Knihy
Hľadáte tipy a inšpirácie na knihy? Či už chcete siahnuť po oddychovke, romantike, detektívke, alebo hľadáte inšpiratívnu a náučnú literatúru, na tomto mieste nájdete množstvo tipov na knihy pre deti i dospelých. Prečítajte si odporúčania na tie najlepšie knižky rôznych žánrov a zameraní. Nechajte si poradiť od mamičiek a žien. Pretože kto by vám rozumel a poradil lepšie? ;) Nech sa páči, vstúpte do sveta kníh, ktorý vám otvára dvere nekonečných možností.
Hodnotenia a skúsenosti s knihami
Nápadkovník
Prvá pomoc pre každú mamku 🙂
Kniha je naozaj veľmi pekne spracovaná. Veľmi sa mi páči,že určite každá novopečená maminka bude rada za prvé stránky knihy, v ktorých nájde pomoc s bábätkom, aby dieťatko bolo spokojnejšie a tiež prvé nápady ako zaujať pozornosť malému človiečikovi. Ja už 2 deti mám, takmer 6 ročnú a 1,5 r., a niektoré hacky som aj ja praktizovala. 🙂
Veľmi nápaditá je celá kniha,ale zaujímavé sú napríklad tematické hry : aktivity podľa sviatkov, hry na spestrenie prechádzky alebo výletu či pobytu v čakárni u dr. Taktiež sa mi páčia strany s návodom na výrobu napr. domácej plastelíny,slizu alebo kinetického piesku ale i mnoho ďalších. 🙂
V knihe proste maminka nájde pomoc pri nude, pri bežných ochoreniach dieťatka, pri odplienkovaní, ak máš škvrny na oblečení, ak dieťa nechce doma pomáhať s domácimi prácami,...
Podľa môjho názoru sa oplatí investovať peniažky do tejto publikácie,nakoľko je doslova S.O.S. od narodenia dieťatka a pomôže až dokým dieťatko nevyrastie na budúceho školáka. 🙂
Veľmi ďakujem za možnosť prelistovať, prečítať si a ohodnotiť knihu Nápadkovník. 🙏🙂
Nápadkovník
Kniha plná dobrých nápadov a tipov pre mamičky s deťmi v každom veku
Keď nám domov prišla Nudiaca krabička spolu Nápadkovníkom, bolo práve sychravé, upršané počasie, a každý dobre vieme, že práve to je doba, kedy aj rodič ľahšie skĺzne k použitiu TV alebo tabletu, aby sa deti zabavili. Takže nápadkovník padol vhod :)
Nápadkovník som začala čítať hneď večer, s pohárom vína v ruke a vyloženými nohami, zatiaľ čo deti plnili úlohy z nudiacej krabičky 😊 Zaujali ma rôzne tipy aj pri starostlivosti o naozaj malé babätká, až mi bolo ľúto, že ja ich už v praxi nevyskúšam. Veľmi oceňujem aj možnosť knižku si personalizovať, poznámkami a rôznymi doplňujúcimi otázkami, ktorými si aj po rokoch môže mamička pripomenúť detstvo svojho dieťatka ❤️Potešila ma sekcia "Hračky, ktoré nahradia tablet", tam sú naozaj zaujímavé hry a možnosti, za mňa perfektné👌
Nápadkovník
Praktické tipy a triky pre každého rodiča
Knihu nápadkovník vnímam, ako praktický manuál pre každého rodiča s mnohými radami na uľahčenie bežných dní. Ako mama dvoch detí som mnohé vychytávky poznala, ale boli tam aj veci o ktorých som nevedela a hneď som ich zaviedla do praxe.
Kniha poskytuje viac ako 200 vychytávok, mnohé tipy a triky na zvládanie dní doma, v chorobe ale aj pri cestovaní. Príjemne a milo ma prekvapilo pár strán venovaných výrobe domácich hmôt, ako je napríklad sliz, domáca plastelína, alebo hmote oobleck o ktorej som doteraz vôbec nepočula.
Na knihe spolupracovalo tiež niekoľko známich osobností, či žien ktoré môžete poznať so sociálnych sietí. Sami poskytli odľahčujúci pohľad na materstvo. Kniha je aj zápisníkom s voľnými stranami na poznámky a otázkami na vyplnenie.
Mňa osobne zaujal napríklad zoznam najpraktickejších hračiek, pre každý vek, hravé učenie pre predškolákov, rýchle riešenie na poriadok v dome, tipy na cestovanie lietadlom, vlakom, či autom.
Knižka je pekným a originálnym darčekom pre rodiča a myslím si, že každý si v nej nájde to svoje.
Nápadkovník
Výborné tipy, táto kniha je čistý „survival guide“
Ako mama 3-ročnej dcérky môžem povedať jediné: táto kniha je čistý „survival guide“. Tri roky sú vek, kedy dieťa chvíľu neposedí, rýchlo strieda záujmy a vety typu „Mami, ja sa nudím“ alebo „Čo budeme robiť?“ počúvam non-stop.
Rýchlosť vyhráva: Keď dcéra začne vymýšľať, nemám čas hodinu googliť návody a pol dňa pripravovať zložité kreatívne projekty. Na Nápadovníku oceňujem, že nápady sú okamžité. Otvorím, vidím, urobím.
Žiadne drahé nakupovanie: Väčšinu vecí na hry máme bežne doma.
Záchrana mimo domu: Sekcia s aktivitami na cesty a do čakárne u lekára je na nezaplatenie. Namiesto toho, aby som dcére strčila do ruky mobil, ju viem rýchlo zabaviť hrou, čo ma nesmierne teší.
Mamičkovské „hacky“: Tipy od známych mamičiek a babské rady (napr. na kašeľ či škvrny) beriem ako super bonus navyše, ktorý v bežných detských knižkách nenájdem.
Pohľad psychológa: „Skvelý nástroj na rozvoj mozgu a budovanie puta“
Z psychologického a neurovývojového hľadiska je táto publikácia pre 3-ročné dieťa vynikajúcou voľbou. Vek okolo troch rokov je kritický pre rozvoj hrubej aj jemnej motoriky, reči a najmä emočnej regulácie.
-Alternatíva voči digitálnemu svetu: Kniha trefne cieli na „hry bez obrazoviek”. Nadmerný čas strávený pred tabletom či TV v tomto veku potláča rozvoj fantázie a znižuje schopnosť dieťaťa sústrediť sa. Tieto aktivity stimulujú prirodzenú zvedavosť a neuroplasticitu mozgu.
-Senzorické hry a neurovývoj: Podpora senzorických hier pomáha dieťaťu spracovávať zmyslové podnety, čo priamo upokojuje nervovú sústavu (ideálne pri predráždení).
-Zvládanie záchvatov vzdoru- Oceňujem, že autorka zaradila riešenia na záchvaty vzdoru. V 3 rokoch prechádzajú deti silným obdobím sebauvedomovania a negativity. Ponúknuť rodičovi „záchranný plán“ namiesto trestov pomáha dieťaťu prejsť emočnou búrkou v bezpečí.
-Spoločne strávený čas (Attachment): Kniha nenahrádza rodiča, ale spája ho s dieťaťom. Spoločná aktivita posilňuje citovú väzbu a pocit bezpečia u dieťaťa.
Žiadne drahé nakupovanie: Väčšinu vecí na hry máme bežne doma.
Pohľad psychológa: „Skvelý nástroj na rozvoj mozgu a budovanie puta“
Nápadkovník
Veľmi zaujímavá kniha, veľa skvelých nápadov
Nápadkovník - naozaj veľmi zaujímavá kniha, veľa skvelých nápadov. Oceňujem nápady na hry, výrobu z vecí, ktoré máme bežne doma. Tiež nápady na výlety, hry na cesty, to je najviac, lebo v aute nosíme plno hier, aby sa deti nenudili, tak k nim už pridám aj nápady z tejto knihy. Super sú aj každodenné nápady do života. My máme celkovo svoj systém, lebo inak by to nešlo, ale tu sú tiež super tipy, ktoré isto vyskúšam. Niektoré moje triky už baby poznajú, takže som použila aj nové tipy. :-)
Čítačka Amazon Kindle 2024
OK
Dostala som ako darček, i keď to je to praktické, tak je dobré mať buď nejaké členstvo, alebo si pridávať knihy manuálne. Lebo kupovať e-booky cez Amazon sa až tak nevyplatí.
Zvuková kniha s hmatovými prvkami Farma
Skvelá interaktívna knižka
Kniha je nádherne spracovaná a okamžite zaujme aj najmenšie detičky. Veľkým plusom sú realistické zvuky zvieratiek, ktoré pôsobia prirodzene a pomáhajú deťom lepšie spoznávať svet okolo seba. Zároveň si môžu pohladkať ovečku, kravičku, sliepočku či oslíka, čo čítanie premieňa na ešte pútavejší zážitok.
KuliFerdo pracovný zošit
Tento pracovný zošit ma veľmi milo prekvapil, práca s textom vo veľmi zaujímavom prevedení. V tejto dobe, kedy deti nevedia čítať s porozumením, je tento pracovný zošit vykúpenie. Texty s otázkami zameranými na pamät, precvičovanie si pamäti, viem čo čítam, písanie vlastného textu - rozvíjanie fantázie, presne toto som hľadala 🙏. Som nadšená. Páči sa mi rozdelenie pre ročníky kedže mám doma druháčku a štvrtáka, prešli sme si celý pracovný zošit. Decká to bavilo a mladšia si pýta čítať texty pred spaním ❤️. Tento pracovný zošit sa naozaj podaril! Bola by som veľmi rada, keby také mali aj v škole.
Heviho diktátor
Z tohto Heviho diktátora som mala, poviem pravdu, zmiešané pocity, no končím testovanie s pozitívnym pocitom. Deťom som diktáty čítala aj diktovala a mali problém s viacerými slovami, ktoré vôbec nepoznali. Som rada, že som im ich mohla vysvetliť, aj keď napr. slovo krivolaky som si musela googliť, naučila som sa niečo aj ja 👌. Knižka je veľmi vtipne napísaná, čo písanie diktátu (najneobľúbenejšiu aktivitu u nás doma) uľahčilo.No odporúčam pre väčšie deti, syn štvrták nemal problém, dcére druháčke to vôbec nešlo. Ako vsuvka na precvičenie gramatiky určite užitočná knižka. Najviac nás pobavila hláška “Tatko mi nadá. Aj mamka. Tradá! “🤣
Encyklopédia fantastických faktov
Vedeli ste, že na vypestovanie 1kg ryže je potrebných približne 2500l vody? (Budem si ryžu viac vážiť). Že mláďa vráskavca obrovského vypije 600l mlieka denne? Že na výrobu 1kg červeného farbiva E120 (mimochodom bežne používaného v potravinárstve) je potrebných približne 140 000 rozdrvených červcov nopálových? Nie, že? Ani ja! Som si istá, že tieto informácie nevyrazili dych len mne. Encyklopédiu sme s deťmi nevedeli prestať čítať, stále sa k nej vraciame, z faktov ktoré sme sa dočítali nám padli sánky. Táto encyklopédia je jednoznačne najzaujímavejšia zo všetkých, ktoré nám prešli prstami aj očami. Sme sčítaná rodina a nenapadlo by ma, že existuje toľko faktov, ktoré sme nevedeli, nečítali, nikde sa neučili. V encyklopédii je množstvo zaujímavých informácií, ktoré nemá bežný človek možnosť si zapamätať a preto som rada, že ju máme doma ❤️. Hviezdičiek dávame 5, ale ak by sa dalo dali by sme 10! ⭐️ TOP 👌
Matematické rébusy 7+
Knižka Matematické rébusy je super na precvičenie matematiky. Syn (10r) nemal problém, išiel stranu za stranou a užili sme si zábavnou formou učenie. Mali sme aj prázdninárku sesternicu (9r), ktorej to tiež išlo perfektne. Dcéra (7r) ide do druhého ročníka a nie je matematická hlavička, mala problém pri viacerých stranách, no s mojou pomocou sa naučila nové matematické riešenia, čiže hodnotím velmi pozitívne 👌❤️.
Matematické rébusy Alana Turinga, William Potter
Precvič si svoje matematické schopnosti
Knižka obsahuje veľmi zaujímavé rébusy a matematické úlohy. Sú skôr pre staršie deti, dcérke (9 rokov) nerobili problém, so synčekom (takmer 7 rokov) som ich robila aj ja, musela som mu zadanie niekedy bližšie vysvetliť. Ale keď vyrastie, určite sa ku knižke ešte vrátime.
Plusom je aj to, že knižka obsahuje kľúč správnych odpovedí, takže výsledky je možné si skontrolovať.
Čísla všade okolo nás
Túto knižku som nabalila deťom, aby si ju študovali na prázdninách u babky a dedka. Keď som prišla po nich, zavalili ma toľkými číselnými informáciami, že som ich ani nestihla všetky spracovať. Knižka je krásne ilustrovaná, veľmi zaujímavo písaná a prehľadne usporiadaná. Každý čitateľ - aj malý aj veľký - si v nej nájde to svoje. Je rozdelená do šiestich kapitol podľa témy, aby sa v nej lepšie hľadali informácie. Krásny darček nielen pre deti, ale aj pre dospelého čitateľa.
Diktáty hravo a vtipne
Knižku s diktátmi som testovala s dcérkou, ktorá ide teraz do štvrtého ročníka, nakoľko pre druháka sa mi texty zdali ťažké. Dcérka otvorila knižku na strane, kde bol diktát O trpaslíkovi a siedmich Snehulienkach a hneď názov ju zaujal. Mali sme problém diktát dopísať - jednak mala problém doplniť správne i/y v niektorých slovách (a veru v niektorých diktátoch i ja) a to ju hnevalo a jednak sa stále chichotala na menách pre Trpaslíkove nevesty. Texty sú písané skutočne vtipne, aby žiaka nenudili, ale aby ho bavili. Určite budeme knižočku používať i naďalej.
Práca s textom s Kuliferdom
Túto publikáciu sme testovali so stredným synčekom, ktorý skončil 1.ročník a v septembri bude z neho druhák. Text, s ktorým pracoval mal názov Kefka Efka. Text bol jednoduchý na prečítanie i na porozumenie, najväčší problém robilo synčekovi len meno Jonatán, to stále čítal skomolene. Úlohy k textu boli miestami veľmi jednoduché, až mi synček povedal, že by to zvládol aj škôlkar :). Určite túto knižku dorobíme celú, lebo vedieť pracovať s textom je veľmi dôležité. Výhodou je, že pre každý ročník je určený jeden text a k nemu sa viaže potom veľa zaujímavých úloh.
Encyklopédia plná čísel
Nádherná kniha plná farebných ilustrácií a hlavne čísiel, ktorá zaujme určite každého.
Hneď na začiatku knižky sa deti dozvedeli, čo všetko sa vyjadruje číslami (Kedy? Koľko? Rýchlosť? Percentá? Aký vysoký, široký? Koľko stojí? to všetko sa dozvieme v pútavom úvode. Je rozdelená do 6tich kapitol: Vesmír, Zem, Príroda, Ľudia a Kultúra, Dejiny a Veda a Technika. Texty sú písané pútavo a krátko, čiže zaujme na dlhú dobu aj začiatočníkov v čítaní.
Kuliferdo - Veselé písmenká
Tento pracovný zošit bol ako stvorený pre naše deti na letné prázdniny. Zošit pre žiakov prvého stupňa je rozdelený podľa ročníkov. Každý ročník obsahuje jeden text a potom s ním dieťa pracuje na ďaľších stranách. Je to robené veľmi pútavo a syn prvák zvládol všetko a dokonca ho to aj veľmi bavilo:). Taktiež dcéra tretiačka si všetko zopakovala a každý deň vyplnili pracovný list.
Humorné diktáty
Knižka plná diktátov od pána Heviera nemá byt pre deti strašiakom, ale má ich pomocou 138 vtipných diktátov povzbudiť a pomôcť zvládnuť pravopis. Kedže diktáty sú v škole skôr strašiakom, určite by som každej pani učiteľke doporučila túto knižku, kde by sa pri písaní diktátu aj zabavili. Myslím, že texty su písané trošku tažšie a určite je vhodnejšia tak od 3tieho ročníka. Otestovali sme na našom prvákovi a u neho si úspech nenašla.
Matematické rébusy Alana Turinga, William Potter
Rébusy na precvičenie hlavičky.
Matematiku majú naše deti ako najobľúbenejší predmet, preto sme sa na tieto rébusy tešili, že ich v rámci voľného prázdninového času skúsime:). V knižke sú krásne ilustrácie a v nej príklady určené na logické myslenie. Knižka obsahuje plno zaujímavých rébusov a zaujímavostí ukrytých v šifrách. Avšak máme doma prváka a tretiačku a teda prvák zvládol fakt veľmi málo úloh. Myslím, že je skôr určená pre staršie deti, teda tretiačka už počítala jedna radosť :).
Práca s textom.
Ide o pracovný zošit na rozvíjanie špecifických funkciíí pre žiakov 1.- 4.ročníka. Ak sa Vaše deti nevedia nabažiť pracovných úloh zo slovenského jazyka v škole, tak potom toto je to pravé na doma. :)