Tradičná, pomaly kvasená, pizza! Ok, poďme na to. Začnite doobeda deň vopred.

    Cesto na tri pizze:
    1. Preosejte 500g múky typu "00" (alebo pizzovú, chlebovú, prípadne kombináciu napr. so špaldovou), pridajte IBA 2 gramy sušeného droždia a cca 10 gramov soli. Riadne zamiešajte.
    2. Prilejte postupne 250 - 300 ml STUDENEJ vody.
    3. Zamiešajte ručne a preložte do robota, mieste s hákom na cesto na strednej rýchlosti. Malo by to trvať niekde okolo 8 - 10 minút. Cesto sa musí ľahko odlepovať od misy mixéra.
    4. Misu zakryte a nechajte kvasiť asi 8 hodín na chladnom mieste (nie však v chladničke).
    5. Rozdeľte cesto na tri časti. Vytvarujte okrúhle bochníky, potrite ich olejom a na tácke prikryte. Nechajte cez noc oddychovať, tentoraz v chladničke.
    6. Na druhý deň nechajte cesto pri izbovej teplote asi pol hodinu "pookriať", potom vytvarujte, ručne alebo válčekom, na tenkú pizzu s 30 - 40 cm priemerom.

    Omáčka:
    Konzervu lúpaných paradajok nechajte cez sitko čiastočne stiecť z prebytočnej tekutiny, potlačte paradajky rukou, pridajte trochu soli a cukru.

    Finiš:
    1. Riadne rozpáľte rúru, pokojne aj na 270 stupňov celzia. Ak máte odolné plechy, vložte ich prázdne dnu.
    2. Uložte roztiahnuté cesto na papier na pečenie, potrite pizzové disky striedmo omáčkou (kraje však nie), naukladajte obľúbené suroviny (mozzarella, syr, šunka, olivy, kukurica,...), šupnite do rúry na plechy (alebo s plechom do rúry). Pečte 3 - 6 minút, podľa teploty a farby cesta. Sledujte, čo sa v rúre deje.
    3. Počkajte aspoň 10 minút pred konzumáciou.