konik_radi
6. máj 2017
3602 

Koník radí: Opýtajte sa plastického chirurga MUDr. Koperniecha

Zdravím vás, dámy,

som MUDr. Marián Koperniech a na túto stránku prichádzam ako odborná podpora v akýchkoľvek otázkách, ktoré vás zaujímajú ohľadom plastickej a estetickej chirurgie.

A keďže tých tém naozaj nie je málo a “zaručených” informácií priveľa, musí byť pre vás ťažké zhodnotiť relevantnosť a pravdivosť názorov, či odporúčaní z tejto oblasti. Preto vám najbližšie dni budem k dispozícii formou odbornej online diskusie či súkromnej konzultácie. Najskôr by som sa vám však rád bližšie predstavil. 🙂

S chirurgiou som pôvodne začal ako traumatológ v štátnej nemocnici v Poprade. Pri náročných úrazových a rekonštrukčných operáciách takmer všetkých častí ľudského tela, som mal možnosť získať cenné zručnosti, ktoré mi budú navždy výhodou aj v plastickej a estetickej chirurgii. K tej som prešiel na podnet MUDr. Dušana Červeňa, ktorý mi ponúkol prácu po svojom boku na poprednej súkromnej klinike estetickej a plastickej chirurgie v Banskej Bystrici. S narastajúcim počtom spokojných klientov sme sa za posledné roky ešte viac rozrástli a dnes na klinike AESTHETICA ako jediní na Slovensku operujeme vyše 1200 plastických estetických zákrokov ročne s priemerom 6 operácií denne. Vďaka tomu si môžeme dovoliť svojim klientom ponúknuť nielen mnohými rokmi overené postupy a efektívne inovácie, ale aj pravdivé informácie bez akejkoľvek manipulácie za účelom získania ďalšej klientely.

Plastická a estetická chirurgia (tak ako každý odbor zdravotníctva) by v prvom rade mala byť o snahe pomôcť človeku, aby sa cítil čo najlepšie – po fyzickej aj psychickej stránke.

No práca s ľudským telom je náročná.

Každé ľudské telo je jedinečným živým organizmom a správa sa tak aj v prípade výkonu plastickej estetickej operácie. Proces hojenia môže byť odlišný dokonca aj u toho istého jedinca v rôznom veku, životnej situácii či pri rôznych častiach tela.Taktiež predstavy a názory na to, čo je krásne či priam dokonalé, sú našťastie napriek enormnému tlaku okolia stále individuálne. No reálna možnosť dosiahnuť žiadaný výsledok či výsledky veľmi závisí od východiskového stavu klienta, preto vyslovene neodporúčam stotožňovať sa s výsledkami iných pacientov, no radšej staviť na pravdivé informácie a posudok skúseného odborníka, ktorý je relevantný pre váš konkrétny stav.

Preto sa vám do nedele 7.5 budem rád venovať v rámci svojich časových možností 

a zodpoviem akékoľvek otázky z tejto oblasti či už formou komentárov, ktoré napíšete pod článok, alebo súkromne, cez internú poštu (na môj nick, @mudr_koperniech).

Budúci týždeň zverejním druhý článok, v ktorom zhrniem odpovede na vaše najčastejšie a najzaujímavejšie otázky. Už sa na to teším 🙂

Krásny deň, dámy!

Stretli ste sa vo svojej praxi plastickeho chirurga so symnastiou? Co hovorite na vyuzivanie tzv. vnutornej podprsenky?

1. máj 2017
Komentár bol odstránený

je mozne podstupit rhinoplastiku pocas dojcenia? ak nie, ako dlho po ukonceni dojcenia sa operacia moze podstupit?

1. máj 2017

Dobrý deň/večer, chcem sa opýtať, či máte skúsenosti s rekonštrukciou ušnice dieťaťa pomocou medporu/suporu? Môj syn má mikróciu a atréziu zvukovodu. Ďakujem.

1. máj 2017

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadne druhej brady, či sa dá odstrániť, koľko takýto zákrok stojí a ako dlho sa približne hojí, či sú nejaké komplikácie, pri ktorých zákrok nie je možné vykonať, vopred dakujem, mám 36 rokov a napriek tomu, že nie som ani obézne mám druhú bradu

1. máj 2017

Koľko môže trvať opuch po posune implantátu?Dakujem✌️

1. máj 2017

Dobrý večer, zaujíma ma ako je to s plastikou ovisnutého brucha a liposukciou. Ako dlho po treťom SC sa môže vykonať? Dĺžka hojenia a čo všetko treba dodržiavať "až do konca života" ? Ďakujem 🙂

1. máj 2017

Dobre ranko.Mojmu synovi 19 roc.4x robili zakrok na nohe-palci lebo mu zarasta nechet.Momentalne je druhy tyzden po zakroku a chcem sa opytat niekde som citala ze sa pod necht alebo vedla dava nieco,aby nechet nezaradtal?poradite mi ohladom toho ci to robite a kde?

2. máj 2017

Dobrý deň, od tehotenstva mám posunutú nosovú prepážku /celé tehotoenstvo upchatý nos/ a vkuse mám upchatý nos, stále len kvapkám do nosa, doktor mi predpisoval sprej do nosa nasonex užívala som ho dlhodobo a vôbec to nepomáha. Chcela by som sa preto opýtať ak by som sa rozhodla pre operáciu tak či prepážku by ste mi vedeli "narovnať" ale zároveň by som chcela aj zmenšiť nos. Niekde som čítala článok že operovaný nos zvykne po čase nejako padnúť že treba robit opravu potom je to pravda? Ďakujem pekne.

2. máj 2017
Komentár bol odstránený

Pekny den. Dala som si odstranit maličku keloidnu jazvu a vytvorila sa este vacsia da sa s tym nieco este robit

2. máj 2017

@nenuska1 symmastia je stav "spojenia" prsníkov v strede spôsobený niekedy operáciou, niekedy vrodenou chybou alebo kombináciou oboch. Operačné riešenie je náročné, no možné. Obsahuje mnoho techník, ktoré musia byť "ušité" na mieru pacientky.

2. máj 2017

@pinkneve akékoľvek operácie v celkovej anestézii nie sú vhodné počas dojčenia kvôli používaniu množstva liekov prechádzajúcich do mlieka. Rovnako hormonálne zmeny v období kojenia môžu ovplyvniť hojenie a preto odporúčame počkať 6 mesiacov od skončenia kojenia pri väčšine estetických operácií. Určite nie je dôvod sa ponáhľať a unáhliť.

2. máj 2017

@jaruska8 Viem o tejto technike a materiáli Medpor, avšak na jeho použitie sa nešpecializujem. Rekonštrukcie ušnice patria do rúk špecialistu ktorý sa problematike venuje naozaj pravidelne.

2. máj 2017

@mudr_koperniech Ďakujem za odpoveď.

2. máj 2017

@martinabel "druhá" brada je stav previsu kože v oblasti medzi krkom a bradou, často ako prejav krátkej brady alebo tukového vačku aj napriek tomu že postava nemusí byť obézna. Väčšina operácii v lokalite sa snaží tento prebytok odstrániť, prípadne napnúť tkanivá. Veľmi účinné sú aj operácie predĺženia sánky a čeľuste, to však patrí do odbornosti stomatochirurgov. Zvoliť najvhodnejšie riešenie je možné pri osobnej konzultácii u plastického chirurga.

2. máj 2017

@missbunny Opuch ako taký odoznieva po operácii podľa jej rozsahu od 4 dní až do niekoľkých týždňov. Váš operatér by sa k tomu mal vyjadriť a vysloviť predpoklad o dobe hojenia tkanív. On najlepšie vie čo ako dlho trvá.

2. máj 2017
2. máj 2017

@andulja 1 rok od SC by mama byť dostatočná doba ak už neplánujete ďalšie tehotenstvo. Obmedzenie pohybového režimu trvá max 3-6 mesiacov podľa rozsahu operácie a zvyčajne výrazné obmedezenie "do konca života" nie je, s výnimkou tehotnosti. Jazva, keďže nie je schopná sa roztiahnuť, by mohla nepriaznivo vplývať na rast plodu.

2. máj 2017

@13mamicka zarastaniu nechtu po operácii zabráni starostlivosť o okraj rastovej zóny a miesto dotyku konca nechtu aby sa nezanáral do mäkkých tkanív. Pomôže vám skúsená pedikérka.

2. máj 2017

@zuzu_h11 Estetické operácie nosa nie sú primárne určené na riešenie upchatého nosa. Je potrebné ORL vyšetrenie v akom stave je sliznica, poloha prepážky prípadná prítomnosť polypov a podobne. V estetickej chirurgii sa rieši vhľad nosa, vonkajšia symetria a proporcionalita. Smaozrejme v dostupnej časti sa vykonáva aj narovnanie prepážky často s výsledným zlepšením dýchania. Nie je to však priamy zámer pri estetickej operácii nosa požadovaný efekt..

2. máj 2017

@nika82 v týchto prípadoch je potrebné sa vyhnúť chirurgickému zákroku. Pozitívny efekt majú kortikoidové injekcie do jazvy a iné semi-konzervatívne metódy.

2. máj 2017

@mudr_koperniech Ďakujem pekne za odpoveď

2. máj 2017

Dobry den bola som pred 3 tyzdnami na vasej klinike na reopke po rupture implantatu...chcem sa spytat je mozne sa nejako vyhnut takejto komplikacii? Alebo je to vec ktoru nemozno ovplyvnit...dakujem uz to budem mat zrejme stale v hlave a podvedomy strach🙄....mohlo ovplynit predchadzajuci stav aj moje tehotenstvo ktore prislo po 3 mesiacoch po zvacseni? Dakujem za odpoved...a este jedna otazocka od zajtra mozem nosit kosticovu podprsenku cez den...,je lepsie nosit pooperačnu cez den dlhsi cas ? Alebo to uz nijak neovplyvni vysledny efekt...dakujem pekny den

2. máj 2017

@mudr_koperniech dakujem, no neviem ci by som zvladla injekcie do jazvy, lebo aj po pol roku je jazva stale citlivaa ake su to tie semi-konzervatívne metódy

2. máj 2017

@mudr_koperniech vyuzili ste niekedy vo svojej praxi pri rieseni symnastie aj tzv. vnutornu podprsenku? Respektive, robi sa to na SK?

2. máj 2017
2. máj 2017

@larica dobrý deň, vyhnúť sa tomu nemožno, riziko je ale tak nízke že to môžete pustiť z hlavy a netrápit sa s tým. Co sa tyka tehotenstva, určite to nespôsobilo ruptúru implantátu. Ku noseniu podprsenky môžem povedať len v rozsahu odporúčaní na poslednej kontrole s lekárom s ktorým ste hovorili. Ak vám bola odporúčaná podprsenka s kosticou od 3 týždňa, rozhodne tým nič nepokazíte ak ak by ste kvôli pohodliu nosili naďalej pooperačnu podprsenku.

2. máj 2017

@nika82 chápem vás, ani injekcie nie sú vždy 100%, a injekcia patrí ku semikonzervativnym metódam, sú to tie kde sa síce aplikuje niečo do hĺbky, no koža sa nereže skalpelom. Patrí tu aj laser alebo drakula terapia.

2. máj 2017

@nenuska1 je to skôr odborná téma pre plastických chirurgov, internal bra je metóda podpory prsnej zlazy umelým materiálom ktorý drží tvar prsnej zlazy, je na to viacero technik ako stehy, nite, rôzne blany a sieťky získavané synteticky alebo biologicky. V súhrne sú to skôr metódy na hrane experimentu v našich podmienkach. Ich širšie vyžitie v estetickej chirurgii na Slovensku som nezaznamenal.

2. máj 2017
Komentár bol odstránený

@mudr_koperniech uz po laserovom odstraneni mi zostal keloid a ta drakula terapia co obnasa prosim

2. máj 2017
2. máj 2017

Prosim Vas, ako velmi nebezpecna operacia je abdominalna plastika brucha, napr. oproti inym plastickym operaciam alebo zomrel niekto pri tom? Ake komplikacie mozu po operacii nastat? Su tieto komplikacie caste? Vazne nad tou operaciou uvazujem, ale sa aj hrozne bojim. Konkretne ja cakam tretie dieta, porod bude tretikrat sekciou, stvrte dieta neplanujeme. Kolko musim schudnut, ked som pred poslednym otehotnenim vazila 89 kg? Meriam 173 cm. Dakujem.

2. máj 2017

dobry den chcem sa spytat kedy po operacii plastike prs hrozi pretocenie implantatu , ako skoro resp najneskôr sa to moze stat a kedy , napr pridvihani neprimeranej vahy? kedy po op sa to uz urcite stat nemoze. Dakujem

2. máj 2017

@nika82 drakulaterapia je metóda aplikácie časti vašej vlastnej krvi po špeciálnej úprave a jej efekt je zlepšienie kvality a charakteru malých oblastí kože, tzv. omladenie. Spomínal som to len ako príklad metódy bez použitia skalpela ale ako metóda na riešenie kelodinej jazvy sa nepoužíva. Keloidnú jazvu ak vôbec, tak riešime spomínanou aplikáciou kortikoidových injekcií.

