dominika_sv16
19. nov 2019
1990 

Týchto 5 overených tipov, vám pomôže prežiť vianočné fotenie s deťmi!

Netvárte sa prekvapene, dnes to robí minimálne každá piata rodina (tento údaj je čisto orientačný, rozumej, vymyslený). A ktorá to nerobí, začne, ostatné to už majú za sebou alebo o tom aspoň snívajú. Rodinné vianočné fotenie! A keďže tohtoročná sezóna takýchto fotošútingov úspešne odštartovala, dávam do pozornosti 5 postrehov, ktoré som si overila vlani približne o takomto čase.

1. Ateliér vs. domov sladký domov

Všetko má svoje pre a proti. Ale matematicky by sa dalo povedať, že čím máte detí viac, tým viac sa oplatí fotenie spraviť doma. Lebo, kým máte iba jedno, je výhodnejšie sa autom presunúť za fotografkou a spraviť bordel u nej v ateliéri. Nemusíte riešiť či ladia vankúše, či ich je dosť, či je stromček rovný, aké ozdoby sú dnes in. Bude sa pracovať s tým, čo fotografka má (píšem v ženskom rode, lebo okrem svadby nás fotili samé ženy. Servus Robo). A pokojne to môže byť vianočná guľa s nápisom sestra, lebo aj keď ju váš syn na fotke obžúva, hoci v tom čase ešte sestru nemal, vo finálnej verzii fotografie už nápis vidno nebude.

Keď sa potomstvo rozrastá, je jednoduchšie zavolať fotografku domov. Pretože nemusíte vláčiť tristo druhov oblečenia na prezlečenie (nie z roztopaše, z čistej pragmatickosti, keďže ako dobre vieme, deti grcajú a u nášho najmladšieho člena rodiny patrí táto aktivita k obľúbeným), nemusíte sa ospravedlňovať za ovracaný ateliér, zničené rekvizity, prosiť o kúsok miesta na prebaľovanie, kojenie, prípadne hľadať v ateliéri vhodné predmety bežného života, ktoré by mohli na chvíľu odpútať pozornosť niektorého z potomkov a iné. A to aj napriek tomu, že budete musieť vytiahnuť z pivnice vianočný sortiment o čosi skôr (lepšie povedané váš manžel), ako ste pôvodne plánovali. Zas na druhej strane, sa už nebudete toľko zdržiavať s jeho zdobením a nebudete bazírovať na každom detaile, aby neboli dve podobné hviezdy pri sebe a či váš syn nedal na prízemie stromu priveľa ozdôb. Ak totiž stihnete zdobiť strom až v deň fotenia a potom sa ešte budete chcieť osprchovať, kým deti spia, aby ste aspoň na fotkách mali umyté vlasy, tak na podobné kacírske stylingové myšlienky nezvýši čas. Veď aj nejaký mejkap si treba spraviť a umyté kadere, ktoré ešte nestihli povypadávať z kojenia, i vysušiť. Inak, keď si spomeniem, že som sa za študentských čias bola schopná cez víkend chystať von aj DVE hodiny a z celého večera nevznikla ani jedna nerozmazaná fotka, napadá mi jediné: TOĽKÉ MRHANIE! Teraz za rovnaký čas stihnem upratať (aspoň naoko, respektíve na objektív), ozdobiť za synovej asistencie stromček, nahrať krátke videjko, ako syn zdobí stromček, dať syna spať, osprchovať sa, umyť si vlasy, navliecť sa do siloniek, nalíčiť sa. A netreba ani počítať s časovou rezervou na presun do ateliéru! Takže ste ušetrili minimálne polhodinu, pretože decká netreba navliekať do ďalšej vrstvy, nakladať všetko do auta, potom všetko vyložiť, deti vyzliecť, seba obaliť v kuchynských utierkach, aby odsali nadmerný pot a hľadať veci, ktoré ste zaručene zabudli doma…

2. Výber outfitu

Už som spomínala, že pri spoločenských udalostiach je to po pôrode u mňa trochu horšie s výberom vhodného kúska oblečenia a niečo podobné platí aj tu, plus ale treba vyberať outfit aj ostatným. Nechcete predsa na fotkách s relatívne pekným stromčekom vyzerať ako Adamsovci (ibaže by to bola téma fotenia, potom pardón). Takže vyberiete niečo vhodné sebe, mužovi, deťom. Potom medzičasom zistíte, že niektorá časť odevu, ktorú ste si v hlave pre jedného člena vianočnej posádky vybrali, zostala u svokrovcov v 100 kilometrov vzdialenom meste. Ale nedáte sa zastrašiť, máte predsa alternatívu. Jupí. Ale váš syn si ju odmieta obliecť, pretože sa zle zobudil. Po náročnom vyjednávaní, za ktoré by sa nehanbil ani profesionál z FBI, je našťastie všetko na svojom mieste. Či to bude farebne navzájom zladené, prípadne aj s vianočnou tematikou, je už na každého osobnom vkuse. Možno len taká menšia rada: Menej je ozaj niekedy viac. Hlavne, ak máte minimálne jedno grcajúce dieťa, môže skončiť fotenie v úplne odlišnom outfite, ako ste pôvodne plánovali. Ale zas, ak nebude vidno strom v pozadí, môžete si fotky nechať vyložené celoročne.

