petrasr
2. máj 2017
972 

Aj upratovanie môže byť "BIO"! Odskúšané tipy na čistenie bez chémie

Upratovanie! Veľké a či malé - otravné, ale potrebné. No okrem toho môže byť aj BIO!

Po nechemických prostriedkoch na čistenie občas siahneme z číreho zúfalstva a inokedy v snahe šetriť nielen životné prostredie, ale aj naše zdravie. Dámy z Modrého koníka sa o skúsenosti s „bio“ upratovaním ochotne podelili a tú sú ich rady.

Preč s vodným kameňom

Najväščím postrachom v kúpeľni, čo sa udržovania čistoty týka, je určite vodný kameň a špina zažratá do škár medzi dlažbou. S vodným kameňom, ktorý sa veľmi rád usadzuje hlavne v spodnej časti sprchových kútov, hravo zatočila @elizee. Jej rada znie: namočiť papierovú kuchynskú utierku do octu, priložiť na „postihnuté“ miesto v kúpeľni. Nechať celú noc pôsobiť a ráno sa už len tešiť z výsledku.

Kameň je nepriateľ aj pre práčky. Jednou zo zaužívaných rád je vyliať do bubna 1 - 3 litre octu, vhodiť tam nejaké staré handry (bubon sa pri žmýkaní nesmie točiť naprázdno z bezpečnostných dôvodov) a zapnúť prací cyklus na vyššiu teplotu. Je ale dosť možné, že tento recept si neporadí len s usadeninami, ale aj s hadicami od práčky.  @misena92 však na ocot nedá dopustiť, používa ho ale len 2-krát ročne na generálnu očistu. Tu je jej konkrétny postup:

1 kg kryštálovej sódy (natrium carbonat - pracia sóda) - dostať ju kúpiť v drogérii či v predajniach poľnohospodárskych a vinohradníckych potrieb,

1 l bieleho alk. 8% octu (môže byť aj normálny nebiely ocot).

Postup:

  1. Priamo do bubna práčky nalejem 3 - 4 l vody,
  2. Pridám roztok 1 kg kryštálovej sódy rozpustenej v 1 litri vriacej vody,
  3. Práčku zatvorím, nastavím na maximálnu teplotu 95 stupňov NIE na predpieranie! Len na hlavný dlhý program. Čím dlhší časový program, tým lepšie. Ppokiaľ máte spredu plnenú práčku, môžete vidieť v bubne "mierne penenie". To sóda rozpúšťa všetky staré nanesené zvyšky pracích prostriedkov a aviváže.
  4.  Na konci práčku vypnem, vyčistím filtre.

Postup treba zopakovať, ale teraz dáme do práčky 8 % zázrak - ocot. Práčku znova pustíme na 95 stupňov a na najdlhší program bez predpierania.

Ak sa predsa len obávate, že vám ocot poškodí tesnenia na práčke, @zuza123 odporúča raz za čas pridať celý malý kelímok práškovej kyseliny cistrónovej. Kelímok vsype do nádobky na tuhý prášok a pustí program na 90°C.

Dlažba ako nová

Na škáry v dlažbe treba už trošku hrubšiu silu – kombinácia teplá voda, citrodeko a sóda bikarbóna sa skvele osvedčila viacerým dámam. Výsledok tohto nechemického čistenia môžete vidieť aj priamo na fotke, o ktorú sa podelila @petra141181.

Chladnička bez nepríjemných prekvapení

Zápach valiaci sa z chladničky dokáže pokaziť chuť aj tomu najväčšiemu hladošovi. @marisoul rieši tento problém umytím chladničky octovou vodou. Ako prevenciu pred zápachom používa @katikaba misku so sódou bikarbónou, ktorú nechá v chladničke na mieste, kde bude najmenej zavadzať. @mandarinka1980 namiesto sódy používa rovnakým spôsobom hubku namočenú v octe. Po čase môžete hubku opätovne namočiť do octu.

Mikrovlnka a explózie

Murphyho zákon sa prejavuje aj pri mikrovlnkách – ja vždy zabudnem poklopom prikryť to, čo rado vybuchuje. Verte mi, na môj zážitok s ohrievaním kuracieho stehna nezabudnem ešte dlho. Nabudúce ale nestrávim dve hodiny náročným odstraňovaním dôsledku mojej zábudlivosti, ale dám na radu @denisa121, ktorá píše:  „Na mikrovlnku je super 0,5 l vody, 0,5 dcl octu (ja dávam aj viac), na 3 - 5 minút, plný vykon. Potom už len poutierať špinu a taká je krásna ako nová.“ A ak náhodou nezaberie táto rada, ešte mám v zálohe trójskeho koňa od @danka.k: „Vieš, čo je dobré na mikrovlnku? Dať šupky z citróna na 10 sekúnd a potom len zotrieš suchým papierovým obrúskom.“

Škvrnám na oknách a sklách odzvonilo

Ďalšou z rád, ktoré určite vyskúšam, je tá so silonkami od @skarabeus1111. Údajne je to výborný leštič na už umyté a suché okná. Na dolešťovanie okien som vždy používala noviny, ale tentokrát dostanú šancu vyradené silonky.

Ach, tie voskovky

Kto má deti, vie presne, aké sú voskovky nebezpečné. Ich ostránenie z koberca či steny vyžaduje pevné nervy a občas aj malý zázrak. Tým malým zázrakom sa stala pre dámy @milusnicka a @trudka4 žehlička a savý papier (dobre poslúžia aj staré nelesklé noviny).  Na koberec, ktorý vaše ratolesti skrášlili voskovkami, priložte savý papier a jemne nahriatu žehličku naň priložte. Voskovka sa roztaví a vsiakne do papiera. No dostať voskovky preč zo steny, to už chce naozaj veľa nervov. @damind ich poctivo jemne zo steny zoškrabovala a @cvirenka ich veľmi prácne gumovala klasickou školskou gumou. Klobúk dolu pred ich trpezlivosťou.

Multirady

Ak vás trápi kameň v rýchlovarnej kanvici a k tomu ešte aj upchatý odtok, vyriešte oba problémy šikovne ako @babinacakatelka, ktorá píše: „Vyvárala som dnes kanvicu octom a napadlo mi, že to vylejem do výlevky vo vani, lebo horšie odteká. Nasypala som prášok do pečiva na výlevku a zaliala tým horúcim octom z kanvice. Mala som dva úžitky v jednom: vyvarená kanvica a prečistená výlevka, len tak zašumelo a odteká super.“

Ďalšiu radu na túto tému má aj @sonah, ktorá namiesto octu používa práškovú kyselinu citrónovú: „Ja vyváram iba s kyselinou citrónovou, aj antikorové hrnce, keď zostanú také zašednuté, vyvarím a sú ako nové. Dokonca s tou kyselinou aj umývam dvere na sprchovom kúte, sú z priesvitného plastu a vodný kameň s tým ide dole najlepšie. Dám na hubku na riad, vyčistím a dvierka sú ako nové. Žiadny čistiaci prostriedok to tak nevyčistí,už som skúšala všetko možné, ale kyselina citrónová je naj!"

Toto boli len niektoré z vašich výborných rád do domácnosti, omnoho viac ich môžete nájsť priamo v skupine Rady,tipy a triky v domácnosti, kde môžete použiť hashtag 

A na záver ešte rada, ktorá ma naozaj pobavila

„Ako čistíte sklokeramické dosky? Ja tam mám furt fľaky“

„Ja prikryjem utierkou, aby nebolo nič vidieť.“ 

Podeľte sa aj vy o rady do domácnosti, ktoré viac ako chémiu využívajú prírodné šetrné produkty!

#cistenie #skvrny #prakticke_rady #pracka #domacnost #upratovanie

Foto: pixabay.com

ak nechcete mat flaky na sklokeramickej doske, tak na nej nevarte :D

3. máj 2017

Ale ozaj... ako na tie varné dosky? Videla som na to škrabku ale nekúpila som. Sklokeramika a indukcia maju asi rovnaký povrch, správne?

4. máj 2017

Ja používam výrobky od Amway a nemám problém so žiadnymi fľakmi. Sú šetrné k životnému prostrediu aj ku mne a sú aj účinné.

23. júl 2018

Začni písať komentár...

Odošli