nikam
13. jún 2019
284 

Bezlepkáči bez výhovoriek

                                                                                                        Zdroj: dyslektik.sk

Nie som celiatik. Našťastie. Ale ak by som bola, aspoň z pečiva by som si už ťažkú hlavu nerobila. Výrobky VitaCelia sú chuťovo na nerozoznanie od tých klasických, a je ich obrovský výber. 

Prečo som ich testovala? Pretože som chcela vysadiť lepok, že čo to spraví. Nespravilo to nič. Našťastie. Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén – lepok (www.imunovital.sk). A to nie je sranda, ako žiadne autoimunitné ochorenie. Práve preto je potrebné dodržiavať bezlepkovú, inými slovami bezgluténovú diétu. 

                                                                                              Zdroj: celiashop-bio.sk   

Dávno, pradávno, keď som ešte bola malá, susedke diagnostikovali celiakiu. Chodili na poštu pre obrovské krabice trvanlivého pečiva a múky, ktoré objednávali z Čiech. Bolo to drahé a nechutné. Teraz môže odbehnúť do Billy, Tesca či iného obchodu, kde Penam distribuuje svoje begluténové pečivo, a kúpiť si ho čerstvé. Mäkké. CHUTNÉ. 

Opíšem teraz v skratke pečivá, ktoré sme doma všetci spolu testovali. Ak kliknete na ich názvy, zobrazí sa vám podrobná recenzia aj s rozpísaným zložením. 

Za nás bol úplnou topkou Bezgluténový chlebík Celio. Je to čerstvý chlebík, jemný, netrúsivý a plný semiačok. Zdrobnelina chlebík (ako to uvádza aj výrobca) je v tomto prípade ozaj na mieste, polovica bochníka, ktorá je vopred nakrájaná, váži len 250g. 

Úplne prvým balíčkom, ktorý sme otvorili, boli koláče s tvarohovou náplňou. Nemám ich odfotené, nestihla som. To hovorí o všetkom. Aj ostatné koláče boli veľmi chutné, VitaCelia má v ponuke ešte makové, čučoriedkové a marhuľové. Balenie 2 x 50 g je akurátne do kabelky, ale i batôžteka na výlet. Tento na obrázku je čučoriedkový, vrchovato naplnený plnkou.

Banánový chlebík je skôr koláčom. Na raňajky, s mliekom či kakaom, prípade i bez, pretože že priam šťavnatý. Fakt. Veď všetko banánové je tak trochu čvachtavé, nie? Banány v ňom riadne cítiť, i keď, na tomto chlebíku mi vadila akoby piesková konzistencia. Ako na jedinom výrobku z celej krabice. 

Závinu s makovou náplňou viacerí v priebežných recenziách vyčítali málo naplnené okraje. Mne sa nezdalo, často pečiem doma záviny, a takto ich mávame naplnené bežne 🙂 Naopak, musím povedať, že maku v ňom bolo ozaj plno (výrobca uvádza až 40% plnky - pozri zloženie v mojom blogu). A veď aha:

Na raňajky vľetci veľmi ľúbime vianočku. Pretože vianočka s maslom a mliekom na kuchynsom stole je domovom. VitaCelia svoju vianočku nazvala Bochník bezgluténový sladký s hrozienkami, asi preto, že nie je zaviazaný 🙂 Bochník je vláčny, pre nás akurát sladký, nedrobí sa. Len hrozienka popadali na spodok cesta. V ponuke je bochník aj bez hrozienok (ak by niektoré dietko malo problém s tohto nežiadúcou surovinou, všakáno).

Ochutnali sme aj oškvarkové pagáče. Super praktické balenie 6 kúskov. Pagáčiky sú skôr tuhé, nie tá verzia ľahkých, nadýchaných. Manžel skonštatoval, že oškvarkov mohlo byť aj viac. Manžel je zhýčkaný pagáčmi od mamy a svokry 😉 Výrobca uvádza, že si na nich máme pochutnať so šálkou čaju. My len dodávame, ze aj s pohárom vína to ide. Otestovali sme to. 

Po vyskúšaní všetkých týchto výrobkov len môžem konštatovať, že bezlepkáči už viac nemajú výhovorku, že niet chutného pečiva, keď ich na stôl dodáva Vitacelia. 

#test_vitacelia #recenzia

ten obrázok nemá chybu 😂😂😂

13. jún 2019

Začni písať komentár...

Odošli