icon
avatar
nesvadbovo
24. máj 2018
1103 

Bazová bábovka

Bazový sirup robím každý rok. Začínala som s obrovskými dávkami, pokojne aj 5 litrov. Liter sme vypili, zvyšné 4 fľaše zapadli prachom a keď sme si na ne spomenuli, nikto sa neodvážil ich otvoriť, aby mu štupeľ nevybil oko 🙂

Každý ďalší rok som urobila menej a menej, až nakoniec zostávam pri dávke maximálne liter. Radšej pripravím sirup z viacerých druhov byliniek v menších množstvách. Tento rok už máme za sebou orgovánový a bazový, čakajú ma mätový, levanduľový, bazalkový a malinový. A potom si dáme zas polročnú limonánovú pauzu.

Kým ho ale ešte máme, skúšam z neho aj piecť. S touto bábovkou som veľmi spokojná. Je vláčna, tak akurát šťavnatá, aj na tretí deň sa nedrobí a hoci v nej nie je maslo, dala sa krásne vyklopiť z tejto formy (čo teda každá naozaj nezvládne). U mňa spokojnosť, ale čo na ňu poviete vy? 🙂

Na cesto budete potrebovať:

  • 3 vajcia
  • 100g kryštálového cukru od #korunny
  • 180ml oleja
  • 45ml bazového sirupu
  • 225 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • šťava z polovice citrónu
  • štipka soli

A keď už bazová, tak poriadne. Polejte ju citrónovo-bazovou polevou 🙂

  • 50 ml bazového sirupu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • práškový cukor od #korunny

Vajcia miešame s cukrom, kým nevznikne krásna penová konzistencia. Nechávam ich šľahať aj niekoľko minút (farba sa postupne zmení zo žltej až k takmer béžovej). Postupne prilievame olej, sirup, citrónovú šťavu a na striedačku aj suché suroviny: hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou.

Miešame, iba kým sa všetky suroviny nespoja. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme (ja používam detskú krupicu, nelepí sa na bábovku ako múka a dá sa jednoducho po vyklopení zotrieť). Pečieme v rúre rozohriatej na 170°C (horný a dolný ohrev) cca 45 minút. Dĺžka pečenia závisí predovšetkým od tvaru formy. Ak je už zhora hotová, ale "špajdlový" test vám ukáže, že je vnútri ešte surová, prikryte ju alobalom a dopekajte pri nižšej teplote (160°C).

Kým sa bábovka pečie, pripravte si polevu. Do bazového sirupu pridajte citrónovú šťavu a postupne prisypávajte cukor, kým nedosiahnete želanú konzistenciu.

Po vychladnutí bábovku nechajte poriadne vychladnúť a potom polejte pripraveným sirupom.

Nechcem vám radiť, ale s kopčekom šľahačky a jahodami chutí fakt výborne 🙂

Malý tip: receptov na bazový sirup je aj tu na koníkovi kopec, ale ak náhodou nemáte ten správny, použite, napríklad, tento: http://www.korunnycukor.sk/en/recepty/recipe-detail/bazovy-sirup/

avatar

Mňam vyzerá úžasne a ten sirup má veľký láka spraviť

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

@tatianasevcikova 😊 Dnes som dojedla posledny kusok. Pokojne by som zniesla repete 😉

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

@nesvadbovo mňam teda ja by som si dala....keďže som prestala jesť sladkosti už aj pohľad na tú bábovku u mňa spôsobuje záplavu😅

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

mňam 😍

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

Musela som ju tiež spraviť :D síce je 20:30 ale na raňajky bude akurát ;)

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

@lienkaam16 to si dobra, ja taku vydrz nemam 😀 Daj vediet, ci chutila 😊

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

@tatianasevcikova ako je TOTO fyzicky mozne? 😳😉

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

@nesvadbovo je to ťažké ale mne by sa inak to hnusné číslo na váhe nepohlo 😢😢ale je to ťažké je to boj

Odpovedz
24. máj 2018
avatar

@nesvadbovo je vynikajúca, ďakujem za super rýchly recept ;)

Odpovedz
25. máj 2018
avatar

@tatianasevcikova drzim palce, aby si sa dostala na presne to cislo, co si predstavujes ✊️ A teda veeeela pevnej vole ☺️

Odpovedz
25. máj 2018
avatar

@lienkaam16 krasna fotka 😍 Je to skutocne rychlovka, take ja mam najradsej 😊 Nech chuti 😊

Odpovedz
25. máj 2018
avatar

@nesvadbovo ďakujem tej mám asi najmenej keď sa mi blížia dní😢musím to ale zvládnuť

Odpovedz
25. máj 2018
avatar
Odpovedz
30. máj 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli