ckatka
26. jún 2021
2148 

Čo robiť keď sa na nás valí silná búrka, tornádo

V mnohých internetových diskusiách sa mnoho ľudí  (najmä žien) vyjadrovalo, že vôbec netušia, čo by mali robiť v situácii aká sa udiala na Morave. Pokúsim sa dať vám dokopy niekoľko tipov, ktoré vám môžu zachrániť krk, v prípade, že sa nabudúce takáto katastrofa prihodí vo vašej blízkosti. Skúste si toto všetko len tak jemne premyslieť v kľude, za dobrého počasia, aby ste v pripade núdzovej situácie nepanikarili.

Prečo by som vám vôbec mala radiť? Okrem toho, že mám vyštudovaný odbor liznutý meteorológiou, a veľká časť mojej praxe sa týkala živelných pohrôm ako záplavy, riziková analýza a varovanie...súkromne sa dosť zaujímam o veci ako survival, zbrane, taktika a podobne. 

A prečo tu? No - keby sa to stalo cez deň, my sme tie, ktoré sú samé doma s deťmi, kým sú naši muži v práci. Možno niekomu prídu tieto tipy vhodné, a budem veľmi rada za doplnenie, ak vám niečo bude chýbať. 

1. Základ je, vedieť o tom, že sa niečo takéto môže v našich končinách prihodiť a mať aspoň premyslené a vopred pripravené nejaké veci, vedieť kam sa schovať, a čo robiť. Aby nás neprekvapil fakt, že nejaké tornádo sa vôbec môže u nás vyskytnúť. Môže.

2. http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_radar Toto je dosť dôležitá stránka a pre mňa ako motorkára "must have", pretože radar ukazuje mraky a zrážky v reálnom čase aj ich pohyb/smer. Nie je nič ľahšie ako ráno pomedzi lustrovanie fejsbukov a koníkov, skontrolovať na pol sekundy, či sa okolo nás niečo formuje, resp.či nie sú vydané nejaké výstrahy. Ak tam nevidíte žiadne fľaky, je to OK. Modré sú len obláčiky, zo zelených mrholí, zo žltých silnejšie prší a keď majú fľaky červené pripadne až čierne jadro, vtedy je už zle a treba zbystriť. Ja vždy pozriem radar, kliknem na záložku "aladin" a pripadne na fb kuknem www.imeteo.sk tam varovania píšu takým ľudskejším jazykom. Plus navyše hneď vidieť, či sa vám dnes oplatí polievať alebo nie 😉

3. V kľude si prejdite váš dom/byt/záhradu a blízke okolie....A premyslite si, kde máte bezpečné miesto, kde by ste sa vedeli aj s deťmi schovať. Myslite na to, že okná budú s najväčšou pravdepodobnosťou rozbité a budú cez ne lietať črepy, trosky a bordel.

a) ak máte pivnicu, choďte do pivnice. Nie, ak jej hrozí zatopenie!

b) ak nemáte pivnicu, alebo pri každom väčšom daždi ju mate plnú vody alebo bývate pod kopcom kade tečú privalove dažde,....musíte nájsť bezpečnejšie miesto.  Porozmýšľajte, či neviete dať namontovať aspoň na niektoré okná na prízemí  vonkajšie okenice a spraviť si takú núdzovú miestnosť, trošku môžu pomôcť aj pevné vonkajšie rolety ale je tam riziko že ich vytrhne podtlak, choďte radšej do miestnosti bez okien čo najviac v strede domu (chodba, technická, špajza, kúpeľňa...). Alebo si dajte namontovať vnútornú okenicu do niektorej miestnosti s najmenším oknom. 

c) ak máte okná vo všetkých miestnostiach, schovajte sa v tej, kde je okno najmenšie resp kde máte najmenej skla a použite napríklad matrac z postele aby ste sa ochránili pred lietajucim bordelom. Niekde robia tak ze si ľahnú do vane a dajú na seba matrac. Alebo zalezte pod posteľ. Nikdy nelezte do podkrovia/na poval!!! Strecha letí ako prvá a moderné bungalovy s ich sadrokartónmi nie sú odolné takémuto tlaku. Keď už je naozaj zle a vidíte na radare, že cerveny/čierny fľak s prázdnom vnútri smeruje k vám, deti zapnite napríklad do autosedaciek. Vydrzia dosť a zabezpečia, že sa vám deti nebudú v panike motat po dome a neublížia si a zostanú na tom vašom bezpečnom mieste. A sedačky dajte k najvzialenejsiemu miestu od okien, chrbtom k oknu, prisunte nejakým nábytkom, prekryte matracom, poobzerajte sa okolo seba, čo máte doma a ako by sa dali deti čo najviac ochrániť.

d) ak nemáte pivnicu a bývate v montovanom dome -sadrokartón, osb dosky, fermacel,....žiaden betónový veniec ani múry...choďte k susedom, rodičom, kamošom, ktorí majú murovaný dom a/alebo pivnicu, alebo proste nalozte decka do auta a zmiznite aj 50 km...prinajhorsom si spravíte výlet...ale budete v bezpečí. 

e) ak bývate v paneláku, opäť...preč od okien - chodba, bytové jadro, prízemie, pivnica, kočikareň a pod. Logicky nie schodisko (sklo) a nie výťah (šachta funguje ako komín). 

4. Viete, kde máte hlavné uzávery vody/plynu, ističe? Vypnite, čo sa dá. Predídete väčším škodám. 

5. Máte poistený dom/byt/majetok? A mate dôležité dokumenty a doklady na bezpečnom mieste, aby ich nepoškodila voda /oheň? Mate ich pofotene/naskenovane a ideálne niekde na cloude/v maili, aby ste sa k nim vedeli dostať keď váš mobil, počítač budú nenávratne zničené? Mate pofoteny svoj dom zvonka aj zvnútra pre prípad poistnej udalosti?

6. Viete, čo by ste si zbalili, keby ste mali tak 5 minút na opustenie domova aj s deťmi? (Tip-ja mam nonstop zbalenu takú núdzovú stredné veľkú priesvitnú kozmetickú tašku, ktorú beriem vždy keď niekam ideme, lebo často cestujeme, kde mam male balenia základnej kozmetiky (odliatky do mini teglikov), všetky bežne potrebné lieky aspoň po pár kusov, kebyže si niekto zabudne svoje, mini lekárničku, nožničky, pinzetu, pero, zápalky, dezinfekčné obrúsky a gél, skladací nôž, proteinovu tyčinku, tampón, respirátor, termofoliu zo starej lekárničky, LED svetielko, powerbank...A kopec "blbosti" ktoré sa.mi vždy zídu...) a rovnako tak mam nonstop zbalenu jednu priesvitnú taštičku so základnými vecami pre deti (nadavkovane sušené mlieko a fľaška, jedlo v skle a lyžička, tyčinka pre staršieho, vlhčené, plienky, odsavacka, mydlo, vatove tyčinky, náhradné oblecenie...) čiže keď napríklad niekam ideme a neplánovane tam zostaneme aj celý deň, tak sme v pohode. A pravidelne tie tašky kontrolujem a mením staré za nové. Zvyknutá zo sluzobiek a častého cestovania. A je fajn mat najdôležitejšie dokumenty v jednej zložke, ktorú len hodíte do batoha a nemusíte zháňať čo v ktorom fascikli bolo. A v tom strese vám to hlavne ani nenapadne. 

7. Ak máte dom - ako vyzerá dvor/balkon/terasa? Mate tam veci, čo vám vedia uletiet? Detské domčeky, plastové hračky, kvetináče, trampolíny, bicykle...? Upracte ich dnu. Je fajn mat doma viacero gurtni, resp tých napinacich popruhov s háčikmi  (ja ich využívam hlavne pri balení na uchytenie veci v aute alebo pri prevoze motoriek). Viete s nimi napríklad uchytiť trampolínu o stĺpik plota pri silnom vetre, nech neodleti a nerozbije vám napr okno alebo nikomu auto. Alebo uchytiť iné veci, ktoré by mohli odletieť. Záhradný nábytok o zábradlie a pod. Mate na pozemku veľké stromy, ktoré by sa mohli zlomiť a spôsobiť škodu? Zvážte či ich netreba orezat a myslite na to, že môžu byť vyvalene/zlomené. 

8. Mate vždy plnú nádrž a dotankovavate keď ste na polovici/štvrtine, alebo jazdite večne na rezervu? 

9. Mate plán B, keď vám nejaký čas nepôjde voda/elektrina/plyn? Mate nejaku zásobu vody pripadne jedla pre deti na preckanie najhoršieho? (Kojace majú výhodu). Mate nabitu power banku na nabitie mobilu keď nejde elektrika? My napríklad mame plynový varič s bombou, keby nešla elektrina, a elektrickú platničku keby nešiel plyn. A par fliaš vody v spajzi. Tým že dokrmujem UM, som dosť psycho na to, aby som vždy mala k dispozícií teplú prevarenu vodu a zásobu UM, ale pri väčších resp plne kojenych deťoch je to o starosť menej.

10. V prípade že budete musieť odísť núdzovo autom, je fajn mat v ňom nonstop autonabíjačku s pasujucim káblom, fľašu vody, deku, rúško a nejake drobné. 

11.ak vás to chytilo vonku, zalezte do najbližšej (pevnej) budovy, pripadne pod most. Nákupné centrá resp. budovy typu ľahkých hál nie sú bezpečné. Ani autobusy. Sú ľahké a lietajú. Choďte do podzemných garáží. To je poctivý vystužený betón, ten vydrží. 

Ak vám niekomu ešte niečo napadne, kľudne doplňte. Dúfam, že nič z tohto nebudete nikdy potrebovať.

Dodatok : v pripade nudzoveho uniku treba vziat externy disk so zalohovanymi fotkami. Tampon a kefku kupim vzdy, fotky a videa nikto nevrati.
A otazka - myslela som ze pivnicanie je dobra, nemoze sa na nu zrutit cely dom/panelak?

26. jún 2021

11.tka čítala som že pod most nie z dovodu že tlak vzduchu vás može vytiahnúť.Plus doplnila by som správanie v aute keď už človek nestíha s autom újsť

26. jún 2021

Doplnila by som ešte bod, že je treba poučiť aj veľké, samostatnejsie deti ako sa správať, keď sú samé alebo vonku. Pretože je viac než pravdepodobne, ze v takej situácii vypadne telefónna sieť a nebude sa dat dovolať. Dohodnúť si s nimi nejaký bezpečný bod/miesto, kde sa v prípade vašej odlucenosti (ak sú napr. rodičia v práci a dieťa doma) potom stretnete a kde na vás majú počkať - ideálne doma v zmienenej bezpečnej miestnosti.

26. jún 2021
ckatka
autor

@dkethe na to som zabudla fotky mam na cloude 😉 ale áno...

26. jún 2021

@ckatka ďakujeme, toto budem čítať asi dokola, aby som si vštepila, lebo ako sa poznám, takú paniku by som chytila, že koniec 🙈

26. jún 2021
ckatka
autor

@lusi26 ono je to vždy o tom, že vyberáš z viacerých nebezpečných možnosti tu menej nebezpečnú. Čiže - ak si mam vybrať otvorene priestranstvo versus most, zaleziem pod most - väčšinou tam býva dosť konštrukcií o ktoré sa dá chytiť / zaseknut.
Takisto ak si mam vybrať otvorene priestranstvo versus auto....asi sa pripútam v aute a zaparkujem mimo stromov a lámp....a keď ma s ním aj treskne, je väčšia šanca že prežijem ako keď ma to chytí len tak na pešo a treskne to so mnou z niekoľkých metrov bohvie kam alebo ma zasiahnu trosky.

26. jún 2021
ckatka
autor

@dkethe pivnice/sutereny sú obvykle z liateho zelezobetonu. Takže vydržia. A keď si pozriete fotky z Moravy, tak obvodové múry a betónové stropy držia. Nemajú dôvod rúcať sa na pivnicu. Lietajú strechy, ľahké konštrukcie a nepripevnene predmety.

26. jún 2021
ckatka
autor

@kopytko03 áno presne tak. Takisto učiteľky by mali vedieť čo sa deje a rozposlat hromadnú sms rodičom keby niečo. A poznať bezpečné miesto v skole.

26. jún 2021

Super, vďaka za článok, dnes s mužom riešime, čo robiť, kedy prišlo k niečomu takému aj u nás, s tým, že musíme "vyškoliť" aj naše deti

26. jún 2021

@ckatka jasne ja len som čítala viac upozornení že pod most nie....našla som toto o tom: NESTOJTE POD MOSTOM
Pod mostom sa rýchlosť hurikánu či tornáda zvyšuje, a tým aj rýchlosť trosiek a predmetov, ktoré letia vzduchom. Most sa navyše môže pod silou vetra zrútiť.
a k tomu autu by som tiež doplnila
Ak vás tornádo zastihne na ceste, opustite auto a ľahnite si do priekopy. Ak máte v aute detskú autosedačku, tak si ňou chráňte hlavu.
Samozrejme nechcem ani poúčať ani kritizovať,mne sa tvoj článok a rady v ňom páčia pretože je dobre sa pripraviť-informovať sa lebo čo ak náhodou sa niečo také stane.

27. jún 2021
ckatka
autor

@lusi26 áno tento presne clanok som tiež čítala, ale je tam viacero kravin.
Mostom myslím normálny regulerny diaľničný cestný alebo železničny most a treba zaliezť tam úplne hore (tam ako chodia bezdomovci spávať). Tieto mosty sú pevné a nezrutia sa. A často je tam priestor kde sa da zastrcit medzi betóny a preckat tých pár minut.

Priekopa musí byť dostatočne "pod terénom", napríklad kanalizačna rúra, priepust popod cestu alebo podobne...inak ta uchytí aj s tou autosedackou a to ta zabije nasupu...A také u nás nájsť bežne nie je úplne samozrejmosť. Behať po poli a hľadať priekopu...to si mŕtva hneď. Obyčajná priehlbina vedľa cesty vôbec nestačí z tej ta to hravo vycucne

27. jún 2021

Odbor liznuty meteorologiou mame vselikto,ja mam k tomu aj muza klimatologa ktory pracuje v odbore, ale radit by som si jednoznacne netrufla 😉 myslim ze to totiz nema nic spolocne s meteorologiou, je to tema pre hasicov a vojakov... zaklad je zachovat klud a nikam sa nepresuvat. Ak hlasia burky nechodit do prirody daleko od domu. V pripade superceli sa neda predpokladat, ci sa nevyskytne tornado. Vedia predpovedat riziko, avsak ziaden model ani meteorolog to nepredpoveda presne v case a priestore, pocasie je zial nevyspytatelne... Nemozeme zit stale v strachu co ak nahodou... Stale sa na nasom uzemi mozu vyskytnut aj silne zemetrasenia, a aj orkany ktore su tu relativne casto vedia pripravit ludi o strechu nad hlavou a majetok... Nemame dost vedomosti na to aby sme taketo veci predpovedali. Jedina cesta, jedina vec ktoru mozeme spravit je spravat sa zopovedne a snazit sa znizit nasu uhlikovu stopu natolko, aby sa atmosfera tak rychlo neoteplovala. Je to jedina cesta ako sa efektivne chranit...

28. jún 2021

Možno ešte fajn miesto, ak niekto nemá pivnicu je pod schodami. Je tam kopec železa a betónu, bez okien...

28. jún 2021
ckatka
autor

@nicicka áno ak máš železobetónové schody 👍

28. jún 2021
ckatka
autor

@wewe7771 mame veľmi dobre prostriedky na to, aby sme predpovedali búrky. To, či sa na nás valí búrka, alebo ci sa niekde niečo formuje, vidím z radaru. Mam vo zvyku ho pozrieť vždy keď idem z domu, je to sekunda, mam to v zalozkach v mobile a pozerám to naraz z fb ci mailom. Aby som vedela, či ísť na motorke alebo autom, ci do kočiara brat prsiplast, ci zapnúť polievanie, o koľkej ísť pre decko do skolky aby sme nezmokli.
To, či sa z bežnej búrky formuje supercela alebo nieco horšie, vidno relatívne dobre tiež. A rovnako tak, keď už sa na radare niečo ukazuje, pozerám ďalšie zdroje ktoré vydávajú pripadne varovania. A na základe toho sa potom zariadim. Na toto (pokiaľ už máš informáciu, že dnes bude silná búrka) máš s kľudom niekoľko minút až hodinu, kým sa k tebe reálne niečo prirúti.
Ale nie o tom som.chcela.
Moje "rady" sú skôr o tom, aby sa každý zamyslel, ako je pripravený v prípade, že sa také niečo vyskytne. Či sa vôbec má kam schovať a či má nejaké základné zdroje, keby zrazu nešli energie a voda.

28. jún 2021

Ja by som este dodala,ze si treba všímať zvieratá..ak idu čierne mraky a moje macky si spokojne vylihuju na dvore,tak viem,ze sa nic vazne diať nebude..ale ked mraucia pri dverách,su nepokojné,a chcu ist dnu tak vtedy pride silná búrka a to uz idem na dvor a všetko,co sa da,spracem..tak isto vtáky su spoľahlivý predpovedac búrok..

28. jún 2021

Ďakujem za všetky užitočné rady....napr ako s tou stále prichystanou zálohovou taškou to je super nápad🙂ak by bolo naozaj treba..najlepšie však ak by nebolo treba..to je jasné..a myslím,že nikto sa tu nepotrebuje vystatovat kto vie viac ako ten druhý,alebo že má viac vedomostí..kto chce si z toho zoberie niečo a kto nie tak nie..to je len môj názor🙂

28. jún 2021

Vdaka za clanok👌❣mimoriadne aktualny a rady su cenne. Radsej mat nudzovu tasku pripravenu a nikdy nepouzit, ako tapat v poslednych minutach!!!👌

28. jún 2021

@wewe7771 tak keby mal cas a vysvetlil mi toto nad castou cr? Uz tri tyzdne to trva..vkuse oblacnost

28. jún 2021
28. jún 2021
28. jún 2021

@sherynkamalinka písali to na stránke hliadači búrok či lovci búrok že je to výpadok vysieláča 5G,skús kuk stránku na fb

28. jún 2021

@ckatka niekde na nete som čítala, že radary ukazovali v ten štvrtok pre južnú Moravu až čierne mračná, to je najhoršia farba, neveští nič dobré. Je mi preto záhadou prečo v tých obciach aspoň obecným rozhlasom nevarovali ľudí, aby sa ukryli do bezpečia 🤔

28. jún 2021
ckatka
autor

@sylvia30 tomu nerozumiem ani ja. Každý okres ma predsa odbor civilnej ochrany...mali by to sledovať

29. jún 2021

@sylvia30 dokonca 1meteorolog, daval na instagrame varovanie, ze moze vzniknut tornado. A zial mal pravdu.

1. júl 2021

To snáď niee 😷

1. júl 2021

Začni písať komentár...

Odošli