lola777
2. jún 2017
693 

Výlet pod Tatrami, alebo ako sa rodí na svet tá najlepšia slovenská káva a čaj

    Začať by som mala asi tým, že som jedno všedné popoludnie, kým deti spali, zapla PC a pozerala, čo je nového na modrom portáli. Asi poznáte maminky, však? Do oka mi padol oznam: ,,Popradská káva a čaj hľadá ambasádorku“. V duchu si hovorím: ,,Waaau, tak to by bolo niečo pre mňa.“ Neváhala som ani sekundu a dotazník bol odoslaný, aj keď som tomu nedávala veľké šance, keďže článok bol čítaný viac ako 8000x. V kútiku duše som však verila, že možno... možno práve ja som tou, ktorú hľadajú. 

    Keď mi o nejaký čas prišla správa: ,,Gratulujem, postupujete do druhého kola“, bola som šťastím bez seba... Povedala som si, že musím dať do toho všetko. Oplatilo sa.

    Je mi cťou byť Ambasádorkou značky, ktorá je na slovenskom trhu stálicou už po desaťročia. Svojou poctivou chuťou sa drží na najvyššej priečke kávovej a čajovej značky na Slovensku.

    A prečo práve ja ? Pretože Popradskú proste milujem...

A tak som sa za ňou vybrala do jej rodiska....

    Keď som po 3 hodinách cesty uvidela nápis na budove ,,BALIARNE OBCHODU POPRAD" , rozbúchalo sa mi srdce. Zvládnem to vôbec? Budem vôbec ešte vedieť ,,schopne“ komunikovať po skoro 4 rokoch na materskej? Čo si budeme hovoriť, všetky poznáme, okolo čoho sa točí celé obdobie na materskej... Stále tie isté frázy: ,,Spapal si to?, Chceš isť na wc?, Zase si špinavý?, Nebite sa!, atď." Pri dvoch ,,naozaj živých chlapcoch“ /2 a 4 roky/ sa na materskej rozhodne nenudím.

    Ale späť k téme. Popradskáááá, som tu... S malou dušičkou som vystúpila z auta a hneď ma vítal jeden sympatický pán. Podávame si ruky a ja sa nesmelo pýtam na jedinú osobu, ktorú ako tak poznám aspoň z MK:

,,Dobrý deň, vy ste Vivi?“ .

,,Nie, nie, ja som Jano Marton, pracujem na marketingu,  Vivi pricestuje vlakom.“

    Dostať sa cez SBS do budovy nie je naozaj žiadna malina, ale tak to má byť. Uviedli nás do veľkej zasadačky a to už prišiel aj Vivi a Michal z koníka. Začalo veľké zoznamovanie a prezentácia spoločnosti. Všetci boli naozaj veľmi milí, čo ukľudnilo moju napätú náladu, za čo im naozaj ďakujem.

Následne začala veľká exkurzia po výrobe najlepšej kávy na Slovensku. Ako najlepšie začať? Predsa ochutnávkou...

Vidíte ako pozorne všetci počúvame? Výklad o káve od pána Ing. Messerschmidta bol viac než zaujmavý. Na prvé počutie bolo hneď všetkým jasné, že tento pán je vo svete kávy naozaj ako ryba vo vode. Veľký odborník. Vďaka svojim znalostiam a skúsenostiam robí to najlepšie espresso široko-ďaleko, čo nám potvrdili aj zamestnanci v BOP.

/zľava Marketing referent Janko Marton, moja maličkosť, Vivi a Michal z MK/

    Viete ako sa pestuje a z čoho je vlastne také kávové zrnko? Neverili by ste, ale plod kávovníka je vlastne červený dužinatý plod, ktorý vyzerá ako taká menšia čerešňa /alebo väčšia šípka/,a keď dáte dole vrchnú sladkú šupku, zostane Vám v rukách niečo ako oriešok a to je práve kávové zrnko, ktoré sa upravuje pražením, aby dostalo svoju typickú chuť a arómu. Jedno také zrnko sme od milého pána dostali a doma zasadili. Voláme ho s deťmi pán zrnko a má sa u nás priam kráľovsky /zasadený vo vatičke, pekne v teple/.

    Určite aj Vás zaujíma ako a z čoho sa vyrába Vaša najobľúbenejšia Popradská.

BOP nakúpi kávu na burze v Hamburgu. Káva sa následne uskladní vo veľkých tmavých skladoch,  v týchto „bigbagoch“ pri presne stanovených podmienkach teploty a vlhkosti. Kávové zrná sa dovážajú z rôznych krajín sveta.

    Väčšinou sme zvyknutý na sklady s ťažkými tovarmi na prízemí kvôli lepšej manipulácii pri preprave, tento je ale na najvyššom poschodí budovy. Má to svoju logiku. Na najvyššom poschodí sa tieto vrecia vysypávajú do veľkých nádob, kde sa postupne zbavujú nečistôt. Cez potrubia sa dostavajú stále na nižšie poschodie, kde putuje cez rôzne mašiny a stroje, riadené počítačmi.  Rôzne odrody kávy sa podľa presnej receptúry miešajú v presne daných pomeroch a následne sa pražia. Práve praženie dodá káve tu správnu chuť a arómu.

Ide aj na Vás z tejto fotografie tá ohromná vôňa čerstvo upraženej kávy?

Prísnym kritériam podliehajú aj mletie a balenie kávy.  

    Následne sme sa presunuli do výrobného závodu v Spišskej Belej, kde je umiestnená celá produkcia čaju. Popradský čaj zahŕňa všetky triedy čajov – bylinné, ovocné, čierne aj zelené.

Legendárnym produktom tejto značky je slávny Pigi čaj, ktorý vyrábajú už 40 rokov.

Nezaspali ale na vavrínoch, každý rok vyvýjajú nové produkty.

    Exkurziu čajovej výroby sme zakončili u milej panej na oddelení kvality, kde sa všetky čaje denne skúšajú a testujú. Vzorky z každodennej produkcie sa archivujú. Na každej jednej krabičke čaju sú symboly, podľa ktorej presne vedia, kedy bol čaj vyrobený, ktorá zmena ho balila atď. Táto pani má inač najkrajší výhľad z okna, aký len môžete z pracovného okna mať. Fascinujúce Vysoké Tatry.

Po vyčerpávajúcom, ale veľmi peknom dni sa už ,,s kolegami“ z BOP lúčim.

    Na koniec musím dodať, že BOP je rodinná spoločnosť, čo je cítiť v celých priestoroch baliarní obchodu Poprad. Naozaj všetci boli k sebe veľmi milí, priateľskí, usmiati, čo je myslím v dnešnej dobe veľmi zriedkavé v pracovných pomeroch. Určite je to veľký benefit, ktorý sa prenáša do výsledného produktu.

    V súčasnosti predstavuje ročná produkcia 2500 ton kávy a 600 ton čaju.

    Za šesťdesiat rokov svojej existencie pre nás vyrobili tisícky ton kávy a čaju. Všetko s vedomím , aby nám priniesli radosť a pôžitok z kvalitných produktov.

Verím, že ako ambasádorka budem pre Popradskú kávu a čaj prínosom. Držte mi, prosím, palce. :D

Vaša ambasádorka Popradskej kávy a čaju Ivana.

#popradske

Super, tesim sa velmi🙂 Cely mesiac cakam, kto bude ta nova ambasadorka a dockala som sa!!!.. Gratulujem a drzim palce 🙂

1. jún 2017

Gratulujem! u nás sa už roky pije len Popradská káva extra špeciál a Pigi čaj. Ja mám rada aj bylinkové 🙂 Nech sa darí!

1. jún 2017
lola777
autor

Ďakujem Vám krásne, tešííím sa 😍
Týmto Vás srdečne pozývam aj do skupinky https://www.modrykonik.sk/group/9607/

1. jún 2017

Blahoželám 🙂 Ja som pracovala v Baliarni obchodu Poprad,vyrabala som cajiky,aj som balila cajiky a kavy 🙂

1. jún 2017
Komentár bol odstránený
lola777
autor

@marhulka2007 Ďakujem. Jeeej, super. Bola som tam pozrieť a mala som tam zo všetkého veľmi dobrý pocit 😍

1. jún 2017

Tak si konečne tu, gratulujem a tešim sa do skupinky

1. jún 2017

Super!!! 👍 😍Gratulujem,vybrali jednoznačne tu najlepšiu ambasadorku!😉 😘

1. jún 2017
lola777
autor

Ďakujem, že mi držíte palce 🙂😘

1. jún 2017

Blahoželam☺☺prajem rýchle zabehnutie a verim že sa ti bude dariť❤❤

1. jún 2017
lola777
autor

@tatianasevcikova dakujem moc ☺💖

1. jún 2017

Aj ja gratulujem a pribeh veli zaujimavy

1. jún 2017
lola777
autor

@cadulka2908 dakujem ☺

1. jún 2017

perfektne 🙂 Asi prvy krat citam krasny popis-opis ambasadorky 🙂 Drzim palce 🙂 Hned idem lajknut.

1. jún 2017
lola777
autor

@hanuska89 😘😘😘

1. jún 2017

Ivka, drzim palce.. 😘 velmi pekne si to vsetko opisala.. 👏👏👏👏👏💚

1. jún 2017

@lola777 blahoželám a drž sa!

1. jún 2017
lola777
autor

Dakujem Vam kocky 😘😙😚

1. jún 2017

Tak ty budes asi jedina ambasadorka na mk kt.budem aj citat 😂 drzim palce 😉

1. jún 2017
lola777
autor

@ulu465 Dakujem Lenka , dufam, ze nesklamem 😉😘

1. jún 2017

@ulu465 aj u mňa tak 🙂

2. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli