Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
lubos
19. feb 2017
8291 

Ruský medový koláč ("Medovik")

Dobre teda. Na vašu žiadosť sa podelím s receptom na jeden z veľmi vydarených koláčov, na ktorom som mal tú možnosť nedávno spolupracovať. Áno, pripomína výzorom a chuťou ten známy z obchodu, no ak si ho upečiete doma, kupovať ho tak skoro už nebudete.

Recept je inšpirovaný a upravený z blogu Smitten kitchen od Deb Perelman. Ďakujeme.

(Keďže sme ho piekli už trikrát, vychytali sme muchy v recepte aj za vás...)

V skratke:

Koláč pozostáva z ôsmich medových plátov, ktoré sú samostatne upečené a zlepované ochuteným krémom. Tým sa torta s priemerom 24 cm potiera aj z vrchu a bokov a zasype sa pomletými upečenými zvyškami z plátov. Začnite ideálne deň vopred. Zdá sa to byť komplikované a "upackané", no bude to OK. Fakt.

Potrebujete:

170g med

100g cukor

115g maslo

1 lyžička sóda bikarbóna

3 vajíčka

1/4 lyžičky soli

1 lyžička vanilky

390g múky (my sme použili celozrnnú špaldovú)

1 sladené Salko

2 balenia mascarpone (alebo iného tučného krému)

cukor podľa chuti

Postup:

(Začnite deň vopred)

  1. V hrnčeku roztopte a priveďte k varu med, cukor a maslo a keď začne bublať, varte
     3 až 4 minúty. Vmiešajte metličkou sódu bikarbónu. Pekne zapení.
  2. Stiahnite z plameňa, nechajte 2 - 3 minútky vychladnúť. Riadne zamiešajte vajíčka v ďalšej nádobe a POMALY vmiešajte metličkou tieto vajíčka cícerkom do medovo-maslovej zmesi. Vmiešajte aj vanilku a postupne, teraz už vareškou, aj 390 g múky. Asi vás budú bolieť ruky. Cesto bude mäkké.
  3. Zabaľte cesto a nechajte ho v chlade oddýchnuť do druhého dňa, alebo aspoň niekoľko hodín.

(Na druhý deň, alebo po niekoľkých hodinách)

  1. Rozdeľte cesto na 8 rovnakých kúskov (napr. podľa váhy: hmotnosť cesta delené 8). Vyvaľkajte ich medzi dvoma papiermi na pečenie na kruhy o priemere trochu viac ako 24 cm. Potom ich presne orežte, napr. podľa 24 cm formy na pečenie a odrezky zatiaľ uchovajte na inom papieri na pečenie. Tie neskôr upečiete a pomeliete na vrch a boky torty.
  2. Jednotlivé pláty riadne popichajte vidličkou a postupne pečte na 180 °C po dobu 6 - 7 minút, až pokiaľ kraje nie sú trochu tmavšie, ako stred. Zatiaľ, čo sa prvá vrstva pečie, vaľkajte druhú. Môžete dokonca v rúre piecť aj dve naraz.
  3. Nakoniec upečte všetky odrezky asi 4 - 5 minút. Niektoré, tenšie, budú skôr, ako iné.
  4. Zamiešajte mascarpone (alebo iný tučný krém), Salko a cukor podľa chuti.
  5. Prekladajte vrstvy torty krémom a nechajte si ho aj na vrch a boky. Ak máte krém trochu redší ako my, môže to byť pekne otravné. Nevzdávajte sa!
  6. Nechajte tortu vychladnúť a stuhnúť. Medové pláty nasajú vlhkosť z krému.
  7. Pomeľte upečené zvyšky plátov a posypte tortu zvrchu a natlačte mrveničku aj z bokov.
  8. Mňam!

S pozdravom,

Ľuboš.

...pozrite celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

#recepty

    Zaujimave mozno vyskusam

    12. feb 2017

    Hádam si nájdem čas

    12. feb 2017

    Tym varenim medu sa ten med znehodnoti ☹ nie je to skoda?

    12. feb 2017

    Ja som to uz robila....makacka riadna,je to riadne zdlhave...ALE ten vysledok stoji zato!!!! Urcite vyskusajte...len to chce fakt dost casu

    13. feb 2017
    lubos
    autor

    @zuzulienkab výsledok je úžasný, naozaj.

    13. feb 2017
    lubos
    autor

    @emma84 je to tak. Cesto sa varí a potom aj pečie. Škoda podobná, ako pri medovníkoch. My si niekedy zoženieme taký med, pri ktorom nám to nie je až tak "ľúto".

    13. feb 2017

    @lubos Ahoj, no vidíš ako ťi to pekne ide. Ja to stále tvrdím, že aj muži vedia variť. Pokiaľ ma pamät neklame, naposledy čo som videl 6 kuchárov a 1 jednu kuchárku. Síce niektoré mamičky ma chceli presvedcit o opaku, Bohužial nepodarilo sa. Za každú cenu ma chceli presvedčiť, že len ženy varia a pečú.

    15. feb 2017
    lubos
    autor

    @rumcas ženy vraj častokrát varia z nutnosti, muži zo záľuby. Ženám nezávidím tie očakávania okolia, muži môžu v tejto oblasti iba prekvapiť... 😉

    15. feb 2017

    @lubos Ja by som ťa trocha poopravil ťa, muži varia z nutnosti, nielen zo záľuby. Tých 6 kuchárov čo som videl, boli profesionali, ako aj tá žena v hotelovej kuchyňi.

    15. feb 2017

    @rumcas moze byt ale v beznom domacom zivote su to zeny co riesia plnenie zaludkov 😂 a chlapi i ten moj to beru ako volnocasovu aktivitu a priestor na experimentovanie tu suhlasim s
    @lubos

    16. feb 2017

    @lubos nemam spaldovu muku 😕 aku mam dat?
    Ďakujem 😉

    19. feb 2017
    lubos
    autor

    @maminka1107 pokojne hladkú, akú máš.

    20. feb 2017

    Super recept, ale netrúfam si. Este k tym mužom a vareniu. Moj muz je skvelý kuchár. Vie variť lepsie ako ja, a veľmi ho to baví. Ak ide relácia o varení mozem zabudnúť ze si pozriem film 😄. V jednom kuse vymýšľa nové recepty.

    21. feb 2017
    lubos
    autor

    @tutu_1 tak super! To Ťa aspoň niekedy odbremení. Nech to teda skúsi manžel. Prajem pekný deň.

    21. feb 2017

    @lubos Na pečenie nie je, ale mozno vyskúšam lebo medove rezy mame všetci veľmi radi 😊

    21. feb 2017

    @tutu_1 vyzerá perfektne ,je to dosť pracny o koláč tak super dávam 1 z hviezdičkou🙂

    21. feb 2017

    @emma84 tiež sa čudujem prečo to ľudia robia s medom :(

    22. feb 2017

    @lubos piekla som medový krémeš, tiež pláty ale klasika pečené. za chvíľu bol rozkrájaný, zjedený

    22. feb 2017
    lubos
    autor

    @isis234 dnes ho práve robíme, ale klasický s lístkovým cestom...

    23. feb 2017

    @lubos robíš chúťky😉 ja pečiem klasické pláty, na rubovej strane plechu pečené

    23. feb 2017

    @lubos super recept! Urcite vyskúšam;) ak nemám sódu bikarbonu možem dať pdp?

    23. feb 2017
    lubos
    autor

    @misel222 ahoj. PDP obsahuje sódu bikarbónu plus suchú kyslú zložku. Preto sa odporúča, ak naozaj musíš nahradiť, 2 - 3 násobok PDP ako je v recepte sódy bikarbóny. Teda môžeš, ale daj 2 - 3krát viac. Ale, vieš čo? Radšej si zožeň sódu. 😝

    23. feb 2017

    @tutu_1 Moj podobne, nikdy sa toho nebal, potom som mu kupila kurz Chefparade, dalsie aj inde uz sam, liezlo to do penazi, tak sa normalne vycil za kuchara aj varil v 3 restikach.
    Namiesto von na pivo zacali jeho kamosi chodit ku nam,
    posedeli, pokecali aj sa nadlabli ako bonus...to som ale uz zrusila.
    Mame podobnu zalubu,
    citame kucharske knihy,
    cele.

    29. mar 2017
    lubos
    autor

    @zltyslonik Ok, je jasné, že u vás doma sa toho veľa odohráva okolo jedla. Rovnako u nás... a vlastne všade, kde sa mamičky zaujímajú a chcú alebo musia.

    29. mar 2017

    @lubos
    Ja proste chlapov v kuchyni "zeriem",
    ti co su tam dobrovolne sa bavia, su uvolneni,
    zaroven ponoreni do procesu, aj cele dopoludnie na nohach
    a vyrazne popretie stereotypu: vyrazne VIACERO veci naraz robia!
    Takze Lubos, aj tebe poklona.
    P.S. Tu relaciu "Moja mama vari..." nenavidime obaja,
    manzel ma grif z kuchyne na rychlu pracu,
    ale v TV to su preteky v debilizme, a to ten magor uziapany uz tusim 2 kucharky vydal, obe otrasne...

    29. mar 2017

    Recept som vyskúšala. Sice som sa potrapila s tymi platmi, nakoniec som urobila obdlzniky a nie kruhy, ale vysledok stál zato. Všetci naokolo sa zalizovali. Naozaj vynikajuci. Ďakujem

    6. apr 2017
    lubos
    autor

    @vikulcek tak super! Ďakujeme za dobrú správu.

    6. apr 2017

    Dve balenia mascarpone su dve po 250g alebo 500g? 🙂 cize dokopy 1/2 kila alebo kilo? Diky

    25. sep 2017
    lubos
    autor

    @katka.gzd ahoj. Jedno balenie mascarpone je 250g. Veľa zdaru prajem!

    25. sep 2017

Odporúčame