konik_testuje
6. okt 2021
1114 

Ja vidím! A ostro!

Astigmatizmus. Hovorí sa o ňom málo, a kým sa vás priamo netýka, pravdepodobne ani neviete, že niečo také existuje, alebo len tušíte, čo to obnáša. Mňa tento očný defekt sprevádza celý život a, popravde, celkom mi ho komplikuje. Čo to astigmatizmus vlastne je? Astigmatizmus spôsobuje nepravidelný tvar očnej rohovky alebo zakrivenie šošovky - oko je vlastne zakrivenejšie, než je to u oka zdravého.

U mňa sprevádza tento defekt nielen neostré videnie, ale aj videnie dvojité, výrazné problémy s videním v tme, fľaky v zornom poli, bolesti hlavy i očí, únava očí a na dennom svetle častý pocit oslnenia. Nič moc, čo vy na to? Často sa mi stáva, že jednoducho musím počas dňa niekoľkokrát oči jednoducho zatvoriť aj na 10 minút, nech si od všetkých tých prapodivných vizuálnych efektov odpočiniem.

Tento defekt mi už dlhší čas robí vrásky. A to nielen obrazne povedané. Núti ma žmúriť, a tak pokožka okolo očí aj mimické svaly dostávajú zabrať. Jednoducho povedané, okolo očí sa mi robia vrásky a tie, čo tam už sú, sa prehlbujú.

Okuliare nosím od svojich 17 rokov, ale od tej doby, čo mám malé deti, sú z času na čas viac záťažou než pomocou. Snáď miliónkrát denne ich musím dávať dole a čistiť, a to nielen od šmúh po detských ručičkách, ale tiež od slín, zvyškov jedla... Preto som už dlhšiu dobu uvažovala nad zaobstaraním kontaktných šošoviek, ale priznám sa, mala som z toho strach. Dotyk s okom neznesiem, robí sa mi zle už z tej predstavy. K tomu predstava pocitu cudzieho telesa v oku... Bolo proste vymaľované. Šošovky nie. Keď nám ale dorazili do redakcie kontaktné šošovky CooperVision1, dala som sa na redakčné testovanie. Veď vlastne, kedy, ak nie teraz?

Mala som možnosť vyskúšať MyDay daily disposable Toric (tórické jednodňové šošovky) s UV filtrom a tórické šošovky Biofinity Toric. Čo sa týka nasadzovania šošoviek, bolo pre mňa prekvapením, že to nebola žiadna hrôza, a tak po dvoch-troch dňoch už to bolo absolútne bez problémov. Človek sa do toho dostane pomerne rýchlo. Jediné, čo ma zarazilo, bol zvláštny pocit, ako keby som mala pod šošovkou bublinku bezprostredne po nasadení, a tak som mala nutkanie ju miernym tlakom na horné očné viečko vytlačiť von. Šošovky sa ale po chvíli dostali tam, kam mali, a vycentrovali sa do požadovanej polohy.

U Biofinity Toric sa mi zdalo, že bolo priľnutie k oku o málo lepšie a celkovo šošovka pri nasadzovaní pôsobí jemnejšie.

Nosenie všetkých testovaných druhov šošoviek však považujem za pohodlné. Obávala som sa, či nebudem mať pocit "suchého oka", ale moje obavy sa nepotvrdili. Je pravda, že som si párkrát do očí musela kvapnúť zvlhčujúcu kvapôčku, ale nebolo to o nič častejšie, ako keď používam okuliare. Avšak, celkom ma prekvapilo, že sa šošovky počas nosenia občas "vyosily", ale na svoje pôvodné miesto sa vrátili po pár žmurknutiach.

Mala som tendenciu šošovku posunúť rukou, ale, aj vzhľadom k aktuálnej pandemickej situácii a možnosti zanesenia infekcií do oka, som sa musela veľmi ovládať.

Videnie bolo cez ne krásne ostré a určite sa nepotvrdila ani moja obava, že budem šošovku v oku "cítiť". Naopak, veľakrát som aj zabudla, že šošovky v očiach nasadené mám.

U MyDay daily disposable sa mi páči aj fakt, že na každý deň máte šošovku novú, pretože ma celkom desí predstava, že po dobu 30 dní si denne šošovku vyberám a vraciam naspäť rukami, ktoré, povedzme si úprimne, nie sú vždy dokonale čisté. Po vybratí tieto šošovky jednoducho vyhodím a ráno použijem nové. Naopak, šošovky Biofinity Toric sú vhodné na mesačné nosenie aj s prespávaním bez vybratia šošovky z oka (po konzultácii s lekárom), čo je tiež úžasné!

Za mňa si zaslúžia šošovky MyDay daily disposable Toric (tórické jednodňové šošovky) aj Biofinity Toric 5 bodov z 5.

Plusy:

👁️ Nová šošovka každý deň

👁️ Ostré videnie

👁️ Pohodlné nosenie (šošovky v oku neprekážajú)

👁️ Bezproblémové nasadzovanie aj vyberanie z oka

Mínusy:

👁️ Občas sa šošovka v oku pohne a videnie je na pár sekúnd neostré

#recenzia #test_coopervision

Aj môj manžel len tieto šošovky.uz roky...ja plánuje budúce leto

6. okt 2021

V balení je 30ks, čiže na 15 dní, ak rátam 2ks na deň? (ľavé a pravé oko)... A je nutné, aby ich predpísal očný, však? Kvôli dioptriam... Pýtam sa, lebo nemám skúsenosti 🤷‍♀️

7. okt 2021

@luvika Zdravíme Vás, áno, ak používate 30 ks balenie kontaktných šošoviek, vydrží Vám na 15 dní, a teda cca na dva týždne. Prvotná aplikácia šošoviek by mala byť konzultovaná s odborníkom, ktorý má k dispozícii skúšobný pár šošoviek, ktorý si vie nositeľ odskúšať. 🙂

7. okt 2021

Začni písať komentár...

Odošli