petrasr
27. apr 2017
767 

Mamí, kúp mi zvieratko! Pre tieto dôvody povedzte "áno"

O pozitívnych vplyvoch kontaktu s milými potvorkami z ríše zvierat by vám asi najviac dokázali hovoriť ľudia, ktorým zvieratá priamo pomohli. Terapia so psami (canisterapia) či koňmi (hipoterapia) už nie je len módny výstrelok, ale zaužívaná forma pomoci v medicínskej praxi. O ich kladných vplyvoch na fyzickú ale najmä psychickú stránku nie je pochýb. No nielen pes môže byť priateľom človeka. Psychicky pomôcť dokáže aj taký had. Že vás oblial pot len pri myšlienke krútiaceho sa plaza pod vaším gaučom? Váš teenager by mal možno na celú situáciu iný názor.

Množstvo výskumov ukázalo, že sila pozitívnych účinkov nezáleží od druhu zvieraťa, ale od osobných preferencií človeka. Zjednodušene povedané, najviac pozitív prinesie zviera, ku ktorému prirodzene inklinujete.

Psychologické benefity zvieraťa v rodine:

  • zmenšuje pocit osamelosti, izolácie a odcuzenia
  • zvyšuje komunikatívnosť, povzbudzuje k aktívnejšej socializácii
  • bojuje s nudou
  • pomáha zvládať pocity úzkosti a depresie
  • motivuje k rýchlejšej rekonvalescencii - uzdraveniu
  • pomáha prekonávať rečové a emočné poruchy
  • prispieva k rýchlejšiemu osvojovaniu správnych návykov
  • povzbudzuje k pocitu zodpovednosti
  • pomáha vytvárať rutinu
  • zvyšuje produkciu hormónov šťastia a tým zlepšuje náladu 

via GIPHY

Pes a mačka

Pozitíva týchto chlpatých miláčikov ani nemusíme rozoberať. Ich majitelia presne vedia popísať ten pocit šťastia, keď ich pri príchode domov psík rozradosetnene víta. Pes je neodškriepiteľným nositeľom dobrej nálady a hlavne väzbu s ním vníma človek ako naozaj veľmi silnú. Psia prítomnosť nielenže prospieva človeku fyzicky, no pes aj mačka sú výbornými odbúravačmi stresu. Hladkanie srsti, vnímanie jeho tepla a pomalého dychu pôsobia ako balzam na vystresovaných ľudí. Podľa posledných výskumov každý druhý z nás trpí stavmi úzkosti a práve tie pomôže zmierniť spoločnosť chlpatého kamaráta. Štúdie dokonca preukázali, že majitelia psov a mačiek spia v prítomnosti svojich zvieracích ochrancov lepšie, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje celkovú kvalitu života.  

via GIPHY

Hlodavce

Menšie domáce zvieratá ako sú miniatúrne králiky, morčatá či dokonca potkany, ponúkajú plnohodnotnú náhradu do rodín, kam sa či už z priestorových alebo časových dôvodov nehodí pes alebo mačka. Manipulácia s malým zvieratkom nielenže rozvíja jemnú motoriku, no navodzuje aj pocit komfortu a ich pozitívne účinky na psychiku človeka sa vyrovnajú tým, ktoré ponúkajú mačka a pes. Rovnako ako so psíkom či mačkou, aj s hlodavcami sa dá nadviazať veľmi silné priateľské puto. Po krátkom čase vás tieto milé zvieratká začnú nadšene a hlasno vítať, akonáhle začujú kľúč v zámke. A možno by ste to na potkany nepovedali, ale tie potvorky sa dajú naučiť aj rôznym trikom a spoľahlivo tak zaženú všetku nudu.

via GIPHY

Plazy a obojživelníky

Plazy, jašteričky či korytnačky - tak to je kategória, ktorú by niektorí na zozname zvierat s blahodarným účinkom na človeka očakávali asi najmenej. Prekvapivo je však plaz výborným kamarátom napríklad pre dospevajúcich teenagerov, ktorí sa túžia odlišovať od svojho okolia. Starostlivosť o plazy vyžaduje veľkú dôslednosť a precíznosť, čo pomáha odpútať pozornosť dospievajúceho od vlastných neustálych emocionálnych bojov. Keďže je vlastníctvo plaza stále neobvyklou záležitosťou, u ich majiteľov môže dôjsť k upevneniu sebadôvery a k získaniu pocitu výnimočnosti. 

via GIPHY

Kone

Kone sú snom mnohých malých princezien a niet sa čomu čudovať. Majestátne zviera navodzuje pocit bezpečia, ochrany, ale aj voľnosti. Starostlivosť o kone je časovo veľmi náročnou záležitosťou, ktorá učí nielen k veľkej zodpovednosti, no vedie aj plánovaniu si vlastného času. Samotná jazda na koni je náročná vec a zvládnuť ju si vyžaduje trpezlivosť, sebadisciplínu a sústredenie. Opäť tak dochádza k presmerovaniu pozornosti od vlastných problémov a uzamykaniu sa vo vlastnom vnútri k vnímaniu okolia všetkými zmyslami.

via GIPHY

Papagáje

U papagájov je známe, že sú nielen inteligentné, ale majú aj veľkú dávku empatie. To z nich robí výborných spoločníkov pre chvíle nepohody. Papagáje majú schopnosť naučiť sa nielen slová, ale aj celé frázy, ktorých opakovanie môže pomôcť prekonávať aj náročnejšie psychické stavy jednotlivca. Chvíľa, keď papagáj po prvý krát vysloví ľudské slovo, a či zo slov vyriekne celú vetu, je nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých ich majiteľov. Papagáj tak nielen prispeje k úsmevným situáciám v celej rodine, no svojmu majiteľovi navodí pocit, že zvládol niečo obzvlášť zložité a jeho trpezlivosť a tvrdá práca bola odmenená uznaním a konkrétnym výsledkom. Operenec, aj keď si to sám neuvedomuje, tak prispieva svojmu majiteľovi k pozitívnemu vnímaniu samého seba.

Máte aj vy vo vašej domácnosti nejakého zvieracieho miláčika? Podeľte sa o skúsenosti a budeme radi, ak pridáte aj konkrétne úsmevné zážitky. 

Zdroj: 
http://www.wideopenpets.com/

https://www.psychologytoday.com/
Foto: pixabay.com

#zviera #vychova #terapia 

Začni písať komentár...

Odošli