redakcia
16. júl 2019
2890 

Ako si poradiť s detskou kolikou? Vyskúšajte kvapky

Detský plač dokáže rodičov riadne potrápiť, ale aj zmobilizovať. Najmä ak ide o plač, ktorým bábätko nevyjadruje bežnú potrebu, ale signalizuje ním vážnejší problém.

Image title

Veľmi často ním býva detská kolika. Teda pravidelná bolesť nafúknutého bruška, ktorá postihuje asi 25 percent novorodencov od 3. až 6. týždňa života do 3. až 4. mesiaca. Príčinou koliky je prechodný nedostatok enzýmu laktáza.

Tento enzým pomáha tráviť materské, resp. umelé mlieko, konkrétne laktózu, ktorá sa v ňom nachádza. Tento zložený mliečny cukor sa práve s pomocou laktázy štiepi na jednoduchšie cukry, ktoré potom organizmus ľahšie strávi a zužitkuje. Ak váš drobec nemá dosť laktázy, potom sa laktóza z mlieka nestrávi v tenkom čreve. Postupuje do hrubého čreva, kde ju baktérie rozkladajú na ďalšie produkty – kyselinu mliečnu, vodík, metán a oxid uhličitý. Práve tieto plyny spôsobujú nafukovanie spojené s bolesťou bruška a narúšajú pohyb čriev.

Image title

V opise príznakov koliky sa zhodujú slovenskí aj svetoví pediatri. Po prvé, koliku charakterizuje neutíchajúci plač pretrvávajúci viac ako 3 hodiny denne počas viac ako 3 dní v týždni, presahujúc dobu 3 týždňov. Teda pravidlo 3, ako ho nazval newyorský lekár Joel E. Lavine.

Jeho slovenská kolegyňa MUDr. Elena Prokopová dodáva, že kolika neznamená zastavenie pohybu čriev a vyprázdňovania, teda dieťatko normálne trávi a „kaká“. „Dieťa je nepokojné, intenzívne plače, priťahuje kolienka k brušku, je červené v tváričke,“ uvádza skúsená lekárka. A ako naschvál, najčastejšie sa záchvaty detskej koliky prejavujú večer.

Image title

Ale keďže, ako sme povedali, detský plač aj mobilizuje, primäl istú írsku mamičku, aby sa nielen uspokojila s vysvetlením, ale aby lekárov doviedla aj k terapii. Konkrétne k zisteniu, že preparáty, ktoré nahrádzajú chýbajúcu laktázu dospelým, môžu byť určené aj pre plačúcich drobčekov v perinke. Klinické testovania v rokoch 1998 a 2001 potvrdili tento predpoklad a otvorili cestu prípravku Colief do lekární a do rodín s bábätkami sužovanými kolikou.

Image title

Kvapky Colief sú v porovnaní s inými prípravkami podobného typu výhodnejšie. Napriek zdanlivo vyššej cene totiž stačí menší počet dávok, teda v konečnom dôsledku zákazník ušetrí.

A za kvapkami Colief sa skrýva ešte čosi navyše – sila príbehu neznámej mamičky, ktorá nedopustila, aby jej dieťa zbytočne trpelo.

----------

Tento článok vyšiel s podporou Colief©

Dobra je i slivk0va stava.

17. júl 2019

S laktazou mam vyborne skusenosti, zacali sme kvapkami proti prdikom, no az po podani laktazy, sme si mohli rodicovstvo znova uzivat ☺️

17. júl 2019

Som rada, ze konecne sa odhodlal niekto zmenit pristup ku kolike a coraz viac sa zdoraznuje, ze sa aspon u urciteho percenta deti da rychlo a efektivne vyriesit samotna pricina bolesti. Kiez by konecne mamicky pochopili, ze toto obdobie nemusia nevyhnutne len pretrpiet a cakat kedy odznie, ze existuje efektivna pomoc. Sama som mala doma kolikove dietatko a viem, ze nic nie je horsie ako pozerat sa na svoje trpiace dieta a nemoct mu pomoct. Teme detskej koliky sa venujem od riesenia problemov mojho syna a vidim, ze kolika sposobena nedostatkom enzymu ma svoje typicke prejavy a pediater by ich mal vediet hravo rozklucovat. Sama sa snazim pomoct mamickam v okoli lebo mi je luto vidiet trpiace deti, ktorym sa da pomoct. V uplynulych tyzdnoch som pracovala na kolikovom dotazniku, ktoreho cielom je zmapovat problmy deti a rozklucovat zakladne profily kolikovych deti a zadefinovat sposob, ako ktorej skupine deti pomoct. Dotaznik najdete v mojom blogu a velmi mi pomoze ak vy mamicky, ktore mate skyusenost s kolikou u svojich deti, si najdete cca 2 minuty casu a vyklikate ho. Vopred dakujem

17. júl 2019

@vmatuscinova poznam také, co su stale proti kvapkam... 😞

17. júl 2019

@radka2010 ano a zial nechapem preco... dokym som sa nezacitala do problematiky, brala som kolikove dieta ako 1 z x, kde sa moc neda robit a treba to prezit. Ze hold niekto si prve mesiace s babom uziva a niekto odtrpi...Prvy syn taketo probkemy nemal, s druhym som sa trapila od 2 tyzdnov a uplne zbytocne, to jedine je mi luto, ze som mu nevedela pomoct skor

17. júl 2019

@vmatuscinova my sme menili kvapky skoro hned, lebo 1 nezabrali, a teraz po 3mesiacoch sme skusali ich vysadit, dat len caj a nezabralo, isli naspäť, ja som rada, ze sa smeje nie reve

17. júl 2019

@vmatuscinova ahoj, prosím tá ktoré kvapky odporucas? colief?

18. júl 2019

@renci777 ahoj, aké množstvo laktazy si podávala dieťatku?

18. júl 2019

@vmatuscinova aj mňa by zaujímalo, zaberajú tieto colief? Dávame balonix med kapicky a plačeme skoro celé poobedie

@renci777 môžeš napísať, akú laktazu?
Ďakujem

18. júl 2019

@margaretka4 zdravim, moj syncek ma rok a v tom case bol na baze laktazy len coliprev, aspon to mi povedali v lekarni. Rozumiem, ze colief je na rovnakej vaze a co som pozerala, ma neporovnatelne prijatelnejsie davkovanie takze by mal vydrzat o moc dlhsie, aj ked cena je vyssia. Netrufam si nic odporucat lebo na to nemam adekvatne vzdelanie, som len mama so skusenostou, o ktoru sa mozem podelit. Prave tie uplakane ubolne deticky maju najcastejie docasny problem s travenim laktozy, ktory sa da odstranit podanim takychto preparatov. Neskor napisem cca profil tychto deti apriznaky, ktore mi vysli zatial z vyplnenych dotaznikov.

18. júl 2019

@vmatuscinova ďakujem veľmi pekne 🙂

18. júl 2019

@margaretka4 z tych mnou pripravenych dotaznikov zatial vyplyva, ze rodicia, ktori oznacili ako najucinnejsiu pomoc kvapky s enzymom charakterizovali svoje dieta nasledovne: dieta malo kolikove zachvaty placu v pravidelnych obvykle vecernych alebo skorych rannych hodinach, ale tiez sa tento problem laktozovej intolerancie vyskytoval aj u deti, ktore nadranom trapili "len" bolestive prdiky, mrvili sa, nevedeli zaspat, pripadne sa v nadvaznosti na to s tazkostmi vyprazdnili. V extremnom pripade sa jednalo o deticky, ktote boli nepokojne prakticky po kazdom krmeni, dvihali nozicky, krutili sa a evidentne ich trapilo brusko. Rodicia udavali ako sprievodne javy problemy so spankom, nepokoj a velmi casto bolo indikatorom pouzivanie rektalnej rurky, pricom deti casto bez nej nevedeli kakat takmer vobec resp. kakali len s nou. Rodicia tiez uvadzali, ze deti napriek problemu s vyprazdnovanim neboli zapecene, stolica bola casto redsej konzistencie a len v tych detoch nepochopitelne stala, nezriedka mala aj zretelnejsi kysly zapach. Cast rodicov vyznacila v dotaznikoch, ze detom sa v stolici zjavila tiez krv a/alebo hlien, nezriedka sa v takom pripade jednalo o deti, ktore mali problem s travenim laktozy a/alebo bielkoviny kravskeho mlieka dlhsi obdobie ako 3 ci 4 mesiace. Velka cast rodicov vsak uviedla, ze sa jednalo len o prechodny problem tykajuci sa len tohto obdobia. Nasledne sa pravdepodobne u podstatnej casti deti tvorba enzymu prirodzene nastartovala. Kojace maminky, ktore vylucne kojili alebo kojili a dokrmovali um, v tychto pripadoch uvadzali ako najucinnejsiu pomoc okrem kvapiek s enzymom tiez drzanie bezmliecnej diety.

18. júl 2019

@ewelin83 ahojky, priamo s tymto vyrobcom som nemala skusenost, my sme ficali na colipreve a tiez mi velmi pomohlo obmedzit mliecne produkty,resp. kym malu trapilo brusko, tak sme kupovali bezlaktozove mliecne vyrobky pripadne rastlinne mliecka

19. júl 2019

@renci777 skúsila som ich kúpiť, uvidíme či zaberú. Snáď áno

19. júl 2019

@ewelin83 ucinok sa u nas prejavil az po par dnoch, tak drzim palceky 🤗

20. júl 2019

Začni písať komentár...

Odošli