@anjelicek26 mam podobny nazor ako ty a preto som velmi smutna, ze detom s dietnymi obmedzeniami musia mamy varit komplet cele jedlo vopred a nosit im ho do skolky - odstate a "stare"... Ale ked musis, tak musis, nic sa neda robit...
@anjelicek26 ja som odmalicka naucena bezne jest jedlo na druhy den, ved aj nasi rodicia a stari rodicia to tak robili. Mne to pride ze ma to vyjde lacnejsie ak to mam na viac dni. Mozno sa ale mylim. Ja hlavne ani nemam napady vobec ze co varit. To masko mi tiez napadlo ze naprirodno a s nejakou grilovanou zeleninkou, ale mam pocit, ze to aj tak robim stale dokola to iste...
@maja22 baby to akoze fakt mate takyto nazor, ze jedlo na druhy den je stare?? 😨
@gerrwie_girl ja nie. Ja povacsine varim na dva dni. A vobec mi to nevadi.
Ved uz len to ze neminas energiu hodinu dalsiu si usetris ze si menej v kuchyni.
Ale prd,bezne varim na dva dni 🤪 clovek nema kazdy den cas vzdy varit a ani chut. Urob si sklenene rezance so zeleninou a masom,tam mas x moznosti,rozne omacky,zelenina,s masom aj bez. Tiez napr celozrnne cestoviny so zeleninou a masom ci bez. Ja zvyknem urobit gyros maso na 2 dni,do velkej misy grecky salat a mame na 2 dni.
@maryetta vidis este aj toto, ze energie usetrene 👍
@gerrwie_girl ja varim mnozstva, ktore sa zjedia, vyhadzujeme minimalne, skor nic... ja varim taku tu klasicku kuchynu, jedalnicek na chudnutie ti sem nehodim, ale vsetko, co nema v sebe smotanu, neni vyprazane ale robene na pare ci s maximalne lyzickou oleja problemom nebude... teple cestovinove salaty maju moje deti napriklad velmi radi...
@gerrwie_girl aj ja zvyknem variť na 2 dní. Veď každý deň, keď prídem večer domov z roboty sa mi popri iným povinnostiach a únave ani nechce. Nevidím na tom nič zlé. Robili to aj generácie pre nami.
Btw energie nevidim moc rozdiel, kedze to jedlo aj tak potom prihrievas nie? Kazdopadne kazdy ako stiha, ja varim rada, decka pomahaju, niekedy varia uz aj sami alebo si zapnu len thermomix a idu podla receptu...
@anjelicek26 tak ale prihrievas len chvilku to nie je ako pri vareni 🙂 . Mna varenie az tak nebavi, robim to skor z povinnosti. Niekedy ma to bavi, ale to musim mat naladu :D
@gerrwie_girl povazujem ho za stare, ale zjem ho. Tiez varim na dva dni, aj na tri dni. Ale uvedomujem si, ze nutricne strada... Ani mi uz nechuti ako cerstve. Ale zjem. Vyhodim len to, co sa mi zda pokazene. A tiez mam pocit, ze varim dokolecka to iste 🙄.
@maja22 ja asi nemam nejake vlohy na toto, vobec nemam fantaziu, niekto doma pozrie do skrine, co tam ma a vycaruje z toho jedlo. Ja toto vobec nedokazem :D
Ja varim takmer vzdy nachval 6-8 procii, aby ostalo bud na obed na druhy den alebo este raz pre vsetkych na veceru.
Vcera som robila zeleninu s kuskusom:
oprazit cibulu, pridat papriku, cuketu, podusit. Prihodit paradajky. Medzitym si nechat napucat kuskus s trochou vegety a nadrobno nakrajanymi susenymi paradajkami. Vsetko zmiesat dokopy a dpochutit kopcom petrzlenovej vnate. Mätu som bohuzial nemala.
Ostalo na dnes na veceru, ale dokupim este feta syr a mätu 😉
Inak sa da navarit naraz viac:
ratatouille (najlepsie z plechu)
hocijaka zelenina, co sa pecie sama na plechu 😉
risotto so zeleninou podla chuti (ano, ja viem, ohrievane uz nie je take super, ale zjem)
chilli con alebo sin carne
butter chicken
minestrone
lasagne (ci uz klasika bolognese alebo ricotta-spenat alebo hocijake ine)
moussaka
...
Salaty:
salade nicoise
gado-gado (ale to si dresing na druhy den odlozim, nezmiesam to)
rozne cestovinove salaty
Jedine, co nemam az tak rada na druhy den, su jedla, ktore zmenia chut - ja to citim vyrazne na zemiakoch (ak sa znovu ohreju v tom studenom salate tu chut necitim). A este najma kuracie maso. Ale kedze maso varim maximalne raz za tyzden, tak to prezijem, no 😉 Ale proste ja tam citim zmenu chuti.
Co sa tyka receptv, inspirujem sa na internete, mam par oblubenych stranok s vegetarianskymi az veganskymi receptami, ale nie len tie. A samozrejme, mam stalice, ktroe furt rotujem, najma kvoli detom 😉
@gerrwie_girl vies co, ja by som mozno aj vedela, ale u mna su presne tie dietne obmedzenia... mne byva zle z jedal, kde je mlieko, smotana, paprika, vyprazane sa snazim obmedzit a toto vsetko mojim napr. chuti. Kym mi nebyvalo zle, mala som ovela pestrejsi jedalnicek, varila som zo vsetkych surovin, rozne kombinacie a teraz varim tak, aby som to mohla jest aj ja, lebo sa mi nechce varit si zvlast a je to o nicom, fakt to iste dokola. Plus sme traja celiatici, takze prilohy len ryza, zemiaky, obcas bzl cestoviny, ale tam je to tazsie trafit sa do chutnych... Nehovoriac o tom, ze mam tri deti a kazde preferuje nieco ine, zhodnu sa len na tom, ze pohanku nie, zeleninu malo 🙄.
@gerrwie_girl ja sa snazim varit na 2 dni, zvycajne kura, pecene, masove omacky(nezaprazim mukou, ale mixnutou zeleninou) aa k tomu cestoviny, tarhonu, ryzu.....
@maja22 tak to mas fakt brutal narocne ked kazdy nieco ine a nemozete vsetko ...
@gerrwie_girl bežne jeme jedlo 2-3 dní, segedín aj 4🙈🤣🤣 ja s tým absolútne nemám problém.
@hygienka a o takom gulasi je zname, ze najlepsi je na druhy den 🙂
Zdrave jedla ktore robim na viac dni: Cicer v tlakaci spravim s curry omackou, jeme s ryzou (ryzu robim cerstvu). Sosovicovy salat - sosovicu v tlakaci 10min., zlejem a pridam balsamico, balkansky syr, cerstve byliny a paradajky (ci uhorku). Cinsku ostrokyslu polievku - najlepsia je na druhy den. Tabouleh. Aj kolozvarsku kapustu robim na dva dni (ak zostane) u nas sa je bez masa (s udenym tofu).
Tak je rozdiel varit napr vyvar 4hodiny a zohriat ho za 5-10minut.
Celkovo kazdu polievku varim minimalne pol hodinu.
Alebo take zemiaky. Vsetko chce svoj cas.
Teraz ako su prazdniny ze su deti doma.ved to ozaj navarim a vsetko sa zje 😅 takze to az tak nefunguje. Ale snazim sa varit noo. Ja ked jeden den si necham maso na prirodno a zemiaky. Na dalsi den k zemiakom urobim rezne. Nech maju deti zmenu. Ale tak aby som vo vsetkom varila kazdy den. Uff na to sa ozaj necitim.
@gerrwie_girl určite nie 🤦 ja varím na 2 dni väčšinou, samozrejme sú jedlá ktoré nie napr. halušky s bryndzou, tvarohom, dukátové buchty atď
Včera sme dojedali od nedele. Kuracina s brusnicami a ryža. Ano varím skoro vždy na 2 dní. Jednak preto že už mám brigádu ,a zas čas chcem využiť inak ako pri sporáku. Hlavne na cvičenie,alebo byť von co najviac. Ale ako píše @janka146 niektoré jedla sú jednorazovky.
@hygienka segedin ci dlhšie stojí je lepši.
Takmer vsetko sa snazim varit aspon na dva dni. Nechce sa mi, a pri malych detoch ani nemam cas kazdy den stat v kuchyni. Jasne su jedla, ktore na druhy den ohrievane uz nie su take chutne, ako napr pecena ryba.
Inak ja tiez nemam velmi fantaziu na varenie, skus popozerat na fitshaker recepty, zopar som odtial varila a boli super, samozrejme boli aj take, ze nikdy viac 😂. Nam napr velmi chuti recept odtial na polievku z cervenej sosovice a mrkvy, navarim ju z dvojiteho mnozstva a este horucu hned ako ju vypnem ju davam do 7decovych poharov, zavrem, necham vychladnut na linke a potom dam do chladnicky. Takto ti vydrzi v chladnicke aj 2-3 tyzdne. A ked nemas cas varit len vytiahnes a ohrejes.
@gerrwie_girl varit na dva dni vijde lacnejsie koli energiam ze na druhy den to uz hodinu nejde plyn uz sa len prihrieva .A skus studene cestovinove salaty Take vies co tam ide mix zeleniny tatarka alebo jogurt .
@gerrwie_girl pod do skupiny , -Dnes na obed- tam sa inšpiruješ, ja keď prezriem, čo baby varili, hneď mam jedálnicek na celý týždeň. Pridávajú tam aj zdravé, aj menej zdravé jedlá. 😊 inak pozri si jedálničky. sk, sú tam inšpirácie na zdravšie jedla
@gerrwie_girl ja zasa nezjem maso na druhy den, cize zjem cokolvek prihriate okrem masa. Na dva-tri dni teraz v lete vies urobit leco a vzdy do porcie si daj vajce. Alebo dusene fazulove lusky, tiez vies urobit viac a supnes vajce podla potrevy.
Dnes robim tekvicovy privarok, urcite zostane na zajtra. Segediny a podobne jedla ja vobec nevarim, to si vari muz sam raz za 5 rokov v zime.
@kakawah diky idem do skupinky 🙂
Ja tiez poznam plno ludi v okoli co riesi "2 dnove jedlo" ale realne ak ti navaris jeden den na obed a zjes ho na druhý den na obed tam ma len 24h a nie dva dni. Ano je prihriate ale nema 2 dni. A varit kadzý den napr. pre 3 alebo 4 (v zavislosti ako vela jedia deti) kazdý den urcite vyjde viac ako raz za 2 dni.
Varim každý deň.Mam rada čerstvé a aj môj syn muž...stane sa ze ostane ,alebo polievku guláš, či kapustovu takéto si uvarím na 2dni ale to sa stane velmi málo, viem ze niektoré si varia na 2 ci 3 dní ze to ešte s detská majú zafixovane ale myslím si ze keď boli deti určite im nechutilo jest 2 ci 3 dní to isté, tak prečo to robiť aj nasim deťom? To nie ...a ze neľúbi varit to je také slovo nijaké, keď raz som vydatá žena a matka automaticky je povinnosť varit .Ci ľúbiš alebo nie . Skus si robiť minútové jedla prso osmaž zo zeleninov ,tuniak s rajčinov , zele.polievka
@gerrwie_girl ja varím 12 rokov, syn je celiatik bezmliecny. Nosí si obedy aj do školy. Variť každý deň 12 rokov nonstop, tak ma porazí. A to už mám svoj systém. Polievky varím na 2-3 dní. Druhý obed mäso na zelenine, k tomu jeden deň ryža a druhý deň upečiem bataty. Zeleninu striedam. Zapekané cestoviny so šunkou a zeleninou. Morčacie fašírky v rúre. Cícer v paradajkovej omáčke jeden deň s cestovinou, druhý s ryžou, pre mňa ako plnka do lístkového cesta. A ešte mám 5rocnu, ktorá má svoje alergie, iné ako syn. A tá si tiež nosí do škôlky svoje jedlo. Takže niekedy varím dvojmo. Urobím nejaký základ kuracie alebo morčacie na zelenine. Synovi z toho spravím rizoto, a dcére dám mäso do tortilly. A ja sa tiež stravujem doma, takže ja si vyberám z dvoch menu😀. Jednodňové varenie - to varím vtedy lososa, halušky s kapustou, pizzu, cestoviny s hubami.
