koloria
26. feb 2023
35 

Medzinárodný deň žien

MDŽ – medzinárodne uznávaný sviatok žien nie je len oslavou žien samotných, preukázaním úcty k ženám, vyzdvihnutím ich vzácnosti a výnimočnosti, ale je aj o ideáloch, vytrvalosti a statočnosti žien, na ktoré by sme nikdy nemali zabudnúť. Oslávme preto spolu blížiace sa MDŽ aj spomienkou na priam hrdinské činy žien z rokov minulých.
História MDŽ siaha až do roku 1908, keď 40 000 nebojácnych krajčírok vyšlo do ulíc New Yorku bojovať za svoje práva a v konečnom dôsledku za práva žien na celom svete. Nemienili sa uspokojiť s malými ústupkami, a preto si postupne vybojovali 8 hodinový pracovný čas, lepšie pracovné podmienky, vyššie mzdy a žiadali o právo žien pristúpiť k volebným urnám. Boj o volebné práva žien trvá už niekoľko desaťročí. Napríklad až v roku 2015 dala, ako jedna z posledných krajín, právo ženám voliť aj Saudská Arábia.
Prvýkrát bol sviatok Medzinárodného dňa žien presadený v roku 1910, najskôr bez konkrétneho dátumu, na návrh Clary Zetkinovej, ktorá vystúpila v Kodani na medzinárodnej konferencii Druhej Internacionály. Stanovenie presného dátumu sviatku, na 8.marca, prišlo až oveľa neskôr a to v roku 1917. Vo vtedajšej Československej republike sa začal tento úctyhodný sviatok oslavovať v roku 1921 a okamžite získal masový charakter. Počas 2. svetovej vojny boli oslavy MDŽ dočasne pozastavené k obnove došlo po roku 1945.
Dnes je MDŽ masovou, celosvetovou oslavou ženskosti a zároveň prejavom solidarity žien v oblasti rovnakých šancí, rozvoja a práva.

Toto tu už dnes bolo,nie?

26. feb 2023
koloria
autor

Áno, žiaľ, omylom sa "podarilo vymazať post", takže som to nahodila ešte raz ...

26. feb 2023

Začni písať komentár...

Odošli