katjanka
30. júl 2017
6732 

Tvrdnutie brucha: Kedy je to v norme a kedy vyhľadať lekára?

Jedným z častých nepríjemných pocitov počas tehotenstva je tvrdnutie brucha. Objavuje sa najmä v pokročilom štádiu gravidity. Kedy je to normálny stav, sprevádzajúci tehotenstvo, a kedy by ste si už, naopak, mali začať robiť starosti?

Takzvané tvrdnutie brucha spôsobujú svaly maternice, ktoré sa svojimi ťahmi napínajú a spôsobujú nepríjemné pocity. Ide najmä o zvláštne napätie v bruchu, ktoré na dotyk výrazne tvrdšie, než zvyčajte. Súvisieť s ním môžu aj ďalšie sprievodné javy. "Tvrdnutie by som opísala ako kŕč. Začne sa mi horšie dýchať a brucho mám ako kameň. Musím sa zastaviť a predýchať to," popisuje jedna z tehuliek na fóre a s podobnými pocitmi sa pridáva aj ďalšia tehulka, Pavla: "Pri tvrdnutí je moje bruško úplne tuhé, ako keby bolo v kŕči a mierne to bolí. Väčšinou si musím napríklad ľahnúť a rozdýchať to."

Pozor na zvýšenú námahu

U mnohých nastávajúcich mamičiek sa vyskytuje pri zvýšenej záťaži, strese, námahe či pri zdvíhaní ťažších predmetov. Pozor preto na tieto činnosti! Podľa skúseností tehotných žien, niektorým stačí napríklad umývať riad, dlhšie stáť či luxovať, a brucho ich začne hnevať. Tvrdnutie sa môže zintenzívniť s blížiacim sa termínom pôrodu a súvisí s Braxton-Hicksovými kontrakciami.

Kedy problém neignorovať?

Občas je ťažké rozoznať, kedy ide o čosi vážne a kedy si stav netreba príliš všímať. Niektoré mamičky si tvrdnutie zamieňajú s nepríjemnými pocitmi pri nadúvaní či zlom trávení, ktoré sú v tehotenstve takisto bežné. Inokedy zas skutočne ide o tvrdnutie brucha, no v rámci gravidity v tolerovateľnej miere.

Ako teda vlastne zistiť, že niečo nie je v poriadku? "Podstatné pri tvrdnutí brucha je odpozorvať tri veci - ako často sa to stáva, ako veľmi brucho tvrdne a či tvrdnutie bolí," radí na fóre Alexandra.

Na ďalšom fóre radí dnes už mamička, Zuzka: "Dôležité je odsledovať si, koľko krát za deň bruško tvrdne. Nemalo by to byť viac ako 20-krát. Lepšie však je spomenúť to svojmu lekárovi na poradni, ktorý skontroluje kŕčok – zistí, či sa nemení jeho dĺžka, teda či sa výrazne neskracuje. Ak žena má počas tvrdnutia brucha aj bolesti a opakovuje sa príliš často, potom už to je potrebné sledovať."

Príliš časté tvrdnutie totiž oslabuje kŕčok maternice. "To znamená, že kŕčok sa skracuje a v horšom prípade sa začne otvárať, čo vlastne vyvolá pôrod," vysvetľuje na inom fóre Silvia.

Magnézium, vo vážnejšom prípade rizikové tehotenstvo

Pomôcť môže pravidelné užívanie magnézia – predpíše vám ho váš gynekológ alebo si ho voľne zakúpite v lekárni. Upozornite však lekárnika na svoju graviditu. Denná dávka magnézia (400 mg) by sa v tehotenstve nemala prekračovať, preto by vám lekárnik mal ponúknuť slabšie magnesium, väčšinou v tabletkovej, nie šumivej, forme.  

Ak by bol váš stav vážny, môže sa stať, že by bolo potrebné pár dní si poležať v nemocnici na infúziách, prípadne pôjdete na rizikové tehotenstvo a váš gynekológ vás bude častejšie sledovať.
#tehotenstvo 

Zdroj foto: pixabay

Začni písať komentár...

Odošli