nesvadbovo
30. mar 2023
4272 

Kváskový chlebík - jednoducho a bez stresu

O kváskovom chlebíku a pečení sa toho popísalo už naozaj viac než dosť. Avšak niekedy mám pocit, že sa ľudia snažia z toho robiť strašné holó. A potom to tak vyzerá, že upiecť ho je obrovská veda, trvá to večnosť a pol a proste to “normálny” človek nemá šancu zvládnuť.

Tak vám poviem, prvý kváskový chlieb som upiekla asi tak pred desiatimi rokmi a pečiem ho doteraz. A to nie preto, že by som mu pripisovala nejaké “magické” vlastnosti, ako sa to tiež občas deje. Je to pre nás pohodlné - keďže nemáme obchod hneď pod oknom - a chuť obyčajného, chrumkavého a čerstvého chlebíka je skrátka silno návyková. A v konečnom dôsledku to naozaj nie je nič zložité…

A ako to teda vyzerá u nás doma? V chladničke celoročne odpočíva kvások a v špajzi mám vždy zásobu ražnej múky. A to je v zásade všetko, čo potrebujete na to, aby ste dokázali kvások udržať pri živote a mohli upiecť chutný domáci chlebík... A ako na to?

dmBio ražná celozrnná múka

dmBio Ražná celozrnná múka je vhodná najmä na pečenie chutných, plnohodnotných chlebov a iného slaného a sladkého pečiva. Používa sa často v kombinácií so pšeničnou alebo špaldovou múkou. Celozrnná múka je vyrobená z celých zomletých zŕn, čím obsahuje všetky zložky bohaté na živiny. Pripravte si ražný chlebík z kvalitnej dmBio múky.

Deň predtým, ako plánujete piecť, hoďte očkom po kvásku, ktorý skladujete v chladničke. Ak sú v ňom stále viditeľné bubinky, ako v tomto, je v pohode a nemusíte nič robiť. Ak už nevidíte žiadne, choďte na istotu a trochu ho prikŕmte - to znamená, pridajte do neho niekedy poobede cca lyžicu ražnej múky a lyžicu vody, premiešajte a nechajte postáť na linke. Do večera by ho mal byť plný pohárik a kvások bude v dobrej kondícii na pečenie. Pohárik zatvorte a vložte na noc do chladničky.

V deň pečenia ráno, kým odítete z domu, zmiešajte v mise robota pomocou stierky 140g ražnej múky, 160g vody a celý kvások z chladničky. Stačí úplnú chvíľku, kým sa suroviny nespoja (veď kto už má ráno čas?), a prikryte utierkou, resp. ak má miska kryt, tak ním. Ja vždy stierku vložím do pohárika, v ktorom skladujem kvások a nechám ho vedľa misky, inak by som na 99% zabudla z rozkvasu odložiť kvások pre budúci chieb. Takto si na to poľahky spomeniem 🙂 Týmto počinom ste spravili rozkvas a na chlieb môžete na najbližších 8-10 hodín zabudnúť. Ja viem, skúsené pekárky budú iste argumentovať, že rozkvas môže byť hotový skôr a ak vám prekvasí, tak máte (doslova) po chlebe. Ale tak vám poviem, pečiem kváskový chlieb pravidelne už nejaký piatok a nikdy som kvôli trochu prekvasenému rozkvasu nemusela žiaden vyhadzovať. Takže mám fakt otestované, že ak ráno urobím rozkvas, po návrate z práce je v pohode pripravený na ďalšie spracovanie.

Po návrate domov máte rozkvas krásne nabublinkovaný (ak nie, niekde sa stala chyba - pravdepodobne kvások potrebuje oživiť). Z rozkvasu si v tomto momente odoberte čajovú lyžičku a v sklenenom poháriku, ktorý ste si pri miske nechali ráno, ju zmiešajte s odhadom dvomi lyžicami ražnej múky a vody, vytvorte hustejšiu pastu, zatvorte a vložte do chadničky, kde bude čakať na ďalšie pečenie.

Do misky s rozkvasom následne vsypte 600g hladkej múky, prilejte 330g vody, 3 ČL soli a štipku rasce. Ak chcete, môžete prihodiť aj semienka - taká klasika sú ľan, tekvica a slnečnica. Šupnite do mixéra s hnetacím hákom a nechajte ho vypracovať hladké cesto - trvať mu to bude pár minút, ale nechajte ho pracovať aspoň desaťminútovku - cestu to pomôže.

dmBio slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka lúpané od dmBio sa vyznačujú svojou jemnou orieškovou chuťou. Čisté alebo pražené – sú tieto voňavé semiačka vynikajúcou prísadou do müsli, pri pečení chleba alebo pečiva. Taktiež sú vhodné ako posýpka na šaláty a nákypy alebo čisté ako malá pochúťka medzi hlavnými jedlami. Slnečnicové semienka sú bohaté na bielkoviny a vlákninu. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a zásobujú vaše telo horčíkom, vitamínmi a kyselinou listovou. Chutné slnečnicové semienka od dmBio sú ideálne do zdravej kuchyne. Ako dobre to chutí s dmBio.

dmBio ľanové semienka

Ľanové semená, hnedé celé od dmBio sú z celých kúskov a pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. Vďaka svojej jedinečnej aróme nesmú chýbať v žiadnej kuchyni. Chutné semienka sa hodia najlepšie k müsli, jogurtu, ale aj k šalátom. Ľanové semená sú bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Chutné ľanové semienka od dmBio sú ideálne do zdravej kuchyne. Ako dobre to chutí s dmBio.

dmBio tekvicové jadierka

Tekvicové jadierka, lúpané od dmBio sa vyznačujú svojou mimoriadne jemnou orechovou chuťou. Čisté alebo pražené – sú tieto voňavé jadierka vďaka svojej chrumkavej konzistencii ideálnou prísadou do müsli, pri pečení chleba alebo pečiva. Taktiež sú vhodné ako posýpka na šaláty a nákypy, alebo čisté ako malá pochúťka medzi hlavnými jedlami. Tekvicové semienka sú bohaté na bielkoviny**. Pripravte si zdravý pokrm s tekvicovými jadierkami od dmBio!

Po vypracovaní misku s cestom prikryte utierkou a nechajte dve hodiny na linke pri izbovej teplote pracovať. Ak máte čas, môžete ho preložiť - ja na to používam iba silikónovú stierku - zasuniem ju pod cesto a snažím sa jednu časť cesta preložiť cez druhú. Takto to spravím štyrikrát - z každej strany - opäť prikryjem utierkou a nechám ďalej pracovať. Niekedy ho počas tohto prvého kysnutia preložím trikrát, niekedy raz, niekedy vôbec - záleží od toho, či si spomeniem, a akú inú prácu akurát mám. Takže žiaden stres si z toho nerobte, ak prekladať nestihnete či zabudnete, chlieb bude maximálne trošku menej nadýchaný. Napríklad, pri fotení tohto článku som neprekladala vôbec, s L. sme sa zasedeli pri hrách a nechcelo sa mi k nemu odbiehať.

Po cca dvoch hodinách cesto iste trochu podrástlo a ak máte sklenenú nádobu, vidíte zospodu opäť aspoň pár bubliniek. Cesto teda vyklopte na namúčenú pracovnú dosku, trošku ho preplesknite a vytvarujte z neho bochník. Tu sa opäť ponúka veľa spôsobov tvarovania - ja na to idem veľmi jednoducho, cesto vyťahám na väčšiu placku, z každého rohu preložím do stredu a tak pokračujem, kým nemám v rukách niečo, čo sa cca podobá bochníku. Ďalšia vec, z ktorej sa netreba zbytočne stresovať. Hlavne, nech pekne drží pokope a môžete ho preložiť do nádoby na kysnutie.

Ak máte ošatku, použite ju. Ak nie, úplne postačí cedník vystlaný bavlnenou utierkou a vysypaný múkou, alebo ešte lepšie, zemiakovým škrobom.

Pripravený bochník prikryte tak, aby vrch neobschol - ja na to používam kúpaciu čiapku - na kúpanie či sprchovanie som ju jakživ nepoužila, ale na kysnutie je ideálna, lebo rastúce cesto nemá šancu sa na ňu prilepiť.

ebelin kúpacia čiapka

Kúpacia čiapka od značky ebelin chráni vlasy pred tečúcou a striekajúcou vodou pri sprchovaní. Guma na okraji zaisťuje pevné a pružné držanie. Sprchová čiapka je vyrobená z vysoko kvalitného nekĺzavého materiálu EVA, ktorý má vysokú elasticitu a odolnosť proti pnutiu. Preto je čiapka na kúpanie obzvlášť vhodná aj pre trvalé vlny.

A teraz máte ďalšie zhruba dve hodinky času, kým bude bochník pripravený ísť do rúry. Spoznáte to tak, že viditeľne podrastie. Môžete skúsiť doňho pichnúť, ale ja to nejako extra neriešim. Po cca hodinke a pol skrátka zapínam rúru, aby sa stihla dostatočne rozohriať.

Čo s týka pečenia, úplne najviac sa mi osvedčil rímsky hrniec. Ak ho doma nemáte, možno nájdete jánsku misu, tá poslúži výborne tiež. Rovnako skvelý je liatinový hrniec alebo nejaký starší hrniec/nádoba s pokrievkou, ktoré znesú vysoké teploty.

Samozrejme, piecť môžete aj na plechu so záparou, ale to je (aspoň pre mňa) otrava, lebo treba zaparovať, a hlavne, nemáte zaručený výsledok a namiesto chleba môžete upiecť placku. Ak však pečiete v nádobe, kde sa chlieb nemá kam “vyliať”, zaručene pekne vyrastie. Hlavne v začiatkoch pečenia je to skvelá motivácia.

Takže poporiadku - dám rozohrievať rúru a rímsky hrniec vložím rovno do nej, nech sa pomaly zahrieva tiež. Keď rúra dosiahne teplotu 250 stupňov, chlebík vyklopím z ošatky na kúsok papiera na pečenie a narežem žiletkou, aby nepraskol. Ak sa chcete umelecky vyžiť, tu je vaša príležitosť. Ja zvládnem tak maximálne niečo, čo s veľkou dávkou predstavivosti predstavuje klas, ale možnosti sú takmer neobmedzené 🙂 Narezaný bochník presuniem s papierom na pečenie do rímskeho hrnca, prikryjem a vložím do rúry.

Pečiem 35 minút na 250 stupňoch, potom chlieb vytiahnem z nádoby a odstránim ho z papiera, aby pekne schrumkavel aj zospodu, teplotu znížim na 200 stupňov a dopekám ešte cca 10-15 minút na horkovzduchu dochrumkava.

Vytiahnem, nechám aspoň trošku vychladnúť a užívame si dokonalú a pritom úplne obyčajnú chuť chleba.

Och, a všimli ste si, koľko málo času trávite reálnou prácou s cestom, keďže si spravidla len tak oddychuje na linke, a ako málo vecí k tomu potrebujete? Proste dokonalosť!

Na záver pár tipov:

  • kvások - niekto odporúča vyrobiť si vlastný - ja som určite za to, vziať si od niekoho kvások už zabehnutý. Jednak môžete piecť v podstate v ten deň, keď si uvedomíte, že by ste to chceli vyskúšať a hlavne, máte istotu, že kvások utiahne chlieb a nebudete sklamané z toho, že je príliš slabý
  • ak chcete pri pečení zašpiniť čo najmenej riadu - a to asi chcete, kvások je ekrazit a lepidlo, čo je za trest umývať - rozkvas robte už priamo v mise od robota. A áno, aj ak je kovová. Viem, internety popíšu, že to nie je dobré pre kvások, ale kašlite na to. Je to úplne v pohode, rozkvas bude dobrý a vy si ušetríte jednu špinavú nádobu. A kým tie riady dáte do umývačky, nechajte ich odmočiť. Verte mi 🙂
  • Zaobstarajte si škrabku na cesto. Je to skvelá pomôcka pri tvarovaní bochníka. Ak sa vám cesto prilepí na podložku, bezo zvyšku ho zapracujete späť do bochníka. Rovnako vynikajúco čistí pracovnú podložku a ja ho využívam veľmi často aj na rozdeľovanie cesta na žemličky a podobne.
  • A silikónová stierka bude tiež vašim pomocníkom. Ja používam tú z Ikea a som s ňou najspokojnejšia. Mám doma vždy v používaní aspoň 4 kusy a v zásobe pár ďalších, lebo sa zvyknú po čase zlomiť. Avšak aj tak som lepšie zatiaľ nenašla.
  • Chladnička je veľký pomocník - dokážete si ňou predĺžiť všetky fázy kysnutia - ak napríklad večer nestíhate, môžete do nej cesto či bochník v ošatke šupnúť a tým spomaliť celý proces aj o 12 či 24 hodín
  • Keep it simple - netrápte sa s autolýzou, plávajúcim testom na rozkvas, špeciálnym tvarovaním či kvasením. To sú presne tie veci, ktoré kváskové pečenie zbytočne komplikujú a robia z neho strašiaka. Proste nakŕmte kvások, urobte rozkvas, nechajte robot vymiešať cesto, vytvarujte bochník, dajte mu čas vykysnúť a upečte. Nič viac naozaj netreba.
  • Zo začiatku robte chlebík dostatočne hutný - nevymýšľajte veľmi s viac hydratovaným cestom - ťažšie sa s ním pracuje a je väčšia šanca, že vám zostane placka..
  • Ak si osvojíte základy pečenia, pokojne začnite experimentovať - pyré (zemiakové či zeleninové), koreniny, semienka, viac vody, chladničkové kvasenie.. Možností je kopec a všetko sa dá fakt v pohode zvládať aj pri deťoch a full time jobe.

A hlavne nezabúdajte, kvások je fakt láska a závislosť. A keď prvýkrát stlačíte chrumkavú kôrku čerstvo upečeného chlebíka, už sa len tak ľahko s tým z obchodu nezmierite...

Článok bol pripravenýv spolupráci s #dm

Moc som postup nečítala, len podľa foto striedky. naaahodou nemáš slabí kvasok?

Odpovedz
30. mar 2023

👍Krásne napísané, prečítala som každé slovíčko. Chlebík nádherný. Vyrypovanie ignoruj. ❤

Odpovedz
30. mar 2023

Normálne mi zavoňal a znovu som dostala chuť si od niekoho vypýtať kvások a znovu sa pustiť do pečenia 😀.
Len taká drobnosť (a neber to ako vyrypovanie). Je to jenská misa, nie jánska. Je pomenovaná podľa nemeckého mesta Jena, kde vyrábali, okrem iného, takéto ohňovzdorné sklo. Žiaden Jano (Krstiteľ, Nepomucký, Zlatoústy ani iný) s tým nemá nič spoločné. Jánske sú, napríklad, ohne, na sv. Jána.

Odpovedz
31. mar 2023

@lizatko1009 kvások je fit, akurát počas pečenia cez týždeň tomu chlebíku venujem minimálnu pozornosť - žiadne prekladanie ani nič podobné. Ak pečiem cez víkend a mám na neho viac času, aj striedka vyzerá inak 🙂

Odpovedz
31. mar 2023

@aniele ďakujem krásne za vysvetlenie, priznám sa, vôbec som sa nad tým nezamýšľala, mamina ju volala jánska misa, tak sa to ku mne prirodzene dostalo v tejto podobe 🙂 Ale už budem múdrejšia 😉

Odpovedz
31. mar 2023

@aurelia2000 ďakujem 😍

Odpovedz
31. mar 2023

Všetci to volaju janska miska,janske sklo 👍 super recept

Odpovedz
1. apr 2023

Že sa vám toto chce robiť 😀 krásny chlieb . Ale pekáreň je pekáreň 🤪bez roboty bez špiny 😌

Odpovedz
1. apr 2023

Ja dnes rozky aj chlieb😁

Odpovedz
1. apr 2023
Odpovedz
1. apr 2023

@rachelkk Kazdy človek sa venuje tomu, čo ho teší a uspokojuje.

Odpovedz
1. apr 2023

@dadka_bb Vsetci nie 🙂)

Odpovedz
1. apr 2023

Keď som sa pred rokmi rozhodla upiecť kvaskovy chlebik, myslela som si ze je to strašná veda. A pritom je to až neuveritelne lahucke. Už mám tiež vlastne postupy, ktoré mi najviac vyhovuju. Za mňa urcite zemiacik do cesta lebo potom je ako bavlnka a vydrží tak ak kým ho nedojeme celý. Kupovaný chleba mi už nič nehovorí, vôbec mi neberie. Nie je nad to keď ho vyberiem z rúry a cely dom rozvoniava. Nikdy to nevydržím a krajam ešte teply 😀. Vtedy je najlepší a úplne mi stačí maslo a trosku soli. Najväčšia delikatesa 😁

Odpovedz
1. apr 2023

@aniele mna porazi 😁 ved ja nikomu neberem pravdu ze je to odvodene od dacoho...ale kazdy ma zauzivane hovorit janska misa/sklo. Asi by som kukala ci je niekto debil keby mi povie jenska misa 😅 vies co myslím....

Odpovedz
1. apr 2023

@rachelkk to musí človeka baviť 🙂 je to skvely relax. Mam aj kolegov co sa čudujú ze sa mi to chce. Potom sami skúsili a zistili aké to je jednoduché a hlavne ten pocit ze si ho upiekli sami (chlapi) a chuť ani nehovorím 🙂.

Odpovedz
1. apr 2023

@dadka_bb ako píšu kočky, nie každý 😉😄. Ja od detstva viem, že je jenská a tiež známych opravím a vysvetlím 😉🙏🏻

Odpovedz
1. apr 2023

@dadka_bb Nie KAZDY, pochop to 🙂 mozno kazdy v tvojom okoli, ale nie vseobecne kazdy. Ja som sa s nazvom "janska" stretla az tu na MK, v zivote som nikoho nepocula povedat to takto. Takze za mna "kazdy" hovori spravne jenska 🤦‍♀️

Odpovedz
1. apr 2023

Tak tak je to jenska

Odpovedz
1. apr 2023

@rachelkk ja som mala pekáreň už veľmi dávno, ale chlieb som v nej robila iba párkrát - nejako ma neoslovil. Využívala som ju potom len na kysunutie - na to bola super, ale odkedy mám svoj mixér, tak som ju nevyužívala a posunula ďalej.. Ale kým vám chutí, tak je to super tiež 😉

Odpovedz
1. apr 2023

@lucifera krása 😍

Odpovedz
1. apr 2023

@gerrwie_girl ja som tiež v tomto delikvent a krájam ešte teplý 😅 Momentálne u nás ide v kombinácii lučina+medvedí cesnak, resp. žeruchové a rukolové klíčky.. A krpec si ide na maslo + lekvár 😉 A presne, má okolo seba strašne blbý marketing a tvári sa náramne zložito (asi aby ho mohli v bio obchodoch predávať za 7eur 😅) ale v zásade je to skoro ako pri použití kvasníc, len si naň musíš trochu počkať..

Odpovedz
1. apr 2023

@ninka123
@nafka0483
@lizatko1009 ale no, baby, už všetci teraz vieme, že je Jánska misa je blbosť, hoci sa to možno hovorovo používa, ale nemusíme tu snáď z toho robiť drámu. Väčšina z nás nie je neomylná, ja som si chybu priznala a už budem vedieť. Myslím, že túto záležitosť môžeme támto uzavrieť 😉

Odpovedz
1. apr 2023

@nesvadbovo Ved do teba sa tu nikto nenavaza. Reagovala som na to ze vsetci a kazdy...

Odpovedz
1. apr 2023

@nesvadbovo ja som to vôbec zle nemyslela ani nijako len som bola ďalšia na potvrdenie

Odpovedz
1. apr 2023

Prosím dalo by sa v krátkosti napísať ako začnem úplne od začiatku keď nemám kvások?
Ražnú múku mam.

Odpovedz
1. apr 2023

Ďakujem

Odpovedz
1. apr 2023

@nafka0483 ja to tiež poznám iba ako jánske sklo...jenské som nepočula ani od mami,babky či tety...asi iné mesto iné zvyky

Odpovedz
5. apr 2023

@nesvadbovo Komplikované🙈🙈Takýto postup dlhočižný.V dobrom vás obdivujem,nemala by som na to ani náladu ani nervy a kŕmiť niečo v chladničke😊😊Klobúk dole kto sa na toto podujme.K tomu ránu,vstávam o piatej a to mám fakt čo robiť,premôcť sa vstať.Ráno ozaj moc času nemám na tekéto veci.To je asi pre tývh čo idú o ôsmej z domu😊😊

Odpovedz
5. apr 2023

@sono2 ja som kvások nikdy nezakladala - je to pomerne zdĺhavý a neistý proces. Najlepšie bude, keď si od niekoho zabezpečíš už zabehnutý (skús sa opýtať, napríklad, tu v skupine) a s tým už ďalej pracuješ. Máš omnoho väčšiu istotu, že sa chlebíku bude dariť a kvások bude dostatočne silný..

Odpovedz
8. apr 2023

@gabrielabydzo na prvýkrát sa to možno zdá komplikované, ale človek venuje cestu dokopy minimum času - väčšinu len odpočíva na linke. Mimochodom, ja z domu vyrážam cez týždeň okolo šiestej ráno a stíham to v pohode - reálne zmiešanie vody, kvásku a múky ráno zaberie ledva minútu 😉 A tým nechcem povedať, že teraz musíš do toho ísť - každý máme iné záľuby a priority a je to úplne v poriadku, ale dá sa to celkom v pohode stihnúť bez nejakého obmedzovania aj v týždni..

Odpovedz
8. apr 2023

@gerrwie_girl ahoj, zemiak dávaš surový nastrúhaný?

Odpovedz
11. okt 2024

@mata90 ahoj, najskôr ho uvarim v supke, osupem, nechám vychladit a tak nastrúham.

Odpovedz
11. okt 2024
Odpovedz
11. okt 2024

@gerrwie_girl mohla by si mi ešte poradiť aký pomer múk dávaš?

Odpovedz
11. okt 2024

@mata90 momentálne peciem len z klasickej bielej hladkej múky. Taky mi chuti najviac 🙂. Alebo spaldova hladká ak je v akcii 😀. Ale dávala som aj tak ze cca 400g hladkej a 100g celozrnnej

Odpovedz
11. okt 2024

@gerrwie_girl ďakujem krásne ❤

Odpovedz
11. okt 2024

@mata90 za malicko

Odpovedz
11. okt 2024

Začni písať komentár...

Odošli