petruldo
5. júl 2013

Začíname prikrmovať. 2. diel

Tento článok vznikol ako moja snaha pomôcť maminkám zorientovať sa v problematike prikrmovania. Obsahuje manuál na zavádzanie potravín na jeden mesiac.

V tejto časti sa budem venovať imunologickému oknu a zavádzaniu lepku do výživy.

Imunologické okno

Jednou z funkcií imunitného systému je reakcia proti cudzorodým bielkovinám, jeho porucha môže viesť k alergii. Rovnako dôležitá je i schopnosť na cudzorodé látky nereagovať - funkcia aktívnej imunitnej tolerancie. Podľa najnovších poznatkov môže byť navodenie tolerancie kľúčové k prevencii alergie.

Popôrodný vývoj imunitnej reaktivity vymedzuje optimálne obdobie pre stretnutie sa s potravinovými antigénmi. Toto obdobie je nazývané imunitné okno a je v ňom pri kontaktu s alergénmi pravdepodobnejší vývoj tolerancie než senzibilizácie. Pre potravinové alergény je to rozmedzie medzi 4. – 6. mesiacom života. Vek 17 až 26 týždňov je k zavádzaniu nemliečnej stravy u zdravých detí podľa doterajších poznatkov najvhodnejší.

Prídavky kojenia majú postupne obsahovať múku z obilnín s lepkom, zemiaky, ryžu a mäso vrátane rýb, slepačích vajec, ovocie, zeleninu, výrobky z mlieka, arašidov, vlašských orechov a sóje  (niesú zoradené podľa poradia pri zavádzaní).

Zavedenie potravinových antigénov (vrátane lepku) v čase kojenia medzi 4 a 6 mesiacom života môže znížiť tiež riziko diabetes mellitus I. typu a celiakie, opačný postup môže riziko uvedených ochorení zvýšiť.

Zavádzajte iba jednu novú potravinu 4-5 dní po sebe v malom množstve (1-2 lyžičky, prvý deň stačí potrieť okolo pusy danou potravinou) orechy v nedusivej forme (mlieko, maslo).

Zavádzanie lepku

Európska spoločnosť pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN) vydala v roku 2008 nové odporúčania na zavádzanie lepku do výživy dieťaťa. Lepok sa má zaviesť medzi  ukončeným 16. týždňom (ukončený 4. mesiac) až 7. mesiacom, najlepšie pred ukončeným 6. mesiacom. Zároveň odporúčajú aby bolo dieťa v čase zavádzania lepku stále dojčené a tak bolo pod ochranným účinkom MM.

S týmito odporúčaniami však nesúhlasia pediatri. Hlavný odborník MZ SR pre pediatriu a zároveň člen Slovenskej pediatrickej spoločnosti prof. MUDr. Peter Bánovčin, CSc., uviedol, že podľa odporúčania ESPGHAN-u sa lepok do výživy môže zaviesť už od ukončeného 4. mesiaca, ale nemusí. Ak je dieťa plne kojené, lepok sa zavádza až po ukončenom 6. mesiaci.

Ako to vyplýva z výskumov, je dôležité aby bolo dieťa počas a aj po zavedení lepku stále kojené, znižuje sa tým riziko vzniku celiakie.

Ak však máte v rodine výskyt celiakie, buďte opatrní a o zavádzaní lepku sa poraďte s odborníkom na imunológiu a alergológiu.

V článku o zavádzaní lepku v Špeciáli časopisu Mama a ja, Výživa detí od narodenia do školského veku je uvedené nasledovné odporúčanie:

  • Kojeným deťom podávame lepok po ukončenom 6. mesiaci do ukončeného 7. mesiaca,
  • Deťom čiastočne kojeným a prikrmovaným UM podávame lepok po ukončenom 4. mesiaci, najlepšie medzi 5. až 7. mesiacom, pod ochranou kojenia,
  • Deťom na UM podávame lepok medzi 6. a 7. mesiacom.

Ako sa teda zorientovať v týchto protichodných odporúčaniach? Jednoducho sa poraďte s pediatrom svojho dieťaťa, lebo aj tu platí čo lekár to iný názor.

Príznaky celiakie

Príznaky sa vyvíjajú postupne po zavedení lepku do výživy. Prvými známkami býva nechutenstvo, kašovité objemné stolice, mrzutosť, podráždenosť a stagnácia hmotnosti až neprospievanie.

Hlavné príznaky sú celkové a lokálne, ktoré vychádzajú z postihnutého tráviaceho systému:

  • kašovité objemné zapáchajúce stolice, ktoré obsahujú nestrávený tuk, sú šedobiele s lesklým povrchom, zvracanie, pocity na zvracanie, zvýšený odchod plynov,
  • veľké nafúknuté, bolestivé brucho,
  • vychudnutá postava, nízky svalový tonus, bledá koža a sliznice,
  • zmenená psychika – mrzutosť, podráždenosť, plachosť, úzkosť, nepokoj.

Môžu byť prítomné len niektoré príznaky, alebo žiadne (bezpríznaková celiakia ) alebo sa objavujú len celkové nešpecifické príznaky, ako sú únava, bledosť, neprospievanie, stagnácia hmotnosti.

Komplikácie celiakie:

nízky obsah vitamínov rozpustných v tukoch -  A,D,E,K; porucha imunitného systému; chudokrvnosť; oneskorený rast; úbytok hmotnosti; únava; nechutenstvo; oneskorená puberta u detí; osteoporóza (rednutie kostí z nedostatku vápnika), zápal kĺbov; rachitída u detí (krivica z nedostatku vitamínu D) ; migréna; poruchy hybnosti pre atrofiu svaloviny; afty v ústach; zubné kazy; atopický ekzém.

Ako na to?

/Ja som zavádzala lepok obilninovými kašami v tomto poradí : ryža - ovsené vločky - jačmenné vločky - ražné vločky - pšeničné vločky - špaldové vločky./

Zaradenie obilnín s obsahom lepku môže byť takéto:

ryža – ovos – pšeno – kukurica – jačmeň – špalda – raž – tritikale.

Ryža, pšeno a kukurica sú bezlepkové obilniny, ostatné lepok obsahujú v rôznom množstve (ovos najmenej, špalda najviac).

Množstvo kaše bude symbolické, 1-2 lyžičky a teda zatiaľ nebude nahrádzať plnú dávku mlieka, je to len na zoznámenie sa imunity a črievka s lepkom. Ak dieťatko bude tolerovať všetky obilniny s lepkom, tak po jeho zavedení sa zasa vrátite ku pravidelnej konzumácii bezlepkových obilnín.

Aby bola odhalená prípadná celiakia a nedošlo k jej latentnému priebehu z dôvodu nešpecifických príznakov, budete dávať plnú dávku obilniny obsahujúcu lepok (porcia kaše alebo prílohu) až po ukončenom 8. až 9. mesiaci.

U plne kojených detí  sa lepok môže zaviesť bez predchádzajúcich zeleninových príkrmov. Dieťatku dáte 1 – 2 lyžičky obilninovej kaše a potom ho nakojíte.

 Nasleduje rozpis po prvých 4 týždňoch odstavovania

Ak to dieťatko vyžaduje, dokŕmte ho na obed MM alebo UM.

RECEPTY

Postup prípravy obilninových kaší je rovnaký. Vločky opláchneme a deň vopred namočíme (bola som poučná, že je to kôli lepšej stráviteľnosti), varíme vo vode 15 – 20 min a podľa potreby dolievame vodu. Spolu s vývarom rozmixujeme na hladkú kašu.

Kaša z kukuričnej krupice – do vriacej vody nasypeme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania varíme 5 – 10 min. Ak treba, dolievame vodu.

Pokračovanie nabudúce. #prikrmovanie #lepok #imunologicke_okno

V článku sú uvedené moje vlastné skúsenosti, recepty, a čerpala som aj z tejto literatúry:

http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/06/07.pdf

http://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-prikrmu/

Časopis dieŤa, 7/2010, ročník XVI

Špeciál časopisu Mama a ja, Výživa detí od narodenia do školského veku.

http://www.medifera.sk/index.php?id=216

Bukovský, I. a kol. Hneď to bude anjelik, 2011

 Obrázok :

http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=377799

Zaujalo Vás to? Chcete vedieť viac? Radi vás uvítame v našej skupine: Navarme im zdravie, zdravé stravovanie pre detičky už od príkrmov http://www.modrykonik.sk/skupina/2327/detail/

dakujem ;)))

6. júl 2013

Tiež som čakala na dvojku. Ďakujem

19. júl 2013

krasne rozpisane......dakujem 🙂

10. jan 2014

super clanok, diky

12. máj 2014

a este Jari, super napisane, aj pre nas na materskej ;) @jarka62

2. júl 2014

Dobrý deň veľmi sa mi páčia obidva články a už sa veľmi teším ako podľa nich budem dcérke variť, len sa chcem spýtať ako s ovocím kedy ho začať dávať a ako, máte nejaké odporúčania?

31. júl 2014

@janaka27 odporúčania sú rôzne, ja som pri synovi išla zelenina - obilniny - mäso/strukoviny - ovocie.
teraz pri dcére: obilniny-lepok, alergény- orechy, jahody, zeler, citrusy, jogurt -bielk. kravského mlieka. potom klasika zelenina, mäso/strukoviny, ovocie.

31. júl 2014

@petruldo dobry vecer,mozem sa spytat v ktorom mesiaci ste zavadzali lepok?ja mam 6mes.dcerku (ukonceny 6mes.)a je plne kojena,prave som zacala prikrmovat,zatial papkala len mrkvu...Mam jej uz hned zacat davat na veceru aj kasicky ked este len teraz zaciname?dakujem pekne..mam v tom uz chaos ☹

10. mar 2015

Len to zavadzanie lepku a alergenov - ide o mnozstvo... to neznamena kilo lepku, ale oliznut lepok, to neznamena kazdy den bielo, to znamena pouzit do varenia ci pecenia obcas bielok... ochutnat - nie zaviest kilo obilninovej kase v styroch mesiacoch... vela ludi v tom ma chaos... evidentne.

11. mar 2015

@nsn14 syna som začala prikrmovať v 5a1/2 mes. asi po 2 týždňoch zeleniny som zaviedla lepok, dávala som doba robené kaše s už zavedenou zeleninou. dcéru som začala prikrmovať v 4a1/2 mes., u nej som začala obilninami, viac v albume ´začíname prikrmovať.

11. mar 2015

@mamulienka30 nejak nechápem, hádam si nikto nemyslí, že v 4 mesiacoch zje dieťa niečoho také množstvá ako píšeš. a aj pri alergénoch a lepku platí pravidlo ako u nových potravín, a teda dáva sa 3 dni po sebe.

11. mar 2015

@nsn14 ak ste ešte len začali, s večerou by som sa neponáhľala, obilnina sa dá pridať aj do zeleniny na obed, úplne stačí 1 PL obilniny pridaná k už zavecdenej zelenine.
neodporúčam kombinovať mrkvu s ryžou, mohlo by ju zapiecť,

11. mar 2015

@petruldo - by si sa divila, nas syn bol schopny v 4 mesiacoch zjest 250ml... od prveho prikrmu to dieta nevedelo zavriet usta. Preto lepsie pripisat, kolko toho treba dat.

11. mar 2015

@petruldo no a ak by som to spravila tak ze po 14 dnoch dostane na veceru 2lyzicky napr. ryzovej kase,po dalsich 3 dnoch napr.psenovu,potom ovsenu ako sa to pise v clanku? A potom dokojit samozrejme...Zatial ma zavedenu len mrkvu,zajtra ideme na zemiacik...ako by si teda odporucala zaviest lepok do zeleninoveho prikrmu? V ktorom mesiaci teda zacat s vecerami,napr. s kasickami?

11. mar 2015

@nsn14 kľudne to sprav ako píšeš, ja som pri mladšej išla ryža-ovos-jačmeň-raž-pšenisa-špalda-kamut.
ak nieje treba večeru, tak tú obilninu prihoď na obed k zelenine.
večeru zaraď keď to bude treba, ale ja som kaše na večeru nedávala, staršiemu skôr na olovrant asi 3 týždne a potom som kašu prehodila na raňajky. obidvaja na večeru sostávali zeleninu.

14. mar 2015

Ahoj. Pisala som aj do skupiny , ale chcem sa opytat, tej kase kolko moze?? Maxinalne?

25. máj 2015

@simik22 ahoj, kaše stále varím na vode, množstvá, to robím od oka, ale vody dávam oveľa viac, čo sa pri varení neodparí, to si odlejem a po mixovaní poprípade doriedim. množstvo som nikdy neriešila, malému som dala toľko koľko zjedol, malej som s obilninami začínala, takže ona mala zo začiatku max. 1 PL, neskôr sa množstvo zvýšilo ako sa rozjedla.
k tým mliekam ti napíšem neskôr idem k zubárke a s malým k logopedičke.
zatiaľ pa

25. máj 2015

@petruldo dakujem, ale teda tej lepkovej kase mozem dat kolko spapa? lebo on nemal treti den prikrmov problem zjest 90 gramov mrkve. potrebujem mu cim skor nahradit nejake mlieko prikrmamy.

25. máj 2015

@simik22 začni bezlepkovými obilninami /ryža, pšeno, kukurica/ potom zaveď lepok. ja som po zavedení lepku dávala bezlekové obilniny, s lepkom len 1-2 x za mesiac /do 10. mes./ 1x týždenne do 12 mes. po roku 1-2 x týždenné, preferujem bezlepkové.
čo sa týka množstva, daj mu koľko zje

25. máj 2015

@petruldo ok, dakujem, dnes som varila ryzovu kasu, este dalsie dva dni dam tu, potom asi kukuricnu. a potom napr ovsenu? a vsetky lepkove obilniny skusit?

25. máj 2015

@simik22 ako chceš, ak nemáš niektorú, myslím, že sa nič nestane.

25. máj 2015

Ahoj vyborny clanok 🙂 xcem sa spytat co si ty zavadzala pocas imun. okna z alergenov teda okrem lepku - tak do toho 7. mes. Dala si aj rybu orechy a pod?
My mame 6mes. .uz vsetku zeleninu a kralicie maso, ideme na ryzu )

25. aug 2015

@lucia_ma v albume začíname prikrmovať to mám rozpísané, stihla som iba orechy, malá mala málo železa, tak som nabehla na zeleninu

25. aug 2015

ja som z toho fakt debil maly papa zelenunu uz zemiak, cukinu,mrkvu aj jablcko uz mal a teraz chcem pridat tu obilninu tak co mam pridat teraz obil inu do zeleniny alebo len cisto obilninu a dokrmit UM?a to ma byt ako obed?

2. feb 2016

@tina1712 kľudne aj do zeleniny, koľko má malý a ako dlho je prikrmovaný?

2. feb 2016

uz som vam napisala email

2. feb 2016

takže lepok môžem zaviesť tak, že na večeru dám kašu z tej konkrétnej obilniny lepkovej? či pridávať do obedného príkrmu po kúsku a na večer dávať bezlepkovú???a čo tak napr. piškótky??? môžem dať? ked obsahujú vajcia a bielok by sa mal asi až od roka myslím?

29. aug 2016

alebo čím by som mohla obmeniť desiatu,,,dávam ovocie....nedalo by sa tam pridať nejaká kaša? či radšej na večeru?

29. aug 2016

Môžem teda pridávať poatupne ryža pšeno lukurica a potom o ilniny s lepkom pridávať aj k obedu? Ja jej ešte nechcem davat kaše na olovrant ale lepok zaviesť už musim..aj keď mi to moja dr nepovedala a skoro by som prešvihla to spravne obdobie....a potom mam prestat davat a začat opat v 8 a 9mesiaci? Ďakujem som novácik mam v tom chaos

14. aug 2017

@tatianasevcikova áno, môžeš ich pridať k obedu.
ja som lepok do 10. mes. dávala sporadicky 1-2 x za mesiac, nevysadila som ho úplne. potom do roka 1x za týždeň

14. aug 2017

@petruldo vďaka😉😉veľmi ste mi pomohli😘a všetko mam vopred radšej namočit? A vsetky tie výrobky ste kde kupili v nejakom bio obchode?

14. aug 2017

@tatianasevcikova áno všetky obilniny namočiť a variť. teraz kúpiš skoro všade, ale nie všetko na jednom mieste

14. aug 2017

@petruldo super ďakujem

14. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli