redakcia
11. nov 2019
2404 

Jedlo, ktoré vás vráti do detstva

Jedlo nie je iba potrava. Jedlo je znakom našej kultúry, národa, koreňov. S jedlom sa spájajú aj spomienky. Tie pekné, i menej pekné. Napríklad na určité okamihy nášho života či na životné etapy. Ako, napríklad, na detstvo.

Vône a chute jedál, ktoré sprevádzali vaše detstvo, sa skrývajú niekde vo vás. Vždy, keď ochutnáte či zavoniate jedlá z detských čias, prenesiete sa späť v čase. Áno, určite si pamätáte skvosty zo školskej jedálne. Zelené čudo, ktoré sa hralo na špenát či zahustené tekutiny bez chuti, ktoré chceli byť omáčkami. Teraz však nechajme tie menej príjemné spomienky bokom a vydajme sa smerom k tým pekným. 

Pamätáte si chuť nedeľnej bábovky od mamy? Alebo na tie úžasné babkine buchty, ktoré prevoňali vaše detstvo a prázdniny plné zážitkov? Či už pečené, sladké, slané alebo parené. Všetky sa rozplývali na jazyku. A vy sa, ako správne gazdiné, chcete aspoň trocha priblížiť k jej veľdielam? Tým babkiným sa, pochopiteľne, nevyrovná nič ;) Ale tieto k nim majú skutočne veľmi blízko. Takmer im šliapu na päty. Áno, cesto nevymiesia láskavé ruky plné vrások a aj to parenie je vďaka multifunkčným parným rúram jednoduchšie, ale stačí jedno privoňanie, prvé ochutnanie a vy budete v myšlienkach opäť tým malým dievčatkom.

Kysnuté parené buchty

Suroviny:

  • 500 g polohrubej múky
  • 15 g droždie
  • 250 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 30 g cukru
  • soľ
  • lekvár podľa chuti
  • práškový cukor na posypanie
  • kakao
  • maslo na preliatie

Postup:

1) Z rozmrveného droždia a časti vlažného mlieka s trochou múky a cukru si pripravíme kvások. 

2) Potom zmes vlejeme do misy so zvyšnou preosiatou múkou, pridáme žĺtok, zvyšok mlieka a štipku soli. 

3) Vypracujeme cesto, ktoré nesmie byť tuhé, ale ani lepivé. 

4) Necháme ho vykysnúť. Buď klasicky alebo využijeme režim Kysnutie cesta na parnej rúre.

5) Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na približne 1,5 cm hrubý plát a nakrájame na rovnako veľké štvorce. 

6) Na jednotlivé diely cesta vložíme lekvár (prípadne čerstvé ovocie) a starostlivo zabalíme. 

7) Okrúhle knedle necháme chvíľu odpočívať pod utierkou, potom ich preložíme na dierovaný plech a dáme do predhriatej rúry na režim Varenie v pare 99 °C, čas 15-20 minút.

8) Hotové knedle podávame posypané kakaom a cukrom a preliate rozpusteným maslom. Použiť však môžete aj inú posýpku, napríklad mak alebo orechy. Buchty sú výborné aj s kyslou smotanou či s tvarohom. 

Popustite uzdu fantázii a prekvapte stravníkov vďaka rôznym variáciám náplní a posýpok vždy inými buchtami. A zaručujeme vám, že sa budú zakaždým zalizovať až za ušami.

TIP: Ak chceme knedle prihriať, dáme ich na dierovanom plechu do predhriatej rúry na režim Varenie v pare 99 °C, čas 8-10 minút. 

Chutné a zdravé zohrievanie je len jednou z mnohých výhod parnej rúry. Príprava jedla na pare je jedným z najzdravších spôsobov prípravy. Tu však neplatí, že čo je zdravé, musí byť zároveň aj menej chutné. Práve naopak! Para uchováva štruktúru, vitamíny, živiny a vyzdvihuje chuť surovín. A to, čo ocení každá žena, obzvlášť mamička, je fakt, že táto príprava je skutočné rýchla a jednoduchá. Toto všetko, a ešte oveľa viac, vás naučia na Kurze varenia s parnými rúrami, ktorý získate k nákupu parnej rúry Electrolux ako milú pozornosť. 

Ak sa aj vy občas zaseknete a neviete, čo dobrého navariť, máme pre vás množstvo inšpirácií na skvelé recepty. V tejto kuchárskej knihe nájdete nielen úžasné recepty, ale aj užitočné rady a triky od skúseného profesionálneho kuchára a tipy, ako využiť parnú rúru naplno. Získajte ju zadarmo!

Niekedy je však lepšie raz zažiť či ochutnať, ako stokrát čítať a počuť. Profíci, ktorým to s tými vareškami v rukách skrátka ide, vám na niektorom z kurzov ukážu, ako pripraviť chutné a zdravé jedlo v multifunkčnej parnej rúre.

Vy tak pre svoje ratolesti, rodinku a priateľov pripravíte mávnutím ruky, bez potreby čarov či zaklínadiel, zdravé a chutné jedlá, ktoré skončia v spokojných bruškách. A aj také babkine parené buchty budú zrazu hračkou a nie hrozbou či neúspešným pokusom ;) 

Máte aj vy nejaké konkrétne jedlo, ktoré vo vás evokuje detstvo? Prezraďte nám aké a zaspomínajte si ❤

Prajeme vám dobrú chuť a príjemné spomínanie 🙂

----------

Tento článok vyšiel s podporou Electrolux

Tak teraz nie som si vôbec istá, či to nie je len reklama na parnú túru a autorka vie presne ako nato... 😏

11. nov 2019

To je co za recept?to akoze.utekajte si kupit vsetci parnu ruru. Hoci.ma zaujal,musim hejtovat

11. nov 2019

Moje jedlo z detstva je krupicova kaša, pritom našťastie žiadnu parnu rúru nepotrebujem 😆

12. nov 2019

@something mňa vždy zaujmú také články, len nemám rada, keď niekto to využíva na propagácie za iným účelom...

12. nov 2019

👎 to fakt treba pchať reklamu ešte aj do takýchto článkov ?

12. nov 2019

Dole pise ze clanok vysiel s podporou elektrolux,rakze ruru vyhrala alebo co a tak tu musi spamovat

12. nov 2019

keď si tak spomínam na jedlá, ktoré ma vracajú do detstva tak si uvedomujem že to bola dosť bieda ............minimum zeleniny ziadne vedenie k tomu vsetko muka, bujon, zahustene,mučne ...Teraz keď mám dieťa ja a vidim buchty na pare mám nutkanie k nim dorobiť brokolicu lebo nevidim ziadne plusy toho jedla. Neviem či to je domacou kuchynou ci celkovo slovenska kuchyna je tazka mučna

13. nov 2019

@kvetinka_andrejka a napriek tomu nebolo toľko obéznych detí ako dnes.. Aspoň čo ja si pamätám...

14. nov 2019
14. nov 2019

To je životným štýlom, my sme boli stále vonku, keďže v telke dva programy nebolo čo pozerať,celé dni sme sa hrávali všetky deti z ulice spolu na lúke pri nás alebo behali po dvore, nemali sme tablety a 10 rozprávkových kanálov v telke

14. nov 2019

A neprepchavali sa sladkosťami,neboli na dennom poriadku ako teraz a sladké vody,my sme ako deti pili Santovku v sklenej fľaši ochucovali sme si ju šťavou zz citróna 😊

14. nov 2019

@kvetinka_andrejka tak to je...
Ale v tom, že deti behali celé dni vonku...

14. nov 2019

Začni písať komentár...

Odošli