petrasr
    2. máj 2017    Čítané 970x

    Aj upratovanie môže byť "BIO"! Odskúšané tipy na čistenie bez chémie

    Upratovanie! Veľké a či malé - otravné, ale potrebné. No okrem toho môže byť aj BIO!

    Po nechemických prostriedkoch na čistenie občas siahneme z číreho zúfalstva a inokedy v snahe šetriť nielen životné prostredie, ale aj naše zdravie. Dámy z Modrého koníka sa o skúsenosti s „bio“ upratovaním ochotne podelili a tú sú ich rady.

    Preč s vodným kameňom

    Najväščím postrachom v kúpeľni, čo sa udržovania čistoty týka, je určite vodný kameň a špina zažratá do škár medzi dlažbou. S vodným kameňom, ktorý sa veľmi rád usadzuje hlavne v spodnej časti sprchových kútov, hravo zatočila @elizee. Jej rada znie: namočiť papierovú kuchynskú utierku do octu, priložiť na „postihnuté“ miesto v kúpeľni. Nechať celú noc pôsobiť a ráno sa už len tešiť z výsledku.

    Kameň je nepriateľ aj pre práčky. Jednou zo zaužívaných rád je vyliať do bubna 1 - 3 litre octu, vhodiť tam nejaké staré handry (bubon sa pri žmýkaní nesmie točiť naprázdno z bezpečnostných dôvodov) a zapnúť prací cyklus na vyššiu teplotu. Je ale dosť možné, že tento recept si neporadí len s usadeninami, ale aj s hadicami od práčky.  @misena92 však na ocot nedá dopustiť, používa ho ale len 2-krát ročne na generálnu očistu. Tu je jej konkrétny postup:

    1 kg kryštálovej sódy (natrium carbonat - pracia sóda) - dostať ju kúpiť v drogérii či v predajniach poľnohospodárskych a vinohradníckych potrieb,

    1 l bieleho alk. 8% octu (môže byť aj normálny nebiely ocot).

    Postup:

    1. Priamo do bubna práčky nalejem 3 - 4 l vody,
    2. Pridám roztok 1 kg kryštálovej sódy rozpustenej v 1 litri vriacej vody,
    3. Práčku zatvorím, nastavím na maximálnu teplotu 95 stupňov NIE na predpieranie! Len na hlavný dlhý program. Čím dlhší časový program, tým lepšie. Ppokiaľ máte spredu plnenú práčku, môžete vidieť v bubne "mierne penenie". To sóda rozpúšťa všetky staré nanesené zvyšky pracích prostriedkov a aviváže.
    4.  Na konci práčku vypnem, vyčistím filtre.

    Postup treba zopakovať, ale teraz dáme do práčky 8 % zázrak - ocot. Práčku znova pustíme na 95 stupňov a na najdlhší program bez predpierania.

    Ak sa predsa len obávate, že vám ocot poškodí tesnenia na práčke, @zuza123 odporúča raz za čas pridať celý malý kelímok práškovej kyseliny cistrónovej. Kelímok vsype do nádobky na tuhý prášok a pustí program na 90°C.

    Dlažba ako nová

    Na škáry v dlažbe treba už trošku hrubšiu silu – kombinácia teplá voda, citrodeko a sóda bikarbóna sa skvele osvedčila viacerým dámam. Výsledok tohto nechemického čistenia môžete vidieť aj priamo na fotke, o ktorú sa podelila @petra141181.

    Chladnička bez nepríjemných prekvapení

    Zápach valiaci sa z chladničky dokáže pokaziť chuť aj tomu najväčšiemu hladošovi. @marisoul rieši tento problém umytím chladničky octovou vodou. Ako prevenciu pred zápachom používa @katikaba misku so sódou bikarbónou, ktorú nechá v chladničke na mieste, kde bude najmenej zavadzať. @mandarinka1980 namiesto sódy používa rovnakým spôsobom hubku namočenú v octe. Po čase môžete hubku opätovne namočiť do octu.

    Mikrovlnka a explózie

    Murphyho zákon sa prejavuje aj pri mikrovlnkách – ja vždy zabudnem poklopom prikryť to, čo rado vybuchuje. Verte mi, na môj zážitok s ohrievaním kuracieho stehna nezabudnem ešte dlho. Nabudúce ale nestrávim dve hodiny náročným odstraňovaním dôsledku mojej zábudlivosti, ale dám na radu @denisa121, ktorá píše:  „Na mikrovlnku je super 0,5 l vody, 0,5 dcl octu (ja dávam aj viac), na 3 - 5 minút, plný vykon. Potom už len poutierať špinu a taká je krásna ako nová.“ A ak náhodou nezaberie táto rada, ešte mám v zálohe trójskeho koňa od @danka.k: „Vieš, čo je dobré na mikrovlnku? Dať šupky z citróna na 10 sekúnd a potom len zotrieš suchým papierovým obrúskom.“

    Škvrnám na oknách a sklách odzvonilo

    Ďalšou z rád, ktoré určite vyskúšam, je tá so silonkami od @skarabeus1111. Údajne je to výborný leštič na už umyté a suché okná. Na dolešťovanie okien som vždy používala noviny, ale tentokrát dostanú šancu vyradené silonky.

    Ach, tie voskovky

    Kto má deti, vie presne, aké sú voskovky nebezpečné. Ich ostránenie z koberca či steny vyžaduje pevné nervy a občas aj malý zázrak. Tým malým zázrakom sa stala pre dámy @milusnicka a @trudka4 žehlička a savý papier (dobre poslúžia aj staré nelesklé noviny).  Na koberec, ktorý vaše ratolesti skrášlili voskovkami, priložte savý papier a jemne nahriatu žehličku naň priložte. Voskovka sa roztaví a vsiakne do papiera. No dostať voskovky preč zo steny, to už chce naozaj veľa nervov. @damind ich poctivo jemne zo steny zoškrabovala a @cvirenka ich veľmi prácne gumovala klasickou školskou gumou. Klobúk dolu pred ich trpezlivosťou.

    Multirady

    Ak vás trápi kameň v rýchlovarnej kanvici a k tomu ešte aj upchatý odtok, vyriešte oba problémy šikovne ako @babinacakatelka, ktorá píše: „Vyvárala som dnes kanvicu octom a napadlo mi, že to vylejem do výlevky vo vani, lebo horšie odteká. Nasypala som prášok do pečiva na výlevku a zaliala tým horúcim octom z kanvice. Mala som dva úžitky v jednom: vyvarená kanvica a prečistená výlevka, len tak zašumelo a odteká super.“

    Ďalšiu radu na túto tému má aj @sonah, ktorá namiesto octu používa práškovú kyselinu citrónovú: „Ja vyváram iba s kyselinou citrónovou, aj antikorové hrnce, keď zostanú také zašednuté, vyvarím a sú ako nové. Dokonca s tou kyselinou aj umývam dvere na sprchovom kúte, sú z priesvitného plastu a vodný kameň s tým ide dole najlepšie. Dám na hubku na riad, vyčistím a dvierka sú ako nové. Žiadny čistiaci prostriedok to tak nevyčistí,už som skúšala všetko možné, ale kyselina citrónová je naj!"

    Toto boli len niektoré z vašich výborných rád do domácnosti, omnoho viac ich môžete nájsť priamo v skupine Rady,tipy a triky v domácnosti, kde môžete použiť hashtag 

    A na záver ešte rada, ktorá ma naozaj pobavila

    „Ako čistíte sklokeramické dosky? Ja tam mám furt fľaky“

    „Ja prikryjem utierkou, aby nebolo nič vidieť.“ 

    Podeľte sa aj vy o rady do domácnosti, ktoré viac ako chémiu využívajú prírodné šetrné produkty!

    Foto: pixabay.com

    petrasr
    27. apr 2017    Čítané 767x

    Mamí, kúp mi zvieratko! Pre tieto dôvody povedzte "áno"

    O pozitívnych vplyvoch kontaktu s milými potvorkami z ríše zvierat by vám asi najviac dokázali hovoriť ľudia, ktorým zvieratá priamo pomohli. Terapia so psami (canisterapia) či koňmi (hipoterapia) už nie je len módny výstrelok, ale zaužívaná forma pomoci v medicínskej praxi. O ich kladných vplyvoch na fyzickú ale najmä psychickú stránku nie je pochýb. No nielen pes môže byť priateľom človeka. Psychicky pomôcť dokáže aj taký had. Že vás oblial pot len pri myšlienke krútiaceho sa plaza pod vaším gaučom? Váš teenager by mal možno na celú situáciu iný názor.

    Množstvo výskumov ukázalo, že sila pozitívnych účinkov nezáleží od druhu zvieraťa, ale od osobných preferencií človeka. Zjednodušene povedané, najviac pozitív prinesie zviera, ku ktorému prirodzene inklinujete.

    Psychologické benefity zvieraťa v rodine:

    • zmenšuje pocit osamelosti, izolácie a odcuzenia
    • zvyšuje komunikatívnosť, povzbudzuje k aktívnejšej socializácii
    • bojuje s nudou
    • pomáha zvládať pocity úzkosti a depresie
    • motivuje k rýchlejšej rekonvalescencii - uzdraveniu
    • pomáha prekonávať rečové a emočné poruchy
    • prispieva k rýchlejšiemu osvojovaniu správnych návykov
    • povzbudzuje k pocitu zodpovednosti
    • pomáha vytvárať rutinu
    • zvyšuje produkciu hormónov šťastia a tým zlepšuje náladu 

    via GIPHY

    Pes a mačka

    Pozitíva týchto chlpatých miláčikov ani nemusíme rozoberať. Ich majitelia presne vedia popísať ten pocit šťastia, keď ich pri príchode domov psík rozradosetnene víta. Pes je neodškriepiteľným nositeľom dobrej nálady a hlavne väzbu s ním vníma človek ako naozaj veľmi silnú. Psia prítomnosť nielenže prospieva človeku fyzicky, no pes aj mačka sú výbornými odbúravačmi stresu. Hladkanie srsti, vnímanie jeho tepla a pomalého dychu pôsobia ako balzam na vystresovaných ľudí. Podľa posledných výskumov každý druhý z nás trpí stavmi úzkosti a práve tie pomôže zmierniť spoločnosť chlpatého kamaráta. Štúdie dokonca preukázali, že majitelia psov a mačiek spia v prítomnosti svojich zvieracích ochrancov lepšie, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje celkovú kvalitu života.  

    via GIPHY

    Hlodavce

    Menšie domáce zvieratá ako sú miniatúrne králiky, morčatá či dokonca potkany, ponúkajú plnohodnotnú náhradu do rodín, kam sa či už z priestorových alebo časových dôvodov nehodí pes alebo mačka. Manipulácia s malým zvieratkom nielenže rozvíja jemnú motoriku, no navodzuje aj pocit komfortu a ich pozitívne účinky na psychiku človeka sa vyrovnajú tým, ktoré ponúkajú mačka a pes. Rovnako ako so psíkom či mačkou, aj s hlodavcami sa dá nadviazať veľmi silné priateľské puto. Po krátkom čase vás tieto milé zvieratká začnú nadšene a hlasno vítať, akonáhle začujú kľúč v zámke. A možno by ste to na potkany nepovedali, ale tie potvorky sa dajú naučiť aj rôznym trikom a spoľahlivo tak zaženú všetku nudu.

    via GIPHY

    Plazy a obojživelníky

    Plazy, jašteričky či korytnačky - tak to je kategória, ktorú by niektorí na zozname zvierat s blahodarným účinkom na človeka očakávali asi najmenej. Prekvapivo je však plaz výborným kamarátom napríklad pre dospevajúcich teenagerov, ktorí sa túžia odlišovať od svojho okolia. Starostlivosť o plazy vyžaduje veľkú dôslednosť a precíznosť, čo pomáha odpútať pozornosť dospievajúceho od vlastných neustálych emocionálnych bojov. Keďže je vlastníctvo plaza stále neobvyklou záležitosťou, u ich majiteľov môže dôjsť k upevneniu sebadôvery a k získaniu pocitu výnimočnosti. 

    via GIPHY

    Kone

    Kone sú snom mnohých malých princezien a niet sa čomu čudovať. Majestátne zviera navodzuje pocit bezpečia, ochrany, ale aj voľnosti. Starostlivosť o kone je časovo veľmi náročnou záležitosťou, ktorá učí nielen k veľkej zodpovednosti, no vedie aj plánovaniu si vlastného času. Samotná jazda na koni je náročná vec a zvládnuť ju si vyžaduje trpezlivosť, sebadisciplínu a sústredenie. Opäť tak dochádza k presmerovaniu pozornosti od vlastných problémov a uzamykaniu sa vo vlastnom vnútri k vnímaniu okolia všetkými zmyslami.

    via GIPHY

    Papagáje

    U papagájov je známe, že sú nielen inteligentné, ale majú aj veľkú dávku empatie. To z nich robí výborných spoločníkov pre chvíle nepohody. Papagáje majú schopnosť naučiť sa nielen slová, ale aj celé frázy, ktorých opakovanie môže pomôcť prekonávať aj náročnejšie psychické stavy jednotlivca. Chvíľa, keď papagáj po prvý krát vysloví ľudské slovo, a či zo slov vyriekne celú vetu, je nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých ich majiteľov. Papagáj tak nielen prispeje k úsmevným situáciám v celej rodine, no svojmu majiteľovi navodí pocit, že zvládol niečo obzvlášť zložité a jeho trpezlivosť a tvrdá práca bola odmenená uznaním a konkrétnym výsledkom. Operenec, aj keď si to sám neuvedomuje, tak prispieva svojmu majiteľovi k pozitívnemu vnímaniu samého seba.

    Máte aj vy vo vašej domácnosti nejakého zvieracieho miláčika? Podeľte sa o skúsenosti a budeme radi, ak pridáte aj konkrétne úsmevné zážitky. 

    Zdroj: 
    http://www.wideopenpets.com/

    https://www.psychologytoday.com/
    Foto: pixabay.com

    petrasr
    27. apr 2017    Čítané 574x

    Sladký život aj bez bieleho cukru

    Každý, kto chce seba a svoju rodinu stravovať trošku zdravšie, ako prvé vyradí z jedálnička biely rafinovaný cukor. O správnosti tohto rozhodnutia nie je pochýb. No aj bez cukru môže byť cesta za zdravším životným štýlom stále sladká, a to doslova.

    ČERSTVÉ OVOCIE

    Občas sa ozývajú ohlasy, že ovocie nie je až také zdravé, pretože je to tiež samý cukor. Áno aj. Ovocie, to je hlavne vláknina, ktorá pomáha pomalšiemu vstrebaniu fruktózy, čo znamená menší výkyv cukru v krvnom obehu. Preto je vždy vhodnejšie sladiť ovocím a nie ovocným extraktom či sirupom (aj keď prírodným).

    Banán, jedna z prvých potravín pre deti a taktiež výborné prírodné sladidlo. Toto obľúbené ovocie je bohatým zdrojom minerálov, hlavne horčíka a draslíka. Nedostatkom horčíka dnes trpí veľké percento populácie vďaka málo výživnej pôde určenej na pestovanie obilnín. Vymeniť biely cukor za tento voňavý zázrak sa teda zdá byť veľmi rozumným riešením. Sladiť ním je vhodné hlavne nepečené dezerty. Pyré z banánov a jabĺk vyčarí naozaj lahodnú sladkú chuť. Pozor ale, nedozretý banán môže u niekoho vyvolávať nepríjemnú plynatosť.

    Z banánov môžete vyčariť aj výborné lievance, presne ako @matta308, ktorá píše: „Ja robím z banánov lievance. 1 banaán + 2 vajcia, rozmixuješ, upražíš ako klasika lievance, poleješ medom a budete sa olizovať až za ušami“.

    Ďalší tip, ako si zdravo osladiť život je zakamuflovať sladké jabĺčka a dokonca aj mrkvu do koláčov. Tie nastrúhané do cesta koláč nielen zvláčnia, ale aj osladia. Vhodné je vyberať jabĺčka určené na pečenie, napríklad druh Jonagold alebo Golden Delicious.

    SUŠENÉ OVOCIE

    Dobre rozmixované datle (ak sú prílš suché, namočte ich pred spracovaním do vody), hrozienka ba aj slivky dokážu v kuchyni hotové zázraky. Nielenže dodajú dezertom výbornú štruktúru, no hlavne datle svojou sladkosťou pripomínajúcou karamel dokážu cukor úplne nahradiť. Jednoduché karamelové mlieko vyčaríte v priebehu chvíľky – stačí mixér, mlieko a datle bez jadier, prípadne pridajte aj banán na zahustenie a sladký milkshake je na svete. Dospelí si môžu pochutnať na tvarohovom koláči osladenom hrozienkami dosýta namočenými v rume. Pri sušených produktoch nezabudnite skontrolovať, či neboli náhodou sírené alebo umelo prisladzované. Pokiaľ áno, ovocie pred použitím dôkladne umyte pod teplou tečúcou vodou.

    O veľmi zdravý recept s použitím datlí sa podelila aj @shterezka, ktorej kefír vyzerá naozaj lahodne. "Príprava je jednoduchá, zmixujte kefír, postrúhané jablko, sušené datle, med a škoricu." Jej ďalšou alternatívou (na fotografii) je kombinácia: ananás, kiwi, zázvor, kefír, mleté ľanové semienka, med, kurkuma. Mňam!

    Šikovná @rebecca16 z datlí dokonca napiekla zdravé sušienky len z troch ingrediencií - maslo, špaldová múka a datle: „Zdravé chrumkanie pre mojich žrútov od foodblogerky Tinky. Rýchle, lacné, zvládnu zjesť bezzubí aj tí, ktorí zdravé nemusia.„

    MED

    Toto sladké tekuté zlato vám nielenže doplní energiu, no vďaka antioxidantom posilní aj váš imunitný systém. Keďže sa jeho chuť teplom nemení, je vhodný aj ako náhrada do pečenia. No je treba mať na pamäti, že pečením sa jeho pozitívne zdravotné účinky ničia. To, že je medík asi najobľúbenejšou náhradou za biely cukor dokazuje aj množstvo receptov vo fóre

    PRÍRODNÝ SIRUP

    Sirupy momentálne zažívajú veľký boom. Na našom trhu je veľa druhov - agávový, javorový, jablkový, špaldový, kokosový či ryžový, no ich kvalita rapídne kolíše. Pri používaní sirupov myslite na to, že sú kaloricky veľmi bohaté. Ich benefitom je však prítomnosť antioxidantov, minerálov a vitamínov.  Výhoda sirupov oproti medu je aj ich tekutá forma. Sú teda výborné či už na zdobenie dezertov, poliatie palaciniek, alebo na prípravu omáčok. Tip na prípravu torty s použitím kokosového sirupu nájdete aj v našom blogu.  

    STÉVIA

    Výťažky z tejto rastliny sa najskôr používali ako náhrada zubných pást. Až neskôr si to stévia prerazila až do našich kuchýň. Je 300-krát sladšia ako cukor, čo je však občas na škodu – veľmi rýchlo sa to s ňou preženie. Stéviu zakúpime v rôznych podobách, od prášku, granuliek až po kvapky. Keďže má nahorkastú príchuť, často sa používa namiešaná s iným typom cukru, napríklad s brezovým. Jej výhodou je 100 % prírodnosť, no jej negatívom je už spomínaná pachuť, ktorú nie každý dokáže zniesť a taktiež jej tepelná nestálosť. Vhodná je teda hlavne do studenej kuchyne napríklad v kombinácii s výraznou vanilkou a škoricou.

    Umenie pečenia so stéviou preukázala @kesis svojou zdravou tortou: "Strúhané jabĺčka, mleté orechy, kokos, mletý mak, mlieko, stévia (ale robila som aj s medom ), všetko od oka. 170 st. cca 40 min."

    BREZOVÝ CUKOR

    Známy aj pod názvom Xylitol je cukor vyťažený z brezy. Sladivosťou len o málo zaostáva za rafinovaným cukrom, no má omnoho nižší glykemický index a pozitívne vplýva aj na zubnú sklovinu. Vzhľadom pripomína obyčajný cukor, no má inú molekulovú štruktúru – nekryštalizuje. Aj keď sa dá za cukor nahradiť skoro všade, chleba s ním piecť neskúšajte. Kvasniciam totiž „nechutí“. Xylitol tak možno nepoteší „chlebožrútov“, no tí, ktorí trpia candidózou (premnoženie kvasiniek v tele), by tomuto cukru mohli dať šancu.

    KOKOSOVÝ CUKOR

    Cukor z nektáru kokosových paliem môžete smelo použiť ako plnohodnotnú náhradu cukru do studenej aj teplej kuchyne. Jeho sladivosť je rovnaká a v porovnaní s cukrom má nižší glykemický index. Treba však myslieť na to, že pokrmom dodá jemnú karamelovú chuť. Okrem nej však prispeje aj vitamínom B či minerálmi. O výhodách kokosového cukru vie svoje aj @lubos, ktorý sa podelil o recept na chrumkavé mandľovo-kokosové sušienky.

    Spôsobov, ako si osladiť život je naozaj veľa, pokiaľ sa ale rozhodnete experimentovať s novou potravinou, je potrebné počítať aj s možnou alergickou reakciou. Viac sa o nej dočítate na Wiki Modrého koníka.

    A ako riešite svoje chute na sladké vy? Podeľte sa o skúsenosti, tipy a recepty. 

    Foto: pixabay.com