3. Počítajte so všetkým

Napríklad s tým, že hoci sa už tri dni chystáte lakovať si nechty na tematickú červenú farbu, proste sa k onej činnosti nedostanete. Pretože podľa nepísaného pravidla, že aspoň jedno dieťa musí revať, vám potomkovia robia program aj na večer. Ak chcete byť na fotení „fresh”, počítajte s tým, že zrovna noc predtým vám deti spať nedovolia. Ale celkom dobre zaberajú vylúhované čajové sáčky na vačky pod očami. Ostatné už môže zachrániť iba fotoshop. A asi netreba pripomínať známu vetu: „Rodič mieni, decko mení”. Je dobré na ňu celý čas myslieť. Pretože je takmer stopercentne isté, že veci nepôjdu podľa plánu. Jedine, že by bol váš zámer od začiatku zobraziť zrod pekla. Dobre, to som prehnala. Či? Každopádne je dobré počítať s tým, že sa decko zle zobudí, bude ovrčané, smutné, urevané, rozbláznené, prehnane tvorivé, príliš veselé, neurčito umelecké, prípadne exhibicionista, karikaturista, či terorista. V takom prípade je neraz i na fotografovi, aby aj z pomyselného hovna dokázal upliesť bič, prípadne zo zachytenej grcky urobiť geniálnu momentku.

4. Dobrá nálada

Áno, lebo ak sa máte celý čas stresovať, že: „Ako budeme na fotkách vyzerať a prečo sme sa na to vôbec dali, keď tie deti nespolupracujú,” tak sa rovno na to s prepáčením vyserte a ani si fotografku neobjednávajte. Pretože s deckami to bude vždy nevyspytateľné. Ale to práve na tom bude SUPER, pretože si z toho môžete spraviť srandu. Hlavne, ak budete mať zachytené na fotkách, ako ručia, sú hodené o zem ony, či vianočná guľa, môžete im to po rokoch vždy počas sviatkov veselo šplechnúť do tváre a pridať aj dôkazový materiál. No, čo je lepšie, ako strápniť na sviatky vlastné potomstvo? Jaj, jasné, čas strávený spoločne ako rodina, bola by som zabudla. A vidíte, aj pri fotení ste všetci pekne pokope. Plus, ak natrafíte na dobrú fotografku, tak vám ani nepríde, že sa musíte nejako strojiť či hrať divadielko o dokonalej rodinke. Lebo (teraz vám prezradím tajomstvo) dokonalá rodinka neexistuje. Zato je veľa takých, čo majú veselé fotky v albume.

V najhoršom si pri deťoch v istom veku môžete dobrú náladu aj poistiť. Ide síce pre niekoho o nepovolený doping a často až o zbrane ťažkého kalibru, ale pre pár ňuňu fotiek „svetiel vašich očí,” to stojí. Takže kde tu nejaký úplatok či prísľub odmeny, nemusí byť na zahodenie. U nás bolo heslo tohtoročného fotenia PIZZA a fungovalo čarovne, jeden by neveril. Samozrejme všetko s mierou a treba vedieť, kedy už má (fotografka) dosť.

5. Na pamiatku

Že vám sa nechce platiť niekomu za fotky? Že to zvládnete aj sami? Že neslávite Vianoce? Že je to trápne? Jasné, veď každému podľa chuti. Ale hlavne si spravte nejakú na pamiatku. Nedávno som niekde na internetoch čítala článok, z ktorého mi ostala v hlave iba akási esencia (ako inak, som na rodičovskej už skoro tri roky). Že hoci sa nám niekedy nechce fotiť, spravme si fotku z oslavy, z rodinného výletu, z hocijakej chvíľky, ktorú stihneme zachytiť. Nie preto, aby sme sa s nimi chválili na sociálnej sieti, ale preto, aby sme sa k nim mohli vrátiť. Klišé či nie, deti rýchlo rastú a už zajtra to budú iní ľudia, ako sme ich mali pred očami dnes. Kari chce každý deň „pozerať Karola,” a hoci nás to zvykne otravovať, niekedy sa pozabudneme a ukazujeme mu fotky a videá dlhé minúty. Ku každej zachytenej chvíli sa spýta, čo sa dialo, kto tam je a my sa spolu s ním vraciame na miesta, na ktoré sme časom už takmer zabudli. Aj keď sa stali len pred týždňom, mesiacom či rokom.

Tento náučný článok pochádza z môjho blogu Kari-Matka

Dokonale, ako vzdy 😀

Ale tato veta podla mna plati vdzy, nie len pri vianocnom foteni:
"Každopádne je dobré počítať s tým, že sa decko zle zobudí, bude ovrčané, smutné, urevané, rozbláznené, prehnane tvorivé, príliš veselé, neurčito umelecké, prípadne exhibicionista, karikaturista, či terorista. "

19. nov 2019

Dobre som sa pobavila a už sa teším na naše prvé vianočné fotenie o 2 týždne 😅

19. nov 2019

@ichbinich to je inak pravda 😅

19. nov 2019

@nightrover tak to sa tesim, mozno niektory z mojich tipov aj zuzitkujes 😉

19. nov 2019

Ďakujem ❤️ zajtra sa chystám fotiť deti,dnes sme skúšali 😁

19. nov 2019

@ludka140281
Toto je super fotka! 🙂

19. nov 2019

@ichbinich ďakujem už len dostatok rozptylovaciek a budú suprove ☺️

19. nov 2019

Vianočné fotenie sme mali v nedeľu, kde ihneď z príchodu po vyzlečení má môj 6 týždňový syn "ogrcal", následne sa "prekakal" a to, že starší syn - 2,5 ročný bol ako odtrhnutý z reťaze ani nehovorím... Bolo to čisté zúfalstvo! ale klobúk dole pred fotografkou, vyčarovala krásne fotky 🙂

19. nov 2019

@ninka30
Takze take normalne fotenie 🤣

19. nov 2019

@ichbinich áno presne, hlavne som mala celý čas v očiach zúfalstvo 😄😄😄

19. nov 2019

@ninka30 si to predstavujem krasne idylicke fotky rodiny a MATKA STELESNENIE ZUFALSTVA 😁

19. nov 2019

Az hrozivo detailne presne 😂😘
My sme raz mali vianocne fotenie vonku,pri lese. Zatisie stromcekov,fotografka ich pekne nazdobila,pnicek na sedenie,kozusinka pre deticky...fotime sa,jedno dieta tak,druhe dieta tak,teraz rodicia sami,nebojte,len vas rychlo zalubene cvaknem. Po vyskereni do fotaku a nastania hroboveho ticha za zvukov nejakeho otravneho vtaka sme zistili,ze dieta c1 chyba. Ako inak. Samozrejme,dieta pochopilo,ze ideme hrat schovavacku a ani za ten svet sa neozvalo. Nastajlovana fotografka,muz v obleku a oblekovych topankach,mama v satockach a stekloch s druhym dietatom na rukach,sme vyzerali fajnovo pri hladani po lese. Po prislube modreho z neba sme ho nakoniec nasli. Silonky dotrhane,frizura v prdeli,nervy nadranc a fotografka sa uz videla ritualne umucena uprostred lesa. Uz nikdy sme sa neboli fotit v exterieri 😂😂😂 myslim ze ani fotografka uz nefoti zive bytosti vonku 😂

20. nov 2019

@zania 😂😂😂😂😂 uplne som si to predstavila...

20. nov 2019

@zania
🤣
ze "fotografka sa uz videla ritualne umucena uprostred lesa"

20. nov 2019

@dominika_sv16
@ichbinich
Teraz to vyzera srandovne,ale teda bobky sme mali riadne. Ja nechapem dodnes,kedy stihol zmiznut. Stale na neho jednym okom pozeram,ale bola to mikrosekunda,ked som otocila zrak do objektivu.
My sme sa sami ani fotit nechceli,len fotografka ze sme pekny par,ze aj solo foto na pamiatku. Tak som mensie supla na chvilu do vajca a na 5 krokov sa vzdialila. A zrazu,vacsi nikde. Chvilu som sa manzela aj ja bala jak nadaval,myslim ze aj medveda by porazil,keby sa nejaky vtedy k nam radostne priblizil 😂😂😂✌ nuz,s detmi sa clovek sa nenudi,uz sa fotime len doma 😋

21. nov 2019

@zania
To ti verim, ze ti redlo. Mne sa stratil syz z dohladu v preplenom meste, ani len kricat by nepomohlo. Nastaste ho napdalo ist tou istou cestou spat, kedze sme sa nenasli, ako sme sa doholi (pomylil s obchody, mal ist o dve dalej pre balonik, ale on siel ovela dalej dopredu). Veru, nebolo mi vsetko jedno. A odvtedy ich ucim co robit, kebyze sa stratia...

21. nov 2019

Začni písať komentár...

Odošli