brezovska
18. máj 2017
1462 

Cmúľanie palca ničí pršteky, zúbky aj psychiku

Ak má vaše dieťa viac ako štyri roky a cmúľa si palec, začína mať problém, pretože sa tým zvyšuje riziko problémov so zubami a rečou. V prípade, že si cmúľa palec po piatom roku, pravdepodobne čelí emocionálnemu problému alebo poruche, najčastejšie úzkosti. Aby sa tieto problémy vyriešili, potrebuje odbornú pomoc. Často ide o jednoduchú liečbu, ktorá je účinná a pomáha.

Mnohí odborníci sa  zhodujú v tom, že cmúľanie palca by mali rodičia ignorovať a problém odzneje sám od seba. Liečbu potrebujú deti, ktoré si cmúľajú palec po 4. a 5. roku s veľkou intenzitou. Na každé dieťa však platí niečo iné. Ak spolupracuje, odučí sa jednoduchšie, no keď odmieta spolupracovať, zlozvyk neodzneje. Väčšinou odoznie potreba cucania si palca okolo dvoch rokov. Niektoré deti však zvýšia frevenciu a intenzitu do takej miery, že sa cucanie stáva sociálnym alebo dentálny problémom.

Zapojte celú rodinu

V prvom rade by si rodičia mali ujednotiť, či ide len o bežný zlozvyk alebo zlozvyk, ktorý upozorňuje na určité psychické problémy. V takom prípade, je potrebné konzultovať odstránenie zlozvyku s detským psychológom. 

Pri bežnom zlozvyku je vhodné vysvetliť dieťaťu, prečo je cmúľanie palca nevhodné, čo spôsobuje a prečo by s tým malo prestať. Rodičia by mali zvoliť takú formu rozhovoru, aby to dieťa pochopilo a spolupracovalo. Ak pôjde o násilné odvykanie, rodičia nebudú úspešní, pretože nátlak nepomáha. 

Ak dieťa počas dňa spolupracuje, môže nastať problém s cmúľaním palca v noci. Počas spánku si dieťa vloží prst do úst podvedome. Pomôcť môžu rukavice, ktoré sú upravené tak, aby prsty neboli v rukavici jednotlivo, ale v celku.

Následky cmúľania palca 

Jedným z prejavov sú červené vyrázky na koži, popraskaná alebo suchá koža. Cucané palce bolia, pretože tým trpí koža. Sústavná vlhkosť zo slín a tlak zubov spôsobujú mozole, ktoré praskajú alebo krvácajú.

Vyrážka sa môže vytvoriť aj okolo úst, pretože pri cmúľaní palca dieťa sliní. Je potrebné udržiavať kožu okolo úst dieťaťa čo najsuchšiu. Na vyrážku použite krém, ktorý podporí hojenie. Ak sa vyrážka nezlepší alebo sa zhorší do dvoch dní, tak kontaktujte pediatra.

Cucanie palca spôsobuje predkus. Spozornieť by mali rodičia, v prípade, že dieťa má predkus dedičný alebo mu vyčnieva horné ďasno.

Ak sa podarí odstrániť zlozvyk počas vývoja mliečneho chrupu, ústna dutina sa vyvíja bez zmien. Ak zlozvyk pretrváva pri raste trvalého chrupu, nastupuje čeľustno-ortopedická liečba. Podľa odborníkov nesmieme zabúdať ani na asociáciu tohto zlozvyku s inými funkčnými poruchami, ako je zlá poloha jazyka, poruchy perového uzáveru a poruchy výslovnosti. V tom prípade pomáha klinický logopéd a odborný terapeut.

Čo odporúčajú odborníci

Odborník môže odporučiť netoxickú plastovú pomôcku, ktorú môže dieťa nosiť na palci a znemožňuje mu cmúľať si palec. Pomôcka sa odstráni, ak dieťa vydrží bez cmúľania 24 hodín. Vhodné sú aj ústne pomôcky, ktoré musí nasadiť zubný lekár. Dieťa ich môže nosiť aj niekoľko mesiacov, kým sa problém odstráni.

Dlhé pretrvávajúce a silné cmúľanie palca môže vyvolávať vyklonenie predných zubov smerom von a spôsobiť efekt zajačích zubov. 

Ak rodičia problém zanedbajú, výsledkom je trvalo poškodený nepravidelný chrup. 

Väčšina takýchto detí potom nosí strojček, pretože zuby rastú krivo. 

Prečítajte si, ako dieťa od cmúľania palca odučiť

#zlozvyk #zdravie #vychova #cmulanie_palca

@brezovska Aky konkretny odbornik odporuca tu plastovu pomocku? Vdaka!

22. máj 2017

@lienka_1 my mame od logopedky odporucanu vestibularnu clonu. Nasa dcera, ma 3 roky a horny predkus kvoli palcu. Pri reci dava jazyk medzi zuby, ide ma porazit. Nechcem aby si tak zvykla a zafixovala hlasky. Vestib.cl. naprava aj drzanie jazyka a pier, aj oduca od palca.

23. máj 2017

@johanka_de_arko Nasa mala ma rok a pol. Je teraz chora a cmulka si palcek o cosi viac. Dnes som si vsimla, ze kozu na palci ma uplne rozmocenu. Uz dlhsie sa snazim najst sposob ako ju to odnaucit. Ona odnarodenia odmietala cumlik, mame snad vsetky mozne druhy, palcek je naj.
Dnes som volalaznamej logopedke a ona mi poradila obviazat palce obvazom alebo oblepit leukoplastom. Aleze mam pockat az kym bude celkom fit. Ze sa mam obrnit trpezlivostou, ale ze je najvyssi cas. Presne kvoli predkusu a nespravnej vyslovnosti.
Drzim palce, nech sa Vam rychlo dari s vyslovnostou.

23. máj 2017

Moja mala 16 mesiacov, ked sme boli v nemocnici, kde jej prave na pravu ruku dali kanylu a obviazali ju aj cez palec. Prve tri dni sa pokusala cmulat, na 4.ju to uz nenapadlo a uz si viac necmulala ani neskor. Ptedtym si palcek cmulala velmi casto.

23. máj 2017

@aamaria9 Presne toto som potrebovala pocut...teda citat 🙂 Nerada by som malu vystresovala a efekt by sa nedostavil.

23. máj 2017

@lienka_1 no...lahke to nebude, ale isto sa to podari. Drzim palce.

24. máj 2017

@lienka_1 Niekolko dni treba vydrzat a bude dobre. Ja som si to tiez nevedela predstavit. Ked bude mat obviazany palcek, budes vidiet po niekolkych dnoch(mozno 3-4), ze uz sa ho nesnazi tak cmulat a obvaz moze ist dole. Lahsie teraz ako neskor.

24. máj 2017

@aamaria9 Pred dvomi rokmi som takto pomohla segre s malym, ale ten mal cumel. Ona ako mama na to nemala odvahu 🙂, tak zasiahla "zla" teta. Teraz viem ake je to tazke spravit to, ked ide o vlastne dieta 🙂 Ale sme s muzom rozhodnuti, ze buduci tyzden ideme do toho. Uz by mala byt v poriadku. Dokonca priniesol obvazy a leukoplast 🙂
Uz je nejvyssi cas.

25. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli