Bazová bábovka

Bazový sirup robím každý rok. Začínala som s obrovskými dávkami, pokojne aj 5 litrov. Liter sme vypili, zvyšné 4 fľaše zapadli prachom a keď sme si na ne spomenuli, nikto sa neodvážil ich otvoriť, aby mu štupeľ nevybil oko 🙂
Každý ďalší rok som urobila menej a menej, až nakoniec zostávam pri dávke maximálne liter. Radšej pripravím sirup z viacerých druhov byliniek v menších množstvách. Tento rok už máme za sebou orgovánový a bazový, čakajú ma mätový, levanduľový, bazalkový a malinový. A potom si dáme zas polročnú limonánovú pauzu.
Kým ho ale ešte máme, skúšam z neho aj piecť. S touto bábovkou som veľmi spokojná. Je vláčna, tak akurát šťavnatá, aj na tretí deň sa nedrobí a hoci v nej nie je maslo, dala sa krásne vyklopiť z tejto formy (čo teda každá naozaj nezvládne). U mňa spokojnosť, ale čo na ňu poviete vy? 🙂

Na cesto budete potrebovať:
- 3 vajcia
- 100g kryštálového cukru od #korunny
- 180ml oleja
- 45ml bazového sirupu
- 225 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- šťava z polovice citrónu
- štipka soli
A keď už bazová, tak poriadne. Polejte ju citrónovo-bazovou polevou 🙂
- 50 ml bazového sirupu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- práškový cukor od #korunny
Vajcia miešame s cukrom, kým nevznikne krásna penová konzistencia. Nechávam ich šľahať aj niekoľko minút (farba sa postupne zmení zo žltej až k takmer béžovej). Postupne prilievame olej, sirup, citrónovú šťavu a na striedačku aj suché suroviny: hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou.
Miešame, iba kým sa všetky suroviny nespoja. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme (ja používam detskú krupicu, nelepí sa na bábovku ako múka a dá sa jednoducho po vyklopení zotrieť). Pečieme v rúre rozohriatej na 170°C (horný a dolný ohrev) cca 45 minút. Dĺžka pečenia závisí predovšetkým od tvaru formy. Ak je už zhora hotová, ale "špajdlový" test vám ukáže, že je vnútri ešte surová, prikryte ju alobalom a dopekajte pri nižšej teplote (160°C).
Kým sa bábovka pečie, pripravte si polevu. Do bazového sirupu pridajte citrónovú šťavu a postupne prisypávajte cukor, kým nedosiahnete želanú konzistenciu.
Po vychladnutí bábovku nechajte poriadne vychladnúť a potom polejte pripraveným sirupom.
Nechcem vám radiť, ale s kopčekom šľahačky a jahodami chutí fakt výborne 🙂
Malý tip: receptov na bazový sirup je aj tu na koníkovi kopec, ale ak náhodou nemáte ten správny, použite, napríklad, tento: http://www.korunnycukor.sk/en/recepty/recipe-detail/bazovy-sirup/

Odporúčame
@tatianasevcikova 😊 Dnes som dojedla posledny kusok. Pokojne by som zniesla repete 😉
@nesvadbovo mňam teda ja by som si dala....keďže som prestala jesť sladkosti už aj pohľad na tú bábovku u mňa spôsobuje záplavu😅
Musela som ju tiež spraviť :D síce je 20:30 ale na raňajky bude akurát ;)
@lienkaam16 to si dobra, ja taku vydrz nemam 😀 Daj vediet, ci chutila 😊
@tatianasevcikova ako je TOTO fyzicky mozne? 😳😉
@nesvadbovo je to ťažké ale mne by sa inak to hnusné číslo na váhe nepohlo 😢😢ale je to ťažké je to boj
@nesvadbovo je vynikajúca, ďakujem za super rýchly recept ;)
@tatianasevcikova drzim palce, aby si sa dostala na presne to cislo, co si predstavujes ✊️ A teda veeeela pevnej vole ☺️
@lienkaam16 krasna fotka 😍 Je to skutocne rychlovka, take ja mam najradsej 😊 Nech chuti 😊
@nesvadbovo ďakujem tej mám asi najmenej keď sa mi blížia dní😢musím to ale zvládnuť
Začni písať komentár...





Mňam vyzerá úžasne a ten sirup má veľký láka spraviť