Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Mazurské jazerá
    netradičný krásny týždeň ďaleko na severe 🙂
    Akú dovolenku plánujete Vy?

    najstaršia kabelka na svete, je cca 700 rokov stará, ukážka kovotepeckej práce, krásna, že?

    kabelky_doplnky
    18. apr 2017    Čítané 60x

    Kabelky, kabelôčky, tašky, taštičky alebo: Z histórie kabeliek - prvopočiatky

    Kabelka je v súčasnosti pre ženy, ale aj pre mnohých mužov neoddeliteľným každodenným spoločníkom a pomocníkom. A nielen v súčasnosti, je to tak už dlhšiu dobu. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým kedy sa začali používať kabelky? Aká je ich história? Mňa to celkom zaujalo a tak som sa rozhodla trošku to preskúmať.

    Hneď na začiatku som našla základné informácie, ale väčšinou uvádzali len novodobejšiu históriu - dá sa nájsť na stránkach mnohých predajcov kabeliek. To mi však nestačilo. Naozaj ma to chytilo a tak som sa do toho pustila „z gruntu“ a dnes vám chcem ponúknuť svoje zistenia 🙂 Keďže ich je veľa, rozhodla som sa vytvoriť akýsi kabelkovo-historický seriál, možno to niekoho z vás zaujme. Prvá časť sa bude venovať úplným počiatkom v histórii tašiek či mešcov z obdobia p.n.l.

    Prajem príjemné čítanie 🙂

    Z historického hľadiska bola osobná taška symbolom súkromného tajomstva, moci, postavenia i krásy. Hoci je fakt, že prvé použitie pojmu kabelka – handbag sa datuje až začiatkom dvadsiateho storočia (1900+), veľký rozmach zažili tašky (bags) v období po priemyslovej revolúcii, teda koncom sedemnásteho storočia a v osemnástom storočí.  Spočiatku boli využívané najmä na cestovanie a vo všeobecnosti skôr prakticky, hoci určité módne náznaky tu vždy boli. V bežnej populácii bolo zdobenie a výzor kabelky  v rukách majiteliek a záviselo od postavenia, bohatstva a predstavivosti majiteľky. Vo vyšších vrstvách už v tej dobe kabelky či tašky podliehali módnym trendom a boli veľmi kreatívne a bohato zdobené. Typickým materiálom boli odevné látky a koža, ale aj drevo či kov a na zdobenie sa používali drahé kamene, tepanie či výšivky.

    Aby som dodržala určitú chronologickú postupnosť, dnes začnem najstaršími objavmi. A aby bolo spravodlivosti učinené zadosť, uvádzam vám ich aj s pôvodnými zdrojmi a na konci článku nájdete zoznam stránok, z ktorých som čerpala, ak by ste mali záujem študovať to podrobnejšie, ale aj aby ma niekto neobvinil z krádeže 🙂

    Takže poďme na overiteľné počiatky kabeliek – tašiek. Podľa archeologických výskumov boli prvé tašky používané už 5000 rokov pred naším letopočtom (pravdepodobne omnoho skôr, ide totiž o zdokumentované objavy). Určite si spomeniete na objav Otziho z roku 1991 v Tirolsku. Išlo o pozostatky muža z mladšej doby kamennej (neolit, 5700 pred Kr. – 4400 pred Kr.),

    https://sk.pinterest.com/stonecoldgrady/otzi-the-ice-man/

    ktorý zahynul v dôsledku zimy a zranenia (obrázok je ilustračný). Podľa výskumov sa pri ňom našiel opasok, na ktorom bola zavesená taška s kremeňom, šidlom a sušenými hubami ale aj batoh z lieskového dreva.

    Vo všeobecnosti tašky, mešce či batôžky používali spočiatku najmä muži, čo súviselo s postavením žien v tej dobe a s činnosťami, ktoré zabezpečovali práve muži. Podľa odborníkov sa (celkom logicky) začali rôzne mešce a tašky používať vtedy, keď vznikla potreba prenášať rôzne menšie veci, okrem iného aj cennosti. Prvé mešce sú spájané práve s nosením opaskov, na ktorých boli umiestňované a nezavadzali tak pri pohybe. Samozrejme to súviselo s tým, že mužský (isteže ani ženský) odev nemal vrecká, takže všetky drobnosti bolo potrebné niekam uložiť.

    Za najstaršiu objavenú príručnú tašku sa považuje objav z Lipska, ktorý nemeckí archeológovia považujú za pozostatok kabelky/tašky, konkrétne tašky s prehadzovacou prednou časťou – klapkou, ktorá pozostávala z viac ako 100 usporiadaných psích zubov, ktoré zdobili vonkajšiu chlopňu tašky. Z tašky ostala zachovaná práve ozdobená predná časť, predpokladá sa, že zbytok bol z nejakej textílie a časom sa rozpadol. Pochádza z čias 2500-2200 p.n.l. a podľa miestnych archeológov na základe vykopávok boli v tomto období práve psie zuby veľmi obľúbeným módnym doplnkom (hoci verím, že mnohé to budete považovať minimálne za nechutné).

    http://news.nationalgeographic.com/news/2012/06/120627-worlds-oldest-purse-dog-teeth-science-handbag-friederich/

    Egypťania zo Starej ríše (2686-2160 p.n.l.), používali tašky vyrobené z plátna a papyrusu, často bohato zdobené.

     http://wendistry.com/the-history-of-the-handbag/           

    Najstaršia zachovaná kabelka podobná tým dnešným (z hľadiska využitia) je približne z roku 1300, a je súčasťou zbierky, pochádza z mesta Mosul v severnom Iraku a bola vystavená v Courtauld Gallery v Londýne. Je vyrobená z mosadze, bohato vykladaná zlatom a striebrom a zdobená zložitými scénami dvorského života. Ide o nádhernú ukážku kovotepeckej práce.

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2563664/Now-THAT-vintage-Museum-unearths-700-year-old-clutch-oldest-handbag-history.html

    Tak čo milé dámy, našli ste nejakú podobnosť so svojimi doplnkami?

    Veľkými zmenami prechádza tento praktický a napokon aj módny doplnok v jednotlivých storočiach, čo bolo podmienené politickou a módnou situáciou. 

    V dvadsiatom storočí sa kabelky zmocnili módni návrhári a hovorí sa o tzv. novodobej histórii kabeliek, ktorá je spojená s menami jednotlivých návrhárov a samozrejme s typmi kabeliek (o tom všetkom, ale aj o pánskych kabelkách nabudúce).

    Soňa

    https://bellatory.com/fashion-industry/FashionHistoryPursesHandbags

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2563664/Now-THAT-vintage-Museum-unearths-700-year-old-clutch-oldest-handbag-history.html

    http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/11139/beliansk%C3%BD_2010_dp.pdf?sequence=1

    http://www.muzeumsl.sk/kabelky/historia-kabeliek/

    http://news.nationalgeographic.com/news/2012/06/120627-worlds-oldest-purse-dog-teeth-science-handbag-friederich/

    https://sk.pinterest.com/stonecoldgrady/otzi-the-ice-man/

    http://tassenmuseum.nl/en/knowledge-centre/history-of-bags-and-purses/

    http://wendistry.com/the-history-of-the-handbag/

    kabelky_doplnky