kasandra_g
22. jún 2017
1217 

Dovolenková lekárnička

A je to tu! Konečne leto, prázdniny a dovolenky. Chystáte sa? Nezabudnite si pas, plavky a slnečné okuliare! A nielen to. Lebo, čo ak…

Balenie kufrov na dovolenku môže vyzerať aj takto: mama zúrivo behá po byte, zhromažďuje veci na kôpky, žehlí, perie, hľadá nafukovacie kolesá, otecko pozerá televízor a deti veselo skáču od radosti. Už sa ide! Kľud. Oblečenie zbalíte neskôr, keď manžel zoberie šintrov na chvíľu von. Sadnite si, vyložte nohy na stôl a myslite na…  Dovolenkovú lekárničku. Predstavte si svoje ratolesti od hlavy po päty:

  •  Čoho sú schopné?
  • Ako na dovolenke budú tráviť čas?
  • Užívajú pravidelne nejaké lieky?
  • Kam idete?

Pobaľte sa s Pharm.Dr. Annou Jauschovou

Lieky prvej pomoci nenechávajte doma. Zaberú síce miesto v kufri, ale nikdy neviete, kedy sa vám zídu. Najmä, ak cestujete s bábätkom, ale aj so staršími deťmi. “ Na cesty do zahraničia, hlavne do exotických krajín, odporúčam zobrať si naše lieky, ktoré dôverne poznáte. V praxi sa stáva, že určité kombinácie účinných látok nemusia v inej krajine mať. Tiež sa stáva, že názov lieku, ktorý je registrovaný na Slovensku, nebudú v zahraničí poznať,”  hovorí Pharm.Dr. Jauschová z bratislavskej lekárne. Na letnú dovolenku si, podľa jej odporúčaní, pribaľte:

1. Lieky proti teplote a bolesti

Majte jeden so zložkou proti horúčke a jeden s účinnou látkou proti bolesti. V prípade vysokej teploty ich môžete striedať v štvorhodinových intervaloch. Vhodné je mať i čapíkovú formu, keď dieťa zvracia a zároveň má teplotu.

2. Lieky  proti hnačke a iným tráviacim ťažkostiam

Hnačka a zvracanie sú azda najčastejšími nepríjemnosťami dovolenky. Tu, okrem lieku na ich zastavenie, nezabudnite podávať veľa tekutín. “Pri hnačke a zvracaní sa organizmus rýchlo odvodňuje. Aby nedošlo k dehydratácii, určite radím vziať si rehydratačný roztok, ktorý jednoducho rozriedite vo vode. Podávajte po lyžičkách, alebo cez slamku,” citujeme doktorku farmácie.

Zápcha vzniká nedostatočným príjmom tekutín a zmenou stravy na dovolenke. Pribaľte glycerínový čapík. Dr. Jauschová ale prízvukuje, že je vhodné týmto problémom predchádzať užívaním probiotík. Začnite aspoň mesiac pred dovolenkou.

3. Kvapky do očí, nosa a uší

Piesok v očiach, voda v ušiach, prípadne nádcha z klimatizácie. Pribaľte preto aj kvapky.

4. Lieky na alergiu

Solárna dermatitída (alergia zo slnka), prípadne iné typy alergií.  Hoďte do kufra tablety na alergiu ako prvú pomoc. Zídu sa vám aj pri vážnejšom bodnutí hmyzom.

5. Prvá pomoc pri menších poraneniach

Majte po ruke obväz, nožničky, dezinfekčný sprej, náplasti rôznych veľkostí, špeciálnu hubku na zastavenie krvácania.

6. Gél na uštipnutie hmyzom, či medúzou

Nielen miesto chladí, ale aj zmierni svrbenie a zápal. Vyhnete sa tak zhoršeniu stavu po uštipnutí.

7. Pastilky na bolesť hrdla

Nápoje s ľadom, prechod z tepla do chladnej hotelovej izby, alebo krik pri plážovom volejbale, dajú zabrať hlasivkám, aj hrdlu. Pastilky s dezinfekčnou účinnou látkou a látkou proti bolesti sú na to to pravé.

8. Lieky zmierňujúce cestovnú nevoľnosť

Tablety proti nevoľnosti nadávkujete podľa veku detí pol hodinu pred plánovaným odchodom. Okrem účinku proti nevoľnosti, majú aj mierne sedatívny účinok.

Dr. Jauschová na záver dodáva: “Do exotických krajín nechoďte bez antimalarík. Informujte sa, aké konkrétne lieky treba brať do tej – ktorej krajiny na tento problém. Myslite aj na potrebné očkovanie. A to v dostatočnom čase pred vycestovaním. Očkovanie môže pozostávať z viacerých dávok, ktoré treba aplikovať v rozostupe aj niekoľkých týždňov.”

Šťastnú cestu!

Na dovolenke majte vždy so sebou mobilný telefón a v ňom číslo na rýchlu zdravotnú službu. Pri vážnych zraneniach, alebo stavoch sa nespoliehajte na svojpomoc. Vyhľadajte lekára.

Nech je lekárnička jedinou batožinou, ktorú počas dovolenky neotvoríte!

#dovolenka #zdravie #prva_pomoc #lekarnicka #cestovanie
Foto: pexels.com

Začni písať komentár...

Odošli