de_zi
5. okt 2021
2903 

Najkrajšie knihy pre deti od 3 rokov

Úplne prvá vec, ktorú som kúpila mojej dcérke bola knižka. Asi tak tri roky predtým, než sa narodila. 😄 Sama som milovníčka kníh a tak som sa už nemohla dočkať, kým začnem nakupovať tie detské. Teraz má síce len necelé štyri mesiace, no naša zbierka sa o niečo rozšírila. Ja čítam, a dcérka si obzerá nádherné farebné ilustrácie, tíško počúva môj hlas.


unsplash.com | Annie Spratt

V tomto článku vám ukážem 4 (+3) knihy z edície Stonožka, ktoré si s malinkou večer čítame a prezeráme. Prikladám tiež vlastné fotografie, aby ste mohli nahliadnuť do ich vnútra a zhodnotiť, že naozaj stoja za to.

Čo je to edícia stonožka?

Stonožka je knižná edícia pre deti od 0 do 12 rokov. Vyjadruje tematickú a žánrovú pestrosť literatúry. Ponúka beletriu, poéziu aj populárno-náučnú literatúru našich aj zahraničných autorov. Najmenších potešia leporelá a riekanky, deti v predškolskom veku básničky, rozprávky, maľovanky, pracovné zošity, malých školákov čítanie s porozumením a staršie deti rôzne prozaické príbehy, povesti a prvé encyklopédie.

***

Janko a Marienka

Tento príbeh o dobrodružnej ceste dvoch súrodencov určite dobre poznáte. Vydajte sa spolu s Jankom a Marienkou cez tajomný les, v ktorom býva zlá čarodejnica z perníkovej chalúpky.

Na 32 stranách vás čaká tradičný príbeh v netradičnom spracovaní. Krásne ilustrácie na vyrezávaných stranách vás a vaše deti určite zaujmú.

Janko a Marienka

Objav jednu z najkrajších klasických rozprávok na detailne vyrezávaných stranách a preži s Jankom a Marienkou dobrodružnú cestu temným lesom a stretnutie s čarodejnicou. Pre deti od 3 rokov.

Popoluška

Ďalší príbeh, ktorý netreba predstavovať. Popoluška a jej neľahká cesta za láskou vás takisto očarí na krásnych, detailne vyrezávaných stranách, ktoré sú doplnené ilustráciami, tak ako v predošlom príbehu.

Ak hľadáte klasický príbeh v špeciálnom spracovaní tieto dve knihy sú tie pravé. Stránky sú na pevnom papieri, no treba dávať pozor, aby sa vo vyrezávaných častiach nepotrhali.

Popoluška

Objav jednu z najkrajších klasických rozprávok na detailne vyrezávaných stranách a preži s Popoluškou jej čarovný príbeh o ceste za láskou. Pre deti od 3 rokov.

Kto rastie v sade

Literárno-umelecké vydanie od autoriek Kateryna Mikhalitsyna a Oksana Bula. Okrem textu akoby aj obrázky samotné rozprávali príbeh o slávikovi, ktorý hľadal ten pravý strom pre svoje hniezdo. Na jeho ceste sa mu predstaví mnoho stromčekov. „Ja som VIŠŇA. Pozri, vidíš, aké mám červenohnedé a lesklé konáre? A akú mám kôru? ... Keď ju poškodíš, vytečie z nej višňová hmota,...“ hovorí mu jeden, kým ďalší prezradí, že „jeho meno EGREŠ v taliančine znamená nezrelé hrozno.“

Deti tak spoznajú celkom 11 stromov, ktoré o sebe niečo porozprávajú. Kniha ako stvorená pre tých, ktorí obľubujú náučnú literatúru. Navyše túto knihu môžete oceniť aj pri hre vonku, keď budete s deťmi pozorovať a spoznávať naše ovocné stromčeky.

Kto rastie v sade

Dlho letel slávik z ďalekej Afriky, až uvidel pod sebou starý sad. Tu niekde bude jeho domov. Pamätal si oteckovu radu, že si má urobiť hniezdo na rovnakom strome, na akom sa narodil. V sade rástli rôzne stromy aj kríky a všetky mu o sebe porozprávali veľa zaujímavého, ale slávik cítil, že nie sú pre neho tie pravé. Vari ostane bez domova? No raz si voňavý orgován spomenul, že neďaleko rastie ker, ktorý má žiarivo červené kvety. Ten, o ktorom slávikov otecko napísal pieseň.
Literárno-umelecké vydanie pre deti od 3 rokov

Tukoni. Obyvatelia lesa.

Autorkou je ukrajinská maliarka Oksana Bula, ktorej diela sú zárukou vizuálneho zážitku. Textovo pomerne minimalistický príbeh očarí jemnými ilustráciami, v ktorých jasne cítiť autorkin rukopis. Listovanie v tejto knižke dáva navyše priestor vlastnej fantázii. Prírodné zelenajúce sa obrázky vyrozprávajú príbeh o čarovných bytostiach z lesa, ktoré učia deti milovať a chrániť prírodu.

Tukoni. Obyvatelia lesa.

Krásny obrázkový príbeh o čarovných bytostiach z lesa, ktoré učia deti milovať a chrániť prírodu.

Kníh nie je nikdy dosť a tak prikladám ešte ďalšie 3, ktoré mám na vianočnom wishliste, keďže nadväzujú na vyššie spomenuté. 😊

***

Kto rastie v parku

Rovnako ako v Kto rastie v sade sú autorkami Kateryna Mikhalitsyna (text) a Oksana Bula (ilustrácie). Tentokrát je hlavným hrdinom klíček, ktorý hľadá svojho rodiča. Spolu s ním sa deti ponoria do sveta prírody a spoznajú napríklad dub, jarabinu, jaseň, či iné listnaté stromčeky. Znova tak môžete s deťmi pri prechádzke prírodou skúmať stromy, o ktorých sa niečo zaujímavé dozvedeli v tejto knihe.

Kto rastie v parku

  1 skúsenosť

Vo veľkom meste je malý park s jazierkom, rastie v ňom jedenásť veľkých stromov a jeden malý klíček. Má tenkú stopku a dva lístočky. Kým budem, až vyrastiem? Na koho sa podobám? Zvedavý klíček sa najskôr pýta brezy, potom sa s nádejou zahľadí na dub, jarabinu, jaseň a iné stromy. Všetky mu o sebe rozprávajú veľa zaujímavého, ale nie je to ich klíček… ani len trošku. No raz začuje čísi pokojný hlas a už vie, na koho sa podobá! A nielen to.

Kto rastie v lese

Ďalšie voľné pokračovanie série kníh Kto rastie v parku a Kto rastie v sade. Tentokrát to bude poučný príbeh o jazvecovi z hlbokého lesa. Vydáva sa na putovanie počas ktorého spoznáva rôzne druhy stromov, kríkov a rastlín. Aby bola náučná séria kompletná, táto knižka, ktorá vyšla len minulý mesiac určite nesmie chýbať. 😊

Kto rastie v lese

V nore pod smrekom si nerušene nažíva jazvec. Síce nemá veľa kamarátov, no rád spomína na utešené detstvo a mamičkine vzácne rady. Jedného dňa sa mu k nohám skotúľa obhorená šiška. Vydá sa na putovanie, aby zistil, odkiaľ lesu hrozí nebezpečenstvo. Po ceste spoznáva rôzne druhy stromov, kríkov a rastlín. Všíma si, ako sa príchodom jesene všetko mení a oblieka do farebného šatu. Zima sa už blíži. Podarí sa jazvecovi a ďalším zvieratkám zachrániť les skôr, než bude neskoro?

Narodenie jedličky

Tukoňov už poznáte. V tejto obrázkovej knihe, ktorá je voľným pokračovaním Tukoni. Obyvatelia lesa. nájdete príbeh o Tukoňovi Jedličke, ktorý dohliada na to, aby všetky jedličky, ktorá sa v lete narodili, rýchlo vyrástli a zvládli blížiacu sa zimu. Špeciálnu jedličku, ktorá sa rodí v zime, však dokáže nájsť len jediný tukoň.

S týmto pokračovaním, ktoré vychádza v slovenčine len tento mesiac tak lesné dobrodružstvo plné fantázie môže pokračovať. Pripojíte sa aj vy?

Narodenie jedličky

Citlivá obrázková kniha o hľadaní malej jedličky a kráse meniacej sa prírody vôkol nás.

Pomôž aj ty rozšíriť na Modrom koníkovi virtuálnu detskú knižnicu. Hoď mi do komentára tú/tie NAJ a ja ju/ich pridám do centra recenzií. 🙂

Ceny produktov umiestnených v tomto článku sú aktuálne ku dňu jeho publikovania.

Všetko od Veruška Bobeková sú za mňa top. Poučné, krásne ilustrácie a text.

5. okt 2021

Stonozka je perfektná. Milujem od nich klasické knižky pre staršie deti - Tajomna záhrada, Vietor vo vŕbach. Väčšinou keď vidim krásnu originálnu, dobre preloženu knihu, pozriem na vydavateľstvo - aha, to je stonozka 😁

5. okt 2021

Rok v lese. O gulkovi Bombulkovi. Moj macik. Zabiatko.

5. okt 2021

Dakujem za tipy. Ja este doplnim, ze krasnou knihou pre tieto deti je aj kniha Lev a vtacik, aj ked nie je od vydavatelstva Stonozka.

6. okt 2021

Rozprávky o vilách je úžasná náučná kniha.

6. okt 2021
6. okt 2021

@marthuska že je úžasná? Taká náučná…

6. okt 2021
de_zi
autor

Baby, ďakujem za tipy, niektoré som popridávala do centra recenzií, môžete kuk a prípadne pridať hodnotenie. 😊

@99martina99
https://www.modrykonik.sk/recenzie/maruska/

@basska_b
https://www.modrykonik.sk/recenzie/vietor-vo-vrbach/

@marthuska Tieto mi čítala mamka, dúfam, že ich má stále niekde odložené. ❤
https://www.modrykonik.sk/recenzie/zabiatko/
https://www.modrykonik.sk/recenzie/o-gulkovi-bombulkovi/

@stanislavicenka Vydavateľstvo je Ikar ale tiež patrí do edície Stonožka 😊
https://www.modrykonik.sk/recenzie/lev-a-vtacik/

@gabrielkabj Táto je žiaľ podľa všetkého už všade vypredaná ale vidím, že Martinus ju ponúka ešte ako "čítanú" knihu, to je fajn 😊

16. okt 2021

@de_zi veľmi dobrá kúpa je aj cez stránku čarovna polička

16. okt 2021

My ich mame hrozne vela 🙂 davam si sem poznámku na dalsie inspiracie a ked budem mat viac casu zverejním nas zoznam knižiek 🙂

17. okt 2021

Sem sa pripnem ak môžem, budem robiť čoskoro objednávku na PanthaRei 🙂

17. okt 2021

U nás opakovane čítame Kvak a Čľup, všetky časti ♥️. Sú o vernom priateľstve a sú písané s humorom, ktorý pochopia i maličkí. Synček má tiež rád sériu od Pavúčika Zlatúšika. A aj keď nie je z.edície stonožka - máme veľmi radi Opicu Škoricu. Teraz čítame Škriatok v pyžamku, veľmi podnetné na riešenie problémov, ktorými deti často prechádzajú. ☺️

17. okt 2021

Este pridavam: moj maciiiiik

18. okt 2021

Začni písať komentár...

Odošli