icon
1 / 1
avatar

mnam to ste dnes mali na obediK?

sticker
Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Ja ju robim velmi casto a masko je vyborne☺

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

Divinu, obzvlášť tuhšie časti, ako je pliecko alebo aj stehno, pripravte na nízkej teplote dlhšiu dobu, rovnako, ako je to popísané v tomto videu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/lubosova-kuchyna-5-varime-pomaly-vide-3hwsl2/

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@imartie Tak veru.😉

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@balinka Súhlasím, je skvelá.

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Milujem divinu 😍😍😍😍😍

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Zdrave maso? (neplati to 100percentne), treba dodat, ze musi byt prehliadnute veterinárom, kvôli parazitom, hlavne u diviacej zveriny. https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6174020/di...

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@oxiba Súhlasím, diviak je spomínaný najčastejšie. Každé oficiálne zabité zviera musí byť prehliadnuté veterinárom.

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

My mame doma len divinku a ked sa da tak domace bravcove...len dochadzaju napady pridajte recepty rada skusim nieco nove 🙂

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@lorinka990 Dobre, skúsim. Zatiaľ prajem veľa fantázie... 😉

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
Odpovedz
10. mar 2017
avatar

@lubos mnam tak uz viem @gradan co si xcel az poobede stretko :P aby si neprisiel o taky dobry obedik 😍

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

Ak máte programovateľnú rúru, teda s odloženým štartom, napácujte mäso večer pred spaním, hermeticky uzavrite do hrnca (alobal a veko), mäso trošku podlejte a naprogramujte rúru na začiatok pečenia napr. ráno o 2:00. 120°C, 6 hodín.

Ráno sa zobudíte, hrniec vytiahnete a mäso v ňom necháte úplne vychladnúť. Mäso nakrájate, omáčku dokončíte z výpeku (ak ste tam varili aj zemiak, ten vám ju príjemne zahustí), mäso v nej zohrejete a podávate.

Obed takmer bez práce!

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Prosim recept na knedlik 🙂

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@zania My sme žemľu robili z ražno špaldového kváskového kupovaného chleba a k tomu 6 "keiseriek", celozrnných žemlí. Vyšli z toho 3 asi 30cm knedlíky. Tiež sme použili semolinu namiesto múky. To nám stačilo pre asi 12 ľudí.

Takže:

1 stredne veľký chlieb bez kôrky (orezaný)
6 kaiseriek, žemlí
6 žĺtok a 6 bielok (teda 6 vajec)
asi 400ml mlieka (podľa toho, koľko si masa "pýta", začni radšej s menším množstvom)
cca 220 hrubej múky (alebo polohrubej, alebo krupice, alebo semoliny)
muškátový oriešok
soľ, korenie
veľa petržlenovej vňate
môžeš pridať napr. kúsky slaniny alebo nakrájanú pečeň

1. Nakrájaš chlieb a pečivo na kocky a necháš osušiť, prípadne dáš na nižšiu teplotu na chvíľu do rúry. Nechceš pracovať s čerstvým, lebo by z toho bola kaša.
2. Zamiešaš mlieko, žĺtka, soľ, korenie, nastrúhaný oriešok, múku a primiešaš ku chlebíku. Primiešaš aj vňaťku a necháš masu postáť. Ak máš pocit, že je to suché, pridaj mlieko, prípadne soľ alebo korenie, ak treba.
3. Vyšľaháš bielka so soľou do tuha a primiešaš k mase.
4. My máme parnú rúru, vytvorili sme teda 3 válčeky a zarolovali ich do 3 morkých čistulinkých plienok a jemne zatiahli. A parili v rúre asi 30 minút. Zaroluj ich teda do látky a vhoď do vriacej osolenej vody na asi 20 minút. Niekto roluje do potravinovej fólie, ktorú poprepichuje. Ja fóliu na varenie nepoužívam, ale mnohí áno (aj v reštauráciach) a funguje to.
5. Vytiahneš rolky, naolejuješ dookola, necháš chvíľu vychladnúť, krájaš a podávaš.

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

@lubos dakujem

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Da sa to robot aj z jelena 😉? My sme dostali veeeelky kus jelena a tera som akurat gulas robila a medajlonky 😁

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@matamato na fotke je daniel plece. Čím väčší kus mäsa, tým dlhšia príprava. Dobré bude rozobrať veľký kus mäsa na prirozdené sekcie, rozdelené blanami a tie potom dočistiť. Potom pokračuješ rovnako.

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

@lubos zviera nie, to sa vypitva, odoberú vzorky zo svalu, srdca, pečene, obličiek a slezinu a to sa zanesie na rozbor. Platí to či pre diviaka, diviacu, diviaciciu, jeleniu, jelenice, telata, srnciu...

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Divinu milujeme na všetky možné spôsoby...

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@janulik88 ďakujem!

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Teda, ja sa do klubu milovnikov diviny nepridavam... strasne som sa tesila kedy ochutnam tento druh maska, ale tak ako pri zajacovi ani divina neuspela 😀 ale nepochybujem, že fajnšmekri si pochutnaju 🙂

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

@lubos manžel je poľovník. Obhliadat celá zver sa chodí v prípade vlkov a medveďov, ale to chodia ochranári.

Odpovedz
10. mar 2017
avatar

Nikdy som nemala rada divinu....az dokial sme nezacali sami byvat a zacala som ju sama pripravovat 🙂 teraz divinu milujeme.moji bratia su polovnici tak nas zasobuju 🙂

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@ivanakal tak to máte skvelý zdroj diviny.

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

@janulik88 ďakujem za objasnenie z prvej ruky. Na poľovačke som nikdy nebol a verím, že jednoduché to nie je.

Odpovedz
10. mar 2017
avatar
lubos
autor

Ešte raz k tomu marinovaniu a ochucovaniu väčšieho kusa mäsa: za pár centov kúpite v zdravotníckych potrebách väčšiu injekčnú striekačku s hrubou ihlou a aplikujete slanú marinádu (napr. 50g soli na každý 1 liter vody, alebo na 200ml vody 10g soli - teda necelú asi lyžicu) do hĺbky mäsa.

Odpovedz
10. mar 2017