lubos
10. feb 2016
4016 

Rómska kuchyňa: Keď bieli varia pre Róma

Neveľmi často sa stáva, aby "bieli" varili rómsku kuchyňu pre Róma. Nám sa to nedávno podarilo. Požiadali sme Janku Sendreiovú o tradičné rómske recepty, navarili ich a pozvali Vlada Sendreia, speváka kapely Sendreiovci, aby prišiel jedlá ochutnať a ohodnotiť.

Aké jedlá sme pripravili?

Gója (zemiaková klobása, zemiaková placka v črievku)

Najemno nastrúhané surové zemiaky posolíme a necháme chvíľu postáť. Vypustenú tekutinu zlejeme. Zemiaky ochutíme korením, majoránom a pretlačeným cesnakom (podobne ako zemiakové placky). Niekto pridáva múku. Zmes natlačíme do črievok a vytvarujeme klobásky. Tie pomaly varíme vo vode asi 20 minút a nakoniec opečieme na panvici. 

Marikľa (pšeničná placka)

Pšeničnú chlebovú múku vymiesime spolu so soľou, práškom do pečiva a kyslým mliekom (cmarom) na nelepivé a vláčne cesto. To vyvaľkáme na placky, ktoré z oboch strán opečieme na suchej panvici.

Pašvare (čerstvé alebo údené bravčové rebrá)

Cez noc nasolené čerstvé rebrá pomaly pečieme prikryté (alebo odokryté v parnej rúre) pri teplote 130°C cca. 2 - 3 hodiny. Upečené rebrá zagrilujeme (napr. v rúre s horným grilom) pri vysokej teplote. Všetko podávame s kyslou kapustou, uhorkami atď.

S Vladom Sendreiom sme sa rozprávali nielen o jedle, ale i o hudbe a plánoch kapely Sendreiovci & Kokavakere Lavutara (v preklade: kokavskí hudobníci).

Kapela Sendreiovci je známa aj spoluprácou so skladateľom a producentom Hansom Zimmerom (Leví kráľ, Interstellar, ...) na hudbe k filmu Sherlock Holmes: Hra tieňov.

Na Slovensku sa nedávno zviditeľnili spoločnou skladbou s kapelou Para a Moja Reč: E daj nasvali (v preklade: moja maminka je chorá) .

Sendreiovci, ďakujeme!

S pozdravom, Ľuboš.

#sendrei #lubosovakuchyna #recepty

Waau, tak pan harmonikar hra krasne 🙂

30. jan 2017

Začni písať komentár...

Odošli