2. máj 2017
2. máj 2017

@daisylucky Abbdominoplastika je relatívne náročná operácia odstránenia kožného previsu medzi pupkom a jazvou po SC. Komplikácie sú na strane anestézie aj na strane chirurgického výkonu od krvácania, komplikovaného hojenia rany a estetického výsledku. Ak je pacientka na zákrok vhodná a nemá zvýšené anesteziologické riziko, je výsledok veľmi dobre hodnotený najmä zlepšenej kvality života. Vhodnosť pre operáciu posúdi plastický chirurg pri osobnej konzultácii a poučí Vás o všetkých rizikách detailne. Všetky informácie týkajúce sa operácie presahujú možnosti tejto konverzácie. Doporučujem absolvovať aj viacero konzultácií pokiaľ sa rozhodnete pre toho "pravého"

2. máj 2017

@mudr_koperniech chcela by som sa opytat ci je mozno rhinoplatika makkych casti u vas v lokalnej anestezii, dakujem

2. máj 2017

Dobrý deň, po 5 tích operáciách na nohe ešte v detstve mam výraznú atrofiu litkove svalu. Oproti zdravej nohe je to cca 5 cm. Čítala som ze sa vložením implantátu dá tento rozdiel zmierniť. Vykonávate prosím tento typ plastiky u vás na klinike? Vopred ďakujem za odpoveď.

2. máj 2017

Dobrý večer Mám diastazu a pupocny pruh.Rozhodla som sa pre abdominoplastiku.Preplaca tento zákrok poisťovňa vo vašej klinike? A je veľké riziko zároveň podstúpiť súčasne aj zväčšenie prsníkov?Nemám veľmi podmienky na to,aby sa mi to robilo na 2x (kvôli deťom a ich starostlivosti ).A posledná otázka :podľa fyzioterapeuta mám diastazu na 1 cm,je teda vyššia pravdepodobnost, že to bude menej bolestivé a rekonvalescencia rychlejsia ako keby som mala veľkú diastazu? Dakujem

2. máj 2017

@lady40 pretočenie implantátu je obávaná téma a častá otázka. nie je pravda že okrúhly implantát sa oproti slzičkovému nemôže otočiť. Môže sa a ak sa otočí svojou bázou dopredu, tak to spôsobí aj neforemný tvar prsníka rovnako ako slzičkový implantát a počas svojej praxe som videl oba prípady. Našťastie k otočeniu dochádza len veľmi zriedka. Často sa dá len predpokladať príčina vzniku. Musí byť splnených viacero faktorov ako veľkosť priestoru pre implantát, nevrastený povrch do tkanív, špecifický tvar hrudného koša a často k tomu dochádza po výraznom schudnutí, pri nadpriemerne veľkých prsiach a nadpriemerne veľkých implantátoch. Stav môže vzniknúť jednorázovo po silnom pritlačení alebo aj nenápadne pri spánku, môže sa opakovať. Riešenie je takmer vždy chirurgické pri opakovanom výskyte. Neohrozuje však nijako zdravie a patrí k takzvaným estetickým komplikáciám. V našej praxi sa vyskytuje asi u 0,1% čo je 10x menej časté ako napríklad kapsulárna kontraktúra. Nie je však časový horizont, po ako čase ku otočeniu nedôjde. V skorom pooperačnom období neodporúčame aktivitu ktorá by zabránila vrasteniu texturovaného povrchu implantátov do tkanív, čo by znamenalo splnenie prvej podmienky pre otočenie implantátu.

2. máj 2017

Zdravim ako dlho trva efekt pri aplikovani 3D liftingovych niti?

2. máj 2017

Dobry! Syn ma na tvari viac znamienok, ktore mu vadia - dali by sa odstranit tak, aby nebola jazva - alebo len minimalna? dkaujem

2. máj 2017

@zaryaa Ako možnosť to ponúkame, ale málokedy pri osobnej konzultácii nakoniec pri tom aj ostane. Nos je komplexná časť tváre skladajúca sa z viacerých celkov spolu súvisiacich. Operácia len jednej izolovanej časti často vedie ku disharmonii a následne ku potrebe ďalšej operácie, korekcie susediacich predtým neoperovaných oblastí nosa.

2. máj 2017

@misaz78 áno, vloženie lýtkových implantátov je síce zriedkavejšia operácia ale vykonávame ju. Zákrok je v celkovej anestézii s 24h pobytom na lôžku u nás.

2. máj 2017

Tak este vyuzivam Vasu pritomnost a chcem sa opytat, ci na Vasej klinike odstranujete aj tukove miomy. Mam ich na rukach. Hlavne predlaktiach. Dva vyrazne a esteticky mi vadia. Ostavaju po odstraneni aj jazvy? Pooperacny stav znemoznuje pracu na PC? Dakujem za odpoved.

2. máj 2017

Pane bože ! ☝️🤗.. to je chlap ženy 🤷‍♀️😉

2. máj 2017

@sufo 😂👍

2. máj 2017

@mudr_koperniech ak si ešte nájdete čas mohli by ste mi napísať cca cenu operácie a ci ste sa stretli s tým ze by ju čiastočne hradia zdravotná poisťovňa?

2. máj 2017

@angd U nás nemáme zmluvy so zdravotnými poisťovňami a tak si každý zákrok pacient hradí sám. Preplatenie niektorých zákrokov je možné v štátnych zmluvných zariadeniach podla momentálnych podmienok diktovaných poisťovňami. Zákrok spojený pri jednej anestézii s augmentáciou prsníkov sa neodporúča a ani ho nerobíme. Pri menšej diastáze je predpoklad rýchlejšej rekonvalescencie. Pokiaľ Vám ale ide len odiastázu priamych brušných svalov, bez kožného previsu, potom sa skúste orientovať na laparoskopickú operáciu aplikácie tzv. sieťky. Rýchlejšie zotavenie a menej jaziev a preplácanie poisťovňou na chirurgických oddeleniach špecializujúcich sa na tieto operácie. Na plastickej chirurgii potom následne alebo predtým operácia augmentácie prsníkov. Chápem dôvod pre spojenie operácii do jednej, no technicky to možné nie je.

2. máj 2017

@mudr_koperniech vitame vas na koniku☺mam otazku co krcove zily, varixy odstranenie na vasej klinike, okrem sklerotizacie, dakujem

2. máj 2017

@vivia 3D nitiam sa špeciálne nevenujem, podľa dostupných informácií je efekt závislý od typu kože, radikálnosti zákroku, množstva a typu použitých nití a dosahuje u väčšiny cca 2 až 24 mesiacov efektu.

2. máj 2017

@nenuska1 áno odstraňujeme, po chirugických zákrokoch vždy ostávajú jazvy ale snažíme sa o ich nenápadnosť technikou šitia a starostlivosti po. Prácu na počítači zákrok neohrozuje ale cca 3-4 týždne po operácii môže byť citlivosť a znížený komfort napríklad pri tlaku na operované miesta.

2. máj 2017

@mudr_koperniech Ďakujem pekne za odpoveď

2. máj 2017

@wicka5 áno, odstránenie znamienok na tvári robíme chirurgicky s nenápadnými jazvami s odstupom času od operácie pri dodržaní odporúčaného režimu

2. máj 2017

@brendaa bohužiaľ, odstraňovaniu kŕčových žíl sa u nás nevenujeme.

2. máj 2017

Robi sa niekde na SR v ramci konzultacii aj vizualizácia ako napr presne by dany clovek vyzeral napr. Po rhinoplastike?

2. máj 2017

Pan doktor nedate sa mi adoptovat? :D žeby ste ma prerobili celú :D

3. máj 2017

@mudr_koperniech ďakujem pekne za odpoveď

3. máj 2017

A teraz otázka normálna 🙂 robite aj spodne viečka resp.kruhy pod očami kde sú také tukové vačky ? Koľko to vychadza cenovo na obe oči ďakujem

3. máj 2017

@alyn no to som zvedavava aj ja☺

3. máj 2017

Tukove miomy na rukach sa odstranuju v celkovej, alebo lokalnej narkoze? Viete, co je vlastne pricinou ich vzniku? V rodine ich nema nikto 😕

3. máj 2017

Dobry den, chcela by som sa Vas opytat, ci robite aj zakroky na upravu pupku po piercingu. Dvakrat sa mi neujal (pred 10-timi rokmi) a ostala mi skareda jazva, prikladam foto. Ak ano, je potrebna celkova anesteza alebo lokalna? Dakujem velmi pekne za odpoved

3. máj 2017

Dobry den, aky cas po ukonceni dojcenia je vhodny na zmensenie prsnikov, teda kedy najskor sa to moze zacat riesit?

3. máj 2017

@alyn áno robí sa, pokiaľ viem existuje viacero systémov merania a vizualizácie pooperačného výsledku do tých jednoduchších vo forme aplikácie v mobile až po niekoľko tisícové prístroje s 3D laserovým skenovaním a inteligentnými programami pre zobrazenie výsledku. Bohužiaľ žiaden z týchto prístrojov po 1. nevie operovať namiesto plastického chirurga a po 2. nemá jasnovidecké schopnosti ohľadom zmien za pol roka až rok po operácii dokedy sa stav výrazne mení zmenou hmotnosti, ev. komplikáciami hojenia alebo len starnutia..to všetko musí chirurg zhodnotiť a prebrať na osobnej konzultácii a na základe svojich skúseností vysloviť predpokladaný výsledok u Vás, tieto systémy priznávam môžu pomôcť pacientke pri získaní predstavy, ale rovnako vedia aj ublížiť z tých istých dôvodov a to očakávaní konkrétneho výsledku. Preto je výber chirurga najpodstatnejšou časťou konzultácie, výber lekára-človeka, osoby ktorej budete dôverovať aj v prípade objavenia sa komplikácií: Operujeme živý organizmus a celkový výsledok často ovplyvňuje mnoho faktorov, ktoré nie je v nikoho silách zmeniť. V tomto majú sochári, maliari nepochybne výhodu oproti nám.

3. máj 2017

@adelka992 🙂 to rozhodne nie je potrebné, krása je v harmónii...

3. máj 2017

@adelka992 operujú sa vždy obe oči, alebo niekde ponúkajú operovať jedno oko a v prípade ak sa to pacientovi zapáči tak aj druhé?.. samozrejme žartujem 🙂 v prípade záujmu nájdete cenník dolnej blefroplastiky aj ďalších zákrokov na mojej www stránke

3. máj 2017

@brendaa tak hádam som odpovedal dostatočne.

3. máj 2017

@nenuska1 to je ťažšia otázka, bude potrebné histologické vyšetrenie a na základe toho určiť postup, prípadne prevenciu ak bude možná. Menšie množstvo a veľkosť sa odstraňuje v lokálnej anestézii.

3. máj 2017

@andy2266 áno samozrejme, v lokálnej anestézii ako korekcia jazvy v cenníku na mojej www stránke.

3. máj 2017

@kitty88 zvyčajne 6 mesiacov po skončení je dostatočný čas na plánovanie a uskutočnenie operačného zákroku.

3. máj 2017

@mudr_koperniech dakujem za odpoved, je to sice este hudba buducnosti, este s dojcenim nekoncim, ale aspon chcem mat predstavu 🙂

3. máj 2017
Komentár bol odstránený

@mudr_koperniech pán doktor je aj vtipny -veľmi sympatické 🙂 ďakujem pozriem ;)

3. máj 2017

@mudr_koperniech Dobry den, prosim chcem sa spytať pri augmentacii ak je jeden prsnik uložny mierne vyššie je možne operačne ho posunuť nižšie bez reopky?bez vlkadu noveho implantátu? Ďakujem

4. máj 2017

@kitty88 rozhodne súhlasím a držím palce nech Vám kojenie vydrží čo najdlhšie 🙂

4. máj 2017
4. máj 2017

@lluckaa neviem čí som správne porozumel otázke. Máte na mysli ak už vložené implantáty nie sú na rovnakej úrovni a či sa dajú operáciu posunúť do správnej úrovne bez ich výmeny? V podstate dôvodov pre takýto stav môže byť viacero, niektoré sa dokonca upravia aj bez výraznejšieho zásahu postupom času, inokedy na to treba pôsobiť konzervatívne kompresiou v skorom pooperačnom období-cca 3 mesiace. A v ostatných prípadoch je možné využiť operačné spôsoby ktorých je viacero podľa požadovaného výsledku a stavu tkanív od čistého posunu na jednej strane bez potreby nového implantátu až po rozsiahlejšie operácie s výmenou implantátov za iný typ a veľkosť prípadne spojene s modeláciou prsníkov pri och asymetrii. Ako hovorím, možností je viacero ale prvá možnosť by mala byť konzultácia so svojim chirurgom, ten by mal najlepšie vedieť čo a prečo je tak ako je. Stav s ním riešiť, prípadne ak chcete "second opinion" druhý názor, čo je normálna a bežná a etická prax v modernej medicíne oslovte iného chiriurga, avšak prvú úlohu by mal mať pôvodný operatér.

4. máj 2017

pane doktore, sice jsem se vas na nic neptala- odpovedi jsem nasla v otazkach jinych zen- ale chci vam moc podekovat za starostlive, vecne a zda se ze i celkem promptni odpovedi...preji vam hodne uspechu ve vasem profi zivote ale i ve vasem soukromi...a neskromne i pro nas- "dcery a syny" slovenskeho zdravotnictvi- prosim preji si vic a vic a vic takovych prijemnych lidi na svem miste jako vy...

4. máj 2017
4. máj 2017

@mudr_koperniech ďakujem a píšem Vam IP 😊

4. máj 2017

@ajkabezka ďakujem a nedá mi poznamenať že aj medzi nami lekármi sú ľudia a teší nás prejav ľudskej vďaky a milého slova, pre mnohých z nás je to lepší balzam na dušu a unavené telo ako výplata 🙂 Prežil som nemálo rokov aj ako úrazový chirurg a preto si neodpustím pripomienku, že aj v štátnych nemocniciach je mnoho lekárov-ľudí na svojom mieste, so srdcom na správnom mieste. Pekný deň 🙂

4. máj 2017

@mudr_koperniech dobrý den , pan doktor, je mozne spravit mastopexiu opakovane?(v priebehu, dajme tomu 6 rokov)

4. máj 2017

@1bambula áno samozrejme, žiadnou operáciou ani to najúžasnejšou technikou s najlepším výsledkom nedocielime zastavenie starnutia a prirodzených zmien na tele gravitáciou a zmenami hmotnosti. Niekedy zmeny nastupujú rýchlejšie a inokedy aj roky k veľkým zmenám nedochádza. To či sa rozhodnete ísť na operáciu obmedzuje len skorý časový dostup do 1 roka od operácie, kedy tkanivá nie sú "zahojené" a mohli by ovplyvniť hojenie a výsledok následnej operácie.

4. máj 2017

@mudr_koperniech dakujem velmi pekne , urcite budem volit vašu kliniku , prvu op mi robil mudr červen , a vysledok bol vynikajuci. prajem vam vela uspechov v pracovnom a aj sukromnom živote

4. máj 2017

@mudr_koperniech Dobry deň. Naša dcéra 12ročná, zvažuje operáciu odstávajúcich uší. Blízki nás odhovárajú, vraj to nemá trvalý efekt. Je to pravda? A ešte sa po operácii nosí oviazaná hlava 2 týždne? Alebo už len čelenka? Ďakujem.

4. máj 2017

@mudr_koperniech chcela by som sa spýtať v akom prípade dochádza ku kapsularnej kontrakture a či môže mať na tom vinu lekár,alebo pacientka a v akom časovom rozmedzí od operácie sa to môže stať ďakujem

4. máj 2017

@mudr_koperniech pan doktor a ako dlho trva kym vrastie texturovany povrch implantatu do tkaniva? Teraz neviem ci som spravne polozila otazku🙈.... Viete ja sa citim velmi dobre uz od prveho tyzdna po reopke.... Robim uplne vsetko mimo dvihania tazkyvh veci a syna.... Nechcem nieco zanedbat jazvy obcas alebo take tahanie pri urcitom pohybe citim to sa vzdy zlaknem.... Je to naozaj tak ze po 6 tyzdnoch by vsetko malo byt uz ok? Aj ked sa citi clovek uz uplne fit nemoze si nejako uskodit? Dakujem za odpoved....

4. máj 2017

@nessia práve naopak, operacia odstávajúcich uší je vykonaná tak aby bol efekt trvalý, existuje viacero techník podľa skúseností operatera a typu, tvaru ucha. Základom je formovanie prirodzených záhybov a obnovenie esteticky prijatelneho postavenia a aj tvaru ucha. Zvyčajne postupy použitím stehov vyžadujú odľahčenie napätia nosením čelenky alebo inej kompresie usiek ku hlave a v prvých týždňoch aj obvazom kým sú rany čerstvé so stehmi. Dĺžka nosenia obvazov, bandáže a čelenky sa líši od použitej operačnej metódy a zvyku chirurga. Ale tak ako každá operacia, aj táto so sebou nesie riziká, od potreby reoperácie až po bolestivosť dlhšie obdobie ci vzniku neestetickych jaziev aj keloidnej jazvy. Chirurg pri osobnej konzultácii zváži pomer riziko benefit tejto operácie a ponúkne možnosti ak ich bude viac

4. máj 2017

@lady40 o odpoveď na túto otázku su schopní sa chirurgovia aj pobiť 🙂 chcelo by to širší priestor ale odpoviem v skratke. Kapsularna kontraktura je stav zhrubnutej "jazvy" obalujucej implantát, táto implantát rovi tvrdým na pohmat a niekdy spôsobí aj deformovany tváre, či bolestivosť. Vývoj trvá zvyčajne mesiace až roky a môže sa objaviť na jednej aj oboch stranách. Nie je to prejav odmietnutia implantátu, taky imunologicky stav silikónový implantát nespôsobuje. Príčina vzniku stavu sa považuje Z multifaktorialnu, čiže musí by splnených viacero podmienok, a spúšťačov, všetky zrejme nepoznáme a presný mechanizmus je tiež nie istý. Medzi faktory dnes radíme mikroinfekciu / takú ktorá nespôsobí akútnu zápalovú odpoveď s tvorbou hnisu / traumy tkanív v okolí implantátu, prítomnosť hematomu :krvnej zrazeniny po operácii pripadne po úraze, prítomnosť cudzieho materiálu a tak ďalej.. O niektorých príčinách sa dá polemizovať pretože ani ich prítomnosť neznamená istý vznik kapsulárnej kontraktury a rovnako naopak ich neprítomnosť neznamená 100% zabranenie jej vzniku. Vo všeobecnosti kapsularna kontraktúra neznamená zdravotné riziko, no väčšina výrobcov ju zahŕňa v záručných podmienkach pre výmenu implantatu kus za kus . Jej výskyt je nízky no vina lekára sa nedá dokázať ani vylúčiť. Je to jedna zo základných veci ktoré sa preberajú na konzultácii s plastickým chirurgom a aj na základe toho môžte nadobudnúť dôveru ako lekár opisuje komplikácie a ich riešenie.

4. máj 2017

@mudr_koperniech dakujem pekne za vasu odpoved

4. máj 2017

@mudr_koperniech presne preto som si Vas vybrala a tesim sa na reoperaciu s Vami 🙂 pekny den a vela uspechov prajem

5. máj 2017

@larica Práve naopak, otázka je správna a na mieste. Vrastenie textúrovaného povrchu je stav pri ktorom sa drsný obal implantátu stáva súčasťou tkaniva-jazvy okolo neho. Tento stav sa nedá ale vynútiť a niekedy ani pri dodržaní všetkých odporúčaní ku prirasteniu nedôjde, hlavne pri re-augmentáciách, výmenách implantátov. Bolesť nie je smerodajný ukazovateľ pretože proti prvej operácii, pri ktorej sa implantát vkladal pod sval, čo bolestivé naozaj je, sa už so svalom nič výraznejšie nerobí a preto to tak nebolí. Prirastenie implantátov trvá minimálne 3 týždne, no 6 týždňov je odporúčaná doba fyzického šetrenie pre stabilizáciu tkanív, čo je prevencia vzniku serómu-tekutiny ako prejavu dráždenia tkanív čerstvo po operácii. Príliš skoré zaťažovanie prsného svalu spôsobuje nadmerný pohyb implantátu a tým zvyšuje riziko pre jeho posun, v horšom prípade aj otočenie. Odporúčané doby fyzického šetrenia sa samozrejme líšia od lekára a jeho zaužívanej praxe, každý chce maximum bezpečnosti pre svojich pacientov. Veľmi často sa spomína nevýhoda anatomických implantátov, deformovaný tvar prsníka pri otočení na rozdiel od okrúhlych pri ktorých otočenie nevadí. Nie je to pravda, väčšina otočení implantátov sa deje bázou dopredu, zo znamená zmenu tvaru aj pri okrúhlych implantátoch, samozrejme v menšom rozsahu, keďže tvar okrúhleho implantátu je geometricky symetrickejší ako anatomického. Musím Vás ale upokojiť, že aj napriek relatívne častému stavu neprirastenia sa implantátov do tkanív-čo pozorujeme u všetkých značiek implantátov pri ich napríklad výmene z iných dôvodov ako otočenie- ich otočenie pozorujeme len veľmi zriedka. Častejší je výskyt vyššie spomínanej kapsulárnej kontraktúry prípane iných estetických zmien ako ochabnutie prsníkov starnutím-hormonálne zmeny a zmenšenie prsníka, schudnutím alebo po skončení kojenia. Aj otočenie implantátu sa nemusí okamžite operovať. Je viacero postupov ako stav vyriešiť neskor operačne ak sa stav opakuje. Na záver: dodržujte odporúčania Vášho chiruga, minimalizujete tým riziko komplikácií. Netrápte sa že kamarátka bola na operácii inde a má iné odporúčania, určite mala iný stav a iný operačný postup. Po skončení šetriaceho režimu už ste fit a môžte robiť všetko normálne🙂 Ak dôjde ku problému, vybrali ste si najdôveryhodnejšieho chirurga s ktorým to určite vyriešte. Stále je to nemenný "cudzí " materiál v tele a vaše telo sa bude meniť celý život. V tom je čas spravodlivý pre všetkých.

5. máj 2017

@mudr_koperniech Ďakujem velmi pekne za podrobne vysvetlenie... Trochu ma len vystrasilo ze hlavne pri vymene (co je aj moj pripad)zvykne implantat uplne neprirast...ako je to mozne a ako to mozem ja ako laik zistit ze nieco nieje v poriadku? A ak neprirastie aky je dalsi postup? Po pripade ako sa prejavuje tvorba spominanej tekutiny v prsniku? Sposobuje nejaky opuch respektive bolest? Dakujem o tomto by clovek mohol pisat do nekonečna.... 🙈Vopred sa ospravedlnujem za množstvo mojich nezodpovednachy myslienkovych pochodov a otazok a dakujem za vaš cas....

5. máj 2017

Dobrý deň. Mám 18ročnú dcéru, ktorá v októbri 2009 bola očkovaná proti TBC. Po očkovaní jej vznikla jazva. Skoro každý lekár nám povie, že po excízii sa môže jazva ešte zväčšiť. Chcela by som sa ešte spýtať, či by sa to nedalo zmenšiť injekciami, alebo náplasťami. Ďakujem.

5. máj 2017

@larica ako laik to nezistíte jednoducho, a ani to nie je potrebné, na to máte chirurga ktorý to zistí na 90% a netreba na základe takéhoto zistenia robiť žiadne špeciálne kroky. Tvorba tekutiny v menšom množstve nie je žiadnym problémom, vo väčšom množstve sa rieši cestou USG-sona vyšetrenia prsníkov a dohodnutím postupu s lekárom, niekdy je vhodná odľahčujúca punkcia-vytiahnutie tekutiny, antibiotiká atď ale to už idem do odborných detailov. Plastický chirurg to 100% ovláda. Väčšie množstvo tekutiny a opakovane sa prejaví aj bolesťou aj výrazným zväčšením prsníka a je potrebné navštíviť svojho chirurga.

5. máj 2017

@mudr_koperniech dakujem pekne verim ze pri kontrole o 3 tyzdne na vasej klinike mi nic take nezistia🙈.... Dakujem za odpovede... Pre dnešok staci 🙊Mozno ma este nieco napadne a opat vam napisem.... Pekny den

5. máj 2017

@klitviakova dobrý deň, súhlasím s kolegami, rezaním je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že výsledná jazva aj keď pár týždňov po operácii bude pekná sa po mesiacoch zmení na omnoho väčšiu katastrofu. Injekcie aplikáciou kortikoidov a náplaste s tlakovou terapiou majú pozitívny účinok na zblednutie, zmäknutie a vyrovnanie jazvy do úrovne kože ale zázraky že jazva zmizne nečakajte. Je možné že jazva sa upokojí a zbledne až po 10 rokoch- mladý vek, hormóny a rast majú veľkú zásluhu na tvorbe keloidnej jazvy.

5. máj 2017

Pan doktor predsa este jedna otazočka🙊Mam stale taky pocit vrzgania v prsnikoch je to normalne? Po akom case by to malo uplne vymyiznut? Ratam teda ze este nie su uplne vrastene ked mam ten pocit....🙄(Uz mam pocit ze sa mi prelieva tekutina v nich od kedy sme o tom pisali😂🙊🙈) ale to je len psychika urcite....

5. máj 2017
5. máj 2017

Pan doktor, aky je spravny postup pri podavani reklamacie za nevydarenu plasticku operaciu? Viem, ze pacientky podpisuju zmluvu, kde by to malo byt pravdepodobne uvedene. Su tieto lehoty jednotne? Na jednej strane sa stretavam s nazorom, ze do pol roka, na druhej strane do pol roka pacientka caka na konecny -finalny vysledok. Napr. pri augumentacii. Prax je vseobecne taka, ze sklamana pacientka sa zvycajne uz nevracia k povodnemu chirurgovi-strati doveru, boji sa....atd. A radsej vyhlada noveho. Respektive, povodny chirurg argumentuje, ze vsetko je v poriadku a nezavisle iny skonstatuje chyby. Ako je to mozne, ze nazory sa niekedy tak lisia? Existuje vobec moznost reklamacie u povodneho chirurga na vratenie casti vynalozenych financnych prostriedkov s tym, ze pacientka opravu absolvuje uz u ineho lekara? Kto schvaluje, respektive rozhoduje, ci podana reklamacia je opravnena-neopravnena? Napriklad, len pri obycajnom spotrebnom tovare z predajne plati 2-rocna zaruka 😃 Nie je to moj pripad, pytam sa... 😉

5. máj 2017

@nenuska1 velmi dobra otazka 👏

5. máj 2017

Dobrý deň. Mňa zaujíma diastáza.
Je to problém, ktorý sa bagatelizuje. Keď ho spomeniem u nejakého lekára, väčšinou nevedia, o čom hovorím, a ak áno, tak znova to bagatelizujú.
Nakoľko som štíhla, esteticky mi to neprekáža, prakticky však áno.
Keby som sa rozhodla konečne to vyriešiť, na koho sa treba obrátiť v prvom rade? Je to hneď plastická chirurgia, ale môžem získať odporúčanie od lekára a mať zákrok aspoň sčasti preplatený poisťovňou?
Je to vec, ktorú mnohí berú ako estetickú vadu, pričom niektorým ženám práve toto spôsobuje problémy...

6. máj 2017

Dobrý deň pán doktor. Uvažujem o abdominoplastike a zaujíma ma narkóza. Je narkóza podávaná v sukromných klinikách iná "Šetrnejšia" ako tá v štátnych nemocniciach, alebo je to to isté? Prípadne dá sa nejak pripravit na narkózu aby nemala taký negatívny účinok (vitamíny...)? Mala som už 2 operácie (žlčník a meniskus) čo sú časovo asi podstatne kratšie trvajúce operácie ako abdominiplastka a dosť mi potom padali vlasy a zostali dost preriedené aj po 2 rokoch. Ďalšie preriedenie by ma asi doviedlo k plastike vlasov ☹ Ďakujem pekne.

7. máj 2017

Dobrý deň pán doktor.Idem na abdominoplastiku,avšak deň pred operaciou mám dostať menzes,ale to mi mudr povedal,že v tom prípade sa operácia nekoná .Chcem si dať predpísať tabletky na oddialenie menzesu.Niekde som však čítala, že internista neodporúča brat tieto lieky kvôli riziku trombozy.Je to pravda? Resp .ak ich predsa budem užívať pár dní pred operaciou, môžu ma odmietnuť zoperovat kvôli týmto tabletkam? Termín operacie si nechcem presúvať, lebo ďalší voľný termín je az koncom júna a v tých horúčavách v júli odmietam nosiť pás 🙂Ďakujem za odpoveď

7. máj 2017

@larica pocit vŕzgania a prelievania nie je vecou psychiky, nemajte obavy 🙂 ste v poriadku, tieto pocity mávajú ženy približne 3-4 týždne od operácie, súvisí to s pooperačnými zmenami tkanív, pocit takmer vždy vymizne. Ako som už spomínal, neprirastené implantáty má mnoho žien a nemajú problém s otáčaním implantátov. Okrem toho sú na trhu implantáty s povrchom, ktorý sa nevrastá do tkanív a nie sú najlacnejšie a problém otáčania sa ich týka tiež, ale je tak zriedkavý, že stále prevyšuje benefit nad rizikom otočenia. Pustite to z hlavy a užívajte nové prsia 🙂

8. máj 2017

@mudr_koperniech dakujem uz budem👌

8. máj 2017

@angd Dobrý deň, čo sa týka menštruácie, tu sa názory chirurgov aj anesteziológov úplne odlišujú, preto je potrebné dohodnúť sa s chirurgom ktorého ste si vybrali a postupovať podľa postupov zariadenia v ktorom budete operovaná. Môj názor by bol dôležitý v prípade ak by som Vás operoval ja.

9. máj 2017

@jjajka Dobrý deň. Anestézia sa považuje na nevyhnutné zlo bez ktorej niektoré operácie nevieme uskutočniť. Vypadávanie vlasov môže alebo nemusí mať príčinu spojenú s anestéziou ale je to skôr nepravdepodobné, po svete by chodilo veľa málo-vlasých. Samozrejme stres ako taký môže mať na to vplyv. Špeciálne lieky alebo postupy pred anestéziou nie sú, okrem všeobecne známych ako nefajčiť, primeraný príjem stravy, bez extrémnych výkonov ako maratón a podobne.

9. máj 2017

@mudr_koperniech Dobrý deň, mám na Vás otázku ohľ. horných viečok. Mám 39 rokov, mávam častejšie pocit unavených očí, jedno viečko - ľavé - je viac poklesnuté. Odporučili by ste mi korekciu ?
Pridávam foto, kde je to dobre vidieť.
Ak áno, čo je spojené s takým zákrokom ? Hospital., hojenie, finančné náklady, ....
Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

9. máj 2017

@paradize skúsim v skratke vysvetliť, čo diastáza priamych brušných svalov je. Je to stav rozostúpenia svalov a vytovorenie medzery povolením tkanív v stredovej čiare nad a/alebo pod pupkom. Rozostup považujeme za diastázu pri veľkosti medzery približne 2,5cm. Stav vzniká a zhoršuje sa zvýšením vnútrobrušného tlaku a najčastejšie spôsobený tehotenstvom. Či diastáza vznikne, závisí od viac faktorov od dedičnosti po obezitu a stav môže zhoršiť aj nesprávne cvičenie. A nemusí vzniknúť ani pri "dvojičkách". Na internete nájdete mnoho cvikov, postupov ako minimalizovať riziko vzniku, no pri vyvinutej diastáze Vám pomôže stav vrátiť len operácia. Spevnenie uvoľnenej časti sa môže operovať ako súčasť inej operácie, v plastickej chirurgii pri abdominoplastike alebo pri iných výkonoch alebo samostatne. Pri abdominoplastike odstraňujeme kožný previs v oblasti bruška s jazvou okolo pupka a v dolnej časti "bikini". Vtedy máme oblasť diastázy prístupnú a vieme ju spevniť šitím. Pri výraznejších stavoch je pevnejší spôsob"záplaty" zvnútra napríklad laparoskopicky /to robia brušní chirurgovia/, a je samozrejme množstvo ďalších techník prispôsobených podmienkam a požiadavkám pacientky. Otázny je pomer riziko/benefit ako pri každej operácii, ani táto nie je bez rizík, od vrátenia sa stavu aj v horšom rozsahu až po zlé hojenie rany či komplikácie anestézie. Myslím, že preto sa nie každá diastáza hneď nerieši operáciou. Nemusíme to nazývať bagatelizovaním lekára 🙂 Operačné zákroky v nemocnici hradí poisťovňa. Na súkromných plasticko-chirurgických zariadeniach sa operácie platia priamo pacientom, napríklad spmínaná abdominoplastika, ktrorej primárnym cieľom nie je diastáza ale kožný previs. Vy ste spomínali, že ste štíhla, preto by som volil zrejme laparoskopické riešenie, prípadne malou jazvou v okolí pupka, ak už diastáza vo Vašom prípade dosiahla pomer riziko/benefit v prospech operácie. A áno, v prípade zdravotných ťažkostí spojených s diastázou, bolesti, prietrže, hradí zákrok poisťovňa, no podmienky poisťovne zvyknú často meniť a rozdielne sú tiež postupy v jednotlivých nemocniciach. Treba si to zistiť priamo tam. Na internete je mnoho cvičebných programov, ktoré môžu pomôcť spevniť svalstvo a zmierniť minimálne ťažkosti spojené s diastázou, no zázraky samozrejme nečakajte.

13. máj 2017

@zuzana1404 Dobrý deň, podľa foto je to veľmi častý stav horných viečok. Vedie k nemu dedičná predispozícia, aj vek a samozrejme riešenie je operačné. Odstráni a presunie sa časť tkanív tak aby sa dosiahol čo najkrajší výsledok. Nie je to len "odstrihnutie kože" 🙂 Ceny majú rôzne centrá takisto rôzne, neprináleží mi hodnotiť či od skúseností, kvality práce, či nákladov na špeciálny materiál, personál alebo priestory. To musíte zvážiť sama. Absolvujte viacero osobných konzultácií a zvoľte toho najdôveryhodnejšieho 🙂 Vo všeobecnosti je to zákrok v lokálnom znecitlivení s pár hodinovým pobytom v zariadení. Stehy máte do 1 týždňa a modriny a opuchy približne 2-4 týždne. Po týždni zvyčajne vhodné okuliare s rámom sú dostačujúce pre zamaskovanie. Operácia sa vykonáva v priebehu celého roka ale rátajte približne mesiac a pol na obmedzenie športových aktivít a dlhšieho pobytu na priamom slnku.

13. máj 2017
13. máj 2017

@mudr_koperniech ďakujem za tú odpoveď 🙂 nešetrili ste slovami a vážim si to.

13. máj 2017

@mudr_koperniech mám ešte jednu otázku a to: čo ak tam je aj hernia? Na základe tejto fotky a z vlastných skúseností mi žienky napísali, že je možné, že ju mám. Aj v takom prípade sa dá operovať hernia+úprava priamych brušných svalov?

13. máj 2017

@paradize Podľa foto si to netrúfam zhodnotiť. USG vyšetrenie určí rozsah a chirurg na jeho základe aj postup. Myslím, že dobrovoľná operácia vlastného tela si zaslúži viac času a konzultácie u viacerých lekárov. Vyberiete toho a ten naj postup.

13. máj 2017

@mudr_koperniech ďakujem pekne 🙂

13. máj 2017

@nenuska1 Keďže je toto, asi najkomplikovanejšia otázka, nechal som si trošku priestor na premyslenie. Skúsim odpovedať tak, aby som Vám pomohol a nikomu neublížil. Iste chápete, že je to ťažká situácia pre obe strany. Keď dôjde spoločné úsilie lekára a pacienta o dokonalý výsledok do stavu nespokojnosti, tam už žiadne riešenie nie je ideálne- zachraňuje sa čo sa dá. Prísť na príčinu niekedy ani nie je možné vzhľadom na množstvo faktorov a komplikovanosť ľudského tela, kde takmer všetko ovplyvňuje všetko, a to doslova. Nechcem, aby moje slová vyzneli ako alibizmus zo strany lekára, no na rozdiel od sochárov pracujeme so živým ľudským telom. Skúsim to teda pre prehľadnosť zhrnúť v niekoľkých bodoch:

1. Aký je správny postup reklamácie?

Správny postup pri reklamácii sa začína ešte pri konzultácii a to výberom chirurga. Vyberte si takého, o ktorom viete alebo máte informácie, že komplikácie rieši a nezabuchne pred Vami dvere. Pri osobnom stretnutí dbajte na to, aby ste sa opýtali, ako sa bude riešiť prípadný problém, postup aj cena. Konzultácia je najdôležitejší moment pre lekára aj pacienta, kedy si povedia, že “ideme do toho” a že pomer riziko/benefit je v prospech operácie. Pacient berie na vedomie aj riziko komplikácií, keďže rozhodnutie podstúpiť plastickú operáciu je dobrovoľné.. U vybraného chirurga si platíte za operačný postup (zákrok) a pooperačnú starostlivosť a nie za zaručený výsledok, pre dôvody vyššie uvedené. Takže postupujete na základe dohodnutých postupov daného lekára.

2. Podpis zmluvy, resp informovaného súhlasu s operáciou

Je to písomná forma poučenia, kde sú uvedené detaily výkonu a možné komplikácie. Sú právne predpisy o povinných a vhodných informáciách, ktoré musí dokument obsahovať. Jeho obsah Vám však nezaručí vyhovujúci výsledok. Má informačný význam pre pacienta a ochranný význam pre lekára.

3. Sú lehoty na reklamáciu finálneho výsledku?

Lehoty rieši občiansky zákonník, nie som právnik, nebudem teda hlbšie zachádzať do odborných termínov. Taktiež posudzovanie toho čo a ako spadá do reklamácie rieši už súd. Často sa spomína Úrad pre dohľad nad zdravotníckou starostlivosťou. Chcem pripomenúť, že úrad rieši bezpečnosť pacienta pri operácii a starostlivosti po nej, jeho práva a úroveň poskytnutia zdravotnej starostlivosti, avšak NEVYJADRUJE SA KU ESTETICKÉMU výsledku, pretože ten je vecou subjektívneho posudzovania. Všeobecne sa vyjadriť, čo je pekné a čo nie je nemožné. Iste by sa o tom dala viesť rozsiahla debata. Lehoty na posúdenie reklamácie estetického výsledku by mali byť tiež súčasťou konzultácie.

4. Sklamaná pacientka stratí dôveru ku chirurgovi

To je veľmi prirodzená vec, avšak aj vzhľadom na to, že techniky operácie a variácie postupov sú rozdielne, je najlepšie ak sa má možnosť ku stavu vyjadriť samotný operatér. Ten najlepšie vie, čo môže spraviť pre obnovenie spokojnosti. Ak lekár nevie, že nejaký problém vznikol, len ťažko ho môže riešiť. Ak je pacientka nespokojná s navrhnutým riešením, je na mieste sa opýtať na alternatívy a prípadne osloviť iných lekárov. Tu ale vzniká nový problém. Riešenie komplikácií po inom chirurgovi je často tak náročné, že mnohí aj špičkový plastickí chirurgovia odmietajú operovať komplikácie od kolegov pre nepredvídateľnosť výsledku. Preto by Vám žiaden lekár nemal sľúbiť bezproblémový priebeh a dokonalý výsledok. Mal by Vám sľúbiť len to, čo vie ovplyvniť- čiže to, že urobí všetko preto, aby sa problémy nevyskytli a dosiahol sa želaný výsledok. Zásadne treba odlíšiť nespokojnosť s estetickým výsledkom a s postupom z hľadiska medicínskeho “lege artis” -čo znamená, že operačný postup je vykonaný v súlade s modernými poznatkami medicíny a skúsenosťami a schopnosťami chirurga.

Z vyššie uvedených dôvodov ja osobne rád pri konzultáciách prízvukujem, že nie som Copperfield ale Koperniech, čiže neviem čarovať, len dobre operovať. 🙂

13. máj 2017
Komentár bol odstránený

Dámy, článok s najčastejšie položenými otázkami je už zverejnený 🙂 Nájdete ho tu: https://i.modrykonik.sk/MUDr_Koperniech_odpisuje

Majte sa krásne,

Vivi

@nenuska1, @pinkneve, @jaruska8, @martinabel, @missbunny, @andulja, @13mamicka, @zuzu_h11, @nika82, @larica, @daisylucky, @lady40, @zaryaa, @misaz78, @angd, @vivia, @wicka5, @sufo, @brendaa, @alyn, @adelka992, @andy2266, @kitty88, @lluckaa, @ajkabezka, @1bambula, @nessia, @nikolet_89, @klitviakova, @paradize, @jjajka, @zuzana1404

17. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli