nesvadbovo
22. mar 2021
1165 

Ako na ráno v pohode

Ráno robí deň. Inak povedané, raňajky robia deň. Teda, odkedy sa dostal do popredia prerušovaný pôst, tak sa raňajky dostali do úzadia, ale pre mňa stále platí: ak vyjdem z domu hladná (a nedajbože ešte bez kávy), viem byť pekne nevrlá. 

A keďže naše rána bývajú občas rýchlejšie, ako by som si predstavovala, je skvelé mať v zálohe raňajky, ktoré pripravím ľavou zadnou (áno, niekedy doslova), chutia mi a zasýtia ma na pár hodín. Lebo najedená žena rovná sa spokojná žena. A povedzte mi, že nie 🙂

Ja som jednoznačne v tíme sladké raňajky. Akože občas ich podvediem s nejakou dobrou nátierkou či toustom, ale vždy sa vrátim k mojim starým dobrým stáliciam 🙂

Domáci jogurt

Nie že by na kupovanom bolo niečo zlé, ale odkedy sme v tejto covid situácii, nechodíme do obchodu častejšie, ako raz za dva týždne. A keďže spotreba jogurtov je u nás dosť vysoká, vrátila som sa k výrobe domáceho jogurtu, inak by mi zaberali pol chladničky.

Nie je to nič ťažké, stačí vziať liter plnotučného mlieka (čerstvé z mliekomatu, je ideálne, ale môžete použiť aj  čerstvé  mlieko z obchodu a v prípade veľkej núdze aj klasické krabicové mlieko), jeden biely jogurt a pár odmeriek umelého mlieka (v mojom prípade toho od #babylove číslo 3). Alternatívu k UM predstavuje sójové mlieko alebo ho môžete úplne vynechať, akurát výsledný jogurt bude pravdepodobne menej tuhý, čo nám až tak nechutí.

Mlieko prevaríte a necháte vychladnúť na teplotu 40stupňov. Ak nemáte teplomer, tak sa riaďte tým, že by ste v ňom mali vedieť udržať prst. Vmiešajte doň biely jogurt a pridajte 4-5 odmeriek umelého mlieka a poriadne premiešajte. 

Zmes vylejte do pohárikov a vložte do jogurtovača na 8 hodín. Ak jogurtovač nemáte, ľahká pomoc. Môžete poháriky zatvoriť, zabaliť do deky a položiť na riadiátor. A ak aktuálne nekúria, tak ich vložte do rúry vyhriatej na 60 stupňov a tú hneď po vložení vypnite. Ak nezabudnete, je fajn po cca 4 hodinách rúru opäť rozohriať na 60 stupňov a po ďalších štyroch hodinách máte jogurt hotový.

Ja následne jogurt nechávam vychladiť aspoň deň až dva v chladničke, aby poriadne stuhol.

Na ďalšiu várku už môžete použiť ako základ vami urobený jogurt, takže sa vyhnete nákupu ďalších jogurtov. Pridanú hodnotu predstavuje okrem iného aj redukcia plastov, čo určite nie je márne...

K jogurtu stačí prihodiť ovocie, preliať trochou javorového sirupu a ideálne doplniť domácou granolou a ste pripravení na deň 🙂 

Domáca granola

Myslím, že to nebude pre vás žiadna novinka: kupovaná granola obsahuje spravidla veľké množstvo cukru a tuku, takže do seba často namiesto rýchlych a zdravých raňajok dostanete viac energie, ako by ste možno chceli. Ideálnu alternatívu predstavuje domáca verzia, ktorú si vyrobíte rýchlo zo surovín, ktoré doma máte. A že bude zdravšia, to je úplne isté.

Ja ju pripravujem na tisíc spôsobov, podľa aktuálnych chutí či ročných období, čo je úplne skvelé. Napríklad tento týždeň mám v dóze túto verziu:

  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 PL medu
  • 3 PL kokosu
  • 1PL kokosových lupienkov
  • 1 PL ľanových semiačok
  • škorica
  • 1 balenie detského müsli od #babylove

Štandardne sa granola pripravuje v rúre, ale ja preferujem prípravu na panvici, lebo je to rýchlejšie, čo je proste vždy najviac 🙂

Kokosový olej a med dajte do hlbšej panvice a nechajte roztopiť. Pridajte k nim ostatné suroviny a dobre zamiešajte.  Na miernom ohni ju miešajte, kým nezačne pekne rozvoniavať a kým nie je očividne "presušená". Nechajte vychladnúť a skladujte v zaváraninovom pohári. 

Ovsená kaša

Tá je u mňa favoritom najmä v chladnejšom období, kedy sa mi žiada ráno niečo teplé. Kedysi som ju zvykla variť v hrnci, ale už dosť dlho ju pripravujem v mikrovlnke. Výsledok je takmer rovnaký, akurát je príprava omnoho rýchlejšia a ešte okrem misky nezašpiním žiaden riad. Čo viac si priať 🙂

Stačí, keď do misky dáte pár lyžic detskej ovsenej kaše od #babylove, zalejete ju mliekom a pridáte obľúbené dochucovadlá. V tej mojej nikdy nechýba kokos, ľanové semiačka a škorica. 

Dáte do mikrovlnky na 2-3 minúty a necháte trochu vychladnúť. Keď už má zmes izbovú teplotu, pridajte sladidlo (javorový sirup alebo med), orieškové maslo či opražené kokosové lupienky a ovocie. 

Ak je jedlo, ktoré zaručene zasýti až do obeda, tak je to práve kaša. Veď aj preto ju mám na raňajky takmer každý deň 🙂 

Lievance a wafle

Cez týždeň na 99% fungujem na rýchlych raňajkách, ale cez víkend si to poriadne vynahradíme. Pri stole si posedíme aj polhodinku (akože my by sme aj dlhšie, ale deti, no..) a skrátka si doprajeme. Spravidla striedame lievance a wafle, inokedy urobím vianočku, lúpačky alebo najviac dekadentné poctivé maslové croissanty. A hneď má ten víkend šmrc.

Avšak je pravda, že baby si najviac idú práve na lievancoch a wafliach, lebo si na ne môžu dať hromadu dobrôt. No veď koho by toto nebralo 🙂 

Na wafle vám prihodím môj starý overený recept, podľa ktorého ich robím prakticky neustále.

  • 3 vajcia
  • 20ml oleja
  • 150ml plnotučného mlieka
  • 175g hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Žĺtky, cukor, olej a mlieko spolu zmiešame a postupne prisýpame zmes múky, prášku do pečiva a soli, kým nevznikne kompaktné cesto. Nakoniec primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

Pripravujeme vo waflovači podľa inštrukcií na obsluhu. 

Lievance robím takmer vždy inak, keďže si na rozdiel od waflí, nemusíte dávať taký pozor na štruktúru cesta. Stačí, ak máte slušnú palacinkovú či lievancovú panvicu a dokážete spracovať takmer čokoľvek. 

V zásade postupujem tak, že zmiešam 3-4 lyžice pomletých ovsených vločiek, prihodím 2 lyžice hladkej múky, lyžičku prášku do pečiva a štipku soli. K tomu pridám jedno vajíčko a namiesto cukru dve lyžice ovocného pyré od #babylove (podľa toho, akú zvolíte príchuť získate vždy iný výsledok). Potom do cesta nastrúham pol jablka alebo hrušky a pridám mlieko tak, aby som získala konzistenciu o niečo hustejšiu, ako je palacinkové cesto. 

Je fajn, ak ho necháte polhodinku postáť, ale mne sa to takmer nikdy nepodarí, lebo hlad je hlad 🙂

Pečiem na panvici na troche oleja a podávam s kopčekom bieleho jogurtu, zvyškom ovocného pyré a kvapkou javorového sirupu. 

A čo vy? Stíhate si dať každé ráno poriadne raňajky, alebo len narýchlo niečo zobnete, keď vás prepadne hlad ukrutník? Dajte mi vedieť v komentároch 🙂

Ja somasi divna, ale robit jogurt s umelym mliekom...? To je co za “uprimny, domaci” jogurt?

23. mar 2021
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@pallacinka29 ja s umelym mliekom problem nemam, som jednou z tych, ktorym zachranilo pri detoch pricetnost a som vdacna, ze existuje tato alternativa pre zeny, co velmi chceli dojcit a aj tak to neslo. Ako som pisala, umele ci sojove mlieko sa da vynechat a nikoho nenutim ho tam pridat 😉, ale jogurt ma potom gelovejsiu konzistenciu (aspon taka je moja skusenost) a takto nam skratka chuti viac...

23. mar 2021

@nesvadbovo ani ja, pouzivala som - ako potravu pre dieta. Ale aby som ho dala do jogurtu a potom to propagovala ako super domace, je na smiech... Resp. otrocky pridavat produkty znacky, ktorej si ambasatorka nema nic spolocne s autenticitou...

23. mar 2021
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@pallacinka29 nie je to ziadne otrocke pridavanie produktov, lebo som ambasadorka 😉 Na vyske som si tiez robila domace jogurty a pridavala som sojoveho zajaca, ktoreho som kupovala iba kvoli tomu. Teraz som vyuzila to, co mam bezne doma s dobrym vysledkom, tak ho skratka pridavam a ver tomu, ze nie iba kvoli clanku, kedze tak robim poslednych par mesiaocv, len teraz som to spisala do jedneho prispevku 😉 A ved ani mlieko som si sama nenadojila, aj jogurt prvy som mala kupeny a nie “vypestovany” z jogurtovych kultur, takze domaci je skratka - doma pripraveny. Nemam pocit, ze by som sa v clanku ohanala tym, ze kupovany je zlo a domaci s pouzitim UM je super najlepsia vec a nikdy iny jest nebudem. Jednoducho si robim jogurt doma, lebo je to v aktualnej situacii praktickejsie, nic o “uprimnom domacom” jogurte, ako spominas v prvom komentari, v clanku nepadlo...

23. mar 2021

Môžem vedieť akú pridanú hodnotu má jogurt z UM? Ešte som o niečom takom nepočula. Ja si robím tiež domáci jogurt v jogurtovači, no používam len kvalitný jogurt, napr Hollandia zmiešaný s čerstvým mliekom z farmy. Čo sa týka sóje, tak tá sa pre deti pokiaľ viem neodporúča.

23. mar 2021
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@evaachesa ako som písala vyššie, keď pridám UM alebo teda sójové mlieko, má lepšiu štruktúru. Keď ho robím iba z mlieka a jogurtu, tak ho mám taký "gélovitý". A áno, myslím, že sója sa neodporúča, teda aspoň ja som ju zatiaľ babám nedávala...

23. mar 2021

@nesvadbovo vyskúšaj ten jogurt a mlieko ako som písala. Len to zmiešam jemne metličkou a potom porozlievam do pohárov a zapnem jogurtovač na 10h. Jogurt je lepší ako z obchodu, pekne hustý 😊 raz som skúšala kozí jogurt a mlieko a vtedy bol taký gelovitý.

23. mar 2021

Velmi pekne napisane, urcite si nieco z toho ukuchtim. Super dakujem a Babylove je jedna z mojich top znaciek.

23. mar 2021
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@evaachesa ja ked som mala kedysi mlieko priamo od kravy, tak to bola pecka. K tomu smotanovy jogurt a odstatie v chladnicke a bolo to super. Teraz uz nemam zdroj 😉, takze spravidla mam cerstve kupovane z obchodu, len obcas z mliekomatu (mam ho od ruky a musela by som tam chodit autom len kvoli nemu) a to mi taku hustotu nespravi. Ale skusim ten jogurtovac na 10 hodin, co to spravi. Ja davam na 8 a potom chladim, tak mozno to spravi rozdiel. V kazdom pripade vdaka za tip 😉

23. mar 2021
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@mila06 vdaka 😍 a ano, babylove je super, ale to plati asi o vsetkych privatnych dm znackach, pomer cena/kvalita hra jednoznacne v ich prospech 😉

23. mar 2021

@nesvadbovo myslím že teraz už v pohode nájdeš farmárske produkty vo viacerých obchodných reťazcoch, nie vo veľkom množstve, čiže vsetko je čerstvé. Konkrétne som u nás našla čerstvé mlieko z Horehronia. Tiež nie je jedno aký jogurt kúpiš, má obsahovať len mlieko a kultúry, nič viac. Minule som ostala sklamaná keď som kúpila jogurt z farmy a tam sušené odtučnené mlieko. Ten jogurt s mliekom ale veľmi jemne premiešaj najprv v menšom množstve mlieka. Môj muž raz pripravoval jogurt a úplne bol zgrcnutý, slizký... myslela som že bolo pokazené mlieko....potom sme prišli na to, že on ho silno šľahal a asi to prehnal 😂 po tých 10h potom jogurty nechať na 3 hod postáť vonku na linke a až tak do chladničky. Keď to robím takto, vždy sa podarí a syn ho zbožňuje 😋

23. mar 2021

Pekný článok, inak ja mám asi miernu laktozovu intoleranciu, lebo keď si dám jogurt na lacno, tak mi príde zle na odpadnutie. Ale rada si ho dávam (na desiatu, večeru) a keď nie je sezónne ovocie, moj objav je mrazom sušené ovocie. Keď približne 20 minút postojí v jogurte, chuti ako čerstvé!
https://brixproducts.com/sk/
Inak moj tatko sa dal na eko bio a kúpil už dávnejšie jogurtovač. Neviem, ako tie jogurty pripravoval, ale mal ich perfektne. Teraz to už moc nerobieva.

24. mar 2021

Výborné wafle, spravili sme si 👍 nie je to nejaká foto na instagram, ale hlavne že chutili 😀

24. mar 2021
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@basska_b vyzeraju nahodou super, instagramy neriesme 😄 ja ich robim velmi casto a len zriedka v tomto experimentujem, lebo dolovat “zdrcnute” wafle z waflovaca ma fakt nebavi 😂 Obcas prestriedam s jogurtovymi alebo kysnutymi, ale tietu su stalica 😉

24. mar 2021

@nesvadbovo To mi hovor, ja som v zatmeni mysle prvu davku naliala do studeneho waflovaca, takze miesto siestich wafli z toho boli styri :D uplne sa to tam nalepilo, vysekavala som tie omrvinky z horucej formy, lebo decka (3 a 1 rok) pistali, ze uz chcu jest.... :D

24. mar 2021
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@basska_b ja to robím tak, že keď začnem robiť cesto, rovno dám rozpaľovať waflovač. Lebo tiež som večne nedočkavá 😀 Takto si potom aspoň nemusím nadávať a decká nepištia, že už sú ukrutánsky hladné 🙂

30. mar 2021

@nesvadbovo Ja by som veru za normálnych okolností dala, len som mala v tej zásuvke mixér na to cesto.... tak som to nemala kam zasunúť. Nabudúce si už musím na to dávať pozor... celkovo som taká nejaká nesústredená, keď riešim sto vecí naraz, musím sa vycvičiť v multitaskingu...

30. mar 2021

Mne sa článok veľmi páčil! Pre mňa je dosť inšpiratívny,určite vyskúšam nejaké recepty...aj babylove ovsennú kašu( tá mikrovlnková verzia je super,vzhľadom na to,že aj keď raňajky mám vždy,často len úchytkom postojačky🙈)...ja som deťom som do flaše vždy robievala od babylove 3zrnnú... obávam sa,že teraz by mi deti podhodili hocijakú kašu ,ale ja sa na tu ovsennú teším....a nechám sa inšpirovať aj na javorový sirup...to u nás doma nikdy nebolo.jogurty som kedysi skusala s verziou bez UM, deti ho moc nechceli a bol tiez trocha glejovity,hrudkovaty.teraz vyskusam s nutrilonom😉

7. apr 2021

Začni písať komentár...

Odošli