dartemis
10. jún 2019
263 

Cítiť sa eko

To vo mne evokoval názov značky. FeelEco. Ale cítim sa s produktami naozaj eko? Povedala by som, tak pol na pol. Ale pekne poporiadku.

Prvý dojem po prijatí balíka nebol vôbec eko. Štyri neveľké prípravky v obrovskej škatuli plnej tých malých mäkkých prkotín na ochranu podľa mňa dosť pevných plastových fliaš. Celkovo je pre mňa dosť zvláštne pýšiť sa titulom"eko" na plastovej fľaši, ale viem, že tento pojem je u nás ešte v plienkach (jednorázových pamperskách :D).

Stať sa čo najviac ekologickým stvorením je podľa mňa cesta. Postupne, po malých krôčikoch treba zavádzať prírodu šetriaci prístup do života, inak je to veľký šok. A tak jedného dňa si prestanete kupovať vodu v pet fľaši, ale kúpite si vlastnú, umývateľnú fľašu. Potom skúsite umyť kachličky octom a inokedy vám zas trkne, že trs banánov v potravinách naozaj netreba vkladať do mikroténového sáčku. Ja sa transformujem už asi rok alebo dva a práve keď bola vyhlásená testovačka, dívala som sa v práčovni na tú kopu chémie, prichystanú okrem iného aj pre najmenšiu členku rodiny, v tom čase ešte v brušku. A tak som sa zapojila, hnaná vedomím, že prišiel čas nájsť eko cestu aj v praní. Ako prvé som teda otestovala produkty na pranie. Najmenšia dcérka používa látkové plienky a tak ma najviac zaujímal odstraňovač škvŕn, konkrétne tých, ktoré na plienkach vyrobí dojčené bábätko. Skúsila som teda trojitú testovačku. Plienky som pred opratím preprala v rukách s odstraňovačom škvŕn a vyprala s pracím gélom a avivážou. Výsledok ale sklamal. Na mnohých plienkach škvrny ostali, navyše bielizeň nevoňala, skôr zapáchala. Nie dojčenskou stolicou, ale avivážou.

Neskôr som však produkty skúšala každý zvlášť. Oprala som detské oblečenie s pracím gélom FeelEco a bežnou avivážou z drogérie a bolo v poriadku. Voňavé, mäkké a dočista vypraté.

Vyprala som plienky postriekané odstraňovačom škvŕn feeleco s bežným detským pracím gélom a avivážou, a z tej hromady mi ostali dva jemné fľaky.

Keď som nakoniec vyprala detské oblečenie s detským gélom z drogérie a avivážou FeelEco, bielizeň bola ako vypratá bez aviváže. Bola čistá a voňala pracím gélom, nebola však mäkká ani nevoňala avivážou.

Z troch produktov na pranie bol pre mňa uspokojivý prací gél, pretože vypral, ako sľúbil. Odstraňovačom škvŕn si nie som úplne istá, pretože mne veľmi na škvrny od novorodeneckej stolice nefungoval, napriek tomu, že som ho skúšala použiť rôzne: na čerstvé škvrny, na zaschnuté škvrny, v predstihu aj tesne pred praním. Na druhej strane som si všimla, že ostatné testovačky ho skúšali na rôzne škvrny a vypral ich. Takže buď je nekompatibilný len so stolicou mojej jaškrblinky alebo som čosi urobila zle v použití.

Nakoniec aviváž u mňa prepadla. Nesplnila ani jednu funkciu aviváže: bielizeň nevoňala, ani nebola mäkká, nijako som jej účinok nezaznamenala.

Okrem prípravkov na pranie som testovala aj čistiaci prostriedok na detský riad-fľašky, cumlíky, detské príbory, tanieriky a mištičky. Tento hodnotím dobre. Akurátne penil, umýval spoľahlivo, moja pokožka rúk nebola vysušená ani podráždená (avšak to nebola ani po používaní bežného prostriedku, moje ruky zaznamenajú až savo 😃). Priznám sa, že som ho používala ako bežný prostriedok na riad, čiže cvrknúť na špongiu a umývať, zmyť pod tečúcou vodou a nie ako sa píše na fľaške, čiže v dreze v piatich litroch vody a jednej čajovej lyžičke prípravku. Ono pri tých mojich dvoch detských fľaškách by nebolo moc eko napúšťať dvakrát denne 5 litrov vody do drezu (plus voda na opláchnutie). Ak niekto kŕmi bábätko umelým mliečkom a používa veľa riadu denne, tak to iste zmysel má. Každopádne aj pri mojom nesprávnom použití s koncentrovanou formou fungoval dobre, nezanechával žiadnu stopu ani neničil materiál, či moju kožu.

Nakoniec je tu ešte sprchový gél s vôňou ylang ylang a levanduľovým olejom pre upokojenie (vedia, čo ja potrebujem 😃). Tento produkt hodnotím ako najlepší, najpraktickejší a myslím, že ak by som ho uvidela v regáli, kúpim si ho pokojne zas. Konzistenciou je ako bežný sprcháč, je priesvitný, dostatočne penivý a veľmi príjemne vonia, pripomína mi fialový Palmolive aromatherapy, ktorý mám rada, myslím, že majú spoločný ten ylang ylang. Pokožku nevysušuje, bežne nepoužívam žiadne telové krémy ani mlieka a nemusela som ich použiť ani v tomto prípade.

Takže na záver, najlepšie z testovačky vyšiel sprchový gél a najhoršie aviváž. Napriek tomu, všetky výrobky by som odporúčala vyskúšať ďalej. Ono totiž, čo jednému nevyhovuje a nevonia, druhému môže a ak je to navyše ekologická alternatíva, isto treba skúsiť. Minimálne to každú gazdinku môže naštartovať na cestu eko domácnosti a to sa počíta. Oceňujem, že výrobca sa snaží ponúknuť ekologickú alternatívu k bežnej drogérii, ale zo všetkého najviac mu odporúčam distribuovať ju v čapovanej forme. Keď totiž nazerám na tieto produkty naozaj eko optikou, tak drogériu v plastových obaloch by som si nekúpila, ani keby bola vo vnútri manna z prírody a uprednostnila by som čapovanú drogériu, mydlové orechy na váhu z bezobalového obchodu, či esenciálne oleje a ocot na prevoňanie a zmäkčenie bielizne.

#recenzia #test_feeleco

Presne suhlasim s poslednym odsekom. To je vzdy prve co mi napadne - eko? A v plaste? 🤷🏻‍♀️

11. jún 2019

Začni písať komentár...

Odošli