katjanka
22. aug 2017
779 

Ako zvládnuť rizikové tehotenstvo a nezblázniť sa z toho?

Nie každá z nás má to šťastie, že si môže aktívne užívať svoje tehotenstvo až do konca. Z rôznych zdravotných dôvodov sa s pojmom rizikové tehotenstvo na vlastnej koži stretne až 30% budúcich mamičiek. Ako ho prežívajú tehulky na Modrom koníkovi?

Kedy hovoríme o rizikovom tehotenstve?

O rizikovom tehotenstve hovoríme vtedy, ak vám alebo vášmu dieťaťu hrozí počas gravidity nejaký konkrétny zdravotný problém. Takéto tehotenstvo si vyžaduje osobitný prístup jednak zo strany lekára, ako aj z vašej strany. Väčšina tehotných žien je počas rizikového tehotenstva vypísaná na tzv. PN-ke a má nakázaný kľudový režim. Jeho intenzita, a teda aj aktivity, ktoré robiť (ne)môžete sa líšia od vášho zdravotného stavu.

Rizikové faktory sa môžu pretaviť napríklad do spomaleného vývinu bábätka, predčasného pôrodu, preeklampsie či problémov s placentou. Pamätajte však, že to, že je vaše tehotenstvo rizikové, automaticky neznamená, že jeden z vás - či už vy alebo vaše bábätko - nevyhnutne musí čeliť nejakému zdravotnému problému. 

Za rizikové sa väčšinou považujú tehotenstvá v prípade, že mamička má alebo trpí na cukrovku, rakovinu, vysoký krvný tlak, epilepsiu, má problémy s obličkami, je mladšia ako 17 alebo staršia ako 35 rokov, očakáva viac ako jedno bábätko, v minulosti si prešla viacerými potratmi, zistilo sa, že bábätko má genetickú chorobu (Downov sydróm, srdcové, pľúcne alebo ochorenie obličiek). Na rizikové tehotenstvo však môže tehuľka naskočiť aj "za jazdy", a to kedykoľvek v priebehu gravidity. Môžu u nej zistiť problémy s kŕkom maternice, objaví sa u nej krvný výron (hematón) alebo jej jednoducho hrozí predčasný pôrod.

Prísny kľudový režim

Niektoré mamičky majú od doktora naordinovaný pokoj na lôžku. To znamená, že by nemali vykonávať žiadnu namáhavá činnosť, väčšinu času by mali mať iba vyložené nohy a nachádzať sa v polohe ležmo. Pre niekoho to môže znieť ako ideálna predstava, ako stráviť niekoľko mesiacov. Reálne to však môže byť celkom na zbláznenie. Dni sa zdajú dlhé a nekonečné.

Prirodzene, nie vždy je to prechádzka ružovou záhradou a mnohé nastávajúce mamičky majú trampoty s novou situáciou sa vysporiadať. "Nie je to jednoduché ani psychicky ani fyzicky. Človek len leží a nesmie nič robiť. Celé dni iba premýšľa, ako sa to všetko skončí. Samozrejme som aj úplne dolámaná z toho, že celý deň len ležím. Všetko ma bolí," posťažovala sa na fóre jedna z báb.

Pohodlie domova nadovšetko

Najmä pre ženy, ktoré boli pred otehotnením zvyknuté na aktívny životný štýl a množstvo najrôznejších činností, môže byť nová situácia skutočne zaťažkávajúcou skúškou, na ktorú si musia istý čas zvykať. Samozrejme, kvôli zdraviu a bezpečiu bábätka sa podvolia, no určite im “domáce väzenie” netreba závidieť. "Najprv som sa musela doslovať premáhať, aby som stále nepobehovala, ale už som si na kľudový režim zvykla. Venujem sa tomu, na čo som predtým nemala čas - čítam knižky, kreslím, vymýšľam, ako bude vyzerať detská izbička,"popisuje svoje dni ďalšia budúca mamička.

Snažte sa vo vzniknutej situácii hľadať pozitíva. Kým si môžete tieto dní (týždne, mesiace) ‘užívať’ v pohodlí domova, buďte za to vďačné. Niektoré ženy takéto šťastie nemajú a opakovane zažívajú hospitalizácie alebo sú v nemocnice dlhodobo.

Keď jednoduché aktivity neublížia

Iné tehuľky majú od lekára takisto naordinovanú PN-ku a čas by teda mali tráviť najmä doma, no zdravotná stránka ich neobmedzuje natoľko, že si dlhé týždne nemôžu skracovať rôznymi príjemnými činnosťami. "Tým, že ja našťastie nemusím celý deň ležať, tak sa nejako extra nenudím. Každý deň niečo nové navarím, idem sa trochu prejsť, čítam, učím sa..," popisuje svoj čas strávený počas rizikového tehotenstva jedna z mamičiek na fóre.

Ak sa aj vám stačí ‘šetriť’, no nemusíte nevyhnutne celý deň preležať, využite tento čas na čo najpríjemnejšie domáce aktivity. Namáhavé domáce práce prenechajte partnerovi či tie jednoduchšie starším deťom a vy sa rozptyľujte niečím nenáročnejším. Naučte sa štrikovať a pripravte milú výbavičku pre bábätko. Vzdelávajte sa pomocou rôznych online kurzov, čítajte knihy o materstve. Doprajte si každý deň kratšiu psychickú očistu vo forme prechádzky na čestvom vzduchu.  

Zdroj: www.webmd.com, www.babycenter.com, www.mayoclinic.org

Zdroj foto: pixabay

#tehotenstvo

Začni písať komentár...

Odošli