Polievky, polievky ach tie polievky...
Varíme zdravo a chutne-časť 2.
Určite to každá z nás pozná. S otázkou "Čo dnes varíte na obed?" sa tu stretávame denne. Priznám sa, sama sa niekedy dostanem do stavu, kedy mám pocit, že som už asi všetko vyskúšala.
Ako vo väčšine domacností na Slovensku, ani v tej našej to nie je inak a polievka patrí na náš každodenný stôl.
Je vôbec polievka nutná?
Polievky sú v našom jedálničku od nepamäti, varili ich generácie pred nami. Do určitého veku som polievky veľmi neobľubovala, asi to bolo spôsobené polievkami, ktoré som jedávala v školských jedálňach. Bohviečo to nebolo, pamätám si niektoré ešte dodnes. Ako vo veľa iných veciach, aj tu príchod mojich detí na svet zmenil aj môj pohľad a názor na ne. Dozvedela som sa napríklad, že polievka je pri najdôležitejšom jedle dňa dôležitá, pretože pripraví žalúdok na dobré travenie. Čím, to je presne neviem, ale že sú zdravé, o tom nepochybujem 🙂
Časy, kedy sa varili polievky hlavne z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu či šošovice sú dávno za nami. Dnes už naozaj nie je problém vykúzliť úžasnú polievku spojenúm rôznych aj netradičných alebo nie klasických potravín.
Ako môžeme pripraviť chutnú a zaujímavú polievku plnú vitamínov a energie?
Opäť vám prinášame zaujímavé recepty polievok tradičných aj menej tradičných. Čo je však spoločný menovateľ, chutia nielen našim deťom 🙂 Chcete si uvarit úžasnú polievku, ktorá bude mať čo najprirodzeniejšiu chuť? Skúste namiesto "drahej soli" ako niekto volá bujón či vegetu použiť silný domací zeleninový či mäsový vývar, použiť bylinky a koreniny (petržlenovú vňať, kôpor, ligurček, pažítku, žeruchu, bazalku či oregano, kari, fenikel, kmin, zázvor....). Sú to "zdravý priatelia", ktorí okrem svojej chute majú aj svoj význam po zdravotnej stránke. Dostanete chuť, akú ste doposiaľ nepoznali. Čistú a prirodzenú.
Dobrý tip
- Ako vylepšiť chuť domáceho mäsového vývaru? Jednoducho 🙂 Stačí kosti alebo mäso krátko opiecť (stačí 5 min. v rozpálenej rúre) na čo najvyššom stupni a potom pridať do studenej vody a variť.
- Vedeli ste, že keď budete variť polievku s mäsom na veľmi slabom, nízkom stupni, polievka sa vám nezakalí?
Strukoviny majú byť v našom jedalničku zastúpené pomerne vo vysokom percentne, ich pravidelná konzumácia je pre náš organizmus veľmi potrebná. Neviete ako ich zakomponovat do jedalnicka?
Nechajte sa inšpirovať voňavými variáciami.
Hokaido polievka (Hokaido je druh tekvice) autor: @e.l.i.e.n.k.a

Suroviny:
- Hokaido tekvica
- cibuľa
- olivový olej
- soľ
- muškátový oriešok
- smotana (klasická alebo rastlinná)
- bazalka
Postup:
Cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájanú tekvicu so šupou, zbavenú jadierok (kto chce jadierka nechá), podlejeme vodou a varíme do zmäknutia. Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme muškátový oriešok, štipku soli a na záver zjemníme smotanou a ozdobíme bazalkou.
Šošovicová na "sladko" autor: @zojec

Suroviny:
- zemiaky
- šošovica
- mrkva
- cesnak
- cibuľa
- bobkový list
- čierne korenie
- saturejka
- červená paprika
Postup:
Cibuľu opražiť, popaprikovať, pridať všetky suroviny a zavrieť na 15min, do tlakového hrnca s bobkovým listom, novým a čiernym korením. Po uvarení odoberieme 1-2 naberačky, dáme do mixéra, pridáme trochu vody a pomixujeme. Zmes vlejeme späť do hrnca (získame tak zahustenie polievky). Polievku dochutíme soľou a saturejkou. Pokiaľ nemáme, môžeme použiť majoránku.
Do polievky môžeme použiť rôzne strukoviny, len tie sa dlhšie varia. Pokiaľ používame suché strukoviny, treba ich pred varením namočiť na celú noc, alebo predvariť a až potom pridať ostatné ingrediencie.
Mrkvová a vločkami autor: @idlici12

Suroviny:
- mrkva
- olej
- bylinky
Pustup: Na masle/oleji opražíme na jemno nastrúhanú mrkvu, doplníme vodu a varíme 5 minút. Pridáme opláchnuté ovsené vločky a varíme ďalších 5 minút. Dochutíme bylinkami podľa svojej chuti.
Hrášková s jogurtom autor: @zojec

Suroviny:
- hrášok
- cibuľa
- soľ
- biely jogurt
- čierne korenie (nemusí byť)
Postup: Cibuľu opražíme do zlatova, pridáme hrášok a varíme 5 minút. Polievku rozmixujeme, pridáme jogurt, dochutíme soľou a korením.
Minestrone autor: @zuzulienaba

Suroviny:
- mrkva 2ks
- petržlen
- bulva zeleru
- Sedano (stonkovy zeler)
- cibuľa
- strúčik cesnaku
- cukina
- strerilizované paradajky
- 2 hrste fazulka Azuki (netreba namáčať)
- hrsť Bulgur (premyť vodou)
- hrsť Quinoa (premyť vodou)
Postup:
Na oleji speníme cibuľu pridáme nakrájanú prepláchnutú fazulku a obilniny. Podlejeme vodou a dusíme cca 20 min. Varíme skôr aby to zmäklo. Poprášime červ. paprikou, pridáme koreňovú zeleninu, stonkovy zeler, podlejeme vodou do polovice hrnca, zvyšok dolejeme paradajkami. Pridáme bylinky - sušenú bazalku., petrz. vňať, osolime a varíme ešte asi 30-40 min. Skúšame či je mäkká fazuľka.
Mrkvovo tekvicová polievočka bez bujónu a vegety autor: @irsina83

Suroviny:
- menšia maslová tekvica
- 2 stredne veľké mrkvy
- olivový olej
- bylinková soľ (alebo morská soľ)
- muškátový orech
- kúsok masla
- 2 dcl. polotučného mlieka
- olivový olej
Postup: Na oleji opržíme na kolieska nakrájanú mrkvu do hnedkava pridáme nákrajánú ošúpanú na kocky nakrájanú tekvicu a premiešeme. Pridáme vodu a bylinkovú soľ a muškátový orech. Keď zelenina zmäkne, polievku rozmixujeme. Kedže bude hustá, pridáme mlieko, necháme prejsť varom a pridáme plátok masla. Môžeme pridať bylinky, alebo použiť bylinkovú soľ.
Pórková polievka autor: @slniecko41

Suroviny:
- cibuľa
- olivový olej
- 2 menšie póry
- zemiaky
- morská soľ
- kurkuma
- muškátový orech
- sladká smotana
Postup: Na oleji podusíme cibuľku do sklovita, pridáme pokrájaný pór na kolieska, podusíme chvíľu s cibuľkou, pridáme vodu a varíme Keď je pór mäkký rozmixujeme ho v polievke ponorným mixérom, potom pridáme pokrájané zemiaky, polievku ochutíme morskou soľou, kurkumou a podrveným muškátovým orechom. Keď sú zemiačiky uvarené, tak ich v polievke popučíme. Na záver do polievky vlejeme sladkú smotanu /stačí aj polka/. Polievočka je ľahká a svieža. Bon appétit
Cukinovo pšenová autor: @zojec

Suroviny:
- cukina
- olivovy olej
- cibuľa
- pšeno
Postup:
Cukinu nastrúhame, trošku opečieme na cibuľke, pšeno uvaríme (najprv 3x sparíme horúcou vodou, aby odišla horkosť), zmixujeme s vodou a trochou oleja a pridáme k cukine. Ochutíme octom, vinnym octom, soľou, tak ako kyslú polievku.
Feniklová so zemiakmi a hráškom autor: @dobrec33

Suroviny:
- fenikel
- olivový olej
- zemiaky
- hrášok
- mletá červená paprika
- soľ
Postup:
Na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrájaný fenikel a zemiaky. Pridáme za PL červenej papriky, štipku soli a krátko ešte porestujeme a podlejeme vodou. Varíme do zmäknutia a na záver pridáme hrášok.
Miso polievka autor: @lyongirl

Suroviny:
Jednoduchý recept:
- mrkva
- miso pasta (pasta z fermentovaných sójových bôbov, obilnín alebo ryže) je tradičná japonská ochutina
- pór
- biele tofu
- riasy
- soľ
Postup:
Vodu dáme do hrnca, pridáme na hrubšie pásiky nakrájanú mrkvu, na vačšie kúsky pór, osolíme a uvaríme do mäkka. Pred dovarením pridáme nakrájané biele tofu a riasy aby sa nám prehriali. Po vypnutí vmiešame do polievku Miso pastu. Miso pasta sa nesmie variť a nesmie ísť do vriacej polievky.
Zložitejší recept:
V osolenej vode uvaríme kúsky ryby, napr. losos, treska, tuniak, kto si trúfne, tak môže aj kôrovce, mušle, alebo iné potvorky. Do scedeného vývaru pridáme mrkvu a pór a uvaríme do mäkka. Ďalej pokračujeme ako v prvom recepte.
Špargľovo zeleninová autor: @drobec33

Suroviny:
- špargľa
- mrkva
- cukina
- zemiaky
- maslo
- brokolica
- špaldový chlieb
- konopný olej
Postup:
V hrnci si roztopíme kúsok masla, pridáme mrkvu, ošúpanú špargľu, cukinu a zemiaky. Orestujeme, zalejeme vodou a dusíme do jemného zmäknutia. Tesne pred dovarením pridáme brokolicu a všetko spolu rozmixujeme. Opražíme si špaldový chlebík, pridáme do polievky a prelejeme 1čl konopného oleja.
Veríme, že ste u nás opäť našli zaujímavé inšpirácie, dobré rady či dosiaľ menej známe suroviny 🙂
Chcete sa dozvedieť viac? Zaujíma vás, čo dobré pripravíme do ďalšieho čísla Magazínu? Stačí sa k nám pridať a budete informovaný v prvej línii, čo dobré a zdravé sa u nás kuchtí.
Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/
Dobrú chuť a do zjedenia 🙂
aj my máme radi polievočky🙂🙂🙂
super🙂 Stare prislovie vravi Polievka je GRUNT a maso spunt 🙂
@norwayka Občas sa aj u nás stane, že presne takú urobím aj ja 😀
@zuzulienaba To som ešte nepočula 🙂
vyzera to fantasticky!! velmi dobra inspiracia, aj ked ja nepapam obycajne polievku a potom druhe, to by som bola dost najedena, vacsinou mi dobre padne tepla polievocka na veceru. Ked som niekde v zahranici, tak velmi malo sa stretavam, ze ludia jedia polievku a mne chyba proste nieco teple tekute a chutne 🙂
Ja osobne polievkam neholdujem (ale jem 🙂), avsak nas drobec pije strasne malo tekutin, tak pre neho na kazdy den nejaku chystam. Dakujem za skvele inspiracie dievcata 🙂
Uvitala by som tip, ako dobre uvarit hrstkovu polievku (mam zmes hrasok zlty, zeleny, fazula cervena, biela, mungo, sosovica hneda, cervena - klasika z obchodu) - namocim vopred, varim v tej istej vode, avsak niektore strukoviny sa uz rozvaraju, kym ine su este tvrde.
@seginiatko Dik 🙂 Tak to potom ozaj radsej vsetko zvlast, nez preberat.
priznám sa, že ma pri pohľade na fotky striasalo, lebo ja doslova nenávidím polievky, a keď už, tak šošovicovú, šampiňónovú, brokolicovú - ale polievku, čo má tú šťavu priesvitnú do úst nedám. Strašné so mnou, ale fakt to nemám rada. Ale polievky doma varím, len ich sama nejem 🙂
@henulienka Dakujem, to by asi pomohlo. Ale to mini mnozstvo, co varim malemu, nemozem dat do 5l tlakaca ☹
Začni písať komentár...


jéééj
u nás idu polievky 🙂