvek vekovú skupinu, my sa ju chystáme poňať spoločne ako rodinnú adventnú aktivitu. Je koncipovaná cielene voľne, aby sa otvorili možnosti aktívneho vnímania a uvažovania nad vďakou z prirodzeného každodenného prostredia, lebo deti a nielen oni majú tendenciu pri otvorených a neohraničených možnostiach uvoľniť kreatívne myslenie a v tom je to bohatstvo možností s možnou prípadnou invenciou aj do duchovnej oblasti. Napr. príkladovo - ďakujeme za niečo červené. Ďakujeme za ... loptu v izbe, moje nové tričko... /vnímanie okolia/,... kvety, červenú farbu, za krv... /odpútanie sa od reality k abstrakcii/,... za Ježišovu krv, ktorú za nás prelial .... /duchovná rovina/. A tak sa dá dostať cez všetky pojmy, napr. "jedlé" - od obľúbenej čokolády až po Eucharistiu, možnosti sú otvorené.
    Vnímam hlavný cieľ ako nenásilné a prirodzené "naladenie" na pocit vďačnosti v našej každodennosti, v parafráze sv. Terezky " ďakovať za malé veci s veľkou láskou", čo je vlastne základom prežívania šťastia. Medzi pojmami sú medzi tými "jednoduchými" nenápadne votkané aj tie hlbšie, cez ktoré je potrebné sa dostať uvažovaním do ďalšieho levelu /vďaka za niečo na čo čakám, za niečo čo dokážem, za svojich blízkych, za niečo v Betleheme..../. A takto postupne a jemne pri správnom na/ladení a prežitej osobnej skúsenosti pozerania sa na okolie a seba očami vďačnosti /čo v súčastnosti je asi jeden z obrovských a najväčších nedostatkov dnešnej doby/ sa otvára neobmedzené kvantum možností nielen na obdobie adventu, ale na celý život.

A okrem kalendára určite nebude chýbať množstvo kníh s tématickým zameraním. Knihy sprevádzajúce nás adventnými príbehmi, či objasňujúce zvyky a tradície z tohto obdobia, knihy, ktoré zabavia aj poučia a hlavne s ktorými strávime príjemné spoločné predvianočné a aj tie vianočné chvíľky. Toto je náš tohtoročný výber pre naše dieťa, niektoré sú osvedčené už z minulých rokov, možno niektoré prečítame celé, možno nie, možno viaceré pribudnú, hlavne všetko vo vnútornej slobode. Všetko je len prostriedok, nie cieľ.

Nuž a pravdaže nesmie chýbať tvorenie. Zimné, mikulášske, vianočné... toto je obdobie, kedy majú tvorivé duše, ako sú tie naše, niekoľkotýždňový sviatok, pri koledách a v byte prevoňanom vianočnými koláčikmi ide aj to tvorenie akosi samé.
Ale to určite úplne najpodstatnejšie je si udržať pokoj, pohodu a radosť z každej spoločnej chvíle. V duši, aj v rodine.V tom túžime a túžme byť maximalisti.
Nielen v advente, ale v advente obzvlášť.  Aby sa to nádherné novorodeniatko, ktoré sa o pár týždňov narodí nie v Betleheme, ale v našich srdciach, cítilo v nás a u nás dobre ♥.

Ak by niekto mal záujem o podklady na vytlačenie Adventného kalendára vďačnosti veľmi rada pošlem 🙂.

1. dec 2018

@belasy_motylik ja si poprosim 🙂 dakujem

1. dec 2018

@belasy_motylik bola by som vdacna za zaslanie podkladov.dakujem.

1. dec 2018

@felycity
@viky7 vďačne, poprosím email. adresu do správy, nakoľko tu nejde odoslať Word súbor😉

1. dec 2018

@belasy_motylik tiez mam zaujem o zaslanie podkladov, vdaka 🙂

1. dec 2018

Aj ja si prosím 🙏 je to krásna myšlienka 😘

1. dec 2018

@ubinka pošli mi do správy email. adresu😉

1. dec 2018

@mailka Krasne, ze? 🙂

1. dec 2018
1. dec 2018

Aj ja poprosím;) ďakujem

2. dec 2018

@belasy_motylik mohla by som poprosit?

30. nov 2019

@julka555 pravdaže, poprosím email. adresu

1. dec 2019

Dobrý deň, máte prosím ešte podklady k tomuto krásnemu kalendáru? 😍

7. okt 2020

@magdalenavachanova nájdem a veľmi rada pošlem, poprosím do správy e-mail 🙂

16. okt 2020

Môžem poprosiť aj ja podklady na kalendár?? Vopred ďakujem 🙂
klarika.borovska@gmail.com

2. dec 2020

@borka77es nech sa páči, odoslané 🙂

3. dec 2020

@belasy_motylik
Dobrý deň, prosím mate ešte podklady k tomuto krásnemu kalendáru? ❤️

24. nov 2021

@epifania pošli mi email. adresu, rada ti ho pošlem 🙂

27. nov 2021

@belasy_motylik poprosila by som aj ja Podklad. 9iak krásny článok. Vdaka

9. dec 2021

@veronikasobotova ďakujem veľmi pekne 🙂. Poprosím email. adresu do správy.

9. dec 2021
15. dec 2021

Začni písať komentár...

Odošli