#cestovanie #praca #holandsko #test covid ..baby, ktoré máte mužov v Holandsku, aký test potrebuju do prace..anyway dostali cez všetky hranice..Dakujem

    martinaon
    20. sep 2020    Čítané 298x

    Pobyt v hoteli počas Covid 19 Sept./2020

    Pobyt s deťmi v hoteli na Slovensku počas Covid 19.

    Aj vy nad tým rozmýšľate, zvažujete situáciu, a riešite? Aj by ste niekam išli, ale neviete. My sme zrušili väčší hotel na Podbanskom a vybrali sme si tento. Hlavne pre situáciu, ktorá momentálne je na Slovensku.

    Tak nakoniec po dlhšom zvažovaní, sme sa rozhodli si ísť na pár dní oddýchnuť do Hotela Salamandra **** v Štiavnických vrchoch.

    Hotel je pekný a okolo je krásna príroda s jazierkom plným rýb. V areáli je možnosť využiť množstvo športovísk a zábavných aktivít, ale myslím, že teraz mimo letnej sezóny, cez jeseň, fungujú len od piatku do nedele. Všetko nájdete pekne popísané na ich internetovej stránke.

    Pred objednaním pobytu som hľadala po rôznych stránkach, ako postupujú v hoteli v súčasnej situácii. Veľa som toho nenašla, tak Vám napíšem naše skúsenosti.

    Hneď pri vstupe do hotela musíte mať nasadené rúško a vo vnútri sa nachádza bezdotyková dezinfekcia.

    V priestoroch hotela, v reštaurácii je taktiež požadované, aby hostia mali rúška. Toto dodržiavalo asi 90% hostí. Avšak  tým 10% to bolo úplne jedno a správali sa akoby nič. A keď okolo Vás idú ich kašľajúce deti, asi by to nikomu nebolo jedno.

    No ale čo mi najviac vadilo v reštaurácii bolo to, že boli bufetové stoly aj na raňajky a večeru a každý si nakladal sám. To znamená, že okolo jedla sa premlel celý hotel. A nie, nebolo tam možné použiť nejaké jednorazové rukavice, len kto chcel si dal pri vstupe do reštaurácie dezinfekciu na ruky a čo som si všimla nerobila to asi polovica hostí. Taktiež ani jedlo nebolo nejak pod sklom alebo za sklom, ..... Proste všetko v bufetoch bolo ako keby ani Korona nebola.  S týmto sme mali najväčší problém. Tak sme chodili na raňajky a večere čo najskôr, aby sme sa vyhli čo najväčšiemu počtu  hostí, ktorí podľa značiek áut boli z celého Slovenska.

    Jedlo nám chutilo, vždy na večeru bolo aj jedno sladké jedlo, čomu sa potešili hlavne deti. Chyby sme samozrejme našli, napr. pripálená tarhoňa na večeru v prvý večer (už aj čierne guličky, to fakt?), alebo oschnuté a hrozne nakrájané dezerty/koláč na večeru, inak chuťovo ok.

    Izba bola dostatočne veľká, aj keď som sa bála, že v Štandard izbe nám bude tesno 2 dospelí a 2 deti, ale bolo to fajn. Kúpelňa bola taktiež veľká s množstvom vešiakov, čo fakt v niektorých hoteloch chýba. A taktiež boli v izbách sieťky na oknách, s tým sa stretávame pomenej....  Super. Jediné mínus, čo by som dala izbám, je to, že nemajú balkón, a z prvého poschodia nie je takmer žiadny výhľad.

    Sedenie vonku pred hotelom je tiež super, hlavne počas krásnych dní. Čistota však zaostávala, špinavé sedáky a stoly nepoumývané, toto by bolo tiež dobré trošku poriešiť. Niektoré boli fakt hrozné. Našli sme ešte oznam z jari o sedení len 2 osôb, nevyzerali až tak zaneprazdnení, žeby nebolo kedy odstrániť. Stoličky v reštaurácii a kreslá tiež na tom neboli lepšie. Od 4 hviezdičkového hotela čakáme trošku viac.

    Wellness centrum je menšie a pre detičky majú pekný detský kútik.  Hotel ako stvorený pre deti.

    Mnohé hotely hovoria ako tento rok trpia, ale prečo?  Podľa mňa sa dá aj teraz navštevovať hotely, keď sa dodržujú nariadené veci.  A my veľmi radi navštívime a podporíme tie Slovenské.

    Takže naša návšteva hotela tento rok vyzerala takto, aj keď s našimi vlastnými obmedzeniami: výťah sme nepoužívali, chodili sme po schodoch, na raňajky a večere sme chodili čo najskôr, nenavštevovali sme wellness (len na 1 hodinku počas večere bol manžel so staršou dcérou) a detský kútik sme taktiež nevyužili. Viac sme sedeli vonku a užívali si  okolie hotela.

    A výlety sme si urobili taktiež: Boli sme v Banskej Štiavnici, krásne mesto. Vyšľapali sme si to na Kalváriu, boli na Počúvadle – kde sme si požičali loďku a zastavili sme sa na rôznych tajchoch po ceste. Je to tam krásne a príroda je nádherná.

    Takže zvládli sme to, ale pokiaľ sa nebudeme vedieť cítiť v hoteli bezpečne, (čo nám žiaľ chýbalo) radšej si asi zatiaľ zvolíme ubytovanie mimo hotelov. Aspoň my to tak cítime.

    Môžete pozrieť aj našu stránku 

    www.facebook.com/navylety

    Tu pridávame naše výlety. 

    Nahrávam...

    #cestovanie Zienky, tie ktore cestujete medzimestskymi autobusmi, ako to funguje co sa kocikov tyka?Ked su s bezbarierovym pristupom tak asi bez problemov s kocikom, ale ked su normalne, tak vodic da kocik dole do batozinoveho priestoru? Chcem ist do Ba na vylet 🙂 Dakujem!

    pehe
    31. aug 2017    Čítané 266x

    Potulky s dieťaťom: Zo Štrbského Plesa na Popradské pleso

    Turistika sa v posledných rokoch stala obľúbenou aktivitou aj pre Slovákov. Životný štýl v tomto tisícročí je úplne odlišný ako v minulosti a ľudia začínajú čoraz viac hľadať útechu v lone prírody.  Prechádzky po horských chodníkoch sú obľúbené dokonca aj v rodinách s malými deťmi, pretože deti určite nie sú prekážkou v turistike.

    Výlet zo Štrbského plesa na Popradské pleso bol náš prvý celodenný výlet, ktorý sme s dcérou absolvovali vo Vysokých Tatrách. Mala vtedy 7 rokov. Zo Žiliny na Štrbské pleso sme  zvolili jazdu autom, pretože sa to zdalo pohodlnejšie ako cestovať vlakom či autobusom.  

    Nevýhoda cestovania autom do Vysokých Tatier spočíva v hľadaní parkovacieho miesta a v poplatkoch za parkovanie. My sme parkovali pri jednom penzióne, pretože na centrálnom parkovisku, ktoré je najlacnejšie už bolo všetko obsadené.

    Z auta sme si následne zobrali batohy s potrebnou výbavou, čiže veľa pitia, sladkosti na doplnenie energie a iné normálnejšie jedenie ako obložený chlebík, rožtek. Na výlete sme boli v septembri, počas celého dňa bolo príjemne teplo, ale v batohu nám nechýbalo ani teplejšie oblečenie, pretože v Tatrách je počasie nevyspytateľné. 

    Keďže sme mali v pláne dať si okruhovú turistiku, v podstate bolo jedno či auto necháme na parkovisku pri Štrbskom plese, alebo na parkovisku pri železničnej zastávke Popradské pleso. 

    Zo Štrbského plesa na železničnú zastávku Popradské pleso nám cesta trvala približne pol hodinky, v tejto lokalite sme sa napojili na asfaltovú cestu, ktorá vedie takmer až k plesu. Cestou sme si vychutnávali pohľady na krásy Mengusovskej doliny a miestami sme sa poriadne zapotili, pretože slnečné lúče výdatne hriali a spočiatku sa nebolo pred nimi kam skryť. Dcéra bola mrzutá, každú chvíľu postávala, sťažovala sa na teplo a pekne nás potrápila. Ešteže sme po ceste stretli príjemný mladý pár s milým psíkom, ktorý sa podujal na ťažkú úlohu a to robiť spoločnosť pre naše dieťa. Neskôr sa podmienky zlepšili, keďže chodník z veľkej časti vedie cez les, ktorý poskytuje príjemný tieň. 

    K symbolickému cintorínu, ktorý sa nachádza na tejto trase sme dorazili asi za dve hodinky, čo je približne o hodinu viac ako píše plánovač, no my sme s takýmto zdržaním aj počítali a mali sme dostatočnú časovú rezervu na zvládnutie celej cesty. Symbolický cintorín sa nenachádza priamo na trase a možno ho obísť, ale bola by to veľká škoda. 

    Z chodníka, ktorý vedie cez toto pietne miesto sme sa napojili na pôvodný chodník, ktorého asfaltový povrch vystriedali upravené skaly.

    O niekoľko minút sme sa už kochali pohľadmi na zelený odraz vody Popradského plesa, tiež na chatu, ktorá stála priamo oproti nám a na okolité štíty, ktoré sa beleli do krásy. O ďalších približne 15 minút sme už boli na chate, kde sme sa rozložili na jednom zo stolov a pochutnali si na so sebou prinesenom obede. 

    Asi po hodine oddychu a po načerpaní fyzických aj psychických síl sme pokračovali ďalej. Keďže sme nasledovali ostatných turistov napojili sme sa na červenú trasu, ktorá je vraj v lete omnoho zaujímavejšia, nakoľko ponúka lepšie výhľady na Mengusovskú dolinu ako zimná cesta, ktorá je značená na zeleno. 

    Počas celej cesty sme si vychutnávali prekrásne výhľady, no čuduj sa svete, naša osemročná dcéra zažila to najlepšie až nakoniec. Úplne ju uchvátili skokanské  mostíky, na ktoré sme z chodníka mali perfektný výhľad. 

    Na záver cesty sme si posedeli na jednej z lavičiek pri Štrbskom plese a potom sme sa plný zážitkov vydali na cestu domov. 

    Podľa plánovača a tiež podľa informácii z rôznych informačných stránok celá vyššie popísaná trasa, ktorej dĺžka je 11,8 kilometra, by sa mala dať prejsť za 3 hodiny aj 20 minút. Nám sa ju spolu s osemročnou dcérou podarilo prejsť za 6 hodín, ale s takýmto zdržaním sme vopred počítali. Pre menšie deti je turistika o niečom inom ako výhľadoch na krásne štíty alebo načerpávaní energie, či udržiavaní kondičky, aj preto sme na ňu netlačili, nechali sme ju pohrať sa v tráve, sledovať chrobáky, naháňať motýle, hrať sa so psíkom.  Myslím, že aj vďaka tomuto prístupu sme si užili príjemný deň a každý sme si so sebou odniesli príjemné zážitky.

    kasandra_g
    29. júl 2017    Čítané 275x

    Dilema: Čo zbaliť do tábora

    Tábor sľubuje zábavu, dobrodružstvo, hry, prekvapenia, ale vraj aj romantiku! Preverí ostražitosť a núti pohnúť i rozumom. Nič sa nesmie zabudnúť! Chce to zoznam!

                                                  Hej, skauti, hor sa, volá deň.
                                                  S nádejou na nás hľadí zem,
                                                     slnko už na cestu žiari,
                                                  kráčajme s úsmevom v tvári!

    Či vás toto čaká prvý, alebo poslednýkrát… Či dieťa vyšlete do dobrodružného, poznávacieho, alebo rozprávkového tábora… Či budete mať z neho malého skauta, alebo tanečníčku… Odfajkajte si:

    Oblečenie na 1 týždeň

    • 7 x spodná bielizeň
    • 7 x ponožky
    • 1 x pohodlné pyžamko
    • 7 x tričko s krátkym rukávom
    • 7 x tričko s dlhým rukávom
    • 4 x tepláky
    • 1 x rifle
    • 1 – 2 x sukňu pre dievčatá
    • 5 x krátke nohavice, šortky
    • 2 x teplá mikina
    • 1 x pršiplášť
    • 2 x plavky
    • 1 x šiltovka
    • 1 x uteráčik
    • 1 x osuška
    • 1 x uterák k vode

    Náš tip:

    Zabaľte spodnú bielizeň spolu s ponožkami zvlášť do mikroténových vrecúšok, podľa počtu dní. Každé vrecko označte názvom dňa. Budete mať istotu, že deti ľahko rozoznajú čisté veci od špinavých a budú si ich denne meniť.

    Ak chcete ušetriť aj miesto v kufri, oblečenie zrolujte. Aha, takto. Koľko dní, toľko roliek.

    Obuv

    • Prezuvky – sandálky
    • Nepremokavá obuv
    • Tenisky
    • Obuv k vode

    Náš tip:

    Označte obuv. Môže sa totiž stať, že rôzne deti budú mať rovnaké topánky. Aby drobec rozpoznal tie svoje, nalepte na vnútornú stielku topánky nálepky.

    Hygienické potreby

    • Zubná kefka
    • Zubná pasta
    • Plastový pohárik
    • Mydlo
    • Toaletný papier
    • Vreckovky
    • Sprchový gél
    • Šampón
    • Hrebeň
    • Opaľovací krém
    • Repelent

    Náš tip:

    Na trhu sú cestovné balenia hygienických potrieb pre deti, siahnite po nich.

    Nezabudnite na:

    • Lieky, ktoré dieťa užíva pravidelne
    • Preukaz poistenca (fotokópia)
    • Vreckové podľa uváženia
    • Malý ruksak na výlety
    • Fľaška na vodu
    • Slnečné okuliare

    Náš tip:

    Pribaľte aj píšťalku, keby sa stratili v lese.

    Baľte spolu

    Zapojte vaše ratolesti do celého procesu. Vysvetlite, ktoré veci sú nevyhnutné a prečo. Budú mať prehľad o svojom oblečení, nepomýlia si ho s cudzím. Naučte ich triky, ako sa zbaliť a ušetriť miesto v kufri. V budúcnosti to iste využijú.

    Ešte stále neviete, kam v lete s deťmi? Poradí vám aj Modrý koník.

    Zdroj foto: pixabay.com

    pehe
    18. júl 2017    Čítané 971x

    Potulky s dieťaťom: Žiarska dolina v Západných Tatrách

    Príroda je nevyčerpateľný zdroj energie, taký bezplatný liek a pohladenie na dušu. Ani s príchodom deti sa rodičia nemusia vzdať turistických výletov, treba ich len prispôsobiť fyzickej zdatnosti a veku dieťaťa.  Medzi takéto turistické trasy, ktoré si možno užiť aj s menšímimi ratolesťami patrí aj tatranská príroda v Žiarskej doline.

    Tento turistický výlet sme sa s osem ročnou dcérou rozhodli absolovať menej pohodlným spôsobom, čiže v kombinácii s vlakom a autobusom.  Na celodenný výlet takéhoto typu si vždy do batohu pribalíme aj náhradné oblečenie, respektíve oblečenie, ktoré by sme mohli potrebovať pri zmene počasia, v tomto konkrétnom prípade to boli tričká s krátkým rukávom a kraťasy, okrem toho sme nezabudli ani na krém s ochranným UV faktorom, šiltovky, slnečné okuliare, vlhčené aj nevlhčené vreckovky, čelovku, dostatok tekutín a nejakú tú čokoládu na rýchle doplnenie energie. Zo Žiliny do Liptovského Mikuláša sme cestovali rýchlikom, čo bolo celkom pohodlné. Z Liptovského Mikuláša naša cesta pokračovala  autobusom  z autobusového nástupišťa, ktoré sa nachádza  blízko železničnej stanice, do obce Žiar, kde sme vystúpili na konečnej zastávke. Odtiaľto sme už peši, spolu s ostatnými turistami, pokračovali asfaltovou cestou k chate Žiar.  Na výber sú dve možnosti, jedna vedie po asfaltke až k samotnej chate, druhá je trochu náročnejšie, ale určite zaujímavejšia a ide cez les. My sme sa vybrali tou cez les.

    Prvou zaujímavosťou na tejto turistickej trase bola Medvedia štôlňa, jediné sprístupnené banské dielo na Liptove. Určite sa oplatí obetovať niekoľko eur a vôjsť dovnútra bane, kde si možno pozrieť ako sa v dávnej dobe ťažilo zlato. Okrem toho je Medvedia štôlňa súčasťou projektu "Bájna ríša Agharta". Každý kto chce môže sa do projektu zapojiť  v ktorejkoľvek zo štyroch krajín, na ktoré tvorcovia rozdelili Liptov.  Je to v podstate zberateľská hra, v rámci ktorej môžu zberatelia na určených miestach získať pamätnú mincu (treba ju kúpiť) a pečať do mapy. Po získaní všetkých štyroch pečatí dostane zberateľ piatu vzácnu mincu krajiny Agharta. Zbieranie mincí nie je nijako časovo obmedzené, je to dlhodobý projekt, ktorý prebieha už niekoľko rokov. Celkovo sú tieto krajiny štyri: Netopierkovo (Jánska dolina), Mincovníčkovo (Liptovský Ján), Sv. Barborka  (Žiar) a Permoníkovo (Podbanské).

    Po prehliadke Medvedej štôlne sme pokračovali v našom výlete ďalej po asfaltovej ceste. Približne po desiatich minútach sme prišli k bodu, kedy sme sa mohli rozhodnúť či pôjdeme ďalej po asfaltke alebo cez les. Keďže obe máme radšej prechádzku lesom, prešli sme lavičkou cez potok a pokračovali sme po lesnej cestičke.

    Z lavičky sme pomalým krokom a s častými prestávky asi za hodinku a pol prišli až chate Žiar. Po ceste sme si sem-tam odtrhli sladučkú čučoriedku (pretože vysvetliť dieťaťu, že sa to nesmie, keď vyzerajú tak lákavo je ťažké), vychutnávali sme si výhľady na okolitú krajinu, hoci miestami ich kazil pohľad na vyrúbané a holé miesta po ťažbe dreva. Kúsok pred chatou Žiar sa lesná cesta spája s asfaltovou, ktorá vedie až k chate. Už zdiaľky sme videli a počuli zurčiacu vodu Šarafiniového vodopádu stekajúcu po skalách blízko cesty.

    Na Žiarskej chate sme si chvíľu oddýchli, osviežili sa nanukmi a chladenými nápojmi. Po chvíľke sme v našej ceste pokračovali ďalej k symbolickému cintorínu a potom k už spomínanenmu Šarafiovému vodopádu, ktorý v približne 20 metrovej kaskáde steká po skalách z výšky 1480 metrov nad morom. 

    Na cestu späť sme si zvolili asfaltku, no využili sme možnosť zapožičania kolobežok, na ktorých sme sa spustili takmer až k autobusovej zastávke. Jazda na kolobežke dolu kopcom je naozaj skvelý adrenalínový zážitok, samozrejme, s rešpektom a zdravým rozumom. V požičovni pri Žiarskej chate si každý, kto má chuť, môže za poplatok požičať kolobežku aj s prilbou, na ktorej sa spustí  až k ústiu Žiarskej doliny, kde kolobežku odovzdá príslušným zamestnancom požičovne. Tí ju okamžite podrobia technickej kontrole, aby ju mohli autom vyviesť späť k chate a požičať ďalšiemu záujemcovi. A je ich naozaj veľa, okolo nás to dolu cestou na kolobežkách len tak svišťalo.

    Pri takomto type tursitického výletu treba mať celý čas na pamäti čas, čo je veľká nevýhoda.  Je potrebné mať presne zistené, kedy najneskôr musíme odísť z tohto malebného horského prostredia, aby sme sa bezpečne dostali domov, najmä ak máme zo sebou dieťa. Keďže sme s dcérou boli veľmi opatrné a k autobusovej zástavke sme dorazili s väčšou časovou rezervou, stihli sme si oddýchnúť v areáli salaša Žiar, kde sú rôzne preliezačky pre deti.

    Spiatočnú cestu z Liptovského Mikuláša do Žiliny sme absolvovali osobným vlakom, čo nebola šťastná voľba. Cestovanie týmto typom vlaku bolo pre moju dcéru veľmi nepohodlné, únavné a dlhé. Výlet a získané zážitky nám to, ale určite nepokazilo. 

    dankaa78
    9. júl 2017    Čítané 291x

    Požičaj si auto - rent a car

    Odborníci z českého ÚAMK zostavili akési „desatoro“ rád pre tých z vás, ktorí si na dovolenke požičiavate, alebo chcete požičať vozidlo. Nemali by ste na ne zabudnúť. Tu je 10 rád na prenájom auta na dovolenke :

    1. Volíme buď spoločnosť, ktorá má buď dobré medzinárodné meno a je dobre známa po celom svete, alebo miestni ľudia, vrátane delegátov cestovných kancelárií, s ňou majú dobrú skúsenosť. Existuje množstvo možností aj na internete, kde si môžete auto rezervovať vopred.

    2. Prenájom na deň prakticky vždy znamená - na 24 hodín. Ak potrebujete trocha flexibilnejší prístup, informujte sa vopred, aby ste predišli nedorozumeniam a ušetrili náklady za ďalší platený celý deň. Lepším riešením je prenajať si auto na 3 dni, viac ušetríte, ak si ho zoberiete na týždeň.

    3. Optimálny je prenájom vozidla s klauzulou ohľadom doplnenia paliva „full-to-full“. Teda dostanete plnú, vrátite opäť plnú nádrž. Už pri požičiavaní je potom na mieste zaujímať sa, ako ďaleko od požičovne je čerpacia stanica. To platí najmä v prípade malých skútrov, lebo aj relatívne malá vzdialenosť, ktorú prejdete od čerpacej stanice, môže byť významná. Odporúčame nechať si potvrdenku o čerpaní paliva, kde je označené jeho množstvo, ako aj čas, kedy ste ho natankovali.

    4. Ak chcete byť chránení pred neskoršími vyššími výdavkami, odporúčame komplexné poistenie s ochranou proti krádeži nielen samotného dopravného prostriedku, ale aj vecí z vozidla, kedy zlodeji buď poškodia zámok dverí, alebo rozbijú okienko. V každom prípade by ste mali mať poistené čelné sklo a pneumatiky, ktoré sa poškodia najčastejšie.

    5. Zaujímajte sa, či požičovňa obmedzuje najazdené kilometre a prípadne na koľko denne. Neobmedzený nájazd je dobrým štandardom, nie ale samozrejmosťou. V opačnom prípade môžu náklady značne vzrásť pri vyššom nájazde kilometrov.

    6. Doplnky, ako sú záchytné systémy pre deti, je nevyhnutné zabezpečiť si a dohodnúť vopred. Poskytovatelia navyše majú značne odlišné ceny. Náklady na detskú sedačku za týždeň na Malorke v sezóne vyjdú na 50 až 80 eur.

    7. V neznámych miestach, kde sme na dovolenke, sa radi „istíme“ navigáciou. Bývajú však prenajímané zvlášť. Vďaka zmenám v roamingu je vhodnejšie pamätať na to a vziať si so sebou na dovolenku mobil s navigáciou. Môžete tak ušetriť až 100 eur za týždeň.

    8. Na konci prenájmu je na mieste zaujímať sa o všetky poplatky a konečnú cenu ešte pred samotným ukončením zmluvy, aby bolo možné riešiť prípadné nedorozumenia.

    9. V prípade, že požadovaná kategória auta nie je k dispozícii aj napriek včasnej rezervácii, prenajímateľ zvyčajne ponúka bez navýšenia ceny auto vyššej kategórie. Je to bežný postup, ale je potrebné sa o tom uistiť ešte pri preberaní vozidla, nie až pri jeho vrátení a platbe.

    10. Najdôležitejšia rada na záver - trvá to síce iba niekoľko minút, ale dôkladne si prezrite celé vozidlo a zapíšte si spolu s prenajímateľom poškodenia a chyby na vozidle. Najlepším riešením je viditeľné chyby hneď na mieste odfotiť. Pri vrátení vozidla potom máte argument, že vy ste nespôsobili dané poškodenie.

    Zdroj : www.podkapotou.sk

    TEXT: ÚAMK ČR

    victorysia
    Správa bola zmenená    4. júl 2017    

    Všetky cesty vedú do Ríma,ale len jedna do môjho srdca 💗 #monako #cestovanie #laska

    redakcia
    28. jún 2017    Čítané 4731x

    Stanovačka s deťmi: Na čo nezabudnúť?

    Chcete si tohtoročnú dovolenku užiť inak, než na pláži? Máte pekné spomienky z detstva na stanovanie s rodičmi a rozhodli ste sa pripraviť podobný zážitok aj svojim deťom? Alebo to bude vaša stanovacia premiéra? Nech je tak alebo onak, na stanovačku s deťmi sa treba poriadne pripraviť.

    Výber lokality a kempu

    Asi každý už vie, že stan si nemôžete postaviť, kde sa vám zachce, ale len so súhlasom majiteľa pozemku. Preto je najlepším riešením na stanovačku kemping alebo vyhradené miesto – táborisko. Výber najvhodnejšieho miesta závisí od vášho program. Ak si vyberiete kemp v blízkosti kultúrnych alebo prírodných pamiatok, odkiaľ budete podnikať výlety do okolia, počítajte s vyššou cenou a tiež vysokou obsadenosťou.

    V mnohých kempoch sú už detské ihriská, malé bazény, dokonca aj detské kútiky, kde vaše ratolesti zabavia animátori. Spravidla sú tu aj možnosti na kúpanie, cyklistiku a ďalšie turistické atrakcie.
    Dôležité je zistiť stav sociálnych zariadení a možnosti stravovania. Počet bufetov v areáli ešte nie je zárukou, že sa najete.

    Pokiaľ chcete deckám dopriať pravé zálesácke dobrodružstvo, nájdite si osamelé miesto na stanovanie. Takýto adrenalínový zážitok však odporúčame len zdatnejším trampom.

    Naplánovanie trasy

    Cestu si naplánujte s viacerými prestávkami. Po príjazde do cieľa budete potrebovať ešte sily na stavbu stanu, vybalenie, nafúknutie nafukovačiek, rozloženie matracov… Častejšie zastavenia prospejú vodičovi aj spolucestujúcim.

    Výbava

    Stan je samozrejmosťou, spacák povinnosťou a karimatka alebo nafukovací matrac neodmysliteľnou súčasťou vášho výletu. Skontrolujte si včas, či sa vaša trampská výbava časom neprederavila, alebo ju nebodaj nenačali mole, či si z nej nespravili hniezdo myši. Stan aj spacák rozprestrite a nechajte voľne presušiť, vyvetrať, nafukovačky nechajte nafúknuté cez noc, aby ste videli, či náhodou pomaly nefučia.
    Dobrý tip: Každý člen výpravy si zaslúži vlastný spacák. 

    Oblečenie

    Pri pobytoch v prírode platí – radšej viac, ako menej. Tak proviantu, ako aj oblečenia. Pripravte sa na to, že aj pri priaznivej predpovedi počasia vás môže zastihnúť nečakaná búrka a vy  zmoknete do nitky a budete sa musieť prezliecť do suchého. Pri dlhšie trvajúcom daždi sa vám veci zas nebudú mať kde vysušiť, okrem toho v kempe aj tak nie je veľa možností, ako si oblečenie vyprať. Takže si zbaľte dostatok ponožiek, tričiek aj s dlhým rukávom, a myslite na to, že noci bývajú chladnejšie, zvlášť pri zemi, na ktorej spite. K plavkám a šiltovkám pribaľte pršiplášte a aspoň deťom gumáky. 
     

    Jedlo

    Ak sa rozhodnete pre kempingovú stravu, nezabúdajte, že zdravá strava sa v tu veľmi nenosí.  Možno niekde dostanete šalát z dvoch – troch zložiek, ale vrcholom zeleninovej ponuky aj tak býva spravidla len varená kukurica.
    Variť si môžete aj sami, či už na ohni, alebo vlastnom variči. V oboch prípadoch sa vám však zíde nôž, doska na krájanie, príbory, misa, taniere a poháre. Zbaľte si aj utierku, hubku na riad a saponát.
    Zistite si možnosti stravovania a nakupovania v blízkom okolí, aby ste neboli prekvapení, že po chlieb budete musieť jazdiť niekoľko kilometrov.
    POZOR! V niektorých kempoch je zakázané konzumovať vlastné dovezené potraviny!

    Osobná hygiena

    Okrem obligátneho mydla, zubnej pasty, šampónu a uterákov nezabudnite na toaletný papier, repelent a opaľovacie krémy.  Pri malých deťoch aj na dostatočnú zásobu plienok. Zídu sa vám aj zápalky a baterka, vezmite si do nej aj náhradné batérie. V spoločných sprchách uvítate  gumené žabky na nohy.

    Bez základnej lekárničky ani neodchádzajte z domu. Prečítajte si, čo všetko by mala obsahovať, aby ste si dokázali pomôcť v každej situácii

    Zábava

    Vo vode a na preliezkach je fajn, vaše deti však určite uvítajú, ak sa s nimi zahráte aj vy. Vezmite si lietajúci tanier, lopty, hračky do piesku, knihy, karty… Na dovolenke nie je nič horšie, ako nuda!

    Boli ste s deťmi na stanovačke? Podeľte sa o svoje zážitky!
    Zážitky so stanom na streche auta vás pobavia v článku Dobrodružstvo menom Slimák od @kmk11

    #cestovanie #stanovacka #stanovanie 
    Foto: pexels.com, pixabay.som, archív kmk11

    kasandra_g
    22. jún 2017    Čítané 1217x

    Dovolenková lekárnička

    A je to tu! Konečne leto, prázdniny a dovolenky. Chystáte sa? Nezabudnite si pas, plavky a slnečné okuliare! A nielen to. Lebo, čo ak…

    Balenie kufrov na dovolenku môže vyzerať aj takto: mama zúrivo behá po byte, zhromažďuje veci na kôpky, žehlí, perie, hľadá nafukovacie kolesá, otecko pozerá televízor a deti veselo skáču od radosti. Už sa ide! Kľud. Oblečenie zbalíte neskôr, keď manžel zoberie šintrov na chvíľu von. Sadnite si, vyložte nohy na stôl a myslite na…  Dovolenkovú lekárničku. Predstavte si svoje ratolesti od hlavy po päty:

    •  Čoho sú schopné?
    • Ako na dovolenke budú tráviť čas?
    • Užívajú pravidelne nejaké lieky?
    • Kam idete?

    Pobaľte sa s Pharm.Dr. Annou Jauschovou

    Lieky prvej pomoci nenechávajte doma. Zaberú síce miesto v kufri, ale nikdy neviete, kedy sa vám zídu. Najmä, ak cestujete s bábätkom, ale aj so staršími deťmi. “ Na cesty do zahraničia, hlavne do exotických krajín, odporúčam zobrať si naše lieky, ktoré dôverne poznáte. V praxi sa stáva, že určité kombinácie účinných látok nemusia v inej krajine mať. Tiež sa stáva, že názov lieku, ktorý je registrovaný na Slovensku, nebudú v zahraničí poznať,”  hovorí Pharm.Dr. Jauschová z bratislavskej lekárne. Na letnú dovolenku si, podľa jej odporúčaní, pribaľte:

    1. Lieky proti teplote a bolesti

    Majte jeden so zložkou proti horúčke a jeden s účinnou látkou proti bolesti. V prípade vysokej teploty ich môžete striedať v štvorhodinových intervaloch. Vhodné je mať i čapíkovú formu, keď dieťa zvracia a zároveň má teplotu.

    2. Lieky  proti hnačke a iným tráviacim ťažkostiam

    Hnačka a zvracanie sú azda najčastejšími nepríjemnosťami dovolenky. Tu, okrem lieku na ich zastavenie, nezabudnite podávať veľa tekutín. “Pri hnačke a zvracaní sa organizmus rýchlo odvodňuje. Aby nedošlo k dehydratácii, určite radím vziať si rehydratačný roztok, ktorý jednoducho rozriedite vo vode. Podávajte po lyžičkách, alebo cez slamku,” citujeme doktorku farmácie.

    Zápcha vzniká nedostatočným príjmom tekutín a zmenou stravy na dovolenke. Pribaľte glycerínový čapík. Dr. Jauschová ale prízvukuje, že je vhodné týmto problémom predchádzať užívaním probiotík. Začnite aspoň mesiac pred dovolenkou.

    3. Kvapky do očí, nosa a uší

    Piesok v očiach, voda v ušiach, prípadne nádcha z klimatizácie. Pribaľte preto aj kvapky.

    4. Lieky na alergiu

    Solárna dermatitída (alergia zo slnka), prípadne iné typy alergií.  Hoďte do kufra tablety na alergiu ako prvú pomoc. Zídu sa vám aj pri vážnejšom bodnutí hmyzom.

    5. Prvá pomoc pri menších poraneniach

    Majte po ruke obväz, nožničky, dezinfekčný sprej, náplasti rôznych veľkostí, špeciálnu hubku na zastavenie krvácania.

    6. Gél na uštipnutie hmyzom, či medúzou

    Nielen miesto chladí, ale aj zmierni svrbenie a zápal. Vyhnete sa tak zhoršeniu stavu po uštipnutí.

    7. Pastilky na bolesť hrdla

    Nápoje s ľadom, prechod z tepla do chladnej hotelovej izby, alebo krik pri plážovom volejbale, dajú zabrať hlasivkám, aj hrdlu. Pastilky s dezinfekčnou účinnou látkou a látkou proti bolesti sú na to to pravé.

    8. Lieky zmierňujúce cestovnú nevoľnosť

    Tablety proti nevoľnosti nadávkujete podľa veku detí pol hodinu pred plánovaným odchodom. Okrem účinku proti nevoľnosti, majú aj mierne sedatívny účinok.

    Dr. Jauschová na záver dodáva: “Do exotických krajín nechoďte bez antimalarík. Informujte sa, aké konkrétne lieky treba brať do tej – ktorej krajiny na tento problém. Myslite aj na potrebné očkovanie. A to v dostatočnom čase pred vycestovaním. Očkovanie môže pozostávať z viacerých dávok, ktoré treba aplikovať v rozostupe aj niekoľkých týždňov.”

    Šťastnú cestu!

    Na dovolenke majte vždy so sebou mobilný telefón a v ňom číslo na rýchlu zdravotnú službu. Pri vážnych zraneniach, alebo stavoch sa nespoliehajte na svojpomoc. Vyhľadajte lekára.

    Nech je lekárnička jedinou batožinou, ktorú počas dovolenky neotvoríte!

    #dovolenka #zdravie #prva_pomoc #lekarnicka #cestovanie
    Foto: pexels.com

    shilou
    10. dec 2016    Čítané 217x

    Vianočné mesto Michalovce

    Moje rodné mesto je pre mňa najkrajšie práve v tomto zimnom období. Keď sa 6.decembra rozosvieti a rozozvučí na námestí prvýkrát vianočný stromček a mesto je vyzdobené svetielkami. Tento anjel zdobí mesto len v tomto predvianočnom období.

    Najznámejšou fontánou v meste je Fontána lásky, ktorá s nachádza na Námestí osloboditeľov pred mestským úradom. Na vysokom podstavci vo Fontáne lásky je súsošie Jar Zemplína, už od roku 1965.

    Mestský úrad v Michalovciach.

    Vo vnútri budovy sa nachádza najväčší Betlehem má dĺžku 5 metrov, šírku  2,10 metra a najvyššia postava 1,75 metra. Pán Igor Svítok zo Slovenských rekordov potvrdil, že ide o ustanovujúci slovenský rekord. Vyrobili žiaci základnej školy a tým vytvorili ustanovujúci rekord v stavbe betlehema z papiera technikou papierového pedigu. V betleheme boli vytvorené postavy Márie a Jozefa, Jezuliatko v jasličkách, anjel a tri ovečky. Súčasťou diela boli aj stromy zhotovené rovnakou technikou.

    Pohľad cez mesto.

    Nočná prechádzka s vianočnou atmosférou. V stánkoch cítiť vôňu vareného vína, punču, pečených gaštanov, karamelových jabĺk a iných dobrôt. Toto obdobie je pre mňa najvzácnejšie.

    Každý v dnešnej dobe sa naháňa za darčekmi, no najväčší dar je, ak je človek zdravý a má s kým stráviť sviatky. Je mi smutno keď viem, že ani tento rok si ku stolu nezasadne moja milovaná babka a ani môj dedko no teším sa, že mám svojich rodičov, sestru, manžela a moje milované deti. 

    Toto srdiečko pribudlo len teraz v decembri.

     Svetielka, anjelik, gule a ozdobené stromy v meste vyzerajú nádherné.

    Fantastické.

    Dokonca aj ryby v bazéne majú vianočnú výzdobu.

    Neuveriteľný zážitok. Som rada, že nielen ja, ale aj moja rodina žije práve v tomto meste.    

    #eset #cestovanie #ako_na_to
    Víkend už je v plnom prúde, ak ste sa rozhodli využiť ho na cestovanie a beriete si so sebou aj svoj notebook, prečítajte si môj článok. Nájdete v ňom tipy, ako ho počas cestovania ochrániť:
    https://www.modrykonik.sk/blog/astarte123/article/ako-na-to-1-sjfws0/

    Sledujte môj blog a dozviete sa aj iné zaujímavosti z IT sveta.

    #eset #ako_na_to #cestovanie
    Ak sa chystáte využiť posledné horúce dni na cestovanie a notebook nesmie chýbať vo vašej povinnej výbave, prečítajte si pár tipov ako ho počas cesty chrániť:
    https://www.modrykonik.sk/blog/astarte123/article/ako-na-to-1-sjfws0/

    astarte123
    26. aug 2016    Čítané 49x

    AKO NA TO 1

    Ako chrániť notebook pri cestovaní?

    Aj napriek rozmachu tabletov, na notebooky sme stále nezanevreli. Sú našimi výkonnými spoločníkmi v škole, práci, ale aj doma. Hlavnou z výhod notebookov je ich skladnosť a jednoduchá prenosnosť, práve preto ich s obľubou brávame so sebou na cesty. Ako však chrániť svoje notebooky? V dnešnom článku si povieme zopár užitočných rád.

    1. Byť na očiach a zároveň neviditeľný

    V prvom rade je dôležité chrániť svoje zariadenie pred krádežou. Pokiaľ nemusíte svoj notebook z batožiny nevyťahujte (napríklad na letisku), nikdy neviete, kto si všíma, kam svoj notebook uložíte. Dávajte naň pozor, a uisťujte, že je stále na svojom mieste. Nenechávajte svoj notebook odložený na viditeľnom mieste - na parkovisku v aute, v reštaurácii alebo v prostriedkoch hromadnej dopravy. Ani byť štýlový za každú cenu sa nevypláca. Nahraďte napríklad značkový obal na notebook niečím nenápadným, čo zjavne nepoukazuje na hodnotu prístroja, ktorý chráni.

    2. Poznáte svoj notebook?

    Zaznačte si údaje ako sériové číslo a presný model. Tieto sa nachádzajú na spodnej strane vášho zariadenia. Nemusíte ich nosiť stále so sebou, postačí, ak ich budete mať poznačené doma, napríklad na mieste, kde odkladáte dôležité dokumenty. V prípade krádeže sa vám tieto údaje môžu hodiť. Tiež je dobré, keď vaše zariadenie pozná vás - označte notebook svojím menom a telefónnym číslom, v prípade straty možno zistíte, že dobrí ľudia ešte nevymreli.

    3. Zálohovať, šifrovať a zaheslovať

    Svoje dáta si pravidelne zálohujte. Nemusí to byť iba krádež, pri ktorej budete radi, že máte svoje dáta v bezpečí. Mnohé z porúch majú za následok stratu dát a informácií. Najnovšie verzie operačných systémov ponúkajú možnosť šifrovania dát. Využite ju a svoje dáta zašifrujte, ochráni vás to v prípade, že si zlodeji budú prezerať vaše údaje. Majte svoj účet v notebooku zaheslovaný. Potenciálnych zlodejov to síce neodradí, ale môže vám to získať čas napríklad na zistenie polohy vášho notebooku.

    4. Aktualizujte

    Prvé chvíle, ktoré strávite na internete venujte svojmu operačnému systému a antivírusovému softvéru.  Skontrolujte, či sú ich verzie aktuálne, ak nie napravte to. Ak áno, môžete sa venovať potulkám po internete. Pri využívaní verejných Wi-Fi sietí si dávajte obzvlášť pozor na to, na aké stránky sa pripájate a aké údaje na nich zadávate.

    5. Anti-theft softvér

    Keď prídete o svoj notebook oceníte softvérové riešenie, vďaka ktorému svoje zariadenie jednoduchšie vypátrate. Zistíte si aktuálne GPS súradnice vášho notebooku a môžete tak jeho polohu vyhľadať na mape. Váš notebook vám prostredníctvom vstavanej kamery môže vďaka tomuto softvéru, poslať fotografie a taktiež môžete sledovať, čo sa deje na obrazovke vášho notebooku. Na obrazovku tiež môžete nechať zobraziť správu s vašimi kontaktnými údajmi. Túto šikovnú funkcionalitu obsahuje aj ESET Family Security Pack.

    Týchto pár jednoduchých rád vás môže ušetriť od zbytočných nepríjemností. Cestujte, pracujte, bavte sa a hlavne užívajte si bezpečnejšie technológie.

    #eset #cestovanie

    Minulý týždeň sme mali cestovný - prešli sme Slovensko od Bratislavy až po Košice. Ak sa aj vy chystáte na cesty, prečítajte si môj článok o tipoch, ako sa počas cestovania zabaviť: https://www.modrykonik.sk/blog/astarte123/article/prazdniny-sa-chylia-ku-koncu-cestovanie-v3wniu/
    Viac tipov a zaujímavostí z IT sveta nájdete aj na mojom blogu 😉

    astarte123
    25. aug 2016    Čítané 104x

    Prázdniny sa chýlia ku koncu, cestovanie nekončí...

    Cestovanie to nie sú len návštevy dovolenkových rezortov, patrí sem všetko to presúvanie sa z miesta na miesto - za rodinou, do práce, či do školy. Dlhé hodiny strávené v dopravných prostriedkoch sú úmorné a aby nám rýchlejšie prešli, pripravila som pre vás pár tipov.

    1. Úplná klasika

    Čítajte. Existuje kniha, o ktorej ste vždy tvrdili, že by ste si ju chceli prečítať - teraz je ten správny čas. A že je tou knihou všetkých sedem dielov Harryho Pottera, nevadí. Zadovážte si ich v elektronickej podobe a celá vaša vytúžená knižnica sa zmestí do vrecka. Ak si myslíte, že nevydržíte 200 strán kým zistíte kto vraždil v orient exprese, kúpte si časopis. Hoci aj to je niekedy veda, obľúbené ženské magazíny obsahujú množstvo obrázkov a na ich pozretie, povedzme si úprimne, netreba veľa času. Riaďte sa preto pravidlom, čím viac hodín cestovania, tým menej obrázkov 😀.

    2. Veľké upratovanie

    Nebojte sa, nejdem vám radiť, aby ste pobehovali po kupé s handrou a čistiacim prostriedkom. Upratovať sa dá aj posediačky. Ak máte na facebooku 500 priateľov a polovica z nich sú susedia z Farmville, ktorých ste v živote nevideli, môžete voľný čas využiť práve na ich pretriedenie. Upratať si môžete aj kontakty v telefóne alebo v mailovom adresári. Skontrolujte aj priečinok s fotografiami a súbormi, určite aj tam nájdete niečo, čo už nebudete potrebovať.

    3. Televízny oddych

    Pripravte sa, nahrajte do svojho zariadenia to, čo vás baví. Počas dlhého cestovania si môžete pozrieť zaujímavý film, alebo niekoľko častí obľúbeného seriálu. A ak ste televízny maniak isto už vlastníte Tv2go. Že nie? Využite poslednú šancu od ESET.

    TIP: k zakúpeniu novej alebo vernostnej licencie, napríklad k ESET Family Security Pack môžete získať aktivačný kód na službu Tv2go až na dva mesiace zdarma. POZOR !!!Letná akcia končí už 31. 08.

    viac o letnej akcii: http://www.eset.com/sk/letna-akcia-2016/

    a o službe Tv2go: http://www.tv2go.eu/sk

    4. Kreatívne hry

    Keď cestujete v partii a už ste si vymenili novinky o všetkých známych aj neznámych, zahrajte sa niečo. Môžu to byť overené zábavky z detstva, napríklad piškvorky alebo meno-mesto-zviera-vec. Avšak ak nemáte pri sebe pero a papier skúste si niečo vymyslieť: kto vymenuje najviac zvierat začínajúcich na rovnaké písmeno; povedzte názov mesta a ten, kto nasleduje za vami povie iné mesto začínajúce na posledného písmeno toho vášho; hádaj, čo som videl alebo na čo sa podobá ten oblak. Fantázii sa medze nekladú.

    5. Naučte sa niečo nové

    Nemusíte sa bifľovať iba nudné poučky zo skrípt. Keď ste ako dieťa túžili byť kúzelníkom, naučte sa jednoduchý kartový trik, ktorým ohúrite kamarátov v bare. Kým dorazíte do cieľa, vypiľujete ho do dokonalosti a ani Jaro Slávik sa neodváži dať vám X.

    Upozornenie: tento článok obsahuje tipy nevhodné pre šoférov, využite ich s rozumom 😉

    Čo nesmie chýbať vo Vašej výbave, aby ste cestovanie zvládli ľavou zadnou?