Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    orimko
    25. apr 2017    Čítané 122x

    Obilnina, ktorá uľavuje od napätia v šiji a krížoch

    Obilnina “špalda” je aktuálne skloňovaná vo všetkých pádoch. Špalda je druhom pšenice pochádzajúcej zo Zakaukazkého regiónu. Postupom času sa rozšírila i do priestoru strednej Európy.

    Špalda je naozaj veľmi zdravá obilnina. Obsahuje veľké množstvo minerálov a bielkovín. Jednoducho je oveľa výživnejšiou ako často konzumovaná pšenica.

    Okrem toho, že sa zo špaldy vyrábajú rôzne zdravé chuťovky ako pečivo, chlebík a iné celozrné mňamky veľmi praktické využitie s pozitívnym zdravotným účinkom na šiju a kríže majú i tzv. špaldové  plevy.

    V čom spočíva tajomstvo priaznivých účinkov špaldovej plevy?

    Špaldové plevy majú výbornú vlastnosť. Sú tepelne vodivé. Dokážu naakumulovať po nahriatí na Slnku alebo v mikrovlnke veľké množstvo tepla.

    Ak si špaldu priložíte napr.  vo forme vankúša alebo podušky na bolestivé miesto vášho tela, tak vďaka teplu dochádza k uvolneniu napätia svalov a úľave od bolesti.

    Nahriaty špaldový vankúš pomáha do hĺbky uvolniť napätie v v šiji, hrudnej chrbtici alebo v krížoch. Rovnako je ho možné  použiť aj na iné časti tela a zdravotné problémy.

    Spánok na takomto vankúši môže byť zo začiatku trošku nepokojný z dôvodu, že špaldové šupky šuštia. Ale pár dňoch si zvyknete a tento šum vám bude pripomínať upokojujúci šum mora. Váš pokojný spánok a úľavu od bolesti vám budú všetci závidieť.

    Špaldové plevy vďaka svojim vlastnostiam pomáhajú:

    • uľaviť od bolesti krčnej chrbtice, ramien a hlavy (ak sa za bolesťou skrývajú problémy s krčnou chrbticou...),
    • zredukovať bolesti končatín a kĺbov,
    • prekrviť svaly tela

    Na záver o účinkoch špaldy

    Účinky špaldy pocítite pri jej pravidelnom používaní. Vďaka špalde dokáže zmierniť vaše problémy v pohybovom aparáte. Pre úplné odstránenie vašich problémov je potrebnmé dodržiať i ďalšie zdravé návyky pre úľavu od bolesti chrbtice. Ako je pohyb, postoj, zdravá strava, oddych a pitný režim. Prajem príjemné čítanie. 🙂

    ROVNOVÁHA CENTRÁLNEHO SVALOVÉHO SYSTÉMU
    - NEVYHNUTNOSŤ PRE ZDRAVÝ CHRBÁT

    Prečo je vyvážený centrálny svalový systém vášho tela
    nevyhnutný pre zdravý chrbát.

    Bez rovnovážneho a pevného centra (anglicky core)
    sa skôr či neskôr problémy s chrbtom
    môžu prejaviť.

    Aké svalové skupiny tvoria centrálny systém?

    Sú to:

    brušné svaly (majú tendenciu k oslabeniu)
    vzpriamovače trupu (majú tendenciu k skráteniu)
    sedacie svaly (majú tendenicu k oslabeniu)
    ohýbače a priťahovače bedier (majú tendenciu k skráteniu)
    hruškový sval (má tendenciu k skráteniu)
    dvojitý sval stehna (zadný sval) (môže byť aj aj)
    bránica
    svaly panvovéo dna

    Ak máte hore uvedené svaly v nerovnováhe,
    tak cieľom je dať ich do rovnováhy.

    Najprv skrátené svaly naťahvať a oslabené posilniť 🙂

    Najväčší mýtus o bolesti chrbta

    Ak vás sekne v chrbte, tak najväčším mýtom je, že by ste mali zostať na lôžku až kým bolesť nezmizne.

    V skutočnosti mnoho odborných štúdií dokazuje, že pokoj na lôžku viac ako pár dní môže predĺžiť čas zotavenia od bolesti chrbta.

    Ak vám seklo v chrbte, postačia dva dni oddychu na to, aby si váš chrbát oddýchol a zotavil.
    Dlhší čas by bol neefektívny, pretože vaše svaly ochabujú a tuhnú. A v konečnom dôsledku to môže spôsobiť väčšiu bolesť chrbta.

    Rada znie. Počúvajte čo vám hovorí vaše telo. Ak potrebuje oddych, tak ho nechajte oddychovať ale maximálne jeden dva dni.

    Potom vstaňte z postele a znova sa začnite hýbať.

    Aj ja mám s tým skúsenosť a hneď na druhý deň som začal vysávať a mierne naťahovať v leže. Pomohlo mi to viac ako infúzie 🙂

    Sedíte pred PC???

    Bolí vás krčná chrbtica?

    Zacvičte si hneď teraz cvik na uvolnenie krčnej chrbtice 🙂

    Šup šup do akcie. Čítajte text na obrázku minimálne trikrát denne a zbavte sa bolesti krčnej chrbtice. Želám príjemné cvičenie. 🙂

    orimko
    18. mar 2017    Čítané 112x

    Ako sedieť bez bolesti chrbta

    Nie je tajomstvom, že najlepším liekom pre váš chrbát je pohyb. Dlhodobé sedenie mu veľmi neprospieva. 

    Dnešný  životnoý štýl je obrátený naruby. Viac sedíme (pri počítači, v aute, pred telkou) ako sa hýbeme.

    Takýto pohodový spôsob života si vyberá svoju daň v podobe bolesti chrbta v driekovej oblasti, medzi lopatkami a v šiji. V tých horších prípadoch môže vyskočiť aj platnička. Uf a to je potom trápenia, krútenia a až plazenia.

    Ako sedieť bez bolesti chrbta ak už ju máte?

    Odhalím vám tajomstvo ako sedieť tak, aby váš chrbát čo najmenej trpel.

    Poďme na to a prejdime si najprv sedenie za kompíkom. Dnes je to bežná rutina takto vysedávať, však? Aj ja práve za ním sedím a snažím sa dodržiavať ergonomické pravidlá s vierou, že pomáham svojmu chrbtu. 

    Ale aj tak ma najviac teší, že pomôžem práve vám,  aby ste si  uľavili od bolesti chrbta so sedenia. 

    Sedieť bez bolesti chrbta ……. dá sa to vôbec?

    Dá len treba chcieť. 🙂 Keď sedíte za PC, robte to tak trochu nak. Toto čo vám prezradím v rozpore s tvrdením rôznych expertov na ergonómiu....neexistuje ideálny spôsob sedenia.

    Podľa mňa neexistuje dokonalá výška pre sedenie, magický uhol pre vaše ruky a zápästia, čo by dokonale zabránilo sedieť bez bolesti chrbta.

    Namiesto hľadania najlepšej pozície pre sedenie rozpohybujte svoje sedenie – dajte mu tú správnu dynamiku.

    Ako?

    Meňte sedacie pozície naozaj často ak chcete sedieť bez bolesti chrbta. Stante sa malými neposednými deťmi. 🙂 

    Ak je vaše telo dlho v jednej pozícii – aj keď je ergonomicky dokonalá – po určitom čase vás vaše svaly (zodpovedné za sedenie)  tak či onak neudržia v dokonalom posede.

    Dochádza k ich skráteniu alebo oslabeniu. Pomaličky, potichučky sa to prejavuje bolesťou v krížoch,  medzi lopatkami alebo v šiji.

    Dosť bolo rečičiek poďme sedieť bez bolesti chrbta. Ako?  Tak, že si zavedietie do svojho života 7  tipov ako dokonalo nedokonale sedieť, aby ste konečne uľavili svojmu chrbtu od bolesti. Tu sú. 

    7 tipov ako sedieť bez bolesti chrbta za PC

    1. Meňte polohy sedenia

    Striedajte aktívnu pracovnú polohu (písanie za PC, písanie poznámok na papier, šitie na šijacom stroji, pri jedení atď.) s oddychovou polohou (vyvalte sa do stoličky).

    Ak ste v aktívnej pracovnej polohe tzn. naklonený k PC dochádza zároveň k sklopeniu vašej panvy dopredu. V tomto prípade je dobré, ak tento náklon podporí aj vaša stolička.

    Buď môžete investovať do ergonomickej stoličky, kľakačky, alebo jednoducho použijete klinový podsedák, ktorý podporí správnu polohu vášho chrbta v aktívnej polohe.

    Tak ako som už v úvode povedal. Pri dlhodobom zotrvaní v aktívnej polohe dochádza k preťaženiu vašich statických svalov.

    Preto je najvyšší čas najneskôr  po 1/2 hodinke aktívnu polohu nahradiť relaxačnou polohou.Je najvyšší čas, aby ste sa vyvalili do kresla. Uvedená poloha sa používa hlavne vtedy, ak rozmýšľate nad riešením nejakého problému.

    Obe spomínané polohy (aktívna a oddychová) striedajte podľa vašej potreby. Minimálne raz za 30 minút. Medzi striedaním polôh si 2-3 minútky zacvičte pár naťahovacích a posilňovacích cvikov.

    2. Striedajte rôzne typy sedačiek

    Ak máte túto možnosť, tak striedajte sedenie na rôznych typoch stoličiek. Môžete sedieť na ergonómickej stoličke, kľakačke, fitlopte alebo použiť rôzne druhy podsedákov.

    Sedenie podľa tipu stoličky meňte raz za 1 až 2 hodiny. Na fitlopte, keďže nemá opierku sa odporúča sedieť maximálne hodinku.

    3. Meňte v priebehu dňa výšku sedenia (závisí od typu stoličky)

    To môžete spojiť aj s výmenou stoličky, alebo s vložením klinového podsedáku medzi zadok a stoličku.

    4. Striedajte myš ľavá pravá ruka 

    A raz za deň si zmeňte výšku monitora vášho PC (dajte knihu pod PC) a rovnako i vašej klávesnice (dajte si podložku).

    5. Meňte raz denne i veľkosť písmen na vašom PC

    Tak zabránite tomu, aby ste nezízali z blízka na monitor a prílišnému nakláňaniu vášho chrbta.

    6. Nainštalujte si aplikáciu zvukovej signalizácie do PC

    Tá  vás upozorní, že je najvyšší čas aby ste si rozhýbali stuhnuté svaly od sedenia.

    Robte si veľa krátkych 2-3 minútových prestávok. Počas nich sa poprechádzajte, postavte sa vykonajte pár naťahovacích cvikov pre vaše stuhnuté svaly.

    7. Používate laptop?

    Dajte si medzi stehná a laptop vankúš , aby ste zabránili prehnutiu vášho chrbta

    Ako sedieť bez bolesti chrbta v aute

    Časté sedenie v aute počas šoférovania výrazne zaťažuje vašu driekovú chrbticu. Ak máte chrbticu prehnutú do úúúčka „)“ smerom k sedačke pri častom šoférovaní, tak sa určite skôr či neskôr dostavia problémy.

    Aby ste zabránili prehnutiu chrbtice využívajte driekovú opierku. Vďaka nej si dáte chrbát do správnej polohy „( „ a hneď sa vám uľaví.

    Rovnako dôležité je nastaviť volant a správnu vzdialenosť sedadla od volantu (ruky by mali byť ohnuté v lakťoch a chodidlá pohodlne opreté na pedáoch).

    Ak máte veľké problémy s chrbtom pri šoférovaní, tak robte počas jazdy pravidelne každé dve hodiny prestávky. Počas nich sa ponaťahujte a zacvičte si.

    Aj počas šoférovania sa dá mierne zacvičiť. Ja dávam ramená dopredu a dozadu. Nakloním sa dopredu dozadu atď. Robte to hlavne ak stojíte na semafore, v zápche alebo pri nižších rýchlostiach.

    Ako sedieť bez bolesti chrbta na gauči?

    Doma po práci  častokrát klesnete do fotelky alebo na gauč. Zdá sa vám to pohodlné a super. Áno je to pravda. Tento spôsob sedenia v mladšom veku necítite.

    Ale potom to príde tak tesne pred štyridsiatkou. Zrazu takéto haka baka vyvaľovanie začína šklbať kade tade v chrbte. Dokonca to poškodzuje medzistavcové platničky.

    Pri sedení na gauči je sedacia plocha dlhšia ako vaše stehno. Hlava sa dostáva do predklonu a dochádza k ukrižovaniu vašich krížov alebo k odsúdeniu vašej chrbtice na doživotné problémy.

    Vaše platničky spľasnú ako vyfučaný balón a ich obal sa postupne vysunie priamoúmerne vášmu sedeniu až kým sa nevytočí nejaký chrbtový nerv do zúrivosti. 

    Riešením ako sedieť bez bolesti chrbta a zabrániť jeho demolácii a udržať platničky nafúknuté ako parené buchty je jednoduché.

    Stačí ak váš chrbát počas sedenia podporíte napr. valcovou alebo inou opierkou (vankúš) . Opretím sa o opierku odbremeníte citlivé časti chrbtice a zabezpečíte prirodzené držanie chrbta.

    Ešte raz zopakujem, že zdravé sedenie je žiadne sedenie. Ale keď si to vyžaduje vaša práca, alebo situácia, tak si ho pohybovo spríjemníte.

    Staňte sa neposednými a naučte sa sedieť bez bolesti chrbta. Určite to dokážete. Prajem príjemené dynamické nesedenie. 

    Viac tipov a rád ako sa zbaviť bolesti chrbta za dozviete na:  www.bolest-chrbtice.sk

    Ako na chronické bolesti chrbta v škole chrbtice:

    1. odstránenie bolesti (pomocou rehabilitácie, fyzikálnej terapie, mobilizácie, mäkkých techník, infúzií....)
    2. uvoľnenie svalového napätia
    3. mobilizácia zablokovaných kĺbov
    4. uvoľnenie skrátených svalov
    5. posilnenie oslabených svalov
    6. vyrovnanie svalovej nerovnováhy (disbalancie)
    7. nácvik správneho držania tela pri činnosti alebo pokoji