Valentín je jeden z tých sporných "sviatkov". Sú medzi nami jeho milovníci a na druhej strane odporcovia, čo sa budú biť do pŕs a nadávať na tieto novodobé americké tradície 🙂
Ja som niekde medzi. Nepotrebujem dom vyzdobiť srdiečkovými sviečkami a na plyšákov a bonboniéry si fakt nepotrpím (hlavne tie s likérovou náplňou v horkej čokoláde, ktorých sa nedotknem ani v čase najhoršej sladkej krízy). Ale nevidím nič zlé v tom, keď si manželia po čase opäť povedia, že sa ľúbia. Alebo muž cestou domov kúpi žene kvet, vezme ju na večeru a možno sa po dlhom čase konečne naozaj porozprávajú nie len o tých bežných každodenných starostiach. A možno si budú opäť na chvíľku trochu bližší.
Okrem toho je to pre mňa príležitosť pripraviť pre manžela niečo delikátne. Také, čo nemávame doma úplne bežne. A lepší dezert pre túto príležitosť, ako fondant, si skutočne ani neviem predstaviť.
Poviem vám pravdu, keby som nebola tvrdohlavý blíženec, tak by som na Valentína podávala dáky klasický cheesecake alebo brownie. Lebo prvý pokus dopadol tragicky. Druhý nebol o nič lepší. A asi až na tretíkrát sa mi konečne podarilo zvoliť vhodnú teplotu/čas a pomer ingrediencií. Takže odporúčam malé skúšobné kolo. Ak všetko vypáli na prvýkrát, aspoň máte o jeden lahodný pôžitok naviac 🙂
Na dve porcie budete potrebovať:
Čokoládu a maslo dáme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Medzitým vajcia a cukor miešame v mixéri na strednej rýchlosti.
Keď je čokoláda rozpustená, poriadne ju premiešame s maslom a pomaly ešte teplú prilejeme do miešajúcich sa vajec. Nakoniec stierkou primiešame múku.
Keramické zapekacie misky (resp. formu na muffinky) vymažeme maslom a poriadne vysypeme kakaom. Všetko prebytočné kakao však treba vysypať, aby sa pri pečení nespieklo a neprilepilo na hotový koláčik.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 7-12 minút. Čas pečenia je veeeeľmi individuálny. Záleží od rúry, od zvolenej veľkosti misiek, materiálu, z ktorého sú misky vyrobené. Proste koniec sveta, koľko premenných v tom je (preto tie moje nepodarené pokusy).
V každom prípade je koláčik hotový, keď sa kraje pomaličky začínajú odliepať od misky a vidno, že je už trochu prepečený. Ale stred musí zostať tekutý, nesmie sa úplne prepiecť. Verím, že táto fotka to dostatočne ilustruje. Medzi koláčikom a formou je asi milimetrová medzierka, okraje už sú upečené ale stred je ešte očividne tekutý. Takýto stav sa snažíte dosiahnuť.
Koláčik po vytiahnutí z rúry nechajte ešte minútku postáť a potom opatrne preklopte na tanierik. Ozdobte ovocím (šľahačkou, kopčekom vanilkovej zmrzliny či coulis z bobuľového ovocia - aj vám sa práve pustily sliny? 🙂 ) a jemne nakrojte, aby sa vnútro mohlo vyliať von.
Už neviem, čo viac dodať. Keď je správne pripravený, je to neskutočná lahôdka. Veď vyskúšajte sami!
Vyzerajú božsky mňam
Poslušne hlásim že som robila prvýkrát v živote a podaril sa ďakujem za recept
Urcite upeciem konecne som nan zohnala recept!
@rusalinka ️
dakujem vsetkym
@ruzovakrava tak to si riadna, ze hned na prvykrat, parada!!
@nesvadbovo tiež som sa čudovala ale držala som sa tej fotky ako to má vyzerať, celý čas som čučala so rúry aby som to neprešvihla
@ruzovakrava ja to tak robím často, hlavne keď pečiem makrónky. Vtedy sa od rúry nepohnem, aj keby traktory padali, a sledujem, či pekne rastú a náhodou sa neopovážia praskať :D
Začni písať komentár...
mňam. ako už mnohokrát, aj tentokrát #natitulku