@korica ja to teda vobec neberiem tak ze ked som vydata zena tak je to moja povinnost kazdy den varit cerstve jedlo :D. Chodim do prace presne tak isto ako moj chlap. Tak preco len ja sa mam starat o domacnost a varit? To prrr :D. Keby som doma, kludne, bude mat navarene kazdy den. Ale takto isto nie.
@gerrwie_girl som myslela ze si s dieťaťom doma ...no ale sú také matky ze sú na materskej a jedia 3dnove jedlo...ôk beriem ak niesu mani tak pochopiteľne, ale ak sú tak preco? Lenivosť
@korica Nie nie, nie som doma s dietatom. Chodim do prace normalne. Ano, u nas je to kvoli setreniu hlavne, ale ani sa mi to nechce kazdy den, to je pravda. A nehanbim sa za to. Nie som proste domaca zienka. Ja si myslim, ze som mala byt chlap, mna skor bavi okolo domu porobit ako trcat v kuchyni :D
@gerrwie_girl ešte robím bravčovú panenku v alobale, pečené zemiaky a hubová omáčka. A na druhý deň cestoviny s bazalkovym pestom a na to zvyšnú panenku. Celkovo mám rada rýchle recepty, napr. Navrstvím zemiaky, cibuľu, papriku, cuketu okorením, dám olej na to dám kuracie mäso a prikryjeme alobalom. Potom robím mleté mäso v paradajkovej omáčke, prvý deň s cestovinou a druhý deň naplním cuketu a dám zapiecť.
Ty si môj clvoek 😁 varím aby sme prežili 😁i aj to neznášam a vždy ked je možnosť idem do restiky a neskutočne si to uzivam
Nepochopim ako moze niekto otvoriť skrinu a z toho co je doma vymyslieť recept. To sa mi nikdy nestalo. Dodnes varim s googlom asem tam s youtubom 😁😁😁 okrem toho to fakt neznášam pre mna je to stratený cas strávený toľko v kuchyni, kým všetko nacistim kym sa to začne robiť akoze des, pol dna v prdeli a zje sa to do pat minút
@victoriab och fakt môj človek 😍😍😍🤣
Pracujeme na dve zmeny s mužom, keď mam poobednu, varim na dva dni, ten druhý deň niečo upracem doma, snažim sa , aby v sobotu a nedeľu sme neriesuli upratovanie, v sobotu vyslovene mam voľno, ideme niekde, aj sa von najeme. Keď mam rannu, vari môj muž. Tiež na dva dni a tiež sa stará o domácnosť. Ja už po práci som unavená, riešim len malú, 6r.vonku, bycikel, niekde kafíčko, alebo teraz na záhrade bazén, takže robim dozor. Nejdem sa pretrhnuť aby bolo čerstvé navarené. Ale zato rada pečiem, takže keď sa mi chce, raz dva niečo vykuzlim. A patrim k ženám, čo pozru čo je v skrini, v mrázeku, v chladničke a hneď niečo vytvoria. 😊
Ja zase neviem,mne uvariť obed netrvá viac ako hodinu max, aj s prípravou-prílohy zemiaky, ryža, cestoviny, pohánka-to je max 20 min,robí sa to samo,mäso-na prírodno, so zeleninou,na smotane, zapečené so syrom, pečené so zeleninou, rôzne šaláty.Na bravčové a hovädzie používam tlakový hrniec.Varím takmer denne, max na druhý deň iná príloha, omáčka, ak zostane niečo.Mäso zvyknem dať do rizota, mäsových guličiek, do nátierky, zeleninu zmixujem do omáčky a pod.Je nás 5 a bežne robím aj ryžu aj zemiaky, aj na smotane aj bez smotany(každému, čo mu chutí).
Pri prihrievaných jedlách môže byť problém aj histamín-je mi po nich zle
Zdravé a rýchle-kuracina na hocijaký spôsob, tofu, pohánka, zeleninové šaláty, losos,cestoviny.
Napr.v nedeĺu stroganov, ryža, v pondelok kura po mexicky a kolienka, utorok boloneze špagety plus pagáče, streda kurací rezeň, zemiaky a šalát, zajtra bude hokaido asi-polievka a placky, v piatok lievance(mám na ne chuť).v kuchyni netrávim veĺa času a to som doteraz nemala umývačku-to mi zabralo najviac času-umyť, utrieť, odložiť
@kakawah ja aj keď som pkdla niektorých zornom tu lenivá 🤣🤣🤣 tiež rada pečiem. Kvaskovy chlebík, aj knedle robím kvaskove len.
@martinkatinka dcera ma ppp atď tak to robim hlavne preňu,uvarim len toľko koľko sa skonzumuje nevyhadzujeme nič🙂
@gerrwie_girl necitala som komenty,ale podla mna segedin je pecka…ved kapists je zdrava a s nizkotucnou smotanou? Bez muky a lepsie masko tam? Ved to je super a na druhy ci treti den chuti este lepsie. Ja by som normalne varila ako doteraz,len nejaku jemnejsiu variantu (nizkotucne,bez zahustovania,namiesto pretlaku napr cerstve paradajky)len mensie porcie a viac vody pit
@demartka pre mna je hodina dost vela. Chodim do prace, robim doma aj ine veci plus sa chcem povenovat aj malemu. Naozaj sa mi nechce kazdy den stravit jednu hodku varenim. Kazdym ame nieco ine. Ja ako som spomenula vyssie napriklad robim kvaskovy chleba, to ma bavi. A tiez sa mi obcas kamosky povedia: ze ta to bavi. No bavi, ano 🙂. Pri samotnom vareni mi nejde len o tu chut na to, alebo cas, ale aj o to ze by sa mi nechcelo 7x do tyzdna vymyslat co buden a obed. Pre mna je uplne skvely pocit ked pridem z prace domov a mam navarene a nemusim riesit 🙂
@iveska ta 1h ta nezabije keď navariš obed pre svoju rodinu , stanem idem do obchodudu ,naranajkujeme sa navarím ved postavím medzi tím upratujem , dam obed hrám sa s dieťaťom.... medzi tým sa hrá on sám a ja si odichujem čas pre seba a ešte ideme aj von. To ze ja navarím každý deň čo dieta ma mat obed tepli neznamená ze ta matka nemá čas na sebe 1h mi nezachráni set
@ludka86 vies co ja uz nedavam smotanu vobec takze segedin samotny ok, len my k tomu doslova zozenieme strasne vela knedle :D
@zuzk hej presne :D Ale uz som si zvykla, ze tu sa to takto robi, lebo je tu plno dokonalych mamiciek
@gerrwie_girl že namiesto receptov, tu každá píše ako stíha variť každý deň, popri práci a deťoch. My ostatné sme lenivé, bo máme navarené na dva dni
@zuzk jj potom som pochopila, akosi mi to dnes nepali :D. Aj nase mamy a stare mamy boli lenive :D
@gerrwie_girl v pohode,max hodinu znamená, že jedlo je uvarené za 20 minút, do hodiny je zjedené a upratané a kmitám niekde inde.kvaskujem aj ja, to je tiež treba načasovať.nejde o to, či je človek lenivý, ale ak niekomu nechutí jedlo z predošlého dňa,nerobí mu dobre,prípadne nemá chuť jesť 2-3 dni to isté, tak si to zariadi inak.recepty som písala vyššie😉.
Keby bolo na mne, tak zapekačka to istí🙃
@martinkatinka joj, ja som si doteraz myslela, aká som šikovná. Varím, lebo musím 12 rokov, keďže deti alergické. Mám systém, netrvá mi to dlho. Ale variť každý deň, neexistuje. Chodíme von, učím sa s deťmi, domácnosť, záhrada a pracujem z domu. 2 - 3 hodinky cez deň a potom večer keď deti spia. A chcem čas aj pre seba. A teraz zistím, že by som mala byť šikovnejšia a všetok voľný čas venovať vareniu. Vďaka MK.
@zuzk ono su mamicky, ktore venuju 100% casu rodine. Aj moja suseda. Akoze uprimne ju obdovujem, ona zije len pre tie deti. Ja taka nie som vobec. Ja potrebujem cas aj pre seba. V klude si sadnut, vypit kavu, precitat chvilku knihu, zacvicit si....cokolvek. Keby som sa mala venovat len detom, tak mi o chvilku prepne.
@zuzk neboj nic, potom som ja teda extra leniva 😆 ako, keby malo dieta ci muz intolerancie a situacia by si to vyzadovala, urobim to pre nich. Ale nastastie netreba. Keby ma to bavilo, varim aj kazdy den. Ale nebavi a viem to vyriesit inak. Kazdy mame iny system 😉 ale pravda, autorka sa nepytala kto ma aky system, ale konkretne na to, co varia na 2-3 dni zdravsie. Ja som moc receptov neposkytla, lebo sa u nas dokola toci to iste (syn nejedak)
@gerrwie_girl aj mne by veru preplo. Vzdy ked dcera cez obed spi tak mam cas pre seba. Pozeram film, cvicim, alebo citam. Uz aj praca mi normalne zacina chybat 😀
ja neznasam varenie, takze varim kazdy druhy den pre muza a syna, ja sa najem v praci a jem klasicke domace jedla (mame zavodnu kuchynu), ale ja drzim IF 16:8, jem iba 2krat za den, tak ten obed si doprajem taky kalorickejsi (to je moje prve jedlo) a potom podla kalorickosti obeda si dam bud lahsiu veceru alebo nieco vydatnejsie..ale vacsinou skoncim na chlebe so sunkou a zeleninou, lebo sa mi nechce vyvarat pre seba...chudnem sice pomaly, ale snad na stalo (1,5 kg mesacne - bez cvicenia)
@gerrwie_girl inak ked som začínala s chudnutim (jan/22) tak som šla podľa KT. Varenie bolo také všelijaké. Rodina to prijala ako tak dobre. Ale potom som si povedala ze varím klasiku,pouzijem zdravšie veci. Ok. Všetci spokojní. Dnes som spravila halusky s tvarohom a zajtra budu s bryndzou. Ostanú halusky na zajtra tak kombinujem. Ale jem menšie porcie. A tak varím ozaj všetko,veka vody a pridala som zeleninu. A samozrejme cvičím. Asi som veľmi nepomohla ,ale to varenie je ,,zabijak,,🤣🤣🤣
Ja keď som si varila a zapisovala jedlo do kalorickych tabuliek, tak som si tiež tak robila na 2-3 dní (zase sa musím dokopať k tomu začať). Napr u mňa to boli strukovinove polievky alebo prívarky - zahustis aj zemiakom alebo napr na jemno nastrúhanou cuketou, k tomu som si vždy len čerstvo vajíčko uvarila alebo volské oko ráno rýchlo spravila. Ďalej bulgur s kuracím mäsom a sušenými paradajkami - rýchlovka a kľudne na 2-3 dni zase. Keď som nestihla navariť, tak ráno popri chystani do prace zaliala kus kus vodou, osolila a za 10.minut pridala tuniaka vo vlastnej stave z konzervy.
Pripadne vopred uvarila quinou, časť odložila a časť rovno zmiešala so zeleninou, fetou/mozzarellou. Na ďalší deň zase len pridala čerstvú zeleninu..
@gerrwie_girl a nejaky ten slatinsky chlieb? Vraj je to celkom dobra varianta…ja som schudla zo 62 na 52 len tym,ze som zmensila porcie,vela vody a vtedy obcas bike

Ja si nemyslim, ze by varenie kazdy den slo viac do penazi ako varenie kazde tri dni, ved zas nezjes viacej, len je s tym viac roboty... ja si to uprimne neviem prdstavit jest druhy-treti den odstate jedlo, minimalne veci, kde su skroby - ryza, cestovina predsa tvori kadejake toxicke latky po urcitom case pri rozklade skrobov a to nedam ani sebe, nie to detom...a ano mozno som "citlivka"... v dni, ked som doma, varim na obed a ked mam dni v office, tak uvarim vecer pred tym a prilohu ked prijdem, je to raz-dva... zeleninu pokrajam do parneho hrnca, zemiaky tiez, to je 25 minut, mäso zlahka oprazim na prirodno, to su skutocne s pripravou tak 35 minutove jedla...