Hladame chutne deticky na limitovanu ediciu etikiet dojcenskej vody Lucka. Zapojte sa do nasej sutaze, ktora prebieha v spolupraci s Fun radiom. Nafotte vase babatko (vek do 3 rokov vratane) s Luckou a fotku vlozte na oficialny web sutaze www.funradio.sk/lucka. Tesime sa na vase fotecky.

    Dnes oficiálne končí Mesiac s vodou Lucka na modrom koníku. Ďakujem za príjemné diskusie, krásne fotky, a množstvo inšpirácie, ktorú ste mi poskytli.

    Od dnes beží súťaž s vodou Lucka.

    lucka_sk
    9. sep 2011    Čítané 0x

    PH nie je len o kráse, pH je najmä o zdraví

    Človek je tvor zásaditý. Pre tie z nás, ktorým záleží na vlastnom zdraví, je to také prirodzené, ako ranné vstávanie. Tým, ktoré márne hľadajú príčinu toho, prečo ich neustále bolieva hlava alebo kam sa podela ich energia, vysvetlíme, že v ideálnom prípade náš organizmus odbúrava všetky nebezpečné kyseliny a ponecháva si len potrebné zásadité látky, ktoré sa neustále vstrebávajú. A ak toto nefunguje, naše pH v tele sa znižuje, vzniká acidóza alebo prekyslenie organizmu. A vtedy začínajú problémy.

    Čo vlastne prekyslenie znamená? Acidóza sa dnes pokladá za jednu z najnebezpečnejších civilizačných chorôb, pretože naše zdravie priamo závisí od acidobázickej rovnováhy v našom tele. Laicky povedané – prekyslenie je základom väčšiny chorôb. Zároveň to znamená, že dôkladná očista od kyselín a opätovné doplnenie minerálov sú základom každej liečby. Vedeli ste, že prekyslenie stojí za zdravotnými ťažkosťami ako sú napríklad astma, cukrovka, rôzne črevné problémy, neurologické ochorenia (depresie, duševná skleslosť), dýchacie problémy, srdcové ochorenia, osteoporóza, kožné problémy, celulitída či dokonca AIDS?

    V súvislosti s acidobázickou rovnováhou v tele hovoríme tiež o hodnotách pH. pH (kyslosť, acidita) je číslo, ktorým sa v chémii vyjadruje či vodný roztok reaguje kyslo alebo zásadito. Základná stupnica pH siaha od 1 (kyslé) po 14 (zásadité), pričom 7 je neutrálna hodnota. Naše telo disponuje množstvom spôsobov a ochranných mechanizmov, ktorými udržiava svoje vnútorné prostredie zásadité. Keď však tieto mechanizmy zlyhajú, dochádza k problémom, ktoré často vyústia až do závažných ochorení. Tým, že odhalíme, v akom stave sa naše telo v skutočnosti nachádza a rozhodneme sa to riešiť, pomôžeme mu na viacerých „frontoch“ súčasne.

    Ranné testovanie Na rozdiel od krvi, určenie hodnoty pH v moči takmer presne odzrkadľuje stav organizmu, pričom táto metóda je jednoduchá a lacná. V dôsledku očisty od kyseliny v priebehu noci býva ranný moč najkyslejší. Práve preto je ideálny na kontrolu hodnoty pH. Na pravidelnú kontrolu stavu kyseliny v tele si zaobstarajte ako indikátor pH lakmusový papierik s priloženou farebnou škálou (zoženiete ho vo vybraných lekárňach). Ideálna acidobázická hodnota vášho vnútorného prostredia je pH 7,4 až 7,5. Pri hodnote pH pod 7 by ste svoje telo mali odbremeniť od prebytku kyselín dodatočným prísunom zásad, či už v podobe zásaditých potravín (viď. tabuľka) alebo špeciálnej zásaditej zmesi, ktorú vám namiešajú v lekárňach so špeciálnym laboratóriom. Ak vám nie je príjemné kontrolovať si svoje pH pomocou moču, spoľahlivé hodnoty vám poskytnú aj vaše sliny. Ideálna hodnota pH slín je 7,1.

    Odkiaľ sa berú kyseliny? V prvom rade si musíme uvedomiť, že kyseliny, si z časti vytvára telo samo, pričom zásady, ktoré sa neustále spotrebúvajú, môže výlučne len prijímať. Okrem toho väčšina z nás poskytuje svojmu telu veľmi málo príležitostí k tomu, aby sa dostatočne očistilo od nadbytočných kyselín prirodzeným spôsobom, pretože málo pijeme a ešte menej sa pohybujeme. 

    Prezrite si zoznam potravín s prevahou kyselín, ktoré vedú k prekysleniu organizmu a tým aj k zbytočným problémom.

    Potraviny s prevahou kyselín: arašidy, avokádo, biele víno, bravčové koleno, bôčik, broskyne (zavárané), cukor, cukríky, čierny čaj, čokoláda, ementál, husacina, jahňacina, kandizované ovocie, kapor, káva, kečup, klobása, losos, majonéza, malinovka, maslové keksy, masť, moriak, párky, parmská šunka, pečeňová paštéta, pivo, pstruh, salámy, slanina, syry, tvarohový koláč, zákusky, zemiakové lupienky.

    K prekysleniu organizmu vedie aj: nesprávna výživa, nedostatočné prežutie potravy, nedostatočný príjem tekutín, málo pohybu na čerstvom vzduchu, hnev, strach, stres, duševná nevyrovnanosť, alkohol a nikotín, chemické liečivá.

    Očista tela – preč s kyselinami Aby ste sa vo svojom tele cítili dobre, potrebujete sa zbaviť nahromadených kyselín, ktoré vám spôsobujú rozmanité ťažkosti ako sú chronická únava, napätie, bolesti hlavy či chrbta. Prekyslená pokožka má tiež sklon k ekzémom, nos a oči sú podráždené a objavujú sa najrozličnejšie nevysvetliteľné bolesti. Tým telo signalizuje, že už nezvláda prílev kyselín a že súrne potrebuje pomoc. Tu je pár krokov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa škodlivých kyselín zo svojho tela:

    • úprava jedálnička: jesť stravu bohatú na zásadité potraviny, dopoludnia konzumovať len ovocie, jesť veľa zemiakov
    • pravidelný pitný režim: piť dostatočné množstvo tekutín, piť kvalitnú vodu bez pridaných látok vrátane oxidu uhličitého. Vyberať si vody mierne zásadité až zásadité.
    • dbať na potreby svojho tela: jesť v pokoji a jedlo dôkladne požuť, nejedávať neskoro večer, každodenne si dopriať dostatok pohybu, potrebného na príjem kyslíka
    • konzumovať výživové zásadité doplnky (napr. zásaditá zmes)

    Jednoduchý spôsob, ako si môžete skontrolovať či ste v odkyslovaní úspešné, je pravidelné kontrolovanie svojho pH, najlepšie niekoľkokrát za týždeň. Úspešné odkyslenie vám okrem lepšej nálady a celkovej kondície prinesie aj jeden bonus navyše – telo sa vám odmení úbytkom na váhe, nakoľko tuky sú len obalené nečistoty. Ak sa totiž telo nedokáže dobre prečistiť, svoj odpad sa snaží niekde ukryť, najlepšie do tukových tkanív. V prípade, že teda dokážete zmeniť svoj spôsob života, okrem zdravého organizmu aj to udržanie optimálnej váhy bude zrazu jednoduchšie. A to predsa stojí za to.

    Prehľad zásaditých a neutrálnych potravín

    Zelenina - baklažán, brokolica, cesnak, cibuľa, cukina, kukurica, cvikla, hrášok, kapusta, karfiol, reďkovka, paradajky, špargľa, špenát, zemiaky

    Ovocie - ananás, banány, broskyne, citróny, čerešne, černice, čučoriedky, jahody, marhule, pomaranč, šípky, červený melón, jablká, hrušky

    Mliečne výrobky - camembert, cmar, kondenzované mlieko, kyslá smotana, kyslé mlieko, mlieko odtučnené, plátkový syr, netučný tvaroh, jogurt

    Obilniny, strukoviny - ľanové semeno, krupica, ražná múka, sójové klíčky, chlieb

    Mäso, ryby - hovädzie plátky, husacie prsia, kuracie a morčacie mäso, platesa, srnčie stehno, treska škvrnitá

    Nápoje - nesladený bylinkový alebo zelený čaj, minerálka bez CO2, grepová, pomarančová a rakytníková šťava, paradajková šťava, šťava z kyslej kapusty

    Pozn.: Článok bol inšpirovaný knihou Kurta Tepperweina Omladzujúce odkyslenie.

    Včera som teda absolvovala svoj prvý deň na MK. Mám pocit, že sa z toho dokáže vyvinúť slušná závislosť 🙂

    lucka_sk
    7. sep 2011    Čítané 0x

    Odmieta vaše dieťa piť (vodu)?

    Čo si budeme hovoriť, všetky mamičky dobre vedia, že spolu s deťmi prichádza okrem radosti aj starosť a zodpovednosť za ich zdravie. Dnešná doba je trochu iná ako tá, v ktorej nás vychovávali naše maminy a je teda prirodzené, že mnohé veci dnes riešime intenzívnejšie. Skúste sa spýtať svojej mamy, čo robila, ak ste odmietali piť. S najväčšou pravdepodobnosťou vám povie, že prosto počkala, kým ste vysmädli. Vyskúšali by ste však túto „metódu“ na vlastnej ratolesti? Vyzerá to tak, že dnešné mamy sa o svoje deti viac boja a povedzme si úprimne, častokrát majú prečo. Na ich detičky totiž číha oveľa viac nástrah, pred ktorými ich musia chrániť. Preto sa, milé maminky, nehanbime za svoju, pre niekoho možno prehnanú, starostlivosť o svoje dieťa. Tento článok je pre všetky  vyčerpané mamičky, ktorých deti odmietajú prijímať tekutiny a, samozrejme, pre ženy, ktoré svoje dieťatko ešte len čakajú. Pretože byť pripravená sa počíta...

    V prvom rade je vhodné si uvedomiť, že detské telíčko prijíma tekutiny nielen z vody ale aj z polievok, ovocia, zeleniny či materského mlieka. Zabudnite na štatistiky a prepočty, koľko toho má vaše dieťa vypiť. Riaďte sa vašou intuíciou, sledujte počet pocikaných plienok alebo to, ako často vaše dieťa chodí na toaletu. Farba moču Vám toho veľa napovie.  Ak je vaše dieťatko plne dojčené, nemusíte mať žiadny stres ani obavy a rozhodne netreba nútiť dieťatko piť nasilu ešte iné tekutiny. Zložitejšie je to s väčšími deťmi, ktoré už dojčené nie sú, ale zároveň nemajú dostatočne vyvinutý pocit smädu, aby si samé vypýtali piť. Ich pitný režim býva nepravidelný a vzhľadom k svojmu mladému organizmu sú ohrozené dehydratáciou rýchlejšie než dospelý človek. Pridávame pár tipov a trikov, ako naučiť vaše dieťa piť vodu, či ako vedieť rozoznať prvé príznaky smädu.

    Vzorom je maminka a tatinko / Každé dieťa sa najľahšie učí pozorovaním a napodobňovaním. Ak vás teda neuvidí ani raz piť vodu, môžete mu dohovárať donekonečna, nebude túto činnosť považovať za takú dôležitú, aby mu stála za vyskúšanie. Naopak, ak  budete počas dňa pravidelne piť vodu či nesladené čaje a dáte si záležať, aby vás pri tom vaše dieťatko videlo, stanete sa preň dobrým vzorom hodným nasledovania. Dôležitý však je aj výber nápoja. Uprednostnite čistú vodu pred sladenými nápojmi a ukážte tak svojmu dieťaťu, že vodička je najlepšia a najzdravšia.

    Nonstop po ruke / Je dôležité mať fľašu s pitím neustále po ruke, a vždy keď je príležitosť, ponúknuť ju dieťaťu. Čo sa týka obsahu fľaše, je pravdou, že čistá voda sa považuje za najzdravšiu alternatívu. V dnešnej dobe si však veľa detí príliš skoro privyklo na sladké nápoje a čaje so zbytočne veľkým množstvom cukru, preto sa môže stať, že chuť čistej vody neocenia. Avšak sladké nápoje  nielenže smäd neuhasia, ale obsahujú toľko cukru, že to môže mať na detský organizmus katastrofálny dopad. Jedným z dôsledkov pitia presladených nápojov býva aj detská obezita, s ktorou sa neskôr veľmi ťažko bojuje. Vyhraté majú tie maminy, ktoré svoje dieťa dokázali dostatočne dlho „ochrániť“ pred inými nápojmi, ako je čistá voda. Ich detičky totiž berú vodu ako niečo prirodzené, chutné, niečo, čo im pomôže, keď sú smädné. Ak teda máte ešte veľmi malé deti, skúste metódu "čo deti nepoznajú, to im nechýba" použiť pri výbere detských nápojov a možno aj vy rozšírite šťastnú rodinu rodičov detí bez závislosti na rýchlych cukroch.

    Hrajte sa s nimi / Pri deťoch sa rozhodne kreativite medze nekladú. 21. storočie nám, našťastie,  ponúka rozmanité možnosti, ako naše deti zaujať, a to aj v oblasti kŕmenia a výživy. Veselé, pomaľované fľašky, poháriky s náustkom či cumlíky dokážu zaujať niektoré deti natoľko, že úplne zabudnú na to, že vlastne vôbec nechceli piť. Iné sa zase nechajú zlákať na obyčajné slamky, keďže sa z nich dá nielen piť, ale aj vytvoriť v pohári perličkový kúpeľ. Ak nezaberajú ani veselé poháriky, ani slamky, skúste spraviť z pitia hru. Motivujte svoje dieťa zbieraním nálepiek – za určité množstvo vypitej vody ho odmeníte veselou nálepkou, ktorú si bude môcť nalepiť na svoju fľašku. Bude sa tak tešiť vždy na nové nálepky a zároveň si bude vytvárať svoju vlastnú „kreatívnu fľašu“, z ktorej sa mu bude vodička ľahšie piť.

    Ozvláštnite pitie príbehom alebo pesničkou / Moja stará mama zlomila môj odpor k pitiu rozprávkou o tom, ako prasiatka v chlieviku u nich na dvore počúvajú, koľko toho vypijem. Aby ma povzbudila, vždy mi k tomu vyspevovala "Glogloglo, glogloglo, glóóória, tak sa tá vodička (to mliečinko, ten čajíček) popíííja", kým som nevyprázdnila pohár či hrnček. Nič vám nebráni vytvoriť si vlastné pesničky či básničky na tému pitie, osvieženie, či hasenie smädu. Chlapci určite ocenia, keď mamina dofrčí s pohárom vody a slamkou, popritom vyspevuje Hóóríí, hóóríí a zahrá divadielko o hasení smädu špeciálnou pumpičkou.

    Prejavte im dôveru / Všetky deti majú radi, keď sa s nimi zaobchádza ako s dospelými. Skúste im preto prejaviť trochu dôvery a ponúknite im piť zo skleneného pohára ako dospelým. Samozrejme, pod vaším dohľadom. Vám to neublíži, oni sa potešia a s nadšením prijmú všetko, čo dospelácky pohár obsahuje.

    Vyhnite sa príkazom a zákazom / Rázne príkazy a zákazy typu: "Vypi to, lebo sa nepôjdeš hrať!" či "Neodídeš od stola, kým to nevypiješ!" fungujú skôr opačne ako zamýšľame. Už vôbec by ste sa nemali uchyľovať k vyhrážkam "Ak to nevypiješ, pôjdeš do nemocnice!". Dieťa si totiž vodu a jej pitie spojí s niečím nepríjemným a bude s vami bojovať čoraz urputnejšie.

    Žiadne dieťa nie je príliš malé na informácie / Dieťa je schopné „vstrebávať“ informácie z vonkajšieho prostredia od ranného veku, preto je dôležité, aby ste mu trpezlivo  vysvetľovali, prečo potrebujeme piť. Uveďte svojmu dieťaťu konkrétny príklad – aj malé dieťa veľmi rýchlo pochopí, čo sa stane s kvetinkou, keď ju nepolievame. Dovoľte mu, aby s detskou krhličkou polialo pár rastliniek vo svojej izbičke a vzápätí si obaja doprajte dúšok čistej vody. Čím lepší informačný základ deti získajú v útlom veku, tým pozitívnejšie sa to odrazí neskôr, keď nastane čas ísť do školy, do kolektívu iných detí – až tam sa ukáže, aké návyky si vaše dieťa osvojilo v predškolskom veku.

    Naučme deti vyjadrovať svoje pocity / Vedieť vyjadriť, čo cítime je dôležité nielen v komunikácii medzi dospelými, ale aj medzi dospelými a deťmi. Deti často nevedia povedať, čo im je, prečo sú smutné, plačlivé, nervózne, preto je na nás, aby sme ich správne volenými otázkami nasmerovali k vyjadreniu toho, ako sa vlastne cítia. Možno zostanete prekvapené, keď zistíte, že vaše dieťa nielenže nevie povedať, že je smädné, ale v skutočnosti vlastne ani nevie, že nejaký smäd existuje. Že by niečo také mohlo pociťovať a dokonca, že by vás na to mohlo upozorniť. Nie každé dieťa sa vie zorientovať vo svojich pocitoch, čo vedie k jeho mrzutosti, podráždenosti či únave. Mamičky si často nesprávne vysvetľujú tieto signály a nálady svojich detí, a pritom tieto prejavy môžu znamenať len obyčajný smäd. Niekedy si deti mýlia smäd s hladom a je vhodné im ponúknuť pár hltov vody, hlavne keď práve spapali slušnú porciu olovrantu. Každopádne naučiť deti popísať svoje emócie im pomáha nielen pri napĺňaní ich základných potrieb ale aj v kamarátskych či súrodeneckých vzťahoch.

    Veríme, že sme vás inšpirovali na vyskúšanie iných, možno trošku netradičných metód. Prajeme vám veľa síl, kreativity, intuície i inšpirácie, aby ste sa dokázali vynájsť v situáciách, kedy bude opäť skúšaná vaša rodičovská trpezlivosť. Odmenou za snahu vám budú šťastné, vitálne deti, plné neutíchajúcej energie. Držíme palce.

    lucka_sk
    7. sep 2011    Čítané 0x

    Naučte vaše dieťatko piť vodu - predídete tak detskej obezite

    Jedným z najväčších zdravotných problémov súčasnosti je obezita. Považuje sa dokonca za ochorenie, ktorého závažnosť je porovnateľná s ischemickou chorobou srdca. Obezitu ako zdravotný či estetický problém dnes rieši asi štrnásť percent populácie, smutné však je, že nehovoríme len o dospelých, ale aj o deťoch, ktorých sa to týka stále viac. Nesprávne stravovacie návyky, ktoré si deti osvojujú už od ranného veku spôsobujú, že čoraz väčší počet detí má problémy s nadváhou, a tým aj s ďalšími zdravotnými ťažkosťami. A ako reagujem my rodičia? Častokrát namiesto toho, aby sme problém riešili, zatvárame pred ním oči a necháme deti trpieť. Pretože pri dlhodobom nadmernom prísune kalórií, či už v tuhej alebo tekutej podobe sa dieťa v konečnom dôsledku trápi. A pritom stačí urobiť pár malých zmien a naše deti môžu byť zdravé a šťastné. Stačí sa len zamyslieť.


    Chyba je v nás / Odborníci odhadujú, že každé tretie dieťa narodené v roku 2000 bude mať počas svojho života diagnostikovanú cukrovku. Diabetes bude najčastejšou chorobou mladých ľudí v 21. storočí. A súvisí práve s nárastom detskej obezity, za ktorú často môžu rodičia bez toho, aby si to vôbec uvedomili. Možno deťom zakazujeme tučné a mastné jedlá v domnienke, že ich tak chránime pred obezitou, na druhej strane im to vo veľkej miere vynahrádzame kalorickými sladenými nápojmi, ktoré deti tak milujú. Nebezpečenstvo týchto nápojov potvrdzuje svojimi slovami aj Mgr. Katarína Stergar, psychologička, ktorá sa vo svojej praxi často stretáva s problémom detskejobezity. „Práve sladené nápoje majú významný podiel na priberaní, pokazených zuboch či neželanom správaní dieťaťa. Dnes sa nikto nepozastavuje nad tým, žeškolák za deň vypije jeden až jeden a pol litra malinovky, džúsu alebo koly. Takéto množstvo nápoja má často väčšiu kalorickú hodnotu než samotný obed. No jeho výživová hodnota je prakticky nulová.“

    Začnite od seba / Podľa detských lekárov sú prvé tri roky života dieťaťa kľúčové pre vytvoreniesprávnych stravovacích a pitných návykov. „Pre organizmus je najprirodzenejším a najvhodnejším nápojom neochutená voda. Dojčenskú vodu možno kúpiť v každých potravinách. Dokonca ju ponúkajú novinové stánky, aby sme sa nemohli vyhovárať, ak ju zabudneme vziať na prechádzku. Každá dojčenská voda má znížený obsah minerálov a dusičnanov, takže zbytočne nezaťažuje citlivý detský organizmus, hlavne obličky,“ potvrdzuje Mgr. Stergar. Pre deti je však neochutená voda, či už dojčenská alebo voda z vodovodu, prirodzene neatraktívnou voľbou. Väčšinou si myslia, že nemá chuť, je bezfarebná a „nudná“. Ťažko zlomíme tento detský názor, ak sa budeme k vode správať rovnako. Naopak, ak naša ratolesť uvidí, že si vodu vážime a vychutnávame si ju, bude ľahšie preniesť pozitívny postoj k pitiu čistej pramenitej vody na celú rodinu.

    Mile maminky, od zajtra zacina na Modrom koniku mesiac s vodou Lucka. Tesim sa na Vas a verim, ze spolocne najdeme mnozstvo zaujimavych tem na diskusiu.

    lucka_sk
    31. mar 2016    Čítané 13x

    Lucka - dojčenská a pramenitá voda Lucka

    Prírodnú pramenitú vodu Lucka čerpáme z prameňa Lucka z hĺbky až 250 m v prekrásnom prostredí pohoria Považský Inovec neďaleko kúpeľného mesta Piešťany. Je základom pre všetky naše nápoje, či sú určené pre dojčatá alebo dospelých.
    Rôzne varianty vôd sa líšia svojím záverečným spracovaním, dodávaním rôzneho množstva oxidu uhličitého či ochutením v prípade Lucky s príchuťou ovocia a liečivých rastlín.
    Príprava každej vody je veľmi svedomitá, vykonáva sa pod náročnou a niekoľkonásobnou hygienickou a technologickou kontrolou, ktorá vylučuje akékoľvek neprípustné zmeny v kvalite.
    Ide nám predsa o to, aby voda, ktorú dostávate do rúk – a pijú ju aj naši najmenší – bola stopercentne anjelsky čistá.