Niekoľko mamičiek sa ma pýtalo či Jamieson vitamíny a minerály sú bez lepku. Áno sú bez lepku, pri nich je uvedených tento symbol. Ak by ste chceli zaslať katalóg Jamieson, napíšte mi IP.
    Lepok može byť príčinou nevoľnosti po jedle, kŕčov, plynatosti, hnačky, alebo naopak, zápchy či problémov s vyprázdňovaním
    #jamieson #lepok

    petruldo
    5. júl 2013    Čítané 0x

    Začíname prikrmovať. 2. diel

    Tento článok vznikol ako moja snaha pomôcť maminkám zorientovať sa v problematike prikrmovania. Obsahuje manuál na zavádzanie potravín na jeden mesiac.

    V tejto časti sa budem venovať imunologickému oknu a zavádzaniu lepku do výživy.

    Imunologické okno

    Jednou z funkcií imunitného systému je reakcia proti cudzorodým bielkovinám, jeho porucha môže viesť k alergii. Rovnako dôležitá je i schopnosť na cudzorodé látky nereagovať - funkcia aktívnej imunitnej tolerancie. Podľa najnovších poznatkov môže byť navodenie tolerancie kľúčové k prevencii alergie.

    Popôrodný vývoj imunitnej reaktivity vymedzuje optimálne obdobie pre stretnutie sa s potravinovými antigénmi. Toto obdobie je nazývané imunitné okno a je v ňom pri kontaktu s alergénmi pravdepodobnejší vývoj tolerancie než senzibilizácie. Pre potravinové alergény je to rozmedzie medzi 4. – 6. mesiacom života. Vek 17 až 26 týždňov je k zavádzaniu nemliečnej stravy u zdravých detí podľa doterajších poznatkov najvhodnejší.

    Prídavky kojenia majú postupne obsahovať múku z obilnín s lepkom, zemiaky, ryžu a mäso vrátane rýb, slepačích vajec, ovocie, zeleninu, výrobky z mlieka, arašidov, vlašských orechov a sóje  (niesú zoradené podľa poradia pri zavádzaní).

    Zavedenie potravinových antigénov (vrátane lepku) v čase kojenia medzi 4 a 6 mesiacom života môže znížiť tiež riziko diabetes mellitus I. typu a celiakie, opačný postup môže riziko uvedených ochorení zvýšiť.

    Zavádzajte iba jednu novú potravinu 4-5 dní po sebe v malom množstve (1-2 lyžičky, prvý deň stačí potrieť okolo pusy danou potravinou) orechy v nedusivej forme (mlieko, maslo).

    Zavádzanie lepku

    Európska spoločnosť pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN) vydala v roku 2008 nové odporúčania na zavádzanie lepku do výživy dieťaťa. Lepok sa má zaviesť medzi  ukončeným 16. týždňom (ukončený 4. mesiac) až 7. mesiacom, najlepšie pred ukončeným 6. mesiacom. Zároveň odporúčajú aby bolo dieťa v čase zavádzania lepku stále dojčené a tak bolo pod ochranným účinkom MM.

    S týmito odporúčaniami však nesúhlasia pediatri. Hlavný odborník MZ SR pre pediatriu a zároveň člen Slovenskej pediatrickej spoločnosti prof. MUDr. Peter Bánovčin, CSc., uviedol, že podľa odporúčania ESPGHAN-u sa lepok do výživy môže zaviesť už od ukončeného 4. mesiaca, ale nemusí. Ak je dieťa plne kojené, lepok sa zavádza až po ukončenom 6. mesiaci.

    Ako to vyplýva z výskumov, je dôležité aby bolo dieťa počas a aj po zavedení lepku stále kojené, znižuje sa tým riziko vzniku celiakie.

    Ak však máte v rodine výskyt celiakie, buďte opatrní a o zavádzaní lepku sa poraďte s odborníkom na imunológiu a alergológiu.

    V článku o zavádzaní lepku v Špeciáli časopisu Mama a ja, Výživa detí od narodenia do školského veku je uvedené nasledovné odporúčanie:

    • Kojeným deťom podávame lepok po ukončenom 6. mesiaci do ukončeného 7. mesiaca,
    • Deťom čiastočne kojeným a prikrmovaným UM podávame lepok po ukončenom 4. mesiaci, najlepšie medzi 5. až 7. mesiacom, pod ochranou kojenia,
    • Deťom na UM podávame lepok medzi 6. a 7. mesiacom.

    Ako sa teda zorientovať v týchto protichodných odporúčaniach? Jednoducho sa poraďte s pediatrom svojho dieťaťa, lebo aj tu platí čo lekár to iný názor.

    Príznaky celiakie

    Príznaky sa vyvíjajú postupne po zavedení lepku do výživy. Prvými známkami býva nechutenstvo, kašovité objemné stolice, mrzutosť, podráždenosť a stagnácia hmotnosti až neprospievanie.

    Hlavné príznaky sú celkové a lokálne, ktoré vychádzajú z postihnutého tráviaceho systému:

    • kašovité objemné zapáchajúce stolice, ktoré obsahujú nestrávený tuk, sú šedobiele s lesklým povrchom, zvracanie, pocity na zvracanie, zvýšený odchod plynov,
    • veľké nafúknuté, bolestivé brucho,
    • vychudnutá postava, nízky svalový tonus, bledá koža a sliznice,
    • zmenená psychika – mrzutosť, podráždenosť, plachosť, úzkosť, nepokoj.

    Môžu byť prítomné len niektoré príznaky, alebo žiadne (bezpríznaková celiakia ) alebo sa objavujú len celkové nešpecifické príznaky, ako sú únava, bledosť, neprospievanie, stagnácia hmotnosti.

    Komplikácie celiakie:

    nízky obsah vitamínov rozpustných v tukoch -  A,D,E,K; porucha imunitného systému; chudokrvnosť; oneskorený rast; úbytok hmotnosti; únava; nechutenstvo; oneskorená puberta u detí; osteoporóza (rednutie kostí z nedostatku vápnika), zápal kĺbov; rachitída u detí (krivica z nedostatku vitamínu D) ; migréna; poruchy hybnosti pre atrofiu svaloviny; afty v ústach; zubné kazy; atopický ekzém.

    Ako na to?

    /Ja som zavádzala lepok obilninovými kašami v tomto poradí : ryža - ovsené vločky - jačmenné vločky - ražné vločky - pšeničné vločky - špaldové vločky./

    Zaradenie obilnín s obsahom lepku môže byť takéto:

    ryža – ovos – pšeno – kukurica – jačmeň – špalda – raž – tritikale.

    Ryža, pšeno a kukurica sú bezlepkové obilniny, ostatné lepok obsahujú v rôznom množstve (ovos najmenej, špalda najviac).

    Množstvo kaše bude symbolické, 1-2 lyžičky a teda zatiaľ nebude nahrádzať plnú dávku mlieka, je to len na zoznámenie sa imunity a črievka s lepkom. Ak dieťatko bude tolerovať všetky obilniny s lepkom, tak po jeho zavedení sa zasa vrátite ku pravidelnej konzumácii bezlepkových obilnín.

    Aby bola odhalená prípadná celiakia a nedošlo k jej latentnému priebehu z dôvodu nešpecifických príznakov, budete dávať plnú dávku obilniny obsahujúcu lepok (porcia kaše alebo prílohu) až po ukončenom 8. až 9. mesiaci.

    U plne kojených detí  sa lepok môže zaviesť bez predchádzajúcich zeleninových príkrmov. Dieťatku dáte 1 – 2 lyžičky obilninovej kaše a potom ho nakojíte.

     Nasleduje rozpis po prvých 4 týždňoch odstavovania

    Ak to dieťatko vyžaduje, dokŕmte ho na obed MM alebo UM.

    RECEPTY

    Postup prípravy obilninových kaší je rovnaký. Vločky opláchneme a deň vopred namočíme (bola som poučná, že je to kôli lepšej stráviteľnosti), varíme vo vode 15 – 20 min a podľa potreby dolievame vodu. Spolu s vývarom rozmixujeme na hladkú kašu.

    Kaša z kukuričnej krupice – do vriacej vody nasypeme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania varíme 5 – 10 min. Ak treba, dolievame vodu.

    Pokračovanie nabudúce. #prikrmovanie #lepok #imunologicke_okno

    V článku sú uvedené moje vlastné skúsenosti, recepty, a čerpala som aj z tejto literatúry:

    http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/06/07.pdf

    http://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-prikrmu/

    Časopis dieŤa, 7/2010, ročník XVI

    Špeciál časopisu Mama a ja, Výživa detí od narodenia do školského veku.

    http://www.medifera.sk/index.php?id=216

    Bukovský, I. a kol. Hneď to bude anjelik, 2011

     Obrázok :

    http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=377799

    Zaujalo Vás to? Chcete vedieť viac? Radi vás uvítame v našej skupine: Navarme im zdravie, zdravé stravovanie pre detičky už od príkrmov http://www.modrykonik.sk/skupina/2327/detail/