Venčeky z odpaľovaného cesta

S Veľkou nocou sa mi tradične spájajú dva typy dezertov - mrkvová tortička a venčeky z odpaľovaného cesta.
Recept na tortičku nájdete v archíve z minulého roka tu: (https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/mrkvova-torta-3t5krp/) a ten na venčeky vám prinášam dnes 🙂
Na cesto si pripravte:
- 125ml vody
- 50g masla
- štipku soli
- 100g hladkej múky
- 2 väčšie vajcia
A na krém:
- 125g krupicového cukru
- 6 žĺtkov
- 40g hladkej múky
- 500ml mlieka
- 1 vanilkový lusk
- 250ml šľahačkovej smotany

Začnite prípravou odpaľovaného cesta. Vodu spolu s maslom a soľou zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí a celá zmes nezačne vrieť. Prisypte naraz celú múku a miešajte, kým sa časť tekutiny neodparí a nezačne sa odliepať od stien hrnca.
Presuňte do nádoby, v ktorej budete miešať finálne cesto a nechajte úplne vychladnúť. V miske zľahka rozmiešajte vajíčka. Zapnite mixér s cestom a veľmi pomaličky prilievajte vajíčka.
Osobne radšej prilievam vajíčka rozmiešané a nie celé, pretože niekedy sú väčšie, inokedy menšie a keď ich raz pridáte priveľa, dopiekli ste. Raz sa mi dokonca stalo, že som musela rozkepnúť ešte tretie vajíčko, lebo cesto bolo stále tuhé, ale to boli skutočne menšie vajcia.
Výsledkom vašej snahy by malo byť cesto polotuhej konzistencie, ako sa hovorí, také "akurát"
Presuňte ho do zdobiaceho vrecka s odzobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte venčeky s priemerom cca 3 cm v dostatočnej vzdialenosti, keďže pri pečení zväčšia objem.
Vložte do rúry vyhriatej na 200°C a pečte približne 15 minút, kým nezozlatnú.
Pravidlo číslo jeden pri odpaľovanom ceste: nikdy neotvárajte rúru, kým nebudú upečené. Spľasnú a vy máte po dezerte!
Nechajte poriadne vychladnúť a pozdĺžne prekrojte.
Žĺtky zmiešajte s cukrom a múkou vo väčšom hrnci. V druhom hrnci zohrievajte mlieko a priveďte ho k varu. Veľmi pomaly prilievajte mlieko k žĺtkom a intenzívne miešajte, aby sa žĺtky neuvarili. Takto pripravenú zmes opäť priveďte k varu, odstavte a nechajte vychladnúť.
Osobitne vymiešajte šľahačkovú smotanu dotuha a primiešajte ju k žĺtkovému krému.
Vložte do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte nimi venčeky. Vrch venčekov pocukrujte.
Malý tip: nenaplnené venčeky môžete skladovať niekoľko dní vo vzduchotesnej nádobe v chladničke a naplniť ich až v deň podávania.


Odporúčame
@mizub fuha, asi otazka zvyku. ja mam pocit, ze kym su horuce, tak by som ich krajanim mohla zdreformovat. Pre mna je pohodlnejsie nechat ich vychladnut a potom nozom so zarezmi (na pecivo) nakrajam. Mozno to robim nespravne, ale s vysledkom som bola doteraz spokojna 😊
Začni písať komentár...


Môžem sa opýtať, že prečo odporúčate nechať úplne vychladnúť a až potom prekrajovať? Pýtam sa preto, lebo moja svokra robieva venčeky a ona ma učila, že sa musia prekrajovať za horúca (a to je aj dôvod prečo som ich nikdy nechcela vyskúšať sama urobiť...).