lubos
2. máj 2020
3527 

Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (+ kniha)

Lenka Mančíková sa vrátila do mojej pracovnej kuchyne, aby sa s nami podelila o svoju radosť z pečenia jej obľúbených sladkých, silne ochutených, kardamómiek z pre nás exotického korenia kardamóm, ale aj z dobre známej škorice.


Lenke nedávno vyšla druhá kniha s názvom Kvások, ktorá je zameraná na pečenie s "lievito madre", hustejším typom kvásku. Ak chceš mať knihu doma, daj mi v komentároch vedieť, možno práve Tebe ju Lenka pošle (platí do konca apríla 2020).


Tento recept pochádza z jej prvej knihy Kvások (rozkvas v tomto videu nahradila Lenka lievito madre):

Kardamómky
(recept je na 12 - 14 kusov)

Cesto:
150g lievito madre (alebo 150g tradičného rozkvasu)
300g špaldovej múky
100g špaldovej celozrnnej múky
160ml mlieka (ak používate tradičný rozkvas, tak 120ml mlieka)
60g trstinového cukru
60g masla
8g mletého kardamómu
1 vajce
2g soli

Plnka:
(kardamóm môžete nahradiť škoricou alebo spraviť dva druhy plniek z polovičných receptov)
150g masla
70g trstinového cukru
24g mletého kardamómu (2 balíčky)

Všetky suroviny na cesto dobre vymiešajte na hladké cesto, ktoré nechajte nakysnúť minimálne 2 hodiny. Počas kysnutia cesto aspoň 2x prekladajte. Následne ho nechajte dokysnúť minimálne 2 - 3 hodiny. Pečte na 220°C prvých 10 minút a na 200°C ďalších 10 - 15 minút.

_________________

Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:

Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)

Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (práve čítaš)

Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky

Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?

Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!

Lenka a Ľuboš.

...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

Keďže kváskujem , kniha by ma potešila... určite sa po nej poobzerám 😉

25. feb 2020

Ja prave vcera upiekla prvy chlieb z vlastneho kvasu...veru, kniha by potesila . Kupena by mi taku radost neurobila...

26. feb 2020

Veru by potesila. LM je moj najobľúbenejší druh kvasku. Pouzivam denne.. Aj dnes do lievancov na obed, chlebika na zajtra

26. feb 2020

Dobrý deň. Aj mňa by kniha potešila, robievam z kvásku len posúch, buchty a cesnakové rožky, trochu by som pričuchla aj k iným receptom a vyskúšala niečo nové 🙂.

26. feb 2020

My sa čoskoro sťahujeme a kvaskovu pekáreň budeme mat o dosť ďalej, takže budem musieť zase piect... ale už sa na to teším 😉

26. feb 2020

Kvaskujem uz par mesiacov a uz dlho sa odhodlavam na zalozenie LM. Mozno prave tato vyhra ma uz k tomu dokope. Kvasok mi neskutocne pomohol,co sa tyka znormalizovania travenia a zacinam vnimat,ze aj alergia je miernejsia. Jednu chybu to ma,ze preco som ho nevyskusala uz skor. Kupovane pecivko uz nejeme vobec a maly syncek sa ide zblaznit za kvaskovym chlebom. ❤

26. feb 2020

Kvaskujem už rok, LM je pre mňa top chlebíky sú krásne balóniky a chutovo top, zatiaľ z LM pečiem len chlebíky, potešili by nové recepty aj na niečo iné ako chlebik. Tieto kardamonky ukladám. Ďakujem.

26. feb 2020

Ozaj a zabudla som napísať,môj takmer 4rocny chlapček má silný reflux a musí byť na prísnej GER diéte. Takže už nikdy kvások nevymenim za droždie. Najviac ma hnevá že veľa receptov je na ražny kvások a na LM malo a s LM sa pracuje trošku inak. Aj na internete by sa mal viac preferovať.

26. feb 2020

My kvaskujeme takisto ,uz sme aj buchty vyskusali

26. feb 2020

Aj mňa by kniha potešila. Akurát dnes som piekla moje prvé kváskové výtvory: šišky, aj chlebík, a boli mňam. O LM som len čítala, keď sa "rozkváskujem", snáď časom vyskúšam.

26. feb 2020

Že či by kniha potešila? ☺️ Veľmi. Ten, kto “vychova” svoj prvý kvasok a upecie z neho svoj prvý dobrý chlebík, sa do kvaskovania musí zamilovať ☺️❤️ Pre mna je tvorenie s kvaskom hotová alchymia. Teším sa na každé jedno pečenie, v ktorom som stále ešte opatrná a stále sa učím. Spoznávam prácu s cestom, učím sa narezavat chlebík a úprimne sa teším z každého výtvoru. No a lievito madre je zatiaľ pre mna neprebadany level, hoci som už o tejto “technike” u Lenky čítala a veľmi rada sa dozviem viac 🤗

26. feb 2020

Ja mám pripravený svoj kvások a idem z neho piecť po prvý krát 🙂

26. feb 2020

Obdivujem každú, ktorá s radosťou upečie voňavý a chutný kváskový chlebík a iné dobroty. Moja dcéra sa tomu venuje a kniha by ju iste veľmi potešila. Prajem všetkým veľa úspechov v pečení...🍀

27. feb 2020

Už dlhšiu dobu sa odhodlávam začať kváskovať. Kniha by ma potešila 🙂

27. feb 2020

U nás doma sa ešte kváskovať nezačalo,knižka by nám teda bola veľmi užitočná a konečne by dom sa k tomu odhodlala.

5. mar 2020

U nás dnes kváskovy podplamenník aj chlebík 😋
Kniha by veľmi potešila ❤️

6. mar 2020

My dnes vianocky z LM, na neporovnanie s RK. Odporúčam 🙂
Samoska by kniha potešila 🙂

23. mar 2020
lubos
autor

@peblanus Krása

23. mar 2020

Mňa by tiež kniha potešila. Kváskujem už 4 roky a stále ma to baví 🙂

23. mar 2020

Tak už mám aj ja v chladničke materské cesto a dnes na raňajky sme z neho mali kardamónky podľa videa...boli fantastické a úplne najviac chutili dcérke, ktorá sa vyjadrila, že také pekné a chutné buchtičky ešte nejedla, a že: "ten kandamón je fajny" 😍 Ďakujem za recept, nabudúce vyskúšam škoricovú verziu👍

24. mar 2020
lubos
autor

@jameena Ďakujeme za príspevok. Sú krásne! Našim deťom chutili najmä škoricové, aspoň mi nezjedli tie s kardamómom 😉

24. mar 2020

mozem sa opytat, aky zmysel ma to kvaskovanie?

24. mar 2020

@17alisha domáce, čerstvé pečivo a chlieb pripravené zo surovín, ktoré poznáš a bez konzervantov a rôznych nepotrebných umelých prísad. Chlieb si zarobíš podľa svojej chuti a pre mňa bonus - nepáli ma záha po kváskovom pečive .

24. mar 2020

@anjelic no ja rozumiem, ake su vyhody domaceho peciva, len nerozumiem tomu osialu okolo kvaskovania...preco nepouzit drozdie?

24. mar 2020

@17alisha U mňa nejde o ošiaľ. Neviem ako ostatné, ale ja keď jem dlhodobo pečivo či chlieb z droždia, necítim sa dobre, preto som vyskúšala kváskovanie a kváskujem viac ako rok a zmeny prišli po mesiaci-dvoch a pretrváva tento stav i nadalej, takže meniť to nebudem...Inak proces kysnutia pri kváskovaní je iný, ide o mliečne kvasenie, ktoré múku dôkladnejšie rozloží a výrobky z kvásku sú ľahšie stráviteľné.

24. mar 2020
lubos
autor

@anjelic Dobre vysvetlené.
@17alisha Samozrejme, aj z klasického droždia sa dá upiecť nádherný a chutný chlieb. No kvások sa stáva členom rodiny, chlieb z neho je pre mnohých výživnejší, ľahšie stráviteľný, prináša ohromnú radosť do rodiny. Cesto prešlo prirodzeným mliečnym kvasením, takáto úprava cesta pred pečením bola typická pre ľudstvo oddávna.

24. mar 2020

@lubos
@anjelic vdaka za vysvetlenie.

24. mar 2020

@17alisha
kvaskove pečivo je zdravšie a prospešnejšie pre trávenie práve vdaka mliečnemu kvaseniu. Pečivo z drozdia môže naduvat. No kvaskove upravuje a podporuje trávenie dokonca aj ľuďom, ktorí majú autoimunitne ochorenie, napríklad celiakiu, tak ako ja. Je to skratka vyšší a lepší level pečenia ☺️

31. mar 2020

ja som dnes skusala prvykrat prave kardamonky..prisposobovala som recept,lebo trojricny syn ma alergiu na vajicko,ale aj bez neho sa s cestom krasne pracovalo a kardamonky sa podarili. Knizka by ma urcite velmi potesila,snazim sa aj kvoli detom piect co najviac doma.. 😉

29. apr 2020
lubos
autor

@issabelll krása! Ďakujeme.

29. apr 2020

Začni písať komentár...

Odošli