pediatricka_denjas
26. máj 2021
965 

Ako dávať do príkrmu olej?

Podávať olej už do prvého zeleninového príkrmu som zdôrazňovala opakovane. Presné informácie ako, prečo, koľko nájdete v tomto článku:

PREČO DÁVAŤ OLEJ
Oleje sú dôležitou zložkou príkrmov. Obsahujú dôležité makronutrienty - TUKY. Bez tukov nie je možné vstrebávanie dôležitých vitamínov A, D, E, K. Pridanie tuku upravuje výslednú konzistenciu jedla, ale aj konzistenciu stolice (pomáha predchádzať zápche pri prikrmovaní). Taktiež zvyšujú energetickú hodnotu príkrmu.
OD KEDY PRIDÁVAŤ❓
Oleje je vhodné zaraďovať už do 1.ponúknutého zeleninového príkrmu.
AKO PRIDÁVAŤ
Je vhodné dávať ich do každého mäsovo-zeleninového príkrmu na obed. Buď pridaním po dovarení, alebo neskôr aj prípravou spolu s jedlom podľa druhu oleja (je dôležité čítať dobre etikety, či sa odporúča na vyprážanie, pečenie a varenie a či majú byť uskladnené pri izbovej teplote alebo v chladničke)
AKÉ DRUHY
Je viacero možností, po akom oleji siahnuť. Dôležité je oleje v strave dojčaťa striedať, aby sa pokryla inakosť zastúpenia mastných kyselín. Medzi preferované patrí panenský olivový, tekvicový, repkový, ľanový ale pokojne na prestriedanie niekedy kokosový, ghee, po zavedení bielkoviny kravského mlieka aj maslo.
KOĽKO PODAŤ
Pre začiatok postačia 2-3 kvapky (prvé príkrmy sú naozaj malé porcie a teda aj množstvo prikvapkaného oleja je malá). Cieľom je dostať sa na väčšie množstvo príkrmu, ktoré si "zaslúži" aj väčšie množstvo pridaného oleja (1-2 čajové lyžice).

MUDr. Denisa Jaššová – @pediatricka_denjas

Prosím akékoľvek otázky píšte do poradní, nie pod články na blogu (neodpovedám)

Poradňa zavádzania detských príkrmov a výživy: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-o-zavadzani-detskych-prikrmov-a-vyzive-deti/

Pediater - poradňa: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/

Instagram : pediatricka_denjas

Začni písať komentár...

Odošli