Vedeli ste, že tradičné praclíky vďačia lúhu za svoju tmavo hnedú farbu? Nakysnuté praclíky sa na pár sekúnd namočia do lúhu, následne potrú žĺtkom a potom pečú pri vysokej teplote. Lúh (hydroxid sodný) je silná zásada (opak kyseliny) a treba s ním veľmi opatrne narábať.

    Namiesto lúhu sa teda používa upečená sóda bikarbóna rozpustená vo vode. Sódu bikarbónu pečieme preto, aby ešte trochu vzrástla jej zásaditosť (tým, že stráca vodu, schne).

    Originál receptu: http://iamafoodblog.com/traditional-german-soft... Ďakujeme!

    Na 8 bavorských praclíkov:

    1 balík droždia 7g
    Pol pohára teplej vody
    1 lyžica hnedého cukru
    420g chlebovej múky
    ½ pohára studeného piva (ležiak, napr. Plzeň)
    30g mäkkého masla
    2 lyžičky soli

    ¼ pohára pečenej sódy bikarbóny (upecť na 120°C natenko rozprestretú vrstvu sódy, 60 min)
    1 žĺtok rozmiešaný s 1 lyžicou vody
    hrubozrnná soľ

    1. Zohrejte rúru na 250°C, alebo koľko rúra "dá". Rozmiešajte preosiatu múku, droždie, cukor, soľ. Pridajte teplú vodu, pivo a maslo. Vymieste hladké a jemne lepivé cesto. Nechajte nakysnúť, najlepšie v chladničke cez noc (nám stačili 2 hodiny).
    2. Rozdeľte cesto na 8 dielov, vyvaľkajte ich na 60cm dlhé pásy, ktoré budú v strede najhrubšie, ku kraju tenučké.
    3. Vytvorte z nich tvar U, hore pretočte 2x a zahnite horné konce k hrubému spodku a pritlačte (viď obrázky v originálnom recepte). Nechajte takto nakysnúť.
    4. Upečenú sódu zohrejte (z vody sa začne pariť) v 6 pohároch vody. Nechajte rozpustiť a odstavte. Namočte praclíky do sódovej vody na 20 sekúnd alebo riadne touto vodou pokropte praclíky (to sme spravili my).
    5. Natrite praclíky vajíčkom a posoľte hrubozrnnou soľou. Pečte na 250°C (alebo čo rúra dá) asi 8 – 12 minút. Ak máte dva plechy, ako my, v polovici pečenia ich vymeňte.
    6. Nechajte vaše krásne praclíky aspoň 15 minút vychladnúť.