pehe
30. aug 2017
842 

Ako vybrať záujmové krúžky pre deti

Ponuka záujmových krúžkov pre škôlkarov a školákov je veľmi široká. Vybrať z nich ten správy pre svoje dieťa môže byť naozaj ťažké. Niekoľko rád ako pristupovať k výberu mimoškolských aktivít pre dieťa, ktoré vyplynuli zo skúseností mnohých rodičov, môže byť cennou pomôckou.

V akom veku začať s krúžkami?

Veľmi častá otázka, ktorou sa zaoberajú rodičia, keď chcú svoje dieťa prihlásiť najmä na nejaký šport. V súčasnosti je ponuka krúžkov veľmi pestrá už aj pre škôlkarov. Jedná sa najmä o záujmové činnosti, ktoré vo svojich priestoroch ponúkajú materské škôlky. Patria medzi ne napríklad  zumba, ľudové tance alebo zábavná angličtina, plávanie, teda aktivity, pri ktorých sa deti najmä zabavia. Čo sa týka športov, v tomto veku to taktiež netreba preháňať, pretože dieťa je dieťaťom iba raz. Okrem toho, každý krúžok má zväčša určený minimálny vek, od ktorého je možné ho navštevovať.

"Optimálny čas na začiatok športovej špecializácie je u každého jednotlivca a u každého športu iný. Určuje sa empiricky (opiera sa o skúsenosť ). Výsledky výskumu v niektorých športoch umožňujú bližšie vymedziť optimálny čas na športovú špecializáciu:

  • gymnastika - piaty až siedmy rok,
  • plávanie - šiesty až ôsmy rok,
  • krasokorčuľovanie - šiesty až deviaty rok,
  • lyžovanie - deviaty až dvanásty rok,
  • atletika - dvanásty až pätnásty rok," napísala k otázke, v akom veku prihlásiť dieťa na šport, mamička na Fóre.                                                                                                    

Ponuka krúžkov pre deti sa rozrastá s nástupom do základnej školy. V tomto veku je možností omnoho viac, krúžky sú dostupné v centrách voľného času, v základných umeleckých školách či v mestských športových strediskách, alebo v súkromných záujmových centrách, v súkromných športových útvaroch, svoje vlastné krúžky majú aj základné školy.  

Na koľko krúžkov môžem dieťa prihlásiť?

V prvom ročníku treba počet krúžkov voliť veľmi opatrne. Najideálnejší je jeden, možno dva, pretože škola je pre dieťa veľkou zmenou v jeho živote. Musí si zvykať na nové veci, na plnenie povinností, na učenie a priveľa krúžkov ho môže vyčerpávať a znižovať jeho pozornosť v škole.

Vo vyšších ročníkoch už môže dieťa chodiť na viacero krúžkov, ale zo skúsenosti rodičov by  nemal mať viac ako tri voľnočasové aktivity. Vo veľkej miere to záleží od samotného dieťaťa koľko krúžkov zvládne a na koľko ich chce chodiť.  Dôležité aj  zameranie voľnočasových aktivít, pretože na niektorých sa dieťa musí veľa sústrediť, na niektorých vydáva veľa fyzickej námahy, niektorú sú časovo náročné.  Na všetky tieto aspekty treba pri voľbe počtu krúžkov starostlivo prihliadať, aby dieťa popri tom všetkom zvládalo aj školu a malo tiež dostatok času na oddych, na hru s kamarátmi.

"Dcéra má v danom okamihu 2-krát do týždňa balet, 1-krát plávanie, plus krúžky v škôlke - 2-krát angličtina, 2-krát spevácky. Keď začne chodiť do školy určite jej v prvom ročníku necháme len 2-krát do týždňa jednu aktivitu  a to balet.  Myslím si, že na začiatok toho bude v škole viac než dosť , tiež zvykanie si na všetko nové, netreba to siliť, ešte stále sú to deti, ktoré by mali mať čas behať na ihrisku s ostatnými deckami v ich veku," napísala svoj názor na výber počtu krúžkov pre svoju dcérku v prvej triede mamička na Fóre.

"Tento školský rok, keďže sú už obe moje ratolesti  školáci, sme to podelili. Každý ma po dva krúžky, aby neboli preťažení. Syn pokračuje v hre na flautu a k nej si tento rok vybral florbal. Minulý rok to bol stolný tenis. Dcéra má DFS Čarnulienka a v rámci družiny tvorivé dielne. Časovo im to vychádza tiež super, keďže krúžky majú iba utorok a štvrtok a ostatné dni majú voľné," napísala na danú tému svoju konkrétnu skúsenosť iná mamička na Fóre.

Ako vybrať krúžok pre dieťa

Krúžok alebo krúžky by mali v prvom rade dieťa baviť, malo by chcieť chodiť na ne samo od seba, bez nútenia a bez nátlaku.  Niektoré deti si presne vedia vybrať, aký záujmovú aktivitu chcú navštevovať, niektoré sú nesmelé a nerozhodné. Samozrejme, niektoré krúžky je možné vybrať aj na základe doterajšieho správania sa dieťaťa, teda čo rado robí,  rozhodujúca je aj osobnosť a  jeho temperament. Pri detičkách, ktoré nevedia, čo by chceli robiť neostáva nič iné ako skúšať. Spolu sa dohodnúť, že napríklad teraz vyskúšame tento a tento krúžok a ak to nebude to pravé, v ďalšom roku alebo aj v tom istom ak sa bude dať skúsime iné krúžky. Mnoho rodičov to takto rieši.  

"Mne dnes začala dcéra chodiť do 1.triedy.  Majú si vybrať krúžok, teda ak chcú. Ja som jej prečítala a povedala čo je čo a ona si vybrala  gymnastiku a atletiku. Uvidíme, či ju to bude baviť. Myslím, že tá atletika by jej mohla sadnúť lebo stále lieta a behá, tak dúfam, že sme sa trafili," popisuje svoju skúsenosť s výberom krúžkov pre svoju dcéru jedna z mamičiek vo Fóre.

Čo ak dieťa odrazu odmietne chodiť na krúžok?

Možností prečo dieťa odrazu odmieta chodiť na krúžok môže byť viac. Najčastejšie je to preto, lebo ho nezaujal. Lenže čo ak dieťa chodí na krúžok už dlhšie, predtým sa naň veľmi tešilo a dokonca má naň talent?  V tejto situácii je najdôležitejšie s dieťaťom sa porozprávať a zistiť dôvody, ktoré spôsobili takéto správanie. Okrem rozhovoru s dieťaťom je vhodné porozprávať sa aj s vedúcim daného krúžku, ktorý môže do situácie vniesť mnoho odpovedí. Niekedy je to len prechodná záležitosť a po čase sa chlapec či dievča na krúžok opäť začne tešiť, v tomto prípade ho treba pozitívne motivovať a pomôcť mu prekonať tento stav. 

"Malá má 7 rokov. Chodí plávať, čo ju baví. Gymnastika ju nebavila. Respektíve sa tam bála chodiť, lebo je strašne plachá a pár drzých frackov ju vypoklonkovalo z kolektívu. Plakala a nastal blok," popísala negatívnu skúsenosť s dôvodom odmietnutia krúžku sympatická mamina na Fóre.

Dieťa je individuálna osobnosť a nie prostriedok ako si rodičia môžu splniť svoje nesplnené túžby

Každé dieťa je individuálna osobnosť s vlastnými túžbami a schopnosťami, ktoré treba rešpektovať aj pri výbere záujmovej aktivity. Aj dnes mnoho rodičov núti svoje ratolesti navštevovať krúžky, ktoré sú ich vlastnými nesplnenými túžbami. A to je veľká chyba. Dieťa musí na krúžok chodiť s radosťou a z vlastnej vôle, nie z donútenia. Takéto správanie sa zo strany rodičov môže spôsobiť viac škody ako osohu.

"Ja beriem krúžky u detí, hlavne ako vyplnenie voľného času pre radosť. Doba sa žiaľ zmenila, život je hektickejší, ulice nebezpečnejšie a tak je pre mnohých rodičov riešením vyplniť čas dieťaťa krúžkom. Takže beriem to tak, čo koho baví, tanec, maľovanie, šport či jazyky, alebo iné remesla. Všetko môže byť zábavné alebo aj užitočné, ale namýšľať si, že práve vďaka tomu moje dieťa bude umelec, hrnčiar  či baletka.  Môže byť, nehovorím, že nie, ale v skutočne málo prípadoch," napísala svoj názor do diskusie jedna z mamičiek vo Fóre.

"Mnohí rodičia svoje dieťa ešte len prihlásia na šport a už ho vidia na stupni víťazov na olympiáde  a toto je choré. Dcéra vie výborne lyžovať, plávať, ale nikdy sme to nebrali tak, že z toho niečo musí byť , teda okrem radosti z pohybu. Nič iné za tým nevidím a našťastie ani ona. Je akvabela, baví ju to, ale rozhodne jej teraz tým nezahltíme celý život, s jediným cieľom a to vyhrať OH. No, ale sú aj takí rodičia, ktorí to berú takto smrteľne vážne a dieťa je od malička v strese.  Šport je fajn, obzvlášť v tejto dobe, keď mnohé deti vysedávajú pri PC a takmer sa už nehýbu a ani sa nevedia hýbať, ale uštvať vlastné dieťa?" vyjadrila s k téme ďalšia mamina na Fóre.

O radu možno požiadať psychológa, pani učiteľku alebo vedúcich daných krúžkov

Pri výbere krúžkov pre svoje dieťa, najmä ak nie je zrejmé, čo by bolo preň vhodné, je dobré porozprávať sa priamo s ľuďmi, ktorí dané krúžky vedú.  Zo svojich bohatých skúseností a dlhoročnej praxe budú vedieť určite poradiť, či je pre dieťa krúžok vhodný alebo nie. Počas rozhovoru s vedúcim krúžku alebo s osobou, ktorá krúžok vedie, môžu rodičia taktiež zistiť, na akej profesionálnej úrovni sa krúžok nachádza. 

"Ja som sa vždy išla spýtať, respektíve porozprávať sa s človekom, ktorý krúžok učil, o tom ako to tam prebieha a o tom, aké je moje dieťa a podobne. Mnoho krúžkov poskytuje možnosť, že dieťa sa môže ešte pred zapísaním naň zúčastniť na skúšobnej hodine, zoznámiť sa s prostredím a podobne. Za učiteľmi som sa tiež chodila pýtať ako to deťom ide, ako sa im darí a tak. Takto som napríklad zistila, že moja dcéra nemá nadanie na tancovanie a ani ju to nebaví tak ako som si myslela. Teraz chodí na výtvarnú a od učiteľky viem, že je talentovaná a hodinu výtvarnej si užíva, takže aj keď občas nechce ísť na krúžok, viem, že ju musím trochu "popostrčiť". Ona nie že by tam nechcela chodiť,  niekedy sa jej tam len nechce ísť, ale keď už je tam, tak je spokojná," pridala svoju skúsenosť k téme ďalšia mamička.

Krúžky dieťa rozvíjajú a rozširujú jeho možnosti na uplatnenie v dospelosti 

Záujmové krúžky sú pre dieťa veľmi pozitívnou skúsenosťou, ktorá rozširuje jeho obzory, rozvíja jeho osobnosť a schopnosti. Okrem toho mu dávajú viacero možností na výber budúcej profesie, pretože ak sa napríklad dievča chce stať učiteľkou a počas základnej školy chodilo napríklad na hudobný krúžok, jej šance dostať sa na školu s pedagogickým zameraním sú oveľa jednoduchšie.

"Moja staršia sa nechala ukecať, namotivovať, chodila na plno rôznych krúžkov za svoj život, na niektoré aj veľa rokov. Všeličo sa naučila, má svoje záujmy, je to super," pridala svoju skúsenosť a svoj názor na rozvoj dieťa v rámci mimoškolských aktivít mamička na Fóre.

Foto: Pixabay

#vychova_vzdelanie #vyvoj_dietata

Začni písať komentár...

Odošli