nesvadbovo
29. máj 2018
546 

Malý špeciál pre bezlaktáčov 🙂

Keď má niekto zo známych oslavu alebo svadbu, často pre nich pečiem candy bar pre hostí. Najskôr reálne zhodnotím, či mám čas a ak mi to vychádza, snažím sa vyhovieť. 

A potom občas príde malý kameň úrazu. Je dva týždne pred veľkou udalosťou, dolaďujeme detaily a tu mi oslávenec začne menovať intolerancie pozvaných: jeden nesmie mlieko, druhý lepok, tretí nemôže orechy, štvrtý ovocie... A začína logistický kolotoč, kedy zvažujem, čo môžem napiecť a k názvu koláčika dopisujem aj názvy ako bezlepkový, bezlaktózový a podobne (ako v bio eko raw kaviarňach 🙈 ).

Keď som dostala možnosť otestovať výrobky od Rajo z ich rady laktofree, povedala som si, že je to skvelá príležitosť overiť, ako tieto produkty fungujú a či sa z nich dá plnohodnotne piecť. Viem, že nie všetci bezlaktáči ich vedia stráviť, ale veľká časť určite áno. Takže ak máte doma malého alebo veľkého intoleranťáka, nech sa páči, tu je pár receptov, ktoré si spolu môžte pripraviť.

Crème brûlée

Klasický dezert francúzskej kuchyne. Je tak jednoduchý, ako len skvelý dezert môže byť. Skladá sa zo 4 ingrediencií, krém pripravíte bez mixéra za 10 minút a garantujem vám, že si oblížete prsty 🙂 Mne tento dezert vždy pripomenie Améliu (z filmu Amélia z Montmartru, ktorý som videla asi tisíckrát) a najviac sa teším na to, ako lyžickou rozbijem ľahkú cukrovú kôrku. Mňam!

  • 200g šľahačkovej smotany #rajo laktofree
  • 30g kryštálového cukru #korunny
  • 2 žĺtky
  • polovica vanilkového struku

V hrnci zohrievajte na miernom plameni šľahačku spolu, do ktorej ste pridali zrniečka z vanilkového struku spolu s prázdnym strukom.

Medzitým v miske metličkou miešajte žĺtky s cukrom. Keď je smotana horúca (ale nevrie!), prilejte cez sitko k žĺtkam cca 2 lyžice. Rýchlo celú zmes zamiešajte, aby sa žĺtky vplyvom tepla neuvarili a nevytvorili tak hrudky. Postupne prilejte celú šľahačkovú zmes a poriadne premiešajte.

Takto pripravený krém prelejte naspäť do hrnca, v ktorom ste varili šľahačku (použite sitko, aby ste zachytili prípadne hrudky) a varte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť.

Rúru si rozohrejte na 180°C. Krém prelejte do zapekacích misiek a vložte do ohňovzdornej nádoby, ktorá má pevné dno a nevytečie z nej tekutina. Do tejto nádoby opatrne vlejte vriacu vodu (pozor, aby sa voda nedostala do krému!) tak, aby siahala do približne polovice výšky týchto misiek. Vložte do rozohriatej rúry a pečte približne 40 minút, respektíve do zhustnutia krému. Počas pečenia krém zvýši svoj objem, takže misky neplňte po okraj, lebo vytečie von.

Krém nechajte vychladnúť (v chladničke vydrží aj dva až tri dni). Tesne pred podávaním vytvorte cukrovú kôrku (ktorá tomuto dezertu zabezpečila jeho názov). Na vrch krému nasypte lyžičku cukru a pomocou flambovacej pištole ju skaramelizujte. Ak nemáte flambovaciu pištoľ, dajte misky do rúry na program gril a nechajte ich sprudka opiecť.

Tvarohové zapekačky

Kto nemá rád sladké raňajky? Áno, sú aj takí medzi nami, ale ja k nim určite nepatrím 🙂 A hlavne, nemám rada stereotyp. Je pravda, že keď som chodila do práce, 90% mojich raňajok tvorila ovsená kaša. Avšak čaro rodičovskej dovolenky spočíva v dlllllhých ránach, vďaka čomu môžem skúšať stále nové kombinácie. Táto je mimoriadne vydarená. Pripravíte ju pokojne deň vopred a na druhý deň ju môžte naservírovať deťom. Stačí ju trochu prihriať a pochúťka je na stole!

180g tvarohu #rajo laktofree

1 vajce

20g nasekaných mandlí

30g nasekanej bielej čokolády

20g hnedého cukru od #korunny

+ plátkové mandle, ovsené vločky, laktofree maslo od #rajo a hnedý cukor od #korunny

Tvaroh, vajce, nasekané mandle, bielu čokoládu a cukor zmiešame v miske. Rozdelíme na dve porcie a zmes vlejeme do ohňovzdorných misiek. Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C približne 30 minút. 

Na panvičke zmiešame hrsť plátkových mandlí, dve hrste ovsených vločiek a lyžicu hnedého cukru, necháme skaramelizovať na jemnom ohni. Nakoniec primiešame maslo (môžeme vynechať) a zmes rovnomerne rozdelíme na obe misky.

Tieto tvarohové zapekačky môžete kombinovať s ovocím podľa sezóny. Buď ho nakrájate a podávate čerstvé (ja som zvolila tentokrát sladké jahody), alebo ich zapečiete v kréme (takto zvyknem pripravovať jablkové, hruškové, slivkové či čerešňové zapekačky).

Laktofree maslo

Do receptu som potrebovala použiť maslo. Jeden spôsob bol ísť do obchodu a nájť taký, ktorý má v ponuke aj laktofree maslo od #rajo. Ale prečo si nepomôcť aj doma?

Ešte dávno som videla video, ako sa dá zo šľahačkovej smotany pripraviť maslo. V kuchyni rada skúšam takmer všetko, a tak som si povedala, prečo nie, veď naše babičky to tak robili desaťročia :D

Na jeho prípravu nebudete potrebovať nič iné, iba šľahačkovú smotanu, v našom prípade laktofree. Vlejete ju do mixéra, nasadíte nadstavec na šľahanie a šľaháte. Najskôr vyšľaháte šľahačku (áno, aj z tejto smotany sa dá vyšľahať pekná tuhá šľahačka 🙂 ) a šľaháte ďalej. Šľahačka sa "zdrcne" a hmota v mixéri bude vyzerať otrasne. A vy stále šľaháte, až kým sa v miske mixéra nezačne hmota spájať do tuhších častí a okolo nej bude plávať už skoro priehľadná voda. Túto vylejete a mixujete ďalej. Tento postup zopakujte niekoľkokrát (vyliať, mixovať, vyliať, ...) pričom vodu vylievajte tak, že do sitka s čo najmenšími otvormi položíte ešte gázu, aby ste neprišli o žiadnu tuhú časť. 

Nakoniec získate maslo (ktoré bude, samozrejme, veľmi mäkké a jemné). 

Ja som si časť nechala do tvarohového dezertu a druhú časť som povýšila o level vyššie a pripravila z neho bylinkové maslo. 

V podstate som iba túto mäkkú hmotu zmiešala so štipkou soli a pridala som sušenú bazalku, oregano, čierne korenie a mletú červenú papriku. Takto pripravenú zmes som dala vychladnúť do chladničky, kde maslo krásne stuhlo.

Skvele chutí na domácom kváskovom chlebíku, ale aj na pečených zemiakoch je to pecka!!

Tvarohové guľky v ovocnej omáčke

Toto je jedno z jedál môjho detstva. U nás sme ich volali "gombovce" a buď sme pripravovali plnenú verziu zo zemiakového cesta, alebo tvarohovú verziu s ovocnou omáčkou.

Priznám sa, som pohodlný typ človeka, takže sa utiekam skôr k tvarohovej rýchlovke 🙂

180g tvarohu #rajo laktofree

1 žĺtok

40g jemnej strúhanky

30g detskej krupice

30g kryštálového cukru od #korunny

30g masla #rajo laktofree

+ ovocie a cukor podľa chuti

+ strúhanka, cukor a maslo #rajo laktofree

Všetky suroviny okrem ovocia vložíme do mixéra (mala som k dispozícii hrudkovaný tvaroh a chcela som dosiahnuť jemnú konzistenciu) a vymiešame hladké cesto. Vložíme ho na hodinu do chladničky odpočinúť.

Medzitým si pripravíme strúhanku na posypanie. Na panvicu nasypeme v nízkej vrstve strúhanku, pridáme cukor a zmes opekáme na veľmi miernom plameni, aby sa nespálila. Keď má zlatistú farbu, pridáme k nej maslo, dobre premiešame a odložíme bokom.

V hrnci ohrievame mrazené ovocie, ku ktorému pridáme lyžicu vody, aby neprihorelo. Dosladíme podľa chuti cukrom a varíme, kým sa ovocie neroztopí a nezohreje.

Z odpočinutého cesta tvarujeme malé guľôčky a varíme ich v horúcej vode (nemala by vrieť, aby guľôčky pekne držali pokope).

Na tanier nalejeme omáčku, pridáme niekoľko guľôčok a posypeme strúhankou.

Wafle

Netajím sa tým, že pre wafle mám slabosť. Ak mám trošku viac času, vždy ich pripravujem (a hlavne konzumujem) radšej, ako lievance či palacinky. Tieto sú vydarené, krásne sa dajú vyklopiť aj z hlbokého waflovača (netreba ich dolovať ako zlato), sú tak akurát chrumkavé a vláčne zároveň a v kombinácii s ovocím sú to raňajky, ktorým chýba už jedine káva. A tú je najmenší problém si zaobstarať.

  • 3 vajcia
  • 20ml oleja
  • 150ml plnotučného mlieka #rajo laktofree
  • 175g hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru od #korunny
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Žĺtky, cukor, olej a mlieko spolu zmiešame a postupne prisýpame zmes múky, prášku do pečiva a soli, kým nevznikne kompaktné cesto. Nakoniec primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

Pripravujeme vo waflovači podľa inštrukcií na obsluhu. 

Ja na wafliach milujem ovocie, alebo si ich doprajem s nutelou, banánom a šľahačkou (ale toto len výnimočne, lebo to je aj na sladkého maniaka, ako som ja, trošku silná káva 🙂 ).

Smoothie

Pôvodne som neplánovala do tohto článku zaradiť aj smoothies. Mám pocit, že ich je na internete trilión a ešte trošku viac. Avšak za posledný týždeň sme si ich užívali pomerne intenzívne (s príchodom prvých sladkých jahôd je to vždy tak), tak som si povedala, že ak pre nič iné, aspoň vás to snáď nakopne, nejaké si umixovať.

Pre mňa sú smoothies predovšetkým skvelým spôsobom, ako zužitkovať veci, ktoré by sa inak mohli pokaziť. Napríklad: ak mi zostane trocha špenátu, ktorý už nie je správne chrumkavý, ale nie je pokazený, okamžite putuje doň. Rovnako to platí o ovocí. 

Moje obľúbené kombinácie: 

- mlieko, špenát, jahody, vanilka

- mlieko, banán, jahody

- mlieko, banán, mango

- mlieko, čučoriedky, jahody, banán

Áno, som v tomto trošku klasik, nepridávam stonkový zeler ani chia semiačka, ale sú dobré aj bez toho 🙂

Špenátové špagety

Zas aby ste si o mne nemysleli, že ma o týždeň klofne diabetes, tak ja občas aj varím. Teda, varím často (ak chcem jesť, tak to inak nejde), ale takmer nikdy o tom nepíšem. Zatiaľ čo pečenie mi spôsobuje radosť a mám pocit, že výsledok je celkom k svetu, o varení sa to povedať nedá. Neviem tie suroviny tak správne doladiť, aby chutili tak, ako od maminy. Je pravda, že soľ a cukor dosť skryjú, ale nie je to, predsa, ono 🙂 Avšak cestoviny sú taká super vec. Od študentských čias na nich prežívam a viem ich pripraviť na naozaj mnoho spôsobov. Preferujem, keď sú jednoduché, s minimom surovín. Ideálne, keď si cestovinu vyrobím sama, no ale nie vždy je na to čas 🙂

  • špagety
  • cesnak
  • schwarzwaldská šunka
  • špenát
  • cherry paradajky
  • laktofree smotana na varenie od #rajo
  • čerstvá bazalka
  • soľ a korenie

Na rozpálenú panvicu nalejem olivový olej a pridám nadrobno nasekaný cesnak. Okamžite znížim plameň na minimum a opekám na miernom ohni, kým cesnak nerozvonia celú kuchyňu. Pridám šunku a nechám chvíľočku orestovať. Následne pridám cherry paradajky nakrájané na štvrtinky a špenát. Už iba chvíľku orestujem a zalejem smotanou a nechám prejsť varom. Ochutím soľou, korením a posypem čerstvou bazalkou. 

Aby som to zhrnula, počas pečenia či varenia som nespozorovala žiaden rozdiel v správaní sa oproti klasickým laktózovým produktom. Rovnako som nemala pocit, že by mi chutili inak, a to dokonca ani pri káve (ktorú si dávam jedine s mliekom). Ak máte problém s trávením laktózy a tento rad výrobkov vaše telo dobre toleruje, nebudete mať žiaden problém pripraviť z neho ľubovoľnú dobrotu, na ktorú máte chuť.

Ďakujem za možnosť otestovať tieto výrobky a som si istá, že v budúcnosti si ešte dáme rande pri pečení pre ľudí so "špeciálnymi" požiadavkami 🙂

#test_rajo3 